Reklama

Reklama

Posvátná planeta

  • Kanada Sacred Planet
Dokumentární / Krátkometrážní
Kanada / Malajsie / USA, 2004, 40 min

Režie:

Jon Long

Hrají:

Robert Redford

Obsahy(1)

Vydejte se na cestu kolem světa a poznejte některá z nejexotičtějších a nejkrásnějších míst naší planety. Nejnovější technologie ním přinášejí unikátní záběry domorodých obyvatel, zvláštních zvířat a velkolepé krajiny, které většina z nás nikdy na vlastní oči neuvidí. Úžasný zvukový a vizuální zážitek dokresluje world music, která každému z diváků navodí ojedinělé vlastní představy a pocity. Nechte se provést kouzelným, záhadným a krásným místem, kterému říkáme domov! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

Faye 

všechny recenze uživatele

„Slovo dokáže hojit, slova mají svou moc“. Nádherný dokumentární film „o posledních lidech na zemi, kteří svůj život řídí moudrostí předávající se po staletí z generace na generaci, jejich hlas dosud slyšeli jen nemnozí, teď přišel čas naslouchat“. P.S. záběr na poušť a na charakteristický pohyb zmije rohaté (Cerastes Cerastes) by u mě získal bonusovou 6*!!! Pokud to ovšem nebyla Cerastes Vipera, ale i tak, překrásný film s varováním „pokud se lidé budou dál chovat k zemi bez úcty, náš tradiční způsob života skončí“. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Spousta řečí o uspokojování základních potřeb, závislosti na Zemi, nádherném moři, nádherných tvorech a pro změnu nádherné matce Zemi. A takhle v deseti "obměnách". Jako celek pak katastrofální stereotyp, nejotravnější dokumentární voiceovery a polopatické vysvětlování toho, že se musíme k přírodě chovat dobře, abychom se mohli mít stejně dobře jako lidé, kteří po generace žijí v pralesích. Respektuji dokumentární tvorbu, respektuji ekologii a koneckonců snad i snaživé filmové agitky. Ale jakmile ze mě začne vypravěč po pár minutách s úsměvem dělat hlupáka, odpouštím mu těžko. 30% za kameru, hudbu a relativní neškodnost. ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Každý by sa mal k planéte správať, ako k vlastnej matke. Veľmi pekne a prívetivo natočený dokument. Nádherné zábery z mnohých kútov planéty sprevádzané skutočne múdrymi slovami. To čo by sme sa mali naučiť, je pokora a najposvatnejšie čo máme je voľba. Nikto vám tu nič nepodsúva aj keď sú tu zobrazené kontrasty medzi svetom pretvoreným ľuďmi a tým prirodzeným divokým. Povedané je tu mnohé a pritom nič, čo by už nebolo dávno zrejmé, len v súvislostiach, ktoré by mali byť pre nás prvoradé. Pozrite si ho a ak nič iné aspoň uvidíte pár zvierat v ich skutočnom prostredí a nie v cirkusoch a ZOO. Uvidíte najkrásnejšie kúty našej Zeme a kultúry, ktoré máme za zaostalé, ale ktoré sú schopné žiť so svojím okolím v harmónii a to by sme sa mali od nich naučiť, pretože je to to najpodstatnejšie čo pre seba a planétu možeme urobiť. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý dokument, ktorý stojí na skvelej kamere, nádherných scenériách a pravdivých výrokov o našej Zemi a takto funguje asi 40 minút. Samozrejme by sa mohol premietať v školách, deťom, mohol by byť určený pre oddych, pre rodiny, no nič závažného vám nepovie. Akurát som sa ja zamyslel, že vlastne budhizmus je akási forma animistického náboženstva, keďže reinkarnácia a reči o tom, že Zem je jeden organizmus a že z jedného života povstáva nové, sú vlastne čiastočne pravdivé, lebo ak človek zomrie, jeho telo sa rozloží a poslúži často, ako potrava pre mikroorganizmy, ako pôda pre rastliny a zas ak ho spália, tak ako ako vzduch, ktorý dýchajú rastliny, čiže takto by sa to dalo zobrať. Inak je to však len jednoduché popísanie, proste som sa veľa nedozvedel, akurát som si duševne odpočinul. ()

Copacabana 

všechny recenze uživatele

V skutku nádherné zábery - áno, žijeme na posvätnej planéte. Skvelý film – nemoralizuje, snaží sa podať vec formou rozprávania akejsi múdrej rozprávky, príbehu. Kľúdne si myslím by mohli niečo takéto púšťať deťom v škôlkach alebo školách (presne dĺžka vyučovacej hodiny, to sa celkom hodí) , určite by sa im to páčilo a ešte k tomu by sa aj zamysleli. No myslím si, že to, že by sme mali milovať svoju planétu je v každom zakorenené presne tak isto, ako pud sebazáchovy. ()

Fanak 

všechny recenze uživatele

Díky Posvátné planetě se asi začnu po letech opět dívat na dokumentární filmy. Přestože je vlastně o ničem, neboť se nedozvíme jedinou vědeckou informaci. Komentář je zde naprosto nepodstatný, i když prezentuje myšlenky o znovunalezení vztahu člověka k přírodě, které by rozhodně neměly zapadnout. Hlavní roli zde ovšem hraje obraz. A je to skutečná vizuální hostina, servírující jako jeden chod za druhým ty nejkrásnější kouty planety. Pro lepší stravitelnost je obraz doplněn neméně působivou hudební stránkou. Někdo by to možná považoval za kýč, ale pro mě to byl hold planetě Zemi a zároveň příjemná relaxace. A tak trochu i podnět k zamyšlení. ()

mikella 

všechny recenze uživatele

Veľa skvelých záberov a myšlienok. Neuveriteľné! Presne tam poukázali pár zábermi rozdiel medzi mestom a životom v prírode, čo som podotkla aj z dokumentu Pavla Barabáša. Tomuto sa hovorí život a harmónia s prírodou. ()

Tobias_Sin 

všechny recenze uživatele

Váhal jsem.. Film o přírodním bohatsví a zejména o kulturách, které žijí v souladu s přírodou. Pro mě je vždy zajímavé nahlédnout do komunit, které si stále udržují svůj životní styl bez ohledu na tok času! Přesto celkový dojem nebyl tak silný, jak např. u filmu Home ( 2009). Takže nakonec 4*. ()

Reklama

Reklama