Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Po zlynčovaní skorumpovaného starostu miestnymi obyvateľmi sa stáva chudobný správca smetiska Vargas starostom malej dedinky v zaprášenej oblasti horúceho Mexika. Nový starosta chce priniesť so sebou modernizáciu a pokrok na toto bohom opustené miesto.
Ako môže urobiť z miesta, ktoré je prehnité korupciou, lepšie miesto s hlavou plnou inšpirácií a skutočnou ochotou meniť veci v lepšie? Zákon je treba dodržiavať i so zbraňou v ruke. Tým sa stáva dňom za dňom tŕňom v oku viacerým spoluobčanom. (Elgin)

(více)

Recenze (9)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

„Jménem pana prezidenta a guvernéra přináším modernost a sociální spravedlnost!“ Režisér Luis Estrada zde několikrát (kromě zmínek o starostovi A. Garciovi mj. hned úvodní scénou) odkazuje na slavný Peckinpahův film Přineste mi hlavu Alfreda Garcii, což byl pro mě loni taky objev v podobě velmi originální žánrovky z filmového Mexika. Herodův zákon si navzdory onomu odkazování naštěstí vykračuje zcela vlastní cestou, přesto skvěle a nebál bych se v něm vidět podobně velký potenciál kultovního filmu do budoucna, kdyby měl štěstí na lepší propagaci. Velmi netradiční politická satira s hořkou příchutí gangsterky ze zaprášených jihoamerických prérií si mě získala ojedinělým prostředím, hlavní postavou i sympatickou humornou nadsázkou a jenom mírně klesla v mých očích trochu rozvláčnější délkou a občas zbytečně divokým sexem na plátně. Damián Alcázar exceluje jako ňoumovitý prosťáček v pozici starosty města ze začátku filmu, i jako vycházející gangsterská a politická zrůda, když si Vargas začne vykračovat nekompromisní cestou plnou mrtvol, kulek a rafinované manipulace k přesně vymezenému cíli. Přestože se mé (ne)sympatie k Vargasovi průběžně měnily, můj zájem o hlavní postavu a další vývoj jejího osudu i celkového děje nakonec zůstal. I přes drsnější ráz plyne celý film v podmanivé tragikomické náladě bez upadnutí do deprese, uvíznutí v menší rozvláčnosti pravidelně vyvážily návraty do svižně podaného děje, má to i nejednu zajímavou vedlejší postavu a poselství v samotném závěru mě dokonale uzemnilo. [75%] ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

6/10 Už děda, zlikvidovaný kulak, říkával, že politika je svinstvo a také tento film je toho dokladem. Samozřejmě nezanedbatelnou úlohu sehrává i náhoda s níž se dávají události konce 40 let na mexickém venkovu do pohybu – hamižného starostu malé vesnice zlynčují místní domorodci a na jeho místo je dosazen řadový člen revoluční strany, který nepatří k nejchytřejším. Nedostatek prostředků v obecní pokladně a důrazné vedení „shora“ přemění neškodného ňoumu v bezcharakterního gangstera se slibnou politickou budoucností. Film, který se zpočátku tváří jako pohodová oddechová komedie na sobotní večer, se ve třetině zlomí a s přibývajícími mrtvolami divákovi tuhne úsměv na rtech a propadá deziluzi, že je to všude na světě stejné – nejsou dobří lidé, jenom nedostatek příležitostí se projevit. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Podla mna je to mexicka odpoved na Peckinpahov film Bring me the Head of Alfredo Garcia, natocil to reziser Luis estrada, co je v SK a CZ hnojoch a luzroch neznamy pojem. Holt, mainstream zas vladne   : 66 % ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Národní revoluční stranu založenou v roce 1929 přejmenoval prezident Lázaro Cárdenas v roce 1938 na Mexickou revoluční stranu a tahle partaj pak (po určitou dobu také jako Institucionální revoluční strana) držela Mexiko pod krkem až do roku 1997. Tolik wikipedie. Tento film natočil Luis Estrada už o 2 roky později- v roce 1999. Než jsem na tu wikipedii vlezl, tak mi to přišlo jako perfektně natočená, mrazivá, řádně nadsazená komedie z kaktusovýho lesa, kterej jsem viděl - nekecám - poprvé ve svým životě. Teď si ale říkám, že té nadsázky možná nebylo potřeba až tolik, a že Mexičané budou tento film pravděpodobně vnímat velmi odlišně, než lidé ve zbytku světa. Obávám se, že se u něj nebudou cítit dobře a už vůbec se u něj nebudou smát. Tuhle výsadu máme jen my, kterým jedna báječná, neomylná revoluční strana, která přinášela moderní způsob života a sociální rovnost, vládla oficiálně nikoliv 68, ale maximálně 41 let. ()

Elgin 

všechny recenze uživatele

Politika je nevyspytatelna vec, ked Vas donuti premyslat i nad vecami na ktore ste mali dlhy cas jasne stanovisko. Postupom casu pripustate, ze je mozne ist a inou cestou a tim si sposobujete nemale problemy - zvlast ked ste vo veducej funkcii. Tento snimok ma milo prekvapil, javi sa to ako lahka komedia, ktora casom prechadza do dramy a po finalnej vrazdiacej orgii nas sokuje svojim fascinujucim zaverom. Vyborna dusna amosfera spinaveho opusteneho a biedneho kraja, kde sa spory riesia vacsinou zbranou, takze o komplikacie nebude nudza. Mierne ma prekvapilo, ze tento film nebol natoceny na zaklade skutocnej udalosti. 95% ()

nikolafojtu 

všechny recenze uživatele

SPOILER ALERT! Nedá sa povedať, že by to bol zlý film, nedá sa ale ani tvrdiť, že by bol dobrý, mne ten medzižánrový prechod asi vadil až príliš, začína to ako neškodná komédia a končí.. Stále ako komédia, ale s pár prestrelenými mrtvolami. Nu, rozhodne si to nepúšťajte ako oddychovku na večer, je to samá vražda, sex, drogy a mexický rocknroll :) Každopádne výborne zahrané, natočené i zrežírovaném záver je epic plot twist. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

"Nejsou dobří lidé, jen je nedodstatečné je projevit". Černá komedie z maloměsta, kde vládne všehoschopný darebák, ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Skvely scenar, dokonale exteriery, a naprosto skvely Alcazar v hlavni roli. Naprosta pecka, dokonaly po mnoha strankach, vtipne i vazne i zamysleni. Pro me objeveni pokladu. ()

Upiri kralik 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejzajímavějších filmů o politice, co jsem zatím viděl. !SPOILER ALERT! Relativně mladý, ale stále velmi ambiciózní a nezkušený politik je povýšen ve stranické linii na starostu, v čemž vidí uznání svým schopnostem a velký krok na cestě ke gubernátorství a v největších snech i prezidentství. Vedení si ovšem nechá kulantně pro sebe, že jde o vesnici v mexické poušti, kde většina obyvatel neumí ani španělsky, žije svým způsobem života, jediným zdrojem příjmů je místní bordel a předchozímu starostovi zaživa usekli hlavu, protože si příliš nakradl. Vargas se snaží vymýtit z městečka neřest, zavést tam elektřinu, postavit školu atd., zjistí ovšem, že odjinud než z bordelu peníze na své nápady nedostane...Nejvíc mě na tom filmu fascinovala - kromě výkonu herců - brutální syrovost, se kterou je bez ostychu ukázána korupce (farář, co si otevře sešit plný informací ze zpovědí) a proměna Vargase na zločince. Ta se však zároveň snoubí s jakýmsi pohádkovým duchem: i když vývoj situace jde od špatného k horšímu, nepůsobí to tísnivě, pateticky nebo depresivně, spíš komicky. Největším překvapením pak byl závěr filmu, u kterého mi spadla čelist až na podlahu. TOTO jsem fakt nečekal. Pět hvězd, doporučuju. ¡Que lo disfruten! ()

Reklama

Reklama