Reklama

Reklama

Tantra

TV spot 1

Obsahy(1)

Chcete lépe poznat sami sebe? Toužíte prohloubit vztah se svým partnerem? Přestože sexuální revoluce dávno proběhla, sex často provozujeme ve tmě a při rozhovorech o něm cítíme stud. Pornografie je téměř všudypřítomná, ale milování a vášeň stále zůstávají tabu. Stovky českých žen a mužů se rozhodly posunout hranice vnímání svého těla prostřednictvím tantry. Dokument nahlíží do světa tantrických seminářů vedených zkušenými lektory Johnem Hawkenem a Alanem Lowenem. Film, uváděný v kinech v necenzurované verzi, přináší intimní výpovědi lidí, kterým tantra změnila život. A ukazuje sex tak, jak nejsme běžně zvyklí. Oproti jiným východním duchovním cestám, jako je jóga nebo nejrůznější meditace, využívá tantra k sebeuvědomění smyslnost a sexualitu. Odmítá stereotypy a rozbíjí naučené vzorce chování. Cestu duchovního růstu nabízí skrz potěšení, nikoli utrpení. Tantra přináší jiný pohled na život a sex - nesoustředí se na výkon, ale na prožitek. Z vlastní zkušenosti víme, že mezi láskou a sexem bývá rozpor – můžeme si užít sex s někým, koho nemilujeme a milovat někoho, s kým nám sex nepůsobí potěšení. Tantra učí, jak rozpor odstranit, lásku a sex svést dohromady a udržet.

Stovky českých žen a mužů absolvují tantrické semináře. Přestože jóga a nejrůznější meditace jsou v západním světě poměrně rozšířené, tantru si lidé často pletou například s kámasútrou a vnímají ji jen pro její sexuální aspekt. Tvůrce nového dokumentárního filmu Tantra zajímalo, jestli takové zjednodušení odpovídá realitě a zda vůbec existuje možnost, jak využít starobylou nauku pro zlepšení života, partnerských vztahů a rodinných vazeb v současné době. Dokument Tantra scenáristy a režiséra Benjamina Tučka nahlíží do světa tantrických seminářů vedených zkušenými lektory Johnem Hawkenem a Alanem Lowenem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (46)

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Otevřenost aktérů a upřimná kamera nezastře fakt, že zvídavý divák, pokud nemá už nějaké relevantní předběžné znalosti či informace (můj případ), se o tantře nedozví prakticky nic. Dokument je totiž pojatý jako nadšenecké promo-video se spoustou záběrů na konkrétní praktiky a meditace, ale z myšlenkových základů se k divákovi dostanou pouze vágní poučky a pravdy, se kterými prostě není možné nějak dál pracovat a které svou určitou bizarností spíš odradí... A kromě toho podstatnou část dokumentu tvoří osobní výpovědi účastníků, jejichž hodnota je kvuli nepřenositelnosti zkušeností pro ostatní diváky ještě menší. Jako náhled na činnost jedné či dvou konkrétních (!) skupin pod vedením dvou konkrétních (!) učitelů to může mít určitou dokumentární hodnotu, ale jako film "o" (!) tantře to nemá hodnotu žádnou - je nekritický, plytký a rezignuje na širší kontext. A ještě jedna poznámečka či spíše prosba, která se netýká filmu jako takového, ale přímo tantry: Slečny, paní a pány tantriky bych poprosil, aby si vynalezli nějaké nové slovo pro entitu, pro niž dosud hojně nadužívají slovo "energie". Sanskrt nějaké takové hezké slovo určitě má... Člověka s přírodovědným vzděláním, kterého navíc fyzika živí, to natolik tahá za uši, že může velmi snadno ztratit zájem hned zpočátku... Nepodceňujme význam slov... ;-) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

"Cítím radost, že ona může cítit radost" Nazí lidé na žíněnkách, objímání šutrů, pár ztopořených bradavek, ale jiné než vágní vysvětlení tantry v nedohlednu. Dokument od lidí, kteří ví pro lidi, kteří ví. Kdo neví, nezví, naopak se bude cítit blbě, že vstupuje na intimní území úplně cizích a anonymních lidí. 40% ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

"Svobodný sex ve školách! Sex o přestávkách!" a toho člověka, co řekl, že "Láska existuje jen v totální svobodě", bych moc rád slyšel definovat to abstraktní slovo na L:). Aby byl svět šťastný, musíme nemít předsudky, nestydět se a spát s každým (nejlépe skupinově se stejně naladěnými!) Konečně už chápu pojem štěstí, když se nechám masírovat čtyřmi ženami, které si myslí, že štěstí, které mi dávají udělá šťastné i je... Nic proti dotyčným, ani jejich "víře" ani tantře, ale taková přehlídka jednoduchosti se příliš nevidí. Není nic lepšího, než dědula (guru) rozdávající moudra a plácající mladou zlobivou dívku po zadečku... ach. Dokonalé. Dokud lidi neporozumí sami sobě, nemůžou chtít být šťastní a to samo o sobě nikdy není univerzální. Není tu žádné udělej tohle, udělej tamto... PS: přes všechnu ironii v komentáři nic neodsuzuji, jen možná méně fanatických pohledů by prospělo. PPS: rozhodne se ten dokument, zda je důležitější fyzično, duševno nebo že to je fuk? Asi jak u koho:)ach ta univerzálnost! PPPS: poslední rýpnutí, ono je fakt jedno, kdo se člověka dotýká a jak?:) To by pak vrchol byl vždy stejně stejný... to je tak směšný...vždyť by ten život táááák snadný:) ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

K tomuhle dokumentu nelze přistupovat jako k výukovému/naučnému, ale spíš jako k prakticky-filozofickému příspěvku do debaty o tom, jak vést vlastně život. Někomu to může připadat jako náborový leták do tantrických kurzů, jinému může vadit ta kolikrát až bulvární honba za zprostředkováním těch pravých, nefalšovaných emocí (a do určité míry to jsou námitky oprávněné), ale Tantra za necelých 80 minut naštěstí zvládne předat i řadu myšlenek, které značně nabourávají to, jak většina z nás vede vztahy a zachází sama se sebou, že už jen jejich vyřčení je tady třeba ocenit. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Odpad nedávám jen proto, protože ve skrytu duše tajně doufám, že nám Benjamin Tuček v dobré víře chtěl přiblížit něco tuze hezkého. Ovšem způsob, jakým to provedl, učinil z Tantry směšnou oplzlou ohavnost, ke které lidé přistupují v momentě, kdy se jim zhroutí partnerský život... ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Zpočátku téměř nadšení, ke konci už jen nesnesitelná nuda (a občasné znechucení z toho bizaru, který je často nechtěně vtipný). Dokument mě zaujal svým tématem a celkově ho považuji za celkem zajímavý počin, ale ve výsledku jsem - kromě neobyčejné znuděnosti - spíš jen zmatený z toho, co si o tom celém má člověk myslet (tedy kromě obligátního údivu, v jakém světě to žijeme). Jedna věc je, že většina protagonistů z dokumentu - kromě toho, že mi byli do jednoho extrémně nesympatičtí - mi přijde jako partička pošuků, kteří řeší pro mě osobně vzdálené a často i směšné problémy, a pro ty jejich orgie a objímání šutrů mám jen pohrdavý úsměv (a ta Babčáková - která se snad jako jediná v celém filmu nesvlíkne - tomu těmi svými kydy nasazuje korunu); jiná věc ovšem je, že se člověk skoro bojí něco říct, aby nebyl uzemněn, že o tom nic neví, tak má držet klapačku. V tom je totiž podle mě hlavní nedostatek dokumentu - jeho relativně nízký informační přínos. Osobně bych o tomto tématu chtěl vidět úplně jiný dokument, ne tak šukací, zato víc odborný. Film sice umožňuje nahlédnout do dvou tantrických seminářů (a to možná natolik detailně, až by to mohlo být někým vnímáno jako nepatřičné) a života jejich účastníků, ale že bych měl po zhlédnutí pocit, že konečně vím, co to ta tantra vlastně je, tak to bohužel ani omylem. Celý ten ezoterický svět mi dál zůstává uzavřený a osobně si o něm myslím, že i když některé myšlenky prezentované v dokumentu snad mohou mít něco do sebe, celé mi to přijde dost postavené na vodě a filosoficky vyloženě zcestné. V momentě, kdy se ten tlustý tantra guru pouští otevřeně do kritiky křesťanství, mi už bylo jasné, že ty jeho žvásty je třeba brát se značnou rezervou, protože se tím otevřeně vyjevila jeho řevnivost ke "konkurenčnímu" učení, která v mých očích tak nějak diskredituje i ten zbytek, který na mě působil dojmem jako něco mezi teatroterapií, sexuální sektou a swingers party vydávanou za něco víc. (Kolik nových oveček jim asi tenhle film přivedl?) Za sebe si nemůžu pomoct, ale celou tu východní etno módu považuji za slepou uličku, která mě absolutně míjí a v níž si mnozí z nás lžou do kapsy, a tento dokument mě v tom jen utvrdil. Mimochodem dost mi vadila neprofesionální kamera, které strašně často lezl do záběru mikrofon, a absence nějakého (ideálně fundovaného) protinázoru, který by nabídl alternativní pohled na to všechno. ()

Payushka 

všechny recenze uživatele

Proti tantře v podstatě nic nemám, mám ale hodně proti dokumentu, který si neustále protiřečí. Vyslechnete si, že fyzično je druhořadé, hlavní je splynutí duší. A to se přece nejlépe podpoří pořádně hlubokým ponořením prstu do zadku, že? Čemu pak má divák v tomto pseudo-dokumentu věřit, když už jeho základní myšlenka popírá v záběrech sama sebe? ()

Marze 

všechny recenze uživatele

No proč ne, je to taková forma psychoterapie. Ale nechápu proč vyrazili zrovna do Cronwalu, jedné z nejhnusnějších krajin v Evropě. Vyrubané lesy, věčný vítr a déšť. Byl jsem na přednášce jednoho českého psychologa a psychoterapeuta a ten dělil lidi na pět druhů podle stupně intimity, který vyžadují. První stupeň jsou ti, kteří si o partnerovi myslí, že je ten pravý, pravá a nikdo jiný je nezajímá. Druhý je sériová monogamie - partner se jim intimně omrzí časem a najdou si jiného. Třetí typ má svého partnera za intimní jedničku duševní, ale provádí nevěru za učelem fyzična a žárlí, když jeho partner udělá to samé, protože ho má v intimitě na prvním místě. Čtvrtí jsou ti, kteří mají intimintu rozdělenou mezi celou svou komunitu což tipuji jsou účastníci kurzu v dokumentu a pátí jsou sexuální pracovníci - pracovnice, kteří mají intimitu a sexualitu úplně oddělenou. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem zajímavý dokument. Už asi docela dobře tuším jak probíhají kurzy neotantry. Ale kdybych viděl jen ten dokument, tak bych tápal, protože tam nic neříkají o tom co to ta tantra je a sledujeme jen nějaké výjevy z průběhu kurzů a rozhovory s absolventy. Co je tantra se dozvíte v dokumentu Příběh tantry a pro mnohé se tam překvapivě vůbec neklade důraz na sex. Tantrik může, ale taky vůbec nemusí, provozovat sex. V dokumentu byl tantrik, co si ho uříznul, a další, kteří tantru praktikují skrze askezi. Oproti tomu neotantra je pokřivená verze jednoho aspektu tantry, uchopitelná pro západní společnost, a je čistě o sexu, sexualitě a psychoterapii. O sexuálním léčení. Což v tantře budete hledat těžko. Tedy ona je neotantra primárně o psychoterapii a na kurzu se pracuje s problémy s vlastní sexualitou, se sebou samým a s problémy v párech. BTW to jak si tam při psychoterapeutickém sezení navzájem dávali a brali peníze mi přišlo z pohledu neotantry, která se aspoň tváří duchovně, naprosto WTF. I úvod s dotazováním lidí na erotickém veletrhu na to co je tantra byl slušnej úlet a netuším, proč tvůrci chtěli hned na začátku odradit lidi od sledování jejich počinu vyzpovídáváním nadrženejch blbečků. A ano, většina účastníků je nesympatická, protože sledujeme lidi co mají problémy sami se sebou, a s partnery a sledujeme je na poněkud nezvyklé skupinové terapii. Nejsou to duchovně vyspělí lidé, co se dali na duchovní esoterickou tantru. Ani to nejsou lidé, co se chtějí naučil líp prcat a uspokojovat partner(k)y. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

"This is my friends, an outrage".Tony Harrison.... Fakt škandál.. Totální banality o lidském vztahu k tělesnosti, zaobalené do hezkých a rádobymoudrých proklamací jednoho noname gurua, kterej je ve svém ezo-eklektismu tak nepřesvědčivej, že musel zakotvit v české kotlině aby našel aspoň pár hrozně-super milých lidiček, kteří jsou sice úplně vypatlaní ale zato připravení naprosto otevřeně sdílet energie, vibrace, duše a  prachy.. Tantra je to tady hodně á la trenčanský párek s fazulou, nebo Slunce, seno, erotika... Dve rudé stárs za to, že to je ve výsledku asi poměrně neškodný ezokšeft. Zoufalci zaplatí, za pseudo-teologického povzbuzování mistra se po sobě na naháča poválí, vypinkají si do kříže šášuly a šášulky a domů jdou odháčkovaní a o minimálně dva spirituální levely vejš.. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Podhodnocený dokument, který se mně osobně líbil jen o trošku méně než dokumenty Klusáka a Remundy. Stejně jako u nich není ani zde dobré hledat přísnou objektivitu nebo zevrubné poučení o tématu ,,tantra vs. Češi". Když se na to ale podíváte jako na dokument o prázdných lidech, kteří jsou schopni kvůli hledání smyslu existence nechat úplně cizího člověka strčit jim prst do zadku nebo se jím nechat plácat přes hýždě jako zlobivé dítě, můžete občas na plátno zírat fascinovaně. Jako já. Nejde o to, že jsou tam nazí lidé a osahávají se, z toho jsem vyrostl. Jde o to, že jsou tam lidé. Lidé podivní, ujetí, trapní, obnažení, tápající a bezúspěšně hledající cosi vyššího, lidé vybízející k úvahám a zkoumání... ()

NinonL odpad!

všechny recenze uživatele

Starý tlustý dědek s vilnýma očima a vyhnitými zuby si založil byznys, který nazval Tantra. Dementní čeští tvůrci o tom natočili dokument, a nechali si to zacálovat Státním fondem ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie (z daní občanů). Nalákali spoustu dalších dementů, kteří na povel hopsali jako králíci. (Jinak by panu režiséru Tučkovi Státní fond nic nezaplatil.) A teď vážně. Tantra není o sexu a už vůbec není o orgasmu. Hadí síla je v ní využívána pro duchovní růst, nikoli pro výstřik. Že to nevědí zúčastnění králíci, pochopím. Ale že to neví režisér Tuček ani nikdo ze Státního fondu a zaplatí z našich daní sektáře, považuji za skandál. Nerada píšu o filmu, že je to sračka, až na výjimky, jako je tenhle dokument. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Jakože neni to špatnej dokument, ale tak nějak mu zoufale chybí gradace a náboj. Pořád to plyne, plyne a plyne a člověk čeká, co z toho vlastně vyleze a ono nakonec nic. Některý povídání je zajímavý, nejlepší jsou samozřejmě záběry z "terapií". Ty lidi tam vypadaj hodně zajímavě a chtě nechtě se zamýšlíte, jestli byste něco takovýho zvládli. To je ale všecko. Prostě tu chybí styčný bod, vysvětlení a stručný rozdělení tantry, člověk mnohdy neví, o čem je vlastně řeč. Babčáková a její průpovídky tu nemají valný význam a působí jako vata. Tomu dokumentu prostě chybí něco, co by ho učinilo zapamatovatelným. Je to zručně natočený, má to dobrou kameru, ale trochu to pokulhává ve scénáři. Pro mě zajímavý zážitek a čistý průměr. 50% ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Keď čítam tieto komentáre, plné posmechu (ono je fakt, že ten dokument je technicky druhotriedny a plytký, ale aj tak si myslím, že je dobré, že vznikol, usudzujúc podľa inntenzity tunajších reakcii), zisťujem, že hoci sa posledných 5 generácii snažilo vymedziť voči konzervativizmu a prekročiť tabu, bez výčitiek svedomia, nedopadlo to dobre. Prišli vojny a iné veci, ktoré oprávnene prebudili tie výčitky a stali sa argumentom pre konzervatývnych kresťanov, za návrat "starých čias". Tento dokument je dôkazom, že aj pred ďalšími generáciami, stojí úloha prekračovať hranice a kultúrne tabu. Snáď sa nám to raz konečne podarí bez zlých následkov. ()

Garson odpad!

všechny recenze uživatele

Dokument o tom jak si starej oplzlej tlustej chlap založí byznys na takové uzavřené swingers párty a říká tomu skupinová tantra.Nic vzrušujícího,spíš naopak.Lektor tantry zde naivní páry psychicky "odháčkovává" zatímco slavnější osobnost guru Jára,který před lety naivní klientky i fyzicky "odháčkovával" se teď musí ukrývat před zákonem na Filipínách což těmto tantrickým lektorům zřejmě nehrozí.Kdybych někdy dostal chuť na tantrickou masáž tak určitě bych nenavštívil takovou nějakou pochybnou komunitu s pochybným lektorem,ale radši bych si zaplatil cestu do Thajska kde bych dostal to co bych očekával.Pro nestabilní páry jsou takové skupinové seance úplně ideální,protože samy sobě a také partnerovi dokážou vsugerovat jak je pak všechno čistší a růžovější,ale je to jen další klamání a obelhávání které štěstí do budoucna stejně nepřinese. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Kurzy takzvaného tantrického milování vykazují zřetelnou souvislost mezi odevzdanou poslušností „studentů“, poslouchajících na slovo „mistra tantry", a banalitou zla konaného byrokratem, poslušně plnícím příkazy shora, tak, jak ji definovala Hannah Arendtová ve svém spisu Eichmann in Jerusalem: A Report on the Banality of Evil. Liší se pouze motivace a cíl – byrokrat nechce mít osobní a pracovní problémy a deleguje tak zodpovědnost na vedení a samotnou strukturu, kdežto „učedníci lásky“ chtějí okusit prožitek přirozeného propojení (s vesmírem) zbavený civilizačních a morálních zákazů, a proto s ochotou poslouchají „mistra“. V mechanismu poslušnosti tak základní roli hraje faktor autority a faktor ceny, kdy autorita posvěcuje nejen dodržení morálních zákonů, ale stejně tak i porušení společenských tabu a dostatečně vysoká uhrazená cena ospravedlňuje lidské choutky a chování. Právě na těchto dvou faktorech byl založen mimo jiné i středověký systém odpustků. ___ Konzumní kurzy tantrické lásky mají se skutečnou Tantrou asi tolik společného jako rozhovor dvou slepců o slunečním jasu se skutečným sluncem nebo jako stručný návod na buddhistickou nirvánu se skutečným buddhistickým světonázorem. Nejvíce překvapuje absolutní „slepota“ adeptů tantrické lásky k pozici přednášejících mistrů – staří, nevzhlední muži, kteří by si v realitě ani neškrtli, si to tak šikovně zařídili, že nejen mohou sledovat naturální porno, ale dokonce si mohou vybírat i mezi studentkami. Tomu se říká dokonalý pick up. ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Hekání, hýkání a masírování tam, kam si někteří nenechají sáhnout ani od doktora. Taková je Tantra? Kamera sleduje několik sezení, která připomínají dětinské řádění v mateřské školce ale i sraz ubrečených příznivců skupinového sexu. Nelichotivé záběry nepřitažlivých lidí ale žádné vzrušení nevyvolají. Oni se sice vůbec nestydí. Zato vy se budete stydět za ně. Není to ani nijak zvlášť pěkně natočené. Tuček prostě seká jeden podobný výrok za druhým a občas mu přitom do záběru vleze mikrofon. Nekonečný zástup lidí přesvědčených o své pravdě rychle začne nudit. Tantra nepůsobí ani nechtěně komicky jako portrét českých sektářů Ježíš je normální! Ani není stejně mrazivě vygradovaná jako dokument o dětech amerických křesťanských fanatiků Jesus Camp. Tantra je prostě jenom upocená. 3/10 ()

Johnny.ARN odpad!

všechny recenze uživatele

Už len z princípu nesúhlasím a nestotožňujem sa s myšlienkami, ktoré odzneli v tomto dokumente. A ľutujem tých ľudí, čo sa zúčastnili a snáď už dostali rozum a hanbia sa. ODPAD! ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Filosofické vymezení proti křesťanství stojí za zamyšlení. Chápání těla a duše z jiného úhlu pohledu bavilo, bezzubý guru bavil :), jako celek to někdy selhávalo - nemělo to ucelenější koncept. 45%. ()

Reklama

Reklama