Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film napsal a režíroval Branko Djurić, představitel jednoho z hrdinů oscarového filmu Země nikoho. V Tvarohu a marmeládě si zahrál nenapravitelného povaleče Boža, který neustále pije pivo a sleduje fotbal v televizi, čímž rozčiluje svou dlouholetou přítelkyni Spelu. Další problémy vyplývají z toho, že on je z Bosny, zatímco ona je Slovinka. Ve filmu se setkáme s rasismem, xenofobií či problémy imigrantů, přesto jde ale o komedii, která by se podle slov jejích tvůrců mohla odehrát kdekoliv na světě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

emma53 

všechny recenze uživatele

Božo, Božo, ten začátek jsem tě nemusela, protože mít tě doma nebyla pro Špelu opravdu žádná výhra. Ale postupně jsi mně přirostl k srdci, jak přibývalo těch hořko úsměvných momentů, kdy jsi snažil dát do kupy ten svůj zbabranej život a získat zpátky Špelino srdce. Ona asi věděla, že v tobě dříme dobrák a trochu naivní kluk, který se nechal obléknout do té hrůzy Mickeyho a nebo vzal kšeft s kamionem, aniž by věděl o co vlastně jde. Slovinsko už mě po druhé příjemně překvapilo a Brankovi, který si tam i zahrál, se tahle dramedie opravdu moc povedla. Ty jejich balkony, ach jo, úplně stejně strašné, jak je vidět někdy i u nás na těch našich starších činžovních domech...Doporučuji ochutnat Kajmak s marmeládou, možná budete mile překvapení jako já. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Boža je napravitelný hochštapler, z lásky ke Špele je ochoten i začít pracovat. Zpočátku to není žádné terno, ale peníze dostane, což je hlavní. A možná bude i povýšen na Kačera Donalda. Výborný scénář, herecké výkony, hudba i režie, ano takhle se mají točit komedie. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Vtipná slovinská komédia o looserovi, ktorý sa snaží pretĺcť životom, plná typicky "bláznivých" juhoslovanských postavičiek. V porovnaní s Kusturicom to našťastie je menej sentimentálne a menej "etnické". ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Je úžasné, že si ze sebe dokáží Jugoslávci udělat srandu už deset let po tom, co se navzájem stříleli na ulici do ksichtu. Komedie to sice nebyla kdovíjak úžasná, ale fajn stopáž a dobře eskalující humor bez problému udržel celou dobu mojí pozornost a tak na Sýr a marmeládu zbyly docela dobré vzpomínky. 75% ()

BuryGol 

všechny recenze uživatele

Hořká komedie ze slovinskýho sídláku. Boža nemaká, čumí celej den na fotbal, a tak se na něj Spela jednoho dne vykašle. Co všechno udělá, aby jí dostal zpátky? Dostane se až na hranu zákona? Vážný momenty se mísej s vtipnejma, a jako bonus se člověk poučí i o slovinsko-bosenský nesnášenlivosti. ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Jako prvotinu si B. Djuric vybral opravdu dobře. Po balkánsku thlá komedie o budižkničemovi, který chce zpět lásku svého života a hodlá pro to udělat vše. Výborný humor a skvělý B. Djuric v doprovodu krásné T. Ribic. ()

Související novinky

Dny evropského filmu běží

Dny evropského filmu běží

29.01.2006

Jen abyste nezapomněli... momentálně probíhá až do 5. února v pražských kinech Světozor a Aero promítání filmů v rámci festivalu Dny evropského filmu. Od 6. do 14. února pak bude festival probíhat v… (více)

Reklama

Reklama