Reklama

Reklama

Divotvorný hrnec

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Nestárnoucí muzikál v režii Francise Forda Coppoly se skvělým Fredem Astairem je založen na brodwayské show ze 40. let. Tajemný Ir se přestěhuje do malého jižanského městečka. Má v plánu zakopat kouzelný hrnec zlata, který ukradl skřítkovi Ogovi, a vypěstovat si tak bohatou "úrodu". Ale jeho plány jsou zničeny ve chvíli, kdy jeho dcera Sharon vysloví nesprávné přání ve chvíli, kdy stojí nad kouzelným hrncem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (70)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Docela dobrými písničkami prostoupený film, který nikoho ani nemůže urazit. Příjemný muzikál z trošku jiného soudku než ostatní americká tvorba v tomto žánru - spíše televizně vypadající pohádka s písničkami. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $3,5miliónaTržby USA $11,600,000Tržby Celosvetovo $-║ Iba jednu väčšiu chybu má tento muzikál a to že to tvorcovia dosť prehnali z minutážou, o takú pol hodinku menej a mohlo to prispieť k omnoho silnejšiemu zážitku. Takto to časom začne pripadať zbytočne rozvláčne, je vidieť že v strižni to mal Francis Ford Coppola takmer vždy moc ťažké asi sa dosť ťažko lúčil z akýmkoľvek natočeným materiálom, ináč si to vysvetliť neviem. Na druhú stranu to má veľa plusov, či už po takej tanečnej stránke, ktorá je oku lahodiaca, rovnako tak aj neznáme pesničky potešia a pobavia, pekná vizuálna stránka, prepracované kulisy, herci tiež spravia svoje, až na to že mi nepasovala k sebe "zamilovaná" dvojica hercov Petula Clark a Don Francks(vypadal pri nej moc ošumene).... ale každom prípade mi ponúkol Coppola viac než by som od neho v tomto prípade čakal. /75%/ ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Dneska už lze jen obtížně najít v Divotvorném hrnci okouzlení Voskovce a Wericha právě pro tuhle látku. Pro uvedení v ČSR bylo ale zásadně nutné vyměnit reálie, protože problémy amerického jihu a broadwayské písně by u nás asi jen těžko v roce 1948 zaujaly. Nicméně právě díky této filmové verzi máme alespoň jakous takous představu o původní podobě díla. Za 20 let odpočaté zpracování se stalo ideální rozlučkou pro Astaira, kterému už táhlo na 70. Filmové muzikály 60. let jsou si sic podobné jako vejce vejci, ale ta referenční výpověď o jedné epoše a žánru zůstává. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Myslím, že se na zdejším hodnocení odráží především nostalgie. V podstatě jde o naivňoučkou pohádku pro dospělé, která má ale hvězdné obsazení a je čistě provedena. Až moc čistě, dalo by se říct. Ale ty studiové kulisy k 60. muzikálům tak nějak patří. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Pro mne osobně nejrásnější muzikál (v pravém slova smyslu) co kdy byl natočen. Hudba, herci, prostředí, příběh, vše je nádherné a dokonalé. Tleskám. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Na muzikál od Coppoly jsem byl velmi zvědavý a zároveň jsem se dost bál, co z toho vyleze, protože jsem si tuhle kombinaci nedovedl absolutně nijak představit. Při úvodní ukolébavce se mi podařilo ve 4. minutě usnout. Na druhé pokračování už jsem se dostal do děje a celkem se mi to zamlouvalo. Především mi docela sedl zvolený humor. Je ho k zaslechnutí velice málo, ale když už se nějaký objeví, tak spolehlivě zafunguje. Většina songů byla prudce poslouchatelná. Snad jen se dalo trošku ubrat těch romantických otravností o trošku umravnit toho sexuchtivého skřítka, který hledal útočiště pro svůj skřítčí úd. S intenzivním přivřením obou očí pálím slabé tři kousky. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Chcel som vidieť tento známy muzikál nakrútený známym režisérom a obsadený známymi hercami a spevákmi. Príliš ma neoslovil, aj keď mnohé z pesničiek som poznal a tanečné umenie Freda Astaira nepoznačil vek. Ale celkovo mi to už pripadalo jednak pridlhé a asi aj pre inú generáciu, prípadne som to mal vidieť pred mnohými rokmi. Teraz to už bolo viac-menej z povinnosti. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Hodně rozporuplný snímek. Nesmíte dovolit, aby vás první polovina nudila, a také, aby vám Ogg se svým šišláním a hýkáním při zpěvu začal lézt na nervy. Když tohle přežijete, je vyhráno. Kromě skvělých písniček bych se chtěl zmínit především o neuvěřitelně barevno-umělých exteriérech, ve kterých film vznikl. Zejména scény v lese a u potoka jsou totálně zelené, veselé, sametové. Celkové hodnocení je však k průměru vyvažováno docela slabým příběhem s poněkud něštastně odstartovanou narací. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Písničky z tohoto filmu jsou mé dětství, u nás doma se často notovaly: "Tam, tam, tam za tou duhou" nebo: "Jakpak je dnes u nás doma?" Paradoxně jsem však film viděl až teď, když vyšel na DVD. Krásné a legendární písničky, několik skvělý tanečních čísel, pohádková atmosféra. Nepatří to k stoprocentním filmům, ani k filmům, které si zamiluje každý, mě se však líbí. Velmi. ■ P.S. Manželka si všimla, že v jedné z úvodních tanečních scén má Petula Clark velmi pěkné punčocháče. Sám bych si nevšiml, ale souhlasím :). ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Kouzelný muzikál s pohádkovými motivy a nádhernými písničkami, kterému v dosažení příčky nejvyšší překáží poněkud neúměrně dlouhá stopáž. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Asi jsem sentimentální, ale tenhle filmový muzikál mě vždycky dostane do kolen. Nevím čím to je, možná skvělou hudbou, možní i nádherným, procítěným pěveckým výkonem Petuly Clark, možná mistrnou režií, možná skvělým a nečekaně civilním herectvím všech zúčastněných, možná silným příběhem, který je na muzikálové "poměry" nevšedně dobře a chytře vybudovaný. Ne nadarmo tenhle muzikál "padl do oka" dočasným exulantům V&W. Samozřejmě můžete tvrdit, že to celé je "jen" roztomilá romantická pohádka pro dospělé. Na to se dá namítnout, že minimálně v době svého vzniku to byla také "pohádka" velmi angažovaná a zcela oprávněně zařaditelná do "škatulky" politické satyry. Koneckonců, ještě i v době vzniku filmu byl latentní rasismus v mnoha jižních státech USA palčivým problémem, tím více ve čtyřicátých letech, kdy muzikál vznikl. Celkový dojem: 90% Zajímavé komentáře: davidek, Curunír ()

Tony.cs 

všechny recenze uživatele

Krásná pohádka z dob, kdy na pohádku nemuselo být za milióny počítačových efektů, ale za pár grošů atmosféry a krásných písní. Opravdu překrásné. I v dnešní nudné a uspěchané době. Všemu vládne Tommy Steele. Fred Astaire má ale své kouzlo, to se musí nechat. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Takový hezký, pozitivní muzikál, který má to štěstí, že zde má Petulu Clark, která má prostě nádherný hlas, ale také legendu Freda Astaira. Francis Ford Coppola dokázal, že zvládne i muzikál, i když ten je trochu moc roztahaný a některé zábavné scény zase tak zábavné nejsou a přijdou vám skutečně jen jako natahování děje. ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Co to je? Je to až moc barevné, pozitivní, s jednoduchým dějem a jsou tam pěkné, známé písničky Americký muzikál. A zapíše se vám do srdce. Vzpomínám na české texty a z nich mě dojme " ... jestlipak se zvedne hejno hus, mých bílých hus, když na ně štěkne pes?" ()

danecek24

všechny recenze uživatele

26. Zlatý Glóbus za rok 1968 - nominace (5) - Nejlepší film (komedie / muzikál), Nejlepší herečka (komedie / muzikál) - Petula Clark, Nejlepší herec (komedie / muzikál) - Fred Astaire, Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Barbara Hancock, Objev roku (herečka) - Barbara Hancock ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Přepsáno v červenci 2019. Divotvorný hrnec se zlehka vznáší přes hemžení muzikálového reje, optimismus juchá v sytých barvách, radost ze života tančí, zpívá, laškuje a neposedně skotačí v zelené záplavě irské svátosti. Francis Ford Coppola v mladickém zápalu a nadšení rozvírá vějíř v barvách duhy, slunečné dny svítí sounáležitostí, teplé noci se zamilovaně tulí v sametu zeleně a vyznávají lásku. Rasové a existenční neduhy společnosti nedokáží rozbít chuť do života, veselí se rozlévá doširoka do všech koutů Duhového údolí, hraje, pohrává si, něžně konejší, zlehčuje a výská zhurta nad celý svět. Hvězdou laskavého a nadšeného skotačení je Finian McLonergan (velmi příjemný Fred Astaire i v pokročilém věku), irský imigrant s bezstarostným pohledem na život a s jasně vytyčeným cílem svého putování. Fantazie se stává součástí reality, vyzbrojuje snílky důvtipem i odvahou a tančí uvnitř lidumilnosti. Hlavní ženskou ozdobou radosti je Sharon McLonergan (pozoruhodná Petula Clark), Finianova skromná a starostlivá dcera. Počestnost se snaží o romantickou obezřetnost a k tomu je zapotřebí nebojácná vyřídilka slov. Láska si zamilovaně píská. Důležitým elementem je Og (příjemný Tommy Steele), rozverný irský leprikón, dožadující se svého návratu původního určení. Svět lidí je tajuplným lákadlem dosud nepoznaných krás života. Významnou postavou je Woody Mahoney (sympatický Don Francks), předseda nezávislého spolku pěstitelů tabáku. Prostá vrstva společnosti se ve své poctivosti hlásí ke slovu a žádá si budoucí prosperity. Výraznou postavou je Billboard Rawkins (příjemný Keenan Wynn), rasistický senátor s nenasytnou touhou po bohatství a neomezené moci. Společenské zlo musí být po zásluze potrestáno ve jménu lidumilnosti. K výraznějším postavám patří Susan (zajímavá Barbara Hancock), mladá a hluchoněmá sestra Woodyho. Její parketou je tanec, ladný pohyb, veselí a šťastné poznávání života. A patří k nim také Howard (sympatický Al Freeman Jr.), Woodyho nejlepší kamarád, vzdělaný černoch a triumf úsilí prosté vrstvy. Mentolový tabák je hitem budoucnosti. Z dalších rolí: nejvěrnější senátorův patolízal a jeho podlézavý asistent Buzz Collins (Ronald Colby), k oficiálním představitelům politické moci loajální šerif (Dolph Sweet), nenávistný okresní prokurátor (Wright King), souznící a žehnající gospelové kvarteto (Roy Glenn, Jester Hairston a Avon Long), či dvojice vládních geologů (Vince Howard a Robert Cleaves). Divotvorný hrnec je hřejivou náručí studiového filmu. Je laskavým pohlazením lidumilnosti, je radostným tancem touhy po životě, veselí barev se usmívá a kyne do dálky svůj pozdrav lásky světu. Příjemná snaha o filmovou harmonii. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Nepopírám, že předmětný "hrnec" má kvality, které nesouvisejí jen s jeho zlatým obsahem, neboť není jen tak obyčeným, byť starodávným kusem nádobí naplněným až po okraj drahým kovem, nýbrž opravdovou DIVOTVORNOU rekvizitou. Vlastně bych měla být navýsost spokojená - samotná zápletka i použité exteriéry jsou vpravdě pohádkové, melodie chytlavé i nostalgicky dojemné a režie se ujal sám Francis Ford Coppola. Jenomže ... nejsem. Menší rozvleklost ve vyprávění neřeším - je nutno s ní už dopředu počítat, neboť muzikály se obyčejně nevyznačují překotně ubíhajícím dějem. Nicméně nenašla jsem si žádnou cestičku k jednotlivým postavám, kromě mladičké němé Susan ve mně nevzbuzují nijak přehnaně kladné emoce. Možná to do určité míry souvisí i s pojetím tanečních čísel, která se brzo okoukají, protože postrádají kreativitu a jiskru - dalo by se říct, že pouze s větším či menším úspěchem KOPÍRUJÍ pravý irský temperament - opět s výjimkou veskrze půvabného baletního projevu oné výše zmiňované lehkonohé němé dívky, která komunikuje se svým okolím právě prostřednictvím tance. Rozuzlení zápletky je pak možná až příliš zjednodušené, neboť k žádnému výraznému posunu v podstatě nedojde ... žádným směrem - pořád je to ta správná barva kůže, na které záleží až v první řadě. Takže ve výsledku lehké zklamání. ()

Reklama

Reklama