Reklama

Reklama

Bouřlivý příběh legendárního Jerryho Lee Lewise, hvězdy rokenrolu, která dobyla celý svět... Zpěvák, skladatel, pianista, významná americká rock’n’rollová legenda Jerry Lee Lewis (narozený 29. 9. 1935) byl velkým konkurentem Elvise Presleyho. Stále patří mezi velké osobnosti světové populární hudby, kterou výrazně ovlivnil. Díky síle jeho zvuku a dynamické hře je označován za zakladatele tzv. piano rocku. Někdy během svých bouřlivých vystoupení odkopnul stoličku, na níž seděl, a hrál ve stoje. Prsty nechal dopadat z velké výšky, což vytvářelo dramatický akcent. Občas hrál i nohama či se na klavír rovnou posadil... Film zachycuje Jerryho Lee Lewise od jeho nastěhování se do rodiny bratrance, s kterým chce prorazit u známého hudebního vydavatele Phillipse. Přichází vydání prvního úspěšného singlu a rychlé stoupání po americkém hudebním žebříčku, následuje tajný sňatek s třináctiletou Myrou, dcerou svého příbuzného a spoluhráče z kapely, u něhož bydlí. Dopad tohoto rozhodnutí však podstatně ovlivní jeho popularitu… Ve filmu Jerryho Lee Lewise ztvárnil známý americký herec Dennis Quaid. (Česká televize)

(více)

Recenze (98)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jsou věci, které se by se neměly tolerovat ani Woodymu Allenovi, natož Jerry Lee Lewisovi. Ale na druhou stranu, co čekat od "prvního rock'n'rollového bouřliváka", než že vznešeně řečeno pojme za ženu třináctiletou sestřenici? Film mapuje to zřejmě nejzajímavější a nejkontroverznější období Lewisova života, tj. letem světem od dětství, kdy objevil černošskou muziku (mimochodem ten bar, odkud Lewis ukradl pár "svých" hitů, vypadal docela odvazově), obří ego, nulovou zodpovědnost a pohyby zfetovaného pacienta s Parkinsonem, přes jeho vzestup na vrchol až po pád z něj díky té "drobné nepříjemnosti" s pochopitelným veřejným odsouzením za v lepším případě hebefilní sklony. Návrat ke slávě, který Lewis zaznamenal ke konci šedesátých let na country scéně, už zde k vidění není. Poněkud nepřekvapivě hudba vynikající (a Dennis Quaid se skutečně naučil hrát jako Lewis, byť slyšený výsledek je znovu nahraný originál), Winona Ryder ve svých osmnácti sice křehoučká, ale na třináct opravdu nevypadající (což je možná dobře, protože film je poměrně explicitní), a Dennis Quaid naprosto strhující bezcharakterní hovado s "talentem od pánaboha". Great Balls of Fire! jsou poctivý životopisný film a pomník vynikajícího raného rock and rollu navrch. Osmdesátka mi sice přijde trochu nadsazená, ale dejme tomu, že hlavní role byla o něco náročnější než jiné srovnatelné kousky:) Takže ano, 80%. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Životopis kontroverzního zpěváka Jerryho Lee Lewise je skvělý. Winona byla opravdu k sežrání, ale na těch filmových 13-14 let vážně nevypadala. Ale možná skutečná paní Lewisová vypadala ve 14 taky na 18 let. Kdo ví. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších hudebních hraných autobiografických filmů, co jsem kdy viděl. Jerry Lee Lewis byl skutečně blázen a muzikantský fanatik a v podání sympaťáka Dennise Quaida mu jsem schopen ledacos odpustit, i to, že mimo klavíru objížděl i nezletilé dítě (úžasná Winona Ryder)... ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Pro me naprosty prekvapeni a totalni pecka. O Lewisovi jsem nic moc nevedel, mozna jsem jen nekdy nekde zahlid jeho jmeno, ale po skouknuti filmu jsem mel chut si hned sehnat nejaky jeho cd. Tohle je sice zivotopisnej film, ale hlavne je to komedie a to naprosto dokonale svizna a zabavna. Navic to nejede podle klasickejch koleji looser, hvezda, kaslani na kamose, drogy a pad. Lewis je celou dobu ultimatni sympatak a jediny, co proved, ze se ozenil se sestrenici. Takze se sice taky kona pad, ale neni to to klasicky schema, coz je hodne prijemny. Navic celej film zni perfektni pisnicky v podani samotnyho Lewise a ten hral na piano a zpival fakt jak dabel, ze by zved z zidle i chromyho. Navic krome roztomiloucky Winony a vtipnyho Baldwina si celej film pro sebe krade Quaid v jedny ze svejch nejlepsich roli, kterej ma ultimatni blondaty haro, neustale hazi na vsechny strany xichty a hlasky a to, co predvadi za pianem, sem snad jeste nevidel. Pro me jeden z nejlepsich zivotopisnejch filmu, u kteryho jsem se i pres trochu smutnejsi zaver celou dobu skvele bavil. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Po E02 týhle super show hurá i na filmovou verzi. GREAT BALLS se soustředí na počátek Jerryho kariéry, příchod do Sun Records s extra důrazem na pikantní pedofilní románek se sestřenicí. A byl by to průměr, nebýt dvou hlavních herců - Quaid (ač vzhledem nepříliš věrný) vnáší do své role energii a trhlost, rozhodně baví, stejně tak má charisma Winona a její 13ti letá lolitka. Nechybí tu legendární story podpálení klavíru při otevíračce pro Chucka Berryho. Škoda možná, že se to omezilo jen na krátký tak úsek biografie a působí spíše jako TV film, ale i tak slušně odsýpá a přetáčí v té době tak krásně rozjetý, "nesvatý" rock n roll. ”I’m out here doing what God don’t want me to do, and I’m leading people to hell!” (Jerry Lee) ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Já bych se musela mrknout, kolik filmů jsem viděla s Dennisem Quadem, ale mám pocit, že tohle byla jedna z jeho životních rolí, jak se s tou rolí senzačně porval. Vidět ho hrát u klavíru, notabene jak jsem četla, tak něco hrál i v reálu, byl obrovský zážitek sám o sobě. Já nevím do jaké míry byl Lee takový živel, ale to co se s ním zachovalo v originále tomu nasvědčuje. Ta jeho živelnost a rock'n'rollový duch se přenesl i na mě, protože to byla fakt báječná jízda s jednou hvězdou minulého století. Já nikdy nevím, do jaké míry jsou tyhle životopisné filmy autentické a co je už mírně přibarvené, protože tady to závěrečné finále včetně jeho cesty do Anglie a tamní reakce obyvatel na jeho život byla přece jen trochu přehnaná. Nicméně Winona Ryder hrála moc roztomile tu malou třináctiletou, poblázněnou a naivní holčinu a ty její kukadla, které vrhala na Leeho při jeho prvních koncertech byly kouzelný. Taky nevím jestli byl skutečně ten jeho bratránek až takový naboženský fanatik, protože ten mě fakt dost iritoval a chudák Alec Baldwin měl v tomhle případě dost nevděčnou roli. Po delší době je to film, který strašně ráda doporučím a to nejen fanouškům Dennise. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jestli mě čeká Peklo, budu tam taky hrát na piano." Já tedy mám umístěnku do Nebe, ale vzhledem k tomu, že většina mých oblíbenců prostě musí skončit v Pekle, tak udělám všechno pro to, abychom se tam jednou sešli, Jerry Lee. Tvoje hudba má v sobě totiž tolik energie, že je mi úplně jedno, kolik jsi měl manželek, kolikrát ses neslušnými výrazy otřel o církev a o tom sexu s tučňákem na jachtě taky pomlčím. Jinak samozřejmě vůbec netuším, kolik pravdy v tomto životopisném snímku bylo, ale díky Jerryho nekonečné energii mě to prostě bavilo. Tedy bavilo mě to v USA, protože ctihodní Angláni mě dost zklamali svou nulovou tolerancí k pedofilii. Já k ní mám taky nejednu výhradu, ale oni byli manželé, takže to považuju tak trochu za jejich věc. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Bez uzardění přiznávám, že zatímco o světě filmu, televize a divadla mám relativně slušný přehled, hudba je pro mě v podstatě terra incognita. Před lety jsem šokoval svého kolegu, který se mě bezelstně zeptal, která skladba od Franka Zappy se mi líbí nejvíc, když jsem mu stejně bezelstně odpověděl, že toho pána vůbec neznám. Tím jsem u něj skončil a pohlížel na mě s tím největším možným despektem. Stejně tak jsem až do dnešního dne neznal Jerryho Lee Lewise, ale o to víc jsem si Great Balls of Fire! užil. Z filmu čiší rozjuchanost, temperament a živočišnost klasického rock'n'rollu, který boural dobové konvence a pobuřoval tehdejší moralisty. Do čtyřhvězdičkové kategorie katapultuje snímek skvělý výkon Dennise Quaida, pro kterého je to dost možná životní role, a vlastně i mladičké Winony Ryder, která si zahrála nezletilou nevěstu bouřliváka. Scénář mi ale bůhvíjak skvělý nepřijde a z jinak hodně pestrého života Lee Lewise si vybírá vlastně jen dost krátkou epizodu s bulvárním nádechem. Celkový dojem: 80 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Energie songů o síle vodíkové pumy, žvýkačkové bubliny přes půl obličeje a vše vyvedeno ve světlých odstínech růžové, modré a žluté, že jenom čekáte, kdy se objeví Marty McFly.. Jerry Lee Lewis nebyl ze své vyfabulované biografie dvakrát nadšen a ani se mu nedivím, když ho prostřednictvím přehrávajícího Quaida zobrazili jako mix nevycválaného floutka a sebestředného tupého hovada, kterému bylo shůry dáno na talentu a všude jinde sebráno. Rock'n'rollová rozjařenost možná McBrideovi fungovala v Breathless s Gerem, ale tady ne.. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Po tomhle filmu mám neskutečnou chuť sehnat si někde DVD s koncertem Jerryho Lee Lewise. Protože jestli mu prsty jezdily po klavíru takovou závratnou rychlostí jako Quaidovi (jakože asi ano), jestli házel podobné ksichtíky (jakože asi ano) a jestli byl stejný sympaťák (uvidí se), dokázala bych mu bez problému prominout i aférku s 13ti-letou sestřenicí. Jeden z nejlepších životopisných filmů, co jsem kdy viděla. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Ja som Jerry Lee Lewis a keď si sadnem za piáno, žiarim ako diamant...!" Jeho songy poznám z výberoviek oldies, ktoré doma mám a na film o ňom som bol zvedavý zvlášť po tom, čo som zistil, že hlavnú úlohu hrá spoľahlivý D. Quaid. Ešte viac ako jeho výkon ma prekvapila mladučká W. Ryder. J. L. Lewis je svojský, trochu bláznivý chlapík, ale i talent od Boha. Za piánom je skutočne fantastický. Jeho supertalent som najviac ocenil pri scéne koncertu, kde si sám podpálil piáno a ďalej v hre pokračoval! Fakt skvelá show! Videl som už 100x rockerov trieskať gitary o zem, ale horiace piáno... Jerryho vzťah a neskôr i manželstvo iba s 13 ročnou Elison(W. Ryder) mu takmer pochovalo kariéru a táto zaujímavá epizóda z jeho života je tiež jednou z liniek príbehu. V jednej z menších rolí možno vidieť A. Baldwina ako posadnutého kresťana a kňaza, ktorý ďakuje Bohu za všetko. Za nové auto i skvelé hity by sa však patrilo poďakovať Jerry Lee Lewisovi. 80%. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Great balls of fire! je skvelý film, nabitý rovnakým množstvom energie ako hudba skvelého rock 'n' rollového speváka a klaviristu Jerry Lee Lewisa. Dennis Quaid zahral excentrického hudobníka s obrovskou chuťou a noblesou. Tento film nenudí ani na sekundu a osobne odporúčam zhliadnuť hlavne scénu, kedy Jerry Lee proti svojej vôli vystupuje na koncerte pred Chuckom Berrym a nie až na záver ako hlavná hviezda. Vletí teda na javisko a rozpáli divákov svojím hitom. Na záver klavír zapáli a to už fanúšikovia doslova lezú po stenách. Vzápätí odchádza z javiska a odovzdáva Chuckovi Berrymu divákov so slovami: "sú tvoji .." a s vedomím, že už ho černošský gitarista nedokáže ničím prekvapiť a prekonať. Táto scéna totiž presne načrtáva celú osobnosť Jerryho Lee Lewisa. Hudobník, ktorého už naša generácia takmer nepozná, ale stačí započuť niektorý z jeho hitov a verte mi - začne to s vami šiť! ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Vynikající životopisný film s perfektním Quaidem a Ryderovou, možná mohl být víc zaměřen na ten jejich lolitkovský vztah než na jeho keriéru, protože to mezi nima chvilkama tak jiskřilo, že jsem se mu snad ani nedivil!:-) ()

Ducharme odpad!

všechny recenze uživatele

Jerry Lee Lewis mi leze na nervy – ať už jako mladý debílek, nebo jako dědek s dementním smyslem pro humor (a to upozorňuji, že je mi úplně jedno, že si vzal třináctiletou sestřenici) – ale tenhle film z něj dělá mnohem většího kreténa, než si zaslouží. Quaid otřesně přehrává a Winona (ač roztomilá) na těch třináct prostě nevypadá. Jediným pozitivem, jak řekl i sám Lee Lewis, proto zůstává soundtrack a to je trochu málo. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách skvělý životpisný film. Má nádherný spád a energii, a neztrácí dech až do samotného závěru. A ta muzika! ()

Aknah 

všechny recenze uživatele

Nemůžu jinak, než dát za plný počet. Tohle byl nářez! Přesně film, co jsem potřebovala... doba 50.lét, kterou zbožňuju, ať jde o styl, hudbu či auta. Jerry Lee Lewis byl ohromný talent, (a co se hudebního umu týče nejspíš větší než byl Elvis), který prostě nemůžete neobdivovat. Winona Ryder naprosto skvěle vybrána a před hereckým výkonem Dennise Quaida smekám, protože grimasy, pohyby a mluvu podat takovým způsobem, aby to vypadalo přirozeně musel být oříšek, ale zhostil se toho opravdu skvěle. Celý film na mě opravdu zapůsobil, nadupané koncerty, pár komických scének nebo dojemných chvilek dává dohromady opravdu kousek hodný fajnšmekra. ()

francis 

všechny recenze uživatele

Paráda, takový hudební filmy mám fakticky rád. Tohle si navíc nehraje na dokument, nýbrž je to skvěle stylizovaný, od Quaidovy blonďatý vlny a geniálně uhozených ksichtů přes rezignujícího Elvise až po Baldwinova bratránka kněze. Taky Winona je krásně legrační, hlavně když se bojí vodíkový pumy (moje oblíbená scéna) nebo při sexu. Hudební čísla tam bezchybně pasujou a soundtrack je skvěle vybranej. ()

Související novinky

Není Kravitz jako Hendrix

Není Kravitz jako Hendrix

01.04.2006

Se životopisnými snímky se poslední dobou roztrhl přímo obrův pytel. Kinohity Frida, Walk the Line, Capote, Ray a starší neméně úspěšné Doors, Elvis Presley nebo Great Balls of Fire! se prostě musely… (více)

Reklama

Reklama