Reklama

Reklama

Experiment na válečné lodi Philadelphia odstartuje cestu desetiletími, cestu ze čtyřicet let vzdálené minulosti do rozžhavené současnosti Nevadské pouště. Podaří se ovládnout čas a změnit historii...? (LARS, spol. s.r.o.)

Recenze (56)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $8,103,330Tržby Celosvetovo $11,200,000║ námet na spracovanie zaujímavý ale zasadený do tak všednej nezmyselnej akčnej naháňačky až sa to stráca /40%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Slavný Experiment Philadelphia v méně známém filmu. Michael Paré jako herec druhé cenové je jedinou známou tváří v tomto pohledu na dlouhé roky zatajovanou událost, kterou si autoři trochu přikořenili. Pravděpodobně ve stylu Tajemné záře na Pacifikem vnutili trochu toho cestování časem a to jim vcelku vyšlo. Určitě zajímavější než "realita" a snaha o zajímavý nápad tu je citelná. Bohužel zpracování je i na svou dobu docela slabé a tak odepisuje film s třemi českými názvy do propadliště dějin, dke si ho najdou snad jen největší milovníci sci-fi, jakéhokoliv druhu. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"To nechápu. Německo a Japonsko jsou teď naši spojenci a Rusko nepřítel." Doba se zkrátka mění a přenos v čase o 41 let vpřed dává oběma hrdinům řadu důvodů k udiveným pohledům. Já mám rád konspirační teorie, ale událost známá jako Filadelfský experiment je i na mně celkem silné kafe. Pokud však někde zakopnu o spolupráci Tesly s Einsteinem, tak jsem si celkem jist, že jakékoli nemožné se v jejich blízkosti stává relativním. A tohle ztracení v čase bylo celkem v pohodě. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Mně se tenhle film docela líbil. Hlavně ze začátku tam bylo docela pěkně vystižený překvapení cestovatelů v čase nad různejma moderníma věcma. Třeba taková hliníková plechovka od coly (Je to nějaký lehký. Z čeho to je?) nebo automatická převodovka (Kde to má spojku? - To je automat. - WTF?). Bohužel, film ke konci začíná bejt tak trochu hloupej, ale celkově docela dobrá zábava. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Priemerné spracovanie niečoho, čo si z pohľadu príbehu, ale i “sci-fi” žánru, zaslúži omnoho väčšiu pozornosť. Snáď sa to raz “podarí” .. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Na tyhle filmy je třeba nahlížet optikou doby v níž vznikly. Ne jen kvůli dnes už archaickým trikům a efektům u nichž slabějším jedincům cukají koutky od zadržovaného smíchu, ale i díky celkovému pojetí a zpracování. Jinak by totiž člověk musel filmu dát tak jednu hvězdu za námět. Někoho tak tedy bude možná šokovat, že já dal za 4. Mně to totiž chytlo. O tom co se ve skutečně za války v roce 1943 stalo na USS Eldridge) se dodnes vedou divoké diskuse. Jedni tvrdí, že loď zmizela na 10 sekund a cestovala časem do Norfolku, kde byla dokonce spatřena. Armáda a vědci tvrdí, že se pokus nestal... Ale věřte vědcům a armádě... :-), to už pak můžete věřit i konspiračním teoriím. Mně osobně je divné, že se nikde nedá dost dobře zjistit poválečný osud Eldridge. Námořnictvo není holubník. Existuje evidence vyřazených válečných lodí. Ví se tedy kdo ještě dosluhoval po válce, kdo byl obětován atomovým testům na pokusy či kdo byl jednoduše odprodán do šrotu, byť se jednalo o lodi ověšené válečnými metály a křtěné krví statečných amerických námořníků v bitvách Pacifiku. Tenhle film vznikl 4 roky po zajímavé Tajemné záři nad Pacifikem, kterou jsem měl tehdá ještě za komančů možnost vidět v kině. Nevím jestli se rozhodl těžit z úspěchu slavného předchůdce, ale opět se vydal na cestu časem... Jak jsem psal v úvodu, zpracování opomíjím. Jinak bych šílel hned v úvodu z neválečných jeepů, armádních poválečných trucků, lodí... Mně zaujal ten přesun v čase Davida. představte si, že je vám kolem dvaceti. Svět je ve válce a vy sloužíte u amerického námořnictva. A najednou se přesunete časem o 41 let časem vpřed. Vašim vrstevníkům je teď něco mezi šedesáti a sedmdesáti.. Z krásné holky se kterou jste chodili tančit, tajně jí sahali na zadek a doufali v něco víc je teď babička. Dozvídáte se, že rodiče už zemřeli... Z rodné farmy je benzínka u hlavní ulice a jen ten velký strom na křižovatce kam jste tehdá do kůry vyryli prvním nožem od táty své jméno stále stojí... Všechno je jinak. Vše je nové. Televize, auta, technologie... Film to nabízí lehce komediální formou, ale když se člověk zamyslí, uvědomí si jak moc se ušlo v technickém pokroku kupředu. A co teprve kdyby se David ocitl v dnešní době! Bohužel na rozdíl od Tajemné záře nad Pacifikem měl film evidentně chudší rozpočet... Už jen ten Davidův skafandr vypadal jak ze sci-fi filmů z padesátých let... Ale jinak jsem byl spokojen a bylo to na hodně silné tři. A jelikož si myslím, že je film podhodnocen, dávám za 4 páčky na generátoru na max. * * * * ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 6/10 Děj 7/10 Hudba 6/10 Efekty 6/10/// +na svoji dobu slušné efekty, dobrá atmosféra, námět -nic mi vyloženě nevadilo, snad jen bych chtěl vidět podobný námět ze současné doby/// Dnes samozřejmě od tohoto filmu nemůžeme čekat kdovíjaký zázrak, ale viděl jsem ho prvně a nenudil mě. Nad postaršími efekty jsem mávl rukou a užíval si hlavní hrdiny a časové paradoxy. Fakt, že mě to bavilo a tvůrci to neukončili jen hezkou zatmívačkou ale opravdu si vyhráli i s tím koncem mě opravdu potěšilo./// Celkem 65%/// ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Účastnit se pokusu, který připravily jiní a vy o tom moc nevíte, je vždycky riskantní. Zatajují vědci výsledky svého bádání a pouštějí je jen pro scenáristy, a přitom si jinde vesele užívají nějakých výhod, které si díky svým pracím vytvořily a jsou díky jim šťastnější než běžní smrtelníci? Tyhlety fantazie jsme si jako děti vytvářely a pak vypravovaly, ale dneska už jen málokdo u nich zůstal a dálsi je v sobě udržuje.***(1.10.2010) ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nebýt té apokalypsy v současnosti, mohl to být solidní béčkové sci-fi s cestováním časem, armádou a klasickou šablonou "osamělý hrdina získá nečekanou pomoc od buchty, ale pořád po něm všichni jdou, naštěstí se objevují intervalově, takže se stihne zamilovat, spářit a opepřit konec". Kdyby se nevracel zpátky a zase do pohádky, bylo by to na zamyšlení, takhle ale jen zaškrtli kolonku 100% happy end. Film, který vám připomene pár dalších kousků, ačkoliv většinu z nich předstihl (ty blesky a létající noviny mi hodně připomněly Terminátora natočeného shodou okolností ve stejném roce, Michael Paré je zase takový kříženec Hugh Granta a Dolpha Lundgrena. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Tak sem se na ten film tesil. O Philadelphskem experimentu sem cetl uz driv a verim v to. Pokud ale mam hodnotit film=velke zklamani. Hercum sem neveril ani nos mezi ocima, emoce nikde, "efekty" trapne, hudba veskera zadna... ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Slušný pokus a hlavně mělo to svoje kouzlo příběhu a zajímavosti no nakonec pravdy jsem se dočkal zajímavý. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

V prvej polovici 80. rokov vzniklo viacero snímkov s podobnou dejovou líniou, ale s iným námetom ( napr. TERMINÁTOR, STARMAN ). FILADELFSKÝ EXPERIMENT patrí medzi ne. Dvojica, s ktorej jeden je návštevníkom z iného času ( sveta ), pričom ten druhý ´´domorodec´´ sa pokúša zachrániť priletencovi situáciu a dostávajú sa tak do rôznych nebezpečných situácií. Toto dielo má všetky ingrediencie, aký tento subžáner ponúka, ale nepretavil ho do stopercentného úspechu. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,POMÔŽU MI VÔBEC TIE VECI?" ,,NUŽ, POKIAĽ NIE, TAK TO BUDE JEDNO, PRETOŽE NA TEJTO PLANÉTE POTOM NIČ NEZOSTANE." __ O - nikdy neuskutočnenom - Philadelphskom experimente som sa dozvedel iba pár týždňov pred sledovaním tohto filmu, ktorú vzhľadom na obdobie vzniku lákal na pohodové sledovanie. Vyvinul sa však v hromadu klišé a dopredu predvídateľných situácií. Obsahuje síce prepracovanejšiu vizuálnu stránku ako mala ,,Tajomná žiara nad Pacifikom", ale tá je podstatne lepším filmom. Moje nezaujatie potvrdzuje to, že ako inak sústredený divák som sa počas sledovania pristihol pri mimovoľnom listovaní časopisu. Keď už po jednom dni sa na film ťažko spomína, čo bude za týždeň? (785. hodnotenie, 48. komentár k filmu) ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Ej tí namorníci. Nielenže nejaká tá štabajzna v každom prístave, ale i v každom storočí. To je potom Mišovi hej, keď si môže vybrať ktorá je rajcovnejšia a nestrachovať sa, že bude prichytený inflagranti. Ohľadne filmu je to samozrejme bieda. Jednak že sa jedná o snímok už viac menej pre pamätníkov, ale i dejovo sa nemá čím vytiahnuť. Samozrejme, že nejakí tí konšpirační fanúškovia nájdu vo filme kus viac, no pre bežný divák sleduje len tie isté opajcnuté efekty 16 rokov po kubrickovej odysei. A presne tak ako to skončilo u nej skončilo to aj tu! Nuda! ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Vojenské experimenty se prováděly a budou provádět. Každá armáda chce mít nějaký trumf v rukávu, aby dokázala rozdrtit protivníka. Válečné konflikty, jako byla třeba 2. světová válka, dávají nejrůznějším experimentům velké pole působnosti. Vždyť Hitler měl kolem sebe taky podobné experimentátory a vědce a dokonce i okultisty. Jinak je to klasický příběh o cestování časem. Efekty jsou poplatné době vzniku filmu i k tomu jsem ve svém hodnocení přihlédla. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem čekal něco trochu jiného, než jen blbé cestování v čase, které je naroubované na známý experiment Philadelphia. Asi jsem měl spíš sáhnout po nějakém dokumentu. Tohle je prostě jenom sci-fi na motivy událostí, kdy nikdo pořádně neví, co se tenkrát v roce 1943 stalo. Nemůžu jinak, tohle mě prostě nezaujalo, jen důvod, jak udělat časovou smyčku. To už se ani z historických událostí vycházet nemuselo. ()

Stanley 

všechny recenze uživatele

Na tomto snímku je nepochybně nejpozoruhodnější fakt - byť to může vypadat opravdu fantasticky - že prvotním záměrem filmařů bylo nastínit skutečné události, k nimž (údajně) došlo při tajném experimentu, který americké vojenské námořnictvo provedlo 12. srpna 1943 s torpédoborcem DE 173 Eldridge (mimochodem loď v těch letech ve službách námořnictva skutečně působila a po válce byla prodána Řecku pod novým jménem Leon). Kam až v ději filmu můžou sahat jisté možné historické reálie a co je jen koření zplozené scénáristickou fantazií, není zcela zřejmé, v každém případě se ze snímku stává zajímavý pokus o zfilmování jedné legendy z neobjasněných záhad moderních vojenských tajemství, o kterých se veřejnost zřejmě nikdy nedozví skutečnou pravdu. Příběh jako takový je poměrně netradiční a poutavý, takže lze doporučit ke zhlédnutí. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Snaha o druhou Tajemnou září nad Pacifikem se zde minula účinkem. Zajisté, Experiment Philadelphia nabízel značné množství zajímavé látky, kde se experimentuje s moderní technologií i cestuje časem, ovšem pojetí tohoto filmu je natolik béčkové, že o výrazné kvalitě přesahující dobu vzniku zde ani nemůže být řeč. K čemu jsou ty zajímavější pasáže týkající se experimentu, když 2/3 filmu jsme stejně uvězněni s béčkovými hrdiny na jejich road movie, aby si srovnali své soukromí, které stejně nikoho nezajímá. K čemu je vědecké vysvětlování časového paradoxu, když scénář tím nejdementnějším způsobem pracuje s lidskou logikou, kdy osoba A zmizí doktorům před očima, vír na obloze nasává zemi a ruka vojáka B je jako sithská zbraň, ale o pár minut dál, záhy tyto samé postavy argumentují tím, že všechno je kravina a má to racionální vysvětlení. Evidentně zde tvůrci buď chtěli dělat z lidí debily, nebo sami debilové se na scénáři podíleli. Je to škoda, protože nebýt těchto značných vad, Filadelfský experiment by měl na to vyrovnat se Tajemné záři nad Pacifikem. Žel, legenda z něj nakonec nebyla a ani nebude. O to smutnější je pak fakt, že tento film na tématiku filadelfského experimentu patří k tomu nejlepšímu, co jsem měl dosud možnost vidět. Hold kvalitní zpracování zřejmě stále čeká kdesi v době budoucí (psáno v koronavirové současnosti, březen 2020). 50% ()

Reklama

Reklama