Reklama

Reklama

Goob

(festivalový název)

Obsahy(1)

V parném létě tráví Goob Taylor v anglickém Fenlandu své šestnácté léto stejnou rutinou jako každý rok. Pomáhá matce s provozem denního baru na parkovišti pro kamiony a se sklizní dýní z nedalekých polí. Když se k matce nastěhuje opálený automobilový závodník a miláček žen, z Gooba se stává přítěž. Setkání s exotickou Evou, která přijela sklízet dýně, jej však rozhodně nenechá chladným. Dívčiny koketní poznámky mu otevírají svět zcela jiného, lepšího rozměru. (Zlín Film Festival)

(více)

Recenze (4)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Goob (titul filmu představuje křestní jméno hlavní postavy, dospívajícího mladíka) je podívanou, která patří do početné rodiny filmů snažících se reflektovat výsek současného světa na vybraném vzorku několika postav, které žijí stranou ruchu velkoměsta na nějakém vidláckém zapadákově, kde se vážné momenty střídají s komickými, aby se vystihla tragikomická podstata lidského života. Dějová stránka je spíše upozaděna, dialogů je výrazně méně než v běžné mainstreamové produkci, a akcent je naopak položen na práci s kamerou, budování civilní atmosféry a sledování interakce několika hlavních postav, které spějí k určitému dramatickému finále. S náběhem závěrečných titulků se dostavuje povědomé poznání - život je někdy těžký, ale současně i krásný; stačí neztrácet naději. Na základní škále LÍBILO - NELÍBILO bych tenhle film viděl tak někde napůl, možná s lehkým vychýlením k druhé poloze, protože jsem se do jeho sledování musel místy skoro nutit a sem tam se tam vkrádala nuda. Ačkoli je zde film označen jako drama, osobně mi přišel spíše jako takový ten typický žánrově nevyhraněný festivalový snímek, který se dotýká sociálních témat a mezilidských vztahů. Film mě potěšil několika zdařile vypointovanými komickými scénami (např. onanie v autě), výbornou kamerou a stravitelnou stopáží. Naopak u mě dojel na nesympatickém obsazení - Liam Walpole v titulní roli skutečně není typ herce, na kterého bych se díval s radostí; Sean Harris jakoby pro změnu vypadl z ukrajinského porna, atd. - a malé originalitě: pocit, že jsem podobných filmů o nelehkém dospívání teenagerů v nějakém vidláckém zapadákově už viděl bambilion, u mě hraničí s jistotou, která mi brání nějak výrazně tento snímek odlišit od podobných filmů. Všichni fandové festivalových filmů a lidé mající v oblibě divácky vděčné filmy o trampotách dospívání si zde pravděpodobně přijdou na své. Osobně ale raději sáhnu třeba po komedii MLÁDÍ V HAJZLU (2009), kterou mi GOOB trochu připomněl a která - když nic jiného - je aspoň zábavná, což se o tomto divném filmu asi moc říct nedá. ()

Idego 

všechny recenze uživatele

Taková Díra u Hanušovic říznutá americkým Gummo z prostředí úchylných jižanských rednecks. Na rozdíl od Díry to postrádá poetiku. Na Gummo zase málo ujeté a příliš realistické. Zbývá docela jednoduchý příběh o jednom létě mezi venkovskými low-class, který není ani sociálním dramatem, ani propracovanou sondou do sociodynamiky komunity, ani osobním dramatem o Goobově prožívání mezilidských vztahů a poněkud neharmonického rodinného zázemí. Díky realistické kameře, zvláštní hudbě a syrovosti navozuje film místy až čarovnou atmosféru a dobře zprostředkovává tu beznaděj a bezvýchodnost života v takovém prostředí, ale kolikrát to tu už bylo? Ve výsledku je to prostě nudné. ()

wick 

všechny recenze uživatele

Průměrný nezávislý malý film...zabývající se dospíváním a neuspořádanými rodinnými vztahy. V tomto směru byly natočeny lepší filmy. ()

Reklama

Reklama