Gangsterské drama
Kmotr, natočené podle stejnojmenného bestselleru Maria Puza, patří mezi přelomová díla tzv. Nového Hollywoodu, a to jak komerčně, tak umělecky. Příběh newyorské mafiánské rodiny Corleonů, jíž tvrdou rukou šéfuje starý don Vito (Marlon Brando), se odehrává v letech 1945 - 55 a zaznamenává prudký rozmach organizovaného zločinu po skončení druhé světové války. V epických, rozmáchlých obrazech před divákem ožívají osudy italsko-americké rodiny, jež svůj blahobyt založila na hazardu, prostituci, vydírání a zastrašování. Tehdy mladý režisér Francis Ford Coppola, který byl poněkud překvapivě pověřen společností Paramount realizací jednoho z jejích stěžejních projektů (své nepochybně sehrálo i jeho italsko-americké zázemí), musel redukovat některé motivy rozsáhlé předlohy, ovšem podařilo se mu věrně zachovat jejího ducha - přesný popis fungování zločinecké organizace, zachycení její hierarchie, začlenění do tehdejšího společenského vývoje i často kritizované zdůrazňování rodinné soudržnosti. Pevnou dramatickou stavbu scénáře (na němž Coppola spolupracoval s autorem předlohy) podpořilo i režijní ztvárnění, jež čerpalo především z klasických vypravěčských praktik hollywoodských děl 30. let (např. Jih proti Severu), okořeněných soudobým příklonem k realismu, zejména v zobrazování násilí a sexu. Snímek získal tři
Oscary - za nejlepší film, scénář podle předlohy a mužský herecký výkon v hlavní roli (Marlon Brando, který svou cenu odmítl převzít).
Pro úspěch filmu, který se stal diváckým hitem nejen ve Spojených státech, ale i ve zbytku světa (kromě např. tehdejšího Československa, kde se kvůli údajné glorifikaci zločinu a násilí nesměl promítat, ač Puzova kniha v českém překladu vyšla), bylo klíčové herecké obsazení hlavních úloh dona Vita Corleona a jeho nejmladšího syna Michaela. Vedení Paramountu nesouhlasilo s Marlonem Brandem, na němž mu vedle jeho dobře známé pověsti "obtížného a nespolehlivého herce, jehož poslední filmy byly propadáky", vadilo hlavně to, že je na roli mafiánského patriarchy příliš mladý (v době příprav filmu mu bylo 47 let), a ještě větší odpor dávalo najevo vůči
Al Pacinovi, jenž se jim zdál málo známý, příliš obyčejný a především malý. Coppola s oběma herci natočil testy, jež nakonec šéfy Paramountu přesvědčily. Se stejnou pečlivostí režisér obsadil i další role, nejstaršího Corleonova syna, prchlivého Sonnyho (
James Caan), jeho slabošského bratra Freda (
John Cazale) a conseglieriho Toma Hagena (
Robert Duvall). Úlohy Corleonových "vojáků" a dalších gangsterů ztělesnili vesměs málo známí představitelé, kteří dokonale typově odpovídali svým postavám (např.
Richard Castellano jako Clemenza nebo
Al Lettieri jako Sollozzo). V kreaci Michaelovy neitalské dívky Kay Adamsové zaujala budoucí múza
Woodyho Allena Diane Keatonová a Corleonovu týranou dceru Connii ztělesnila pozdější Stalloneova partnerka z Rockyho, Coppolova mladší sestra
Talia Shireová. Téměř tříhodinový snímek (který uvádíme, stejně jako další díly trilogie, ve dvou částech) vrcholí slavnou scénou křtu Michaelova synovce (představovaného Coppolovou dcerou Sofií), prostříhaného krvavým vyřizováním účtů s ostatními mafiánskými rodinami, jež znamenalo upevnění moci Corleonova klanu, ale také definitivní převzetí "rodinné firmy" zprvu zdráhavým Michaelem, který se stává důstojným nástupcem zemřelého otce.
(oficiální text distributora)
Komentáře uživatelů k filmu (1 954)
Satan
Funebrák se snaží vymodlit u pána sedícího v křesle pomstu své dcery, kterou zmlátili dva chuligáni. V potemnělé místnosti, kde sluneční paprsky prostupující polozataženými žaluziemi jsou jediným zdrojem světla, najednou promluví sedící muž. Jeho hlas je rozvážný, podivně huhlající a téměř neslyšitelný. Promluvil Don Corleone. Hladíc kočku a přičuchajíc si ke své květince rozhoduje o životech, jakoby posílal manželku koupit rohlíky. Takto začíná nejzdařilejší mafiánská série všech dob. Pokud vnímáte mafiány jako cholerické bestie bez kapky úcty a se samopaly pod sakem, tato sága vás šeredně vyvede z omylu. Gastronomie, hudba, úcta, galantní gesta. Těchto věcí se zde dočkáte ve vrchovatém množství. Na první pohled šarmantní pánové, na pohled druhý zločinci a obávaní zabijáci. V rodinném kruhu ale má šlapat vše dokonale a tudíž porušení omerty či jiných, smrtelně důležitých rodinných závazků, se nemilosrdně trestá. Coppola si skrze Corleonovic rodinu plní americký sen, kdy italští přistěhovalci vládnou celému městu. Geniální filmové dílo bez větších zádrhelů a s obrovskou porcí vlastní invence na základě bestselleru Maria Puza. Zmiňovat hereckou vyzrálost Marlona Branda by bylo nošením koňských hlav do postelí, takže raději vyzvednu báječnou Rotovu hudbu. Jinak bych se rozepsal jako na začátku a to byste mě už odsoudili ke spánku s rybami. [Přesná stopáž: 177 min](25.7.2005)
Kessler
Jediné, co se dá snímku vytknout, je otrockost, s jakou jej Coppola natočil. Potom, co si člověk přečetl knihu, nemá žádný zvláštní význam dívat se na film a naopak - člověku ani jeden postup nedá nic navíc.(13.3.2008)
teddinka1
Taky vás to tak vtáhlo do centra dění?(31.12.2008)
MeaCulpa
Mafiánky mám hodně rád, proto mě překvapilo, že nejslavnější mafiánský opus podle neméně slavného Puzova románu mě zaujme mnohem míň než klasické scorseseovky. Brando a Coppolova režie jsou jsou jako vždy vynikající, ale celá Pacinova linka mě nechala chladným.(31.12.2008)
tikend
Geniálny film podľa geniálnej knihy.(1.3.2009)
UncleSam
Dokud ten film nedokoukám do konce, nemůžu dát víc než tři hvězdičky. Knihu jsem četla a byla jí (samozřejmě, jako každý druhý) nadšená, ale jakmile tenhle snímek zapnu, že si tedy doplním vzdělání, oči se mi klíží a je konec (mrzí mě to, ale je to tak). Dál než do scény s koňskou hlavou jsem se nikdy neudržela. ***** Jedno víkendové odpoledne jsem měla konečně dostatek energie a byla jsem ve správném rozpoložení na to, abych si pustila tenhle film. A konečně to stálo za to!(9.3.2009)
simplejack
Jestli někde není co řešit tak právě zde, kolik filmů s praktickou absencí děje dokáže naprosto pohltit a nepustit a to při stopáži přes dvě a půl hodiny. Nemá vůbec smysl tu ten film rozebírat a analyzovat, ten je potřeba vidět. Je to prostě nádhera.(4.4.2009)
dessa
Velkolepé, skvělé herecké výkony, ve své době jedinečné... Ale na můj vkus příliš zdlouhavé, Godfellas se mi líbili víc.(31.5.2009)
HarlanWade
Legendární, mistrovsky geniální gangsterka, která v plné parádě předvádí režijní umění Francise Forda Coppoly a která se mi jako první vybaví, když slyším slovo "dokonalost". Tak klidná, tichá, nenápadná a přitom originální a chytře natočená. A životní výkon Marlona Branda, to už je skutečná třešnička na dortu.(12.7.2009)
Stíba
Kdybych měl pojem kinematografie shrnout do jednoho filmu a vyslat ho jako poselství vzdáleným civilizacím, byl by to právě Kmotr - monumentální dílo, které v mých očích může být jen těžko překonáno. Coppola nám zkrátka natočením Kmotra dal nabídku, kterou prostě nelze odmítnout... 14. 10. 2015 se mi splnil jeden ze snů a to vidět remastrovaného Kmotra ve skvělé kvalitě na velkém plátně a s hudebním doprovodem Českého národního symfonického orchestru. Slyšet The Godfather Waltz v jejich podání je zážitek na celý život.(14.7.2009)
Joski
Prví pilier mafiánskej ságy. Filmová udalosť, ktorá sa nezmazateľne zapísala do dejín filmu!!! Absolut Cinematic:-)))(17.8.2009)
LukH
Možná díky velkým očekáváním mne film na pět hvězdiček nedostal. Téměř nic mu nejde vytknout, a Marlon Brando je s vystlanými ústy okouzlujícím, neuvěřitelně klidným mafiánem. Ale asi od příběhu jsem čekal více, vlastně se toho v tomto filmu až tolik nestalo...(31.8.2009)
Kvasekus
Napsáno toho bylo dost za sebe můžu říct, že mě nadchla kniha a film dokončil svoji práci.(8.10.2009)
IronRocky
Vynikající film se skvělými herci. Prostě klasika.(27.10.2009)
Bbronx
Kdyby tu bylo 6 hvězdiček dám jich 6 tato filmová série je to nejlepší knižní zpracovaní které kdy spatřilo světlo světa. Každý herecký výkon je vrcholný ale Marlon Brando prostě vyčnívá. Chytlavý film a chytlavá předloha. Doporučuju(23.4.2010)
Votvirak
Real power can't be given. It must be taken. To je to co se mi na tomhle filmu líbí.(21.5.2010)
Colour
Výborná mafiánska nezameniteľná atmosféra, výborní herci, výborný scenár. Zo života rodiny Corleonov mi prišlo zle. Ako môže niekto nadovšetko ctiť rodinu a byť milujúcim manželom, keď bez mihnutia oka dokáže dať zabiť radu ľudí? Film sa ponáhľal slimačím tempom, všetko sa pomaly zobrazovalo, ukazovalo, vysvetľovalo. Miestami som sa dosť nudila. No tá atmosféra vynahradila všetko. 88%(15.7.2010)
P.J.2
Nemám slov,a myslím že ani nemám oprávnění hodnotit takové skvosty,na to jsou jiné kapacity..(21.8.2010)
Withree
Pro velmi málo lidí dlouhý a nezáživný film, pro mě jeden z mistrovských kousků F. F. Coppoly. Příběh o jedné mafiánské rodině a vzdornému synkovi, který se po nepříjemných událostech musí začít chovat jako syn rodu Corleonů mě dostal a většinu asi taky, když se podívám na žebříček nejlepších filmů. Oprávněný plešoun pro Branda a neoprávněné opomenutí Al Pacina.(10.9.2010)
Ardo
Jedne z najsilnejších emocionálnych zážitkov aké som kedy zažil. Al Pacino je neuveriteľný, ale Marlon Brando pôsobí ako keby nebol z našej planéty. Už nikdy nevznikne film tak dokonalý ako je tento.(7.10.2010)
frooost
Dej,herci, charaktery, hudba, scenar, rezia, kamera, prostredie, vernost............kde som prestal? Aha, uz viem.....DOKONALE!!!(28.10.2010)