Reklama

Reklama

Kmotr III

  • USA The Godfather: Part III (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Člověk financí a politiky. Al Pacino v hlavní roli závěrečné části proslulé mafiánské trilogie. Francis Ford Coppola uzavřel svou mafiánskou trilogii snímkem Kmotr III (1990) po více než patnáctileté odmlce. Začátek jejího děje umístil do roku 1979, tedy plná dvě desetiletí od závěru Kmotra II. Michael Corleone (Al Pacino), nyní šedesátiletý, dál ovládá pevnou rukou své obchodní zájmy. Velmi usilovně se však snaží odpoutat od vlastní kriminální minulosti a své obchody legalizovat. Jeho zájem se přesunul od hazardu k nemovitostem a investičním bankám. A stal se z něho zbožný a vůči církvi nesmírně štědrý člověk, neboť přízeň Vatikánu, kde má několik vysoce postavených přátel, má v jeho proměně v bezúhonného byznysmena sehrát rozhodující úlohu. Jako svého nástupce jmenuje Vincenta Manciniho (Andy Garcia), nelegitimního potomka Sonnyho Corleona. Násilí však z vlastního života nelze jen tak jednoduše vymazat a je jen otázkou času, kdy minulost začne promlouvat do přítomnosti. Na rozdíl od prvních dvou částí vznikal Kmotr III až na několik newyorských scén prakticky celý v Itálii (v exteriérech v Římě a jeho okolí, v sicilském Palermu a Taormině a také v dekoracích postavených ve čtyřech největších ateliérech římského studia Cinecitta). Z klíčových členů štábu zůstali jen kameraman Gordon Willis, výtvarník Dean Tavoularis a samozřejmě spoluautor scénáře Mario Puzo... Třetí díl Kmotra je považován za nejslabší, což ve srovnání s oběma předchozími částmi, jež patří k nejlepším snímkům světové kinematografie (momentálně obsazují druhé a třetí místo ve známé internetové databázi IMDb), neznamená, že to je špatný film. Je třeba ho chápat jako důstojné uzavření ambiciózní filmové série o lidském snu, který zhořkl. Možná největším paradoxem je někdejší tvrzení, že komerční filmy ve stylu Kmotra umožňovaly Coppolovi realizaci mnohem osobnějších projektů, jakým byl např. Rozhovor. Dnes je nad slunce jasnější, že právě Kmotr a jeho pokračování tvoří bezesporu Coppolovo nejosobnější dílo. Ve světle tohoto faktu blednou i výtky, jež se na Kmotra III snesly po jeho uvedení a jež se soustředily vedle vatikánské dějové linie zejména na obsazení režisérovy dcery Sofie do klíčové role Michaelovy dcery Mary (v důsledku onemocnění Winony Ryderové těsně před natáčením). Americká akademie film ocenila sedmi oscarovými nominacemi (nejlepší film, režie, kamera, výprava, střih, píseň a herecký výkon ve vedlejší roli - A. Garcia). Všechny nominace však zůstaly neproměněny, neboť rok 1990 se stal rokem Costnerova westernu Tanec s vlky. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (751)

Falko 

všechny recenze uživatele

Genialne ukoncena trilogia generacnej mafianskej rodine. Boli vo filme chvilky, ktore boli trosku zdlhave a to je prave dovod, preco davam 4 *, ale opät je to zaujimava drama nielen o Michaelovych obchodoch, ale i o vztahoch v rodine, k jeho zene Kay, dcere Mary alebo i k Vincentovi v podani Andyho Garcia. Nikdy nezabudnem na zaver filmu, ktory bol najemotivnejsi zo vsetkych casti... 23.10.2008 ______ Al Pacino - (Don Michael Corleone) +++ Andy Garcia - (Vincent Mancini) +++ Diane Keaton - (Kay Adams Michelson) +++ Talia Shire - (Connie Corleone Rizzi) +++ Eli Wallach - (Don Altobello) +++ Joe Mantegna - (Joey Zasa) +++ George Hamilton - (B.J. Harrison) +++ Bridget Fonda - (Grace Hamilton) +++ Sofia Coppola - (Mary Corleone) +++ John Savage - (páter Andrew Hagen) +++ Hudba: Carmine Coppola +++ Producenti: Francis Ford Coppola, Nicolas Cage +++ ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Škoda absence silnějšího děje, jinak bych až na drobnosti opět neměla co vytknout, snad jen že první část byla mírně nezáživná. Největší obavy jsem měla ze zatracované Sofie, ale nakonec nebyla tak hrozná. Dokud neotevřela pusu... Ovšem ne, že by byla až tak strašná, že by zkazila film, na to je Kmotr příliš dobrý. Ještě ale škoda necitlivého odstranění Toma Hagena, film ho dost postrádá a Kmotr III vůbec trpí nedostatkem známých tváří z předchozích dílů. I tak ale je na co koukat. Člověk si může uvědomit, jakou Michael (i ostatní - Connie, Kay...) ušel od prvního dílu cestu a jak moc se změnil. Pacino předvedl svoje hluboké pokání nadmíru přesvědčivě a konec v opeře našponuje nervy k prasknutí. Ovšem celkově měl na mě třetí Kmotr asi nejmenší dopad, to však může být jen tím, že první dva díly jsou tak moc dobré, že by bylo zatraceně těžké natočit ten třetí ještě líp. Rozhodně se u mě řadí k tomu nejlepšímu, co jsem kdy viděla. ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Mario Puzo, Francis Ford Coppola .. Už trochu zbytečné rozvedení osudů, které naštěstí drží výtečný Al Pacino, ale také nová herecká krev jakou je Andy Garcia. Zajímavé je sledovat jaký zvolil Coppola odlišný režijní přístup, kterému by ovšem slušel odvážnější prostřih, který by ještě pozvedl tempo. Jelikož však hodnotící škála CSFD nedovoluje více manévrování, musím dát (slabších) 5* i poslednímu partu. 90%. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tretí kmotor je sklamaním pre tých, ktorí považujú prvé dva diely za vrchol kinematografie. Tento diel ním rozhodne nie je, takže ich plne chápem. Mne sa páčil približne rovnako ako diely 1 a 2, možno trochu menej. Je to dané tým, že kultovosť prvých dvoch dielov neprežívam a pozerám sa na túto trilógiu s miernym odstupom a tým pádom asi aj objektívnejšie. Tento film som si užil a nevidím dôvod, prečo byť z neho sklamaný. Teším sa, kedy si ich prvý krát pustím všetky tri po sebe a som zvedavý, aké bude potom moje hodnotenie tohto fenoménu. VIDENÉ ZNOVA: Záverečný diel má najlepšie vyvrcholenie, končí tu celá sága, takže sa niet čo diviť a FFC opäť ukázal svoj režijný um. Na plný počet ale nezvyšujem, tá snaha o Michaelovo pokánie mi príliš nesedí, rovnako ako uzmierenie s manželkou, tá by ho už po predchádzajúcich udalostiach sotva chcela vidieť. Ale bohvie...inak mafia a Vatikán, týmto u mňa tvorcovia zabodovali. 90% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Po pravdě napsáno, už mě to docela prudilo. Hlavní Coppolův problém z mého hlediska jako diváka je ten, že každý díl jeho slavné trilogie pracuje s osvědčenými motivy. Ten chlápek na sedačcce prostě servíruje publiku to, co se mu kdysi tak líbilo a co mělo úspěch. Snímky se jmenují podobně, opakované scény v prvním a druhém díle fungují, tak proč je nevložit i do závěrečné části biografie rodu Corleone? Jenže na mě to nefunguje: vždy jsem deset minut dopředu věděl, co se stane. Kdo koho zradí, a proč. Že se dočkám "nečekaných" převleků a pomsty na tom nejnepravděpodobnějším místě. Že Pacino a Garcia budou pořád tvrďáci a nic je nepřekvapí... Ke konci mi to už přišlo jako: dívej, co jsem natočil! No dobrá, všechny archetypy se naštěstí tak úplně nevyplnily, ale i tak si z Kmotra III odnáším "pouze" velmi kvalitní zážitek. Je to bezesporu výjimečné dílo, navíc v kontextu s jeho dvěma předchůdci. Dostal jsem, co jsem chtěl, jenže nic navíc. Žádné nečekané zvraty, děj si plyne pomalu kupředu jako řeka Nil v období sucha... Jak ale říkám, jsou to všechno opravdu zápory? Funguje to, prostě jsem jen nebyl překvapen. Solidních 80%, a závěr v opeře k nezaplacení. ()

Galerie (161)

Zajímavosti (41)

  • Robert Duvall po letech přiznal, že roli Toma Hagena v tomto pokračování nepřijal kvůli čtyrnásobně vyššímu honoráři pro Ala Pacina. Proto si údajně řekl o 5 milionů $, ale studio považovalo požadavek za příliš vysoký. Ted Hagen tedy zemřel a do děje byla dosazena jiná, nikoli nepodobná postava právníka. (Mr.Hudson)
  • Uprostřed natáčení zjistili otci Diane Keaton (hrající Kay Adams Michelson) nádor na mozku. Režisér F. F.Coppola umožnil Diane na tři týdny přerušit natáčení a odletět do USA. Ve stejné nemocnici v Los Angeles v tu dobu podstupoval chemoterapii i Tom Rosqui, mafiánský pěšák Rocco Lampone z Kmotra II (1974). (kenny.h)

Související novinky

Dočkáme se čtvrtého Kmotra?

Dočkáme se čtvrtého Kmotra?

05.12.2020

Přestože to zní neuvěřitelně, studio Paramount Pictures se podle všeho nebrání pokračování legendární mafiánské trilogie Kmotr. Ano, čtete správně. Zpráva přichází jen pár dní před premiérou nové… (více)

Třetí Kmotr se dočká nové verze

Třetí Kmotr se dočká nové verze

04.09.2020

Studio Paramount se rozhodlo vydat nejen obnovenou, ale také kompletně přestříhanou verzi třetího Kmotra režiséra Francise Forda Coppoly. Cílem je umožnit tvůrcům dosáhnout své původní vize pro závěr… (více)

Reklama

Reklama