Reklama

Reklama

VOD (1)

Splašený vlak se řítí rychlostí 100 mil za hodinu a vám budou vstávat vlasy hrůzou! Uvidíte jedinečné, na Oscara nominované výkony Jona Voighta a Erica Robertse. Akce, napětí a nečekané vyvrcholení na vás čeká v thrilleru Splašený vlak. Manny (Jon Voight) - drsný trestanec v odlehlé věznici na Aljašce - podnikne se svým spoluvězněm Buckem (Eric Roberts) odvážný útěk. Dostanou se do nákladního vlaku a plnou parou míří za svobodou. Jenže strojvůdce uprostřed jízdy zemře na srdeční příhodu a muži zůstanou sami ve vlaku blížícím se šílenou rychlostí k jisté katastrofě. Pak ale objeví třetího pasažéra, krásnou železničářku (Rebecca De Mornay), která je stejně tak zoufalá - jako rozhodnutá přežít - jako oni! (MGM)

(více)

Recenze (213)

Lima 

všechny recenze uživatele

Tohle bych od Končalovského nečekal. Velmi kvalitní thriller ozdobený skvělými hereckými výkony. Béčkový král Eric Roberts se mohl těšit ze své jediné oscarové nominace. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Entré velmi slibné. Sugestivní vykreslení nálady v přísně střežené věznici na prostoru několika málo minut zkazí až trapně snadný útěk do pekelně chladné okolní pustiny. Jenže všeho moc škodí, i svobody, reprezentované plně rozjetým vlakem bez strojvůdce. Dva chlápci s policii v patách v nezastavitelném vlaku. Dokázal by z toho někdo vykřesat kvalitní příběh o rozsahu více než hodinovém? Snad... Akira Kurosawa? Zní to bizarně, ale tento velikán japonské kinematografie skutečně jistý podíl na výsledném scénáři má. I díky němu není Splašený vlak pouze (a vlastně vůbec) akčním filmem, nýbrž hlavně psychologickým dramatem o divoké jízdě za nejistou budoucností, jenž vrcholí skutečně bravurní scénou, která „vám dá křídla“ nebo něco v tom smyslu. Režie ale má své slabé chvilky. Například snaha o propašování laciné akční hudby dost narušuje pracně budovanou tísnivou atmosféru, podpořenou rovněž slušným hereckým výkonem Robertse a excelentního Voighta. Film se ve snaze o vyhovět mainstreamové i okrajové části diváctva láme do dvou nesourodých celků. Jeden překvapuje logickým chováním dobře napsaných postav a ten druhý zaráží množstvím typických klišé i patetickými výlevy emocí. Stále před sebou však máme mimořádný multinárodnostní „útěkový“ film řadící se v žánru k tomu lepšímu. 80% Zajímavé komentáře: Visáč, sud, spable ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Strhující napínavá jízda, která těží hlavně ze dvou věcí: 1) Končalovského pojetí omezeného prostoru vlaku, kdy napětí stupňuje prostřihy do řídícího centra, jenž přináší další překážky a problémy, 2) výborně napsaných a zahraných charakterů vězňů i bachařů, ke kterým cítit nějaké sympatie je vzhledem k jejich podstatě docela problém. Výsledkem je nekompromisní biják, kterému atraktivitu i po více než dvaceti letech zajišťuje hlavně neodolatelný chlapácký felling tvrdého dobrodružství, jako z rukou pánů Frankeheimera či Carpentera. K tomu druhému navíc odkazuje i tradiční synťáková hudba. Klasika. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Až nečekaně kvalitní thriller s vynikajícími Ericem Robertsem a hlavně Jonem Voightem. Zápletka, umístěná na neovladatelný vlak, je vymyšlena a vyřešena výborně a celý příběh má napětí i spád. Toto se Končalovskému hodně povedlo. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $7,936,012Tržby Celosvetovo $9,100,000║ Herci Jon Voight a tiež Eric Roberts sú fajn, len škoda že dej nie je viac húževnatý, lebo veci čo sa udejú v nezastaviteľnom vlaku majú niečo do seba ale na celý film mi to príde trošku málo. /60%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Docela podařené filmové béčko, které nereprezentuje úplný béčkový brak, ale naopak to lepší z něho. Žánr útěkového filmu se tu prolnul s thrillerem z drsné dopravní tepny, který je tak typický pro americkou kinematografii 70. a 80. let. Drsní chlapi řítící se napříč Amerikou v útrobách kamionu či v tomto případě na dieselové lokomotivě (respektive hned na čtyřech) jsou odrazem vystihujícím legendu o hrdinech, kteří osidlovali kdysi Ameriku - žili podobně drsně a vždy museli vyrvat svůj osud ze spárů smrti. Splašený vlak je tak ultramachochistickým filmem, výhradním světem mužů, kam sice pronikly asi dvě ženy, ale obě dvě se sotva dostanou ke slovu. Práce ajzboňáků na Aljašce je skutečně jen pro vyvolené jedince, ten omrzlý vlak řítící se krajinou byl zřejmým symbolem obtížnosti boje člověka za vlastní přežití. Tento výjev měl vizuálně skutečně ohromující sílu. Škoda toho osmdesátkového akčního looku a příšerné hudby, kdyby se tvůrci vymanili z ryze béčkového zasazení, mohlo se jednat o jeden z nezapomenutelných snímků této dekády. Už jen ten fakt, že scénáristou byl jistý Akira Kurosawa...:-) ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Čtyři splašené lokomotivy, dva uprchlíci a nekonečné sněžné dálavy. Snímek, který funguje ve všech scénách přímo z vlaku. Navíc má velmi silný závěr, dobré herce a slušně navozenou atmosféru nehostinné krajiny a bezvýchodné situace. Co ovšem Splašený vlak sráží, a to tak že hodně, je béčkoidní postava zlého bachaře a takřka všechny scény z velína. Zbytečně rozmělňují divákův zážitek. Kdyby se naplno soustředili jen na rostoucí napětí v neovladatelném vlaku, tak by udělali lépe. Přesto, především díky závěru, jde nakonec o výborný filmový zážitek. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Fakt hustec! Čekal jsem nějakej "osmdesátkovej" akční film a dostal naprosto něco jiného a o dost lepšího. Ten film má do naivity 80. let daleko a chvílema je to až nečekaně drsný, hlavně díky naprosto skvělé postavě Johna Voighta, který to zahrál fakt výborně. Manny je v jeho podání fakt drsňák a furt všechny stírá, hlavně tu holku. John P. Ryan je mu důstojným protivníkem a vypadá jak hroznej mariňák. Eric Roberts je stále jen komandován Mannym a až ke konci si jeho postava prosadí svou. Roberts roli ztvárnil také dobře. Opravdu si nenechte tuhle jízdu ujít. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Společnost Cannon Films sice proslula jako továrna na brakové sny, ale svého času předznamenala některé z trendů Hollywoodu nového tisíciletí. Jeden z jejích kriticky nejúspěšnějších titulů můžeme označit za předchůdce tendence angažovat na vysokorozpočtové akční projekty tvůrce s výrazným autorským rukopisem a charakterní herce. Sovětský národní umělec a prominentní filmař Andrej Končalovskij toužil pracovat v Hollywoodu a jeho sen mu splnil šéf Cannon Films Menahem Golan. Končalovskij na oplátku byl jediným z řady filmařských velikánů, jimž Cannon financovali autorské projekty, který se ke společnosti opakovaně vracel - celkem pro ně natočil čtyři filmy. "Splašený vlak" odpovídá formátu klasického blockbusteru s třístupňovým konceptem "the book, he hook, the look". Háčkem na diváky bylo právě angažování věhlasného režiséra a skvostné herecké obsazení v čele s Jonem Voightem a mladými talenty Ericem Robertsem a Rebeccou De Mornay. Osobitý look filmu zajistilo situování děje do mrazivé aljašské pustiny i vypjatý reportážní styl snímání. Předlohou pak byl vyhlášený scénář Akiry Kurosawy vycházející z reálné události z roku 1962, kdy se čtveřice spojených lokomotiv vymkla kontrole a řítila se po kolejích státu New York. Končalovský ve spolupráci se scenáristou Paulem Zindelem Kurosavův scénář k přímočarému thrilleru povýšili na napínavé podobenství o svobodě, bestialitě a lidskosti. Byl to také Končalovskij, kdo rozhodl dění přesadit na Aljašku a upřednostnit postavy uprchlých kriminálníků přidáním scén z vězení, které scenáristicky vyšperkoval spisovatel s přímými zkušenostmi z kriminálů s nejtěžší ostrahou Edward Bunker. Dodnes "Splašený vlak" neztratil nic ze své působivosti, významové šíře, ani dravého tempa a napětí. Navíc fascinuje jako vzácný ideální průnik pohlcující podívané s nadstavbou tvůrčího přístupu, který dokáže vydestilovat jeho potenciál dalece přesahující tradiční žánrové kategorie. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Perfektne drsna akcni beckova jizda. Pribeh je sice prakticky nulovej, ale koho to sere, kdyz celej film jede v slusnym tempu a je zabavnej. Nejlepsi je asi uvodni pulhodinka ve vezeni, to je fakt naklad. Prostredni cast filmu je trochu slabsi, hlavne proto, ze se tu prakticky nic moc nedeje. Ale zaver uz je zase jizda. Navic se film muze oprit o perfektni herce. Roberts skutecne podava asi zivotni vykon, je drsnej, ale zase je to spis takovej hlaskujici posuk nez nejakej super drsnak, ale celkove zajimava postava. No ale pak tu je hyper vostrej borec Jona Voighta, takle drsnyho sem ho snad jeste nevidel. No a tyhle dva se dobre doplnujou. Ja jsem se bavil paradne. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Hybridní vlak složený ze čtyř těžkotonážních lokomotiv si to jako šíp žene ledovou a zasněženou aljašskou pahorkatinou. Trevor Jones k záběrům svištícího monstra připojil tíživou hudbu a o mrazivou atmosféru, která leze až k lůžkám nehtů, je tak postaráno. A v útrobách vlaku sledujeme příběh a vývoj dvou uprchlíků, dvou skvěle napsaných a stejně tak zahraných postav. Škoda tolika afektovaných hlav v řídícím centru. S blížícím se finále začíná více sněžit, obloha se zatahuje, železnici zatraktivňují tunely, vyslovují se nezapomenutelné věty, provádějí nečekané činy a kumulují se těžké pocity. A tam v dáli kolej slepě končí, stále hustě sněží a mráz štípe do tváře jako tisíc jehliček... nezapomenutelný závěr. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak to dopadne, když ten nejbéčkovější scénář dostanou do rukou zkušení filmaři. Dobrá režie, uvěřitelné herecké výkony a snesitelná atmosféra. Splašený vlak je nejmíň špatný, jak to jen šlo, přesto už jen kvůli stupidnímu námětu nemá šanci opravdu zabodovat. Je to škoda, protože toho v obě má spoustu. Nejednoznačné hrdiny, poučení... Jen se prostě nedá brát stoprocentně vážně, už jen kvůli tomu, že ředitel věznice skáče z vrtulníků na vlaky... 70% ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Splašený vlak jsem viděl už několikrát a když jde film zrovna v televizi, tak se rád podívám znovu. Zejména úvodní část z vězení se mi hodně líbí. Řek bych, že tohle je ten případ filmu, kterej za těch téměř 40 let od natočení na ty 4 hvězdy tak nějak dozrál. Škoda snad akorát trochu divnýho konce a na můj vkus moc jednoduchýho útěku z vězení. Překvapil Eric Roberts, kterej tady ze sebe asi vypotil životní výkon. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Krutá jízda v čele s nehorázně drsným Jonem Voightem a zřejmě v životní formě hrajícím Ericem Robertsem. Když sem tak tady na něj koukal, tak se člověk jenom diví, jak moh pak točit takový sračky. Samotnej příběh je dost jednoduchej, ale za to dokonale napínavej a strhující a hudba naprosto skvělá a všechno to ještě podporujou výborný zvukový efekty. Tuhle adrenalinem nabitou spanílou jízdu sem si fakt užil, nicméně až úplnej konec, kdy příběh nabere neskutečný obrátky, mě dokázal přesvědčit, že si to 5* zaslouží. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Na železnici dějou se věci. Pokud ve filmu sviští souprava čtyř lokomotiv po zasněžených kolejích, je to diváckej zážitek par excellence. Sníh, zatažená obloha, svist větru, trámy odpadávaj z mostů pod řítícím se vlakem. Bohužel se to samý nedá říct o tom ostatním. Postavy i přesto, že jsou velmi dobře zahraný, mi nějak nepřirostly k srdci, hlavní bachař je moc béčkově pojatej záporák a dva trestanci taky nejsou zrovna sympaťáci. Na druhou stranu tenhle film vzbuzuje pocity toho správnýho chlapskýho dobrodružství, dobře buduje napětí i psychologickou stránku, takže po menším váhání dávám vyšší hodnocení. ()

Reklama

Reklama