Reklama

Reklama

VOD (1)

Splašený vlak se řítí rychlostí 100 mil za hodinu a vám budou vstávat vlasy hrůzou! Uvidíte jedinečné, na Oscara nominované výkony Jona Voighta a Erica Robertse. Akce, napětí a nečekané vyvrcholení na vás čeká v thrilleru Splašený vlak. Manny (Jon Voight) - drsný trestanec v odlehlé věznici na Aljašce - podnikne se svým spoluvězněm Buckem (Eric Roberts) odvážný útěk. Dostanou se do nákladního vlaku a plnou parou míří za svobodou. Jenže strojvůdce uprostřed jízdy zemře na srdeční příhodu a muži zůstanou sami ve vlaku blížícím se šílenou rychlostí k jisté katastrofě. Pak ale objeví třetího pasažéra, krásnou železničářku (Rebecca De Mornay), která je stejně tak zoufalá - jako rozhodnutá přežít - jako oni! (MGM)

(více)

Recenze (214)

majo25 

všechny recenze uživatele

Nie je to zlý film, taký mix dobrodružnosti a trileru. Má síce pomalý rozjazd, ale s preradením na "dobrodružnú" koľaj naberá na obrátkach a graduje až do zrážky s ľudskostou (myslené v tom najnegatívnejšom zmysle). Voight nie je žiadny sympaťák (hodí sa skôr na záporné role), ale je to rodený herec. Robertsova kariéra ešte len začínala. Veľmi slušné. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Chlapácký drsný film o dvou utečencích z přísně střeženého kriminálu na Sibiři, kteří nasednou do vlaku, jemuž chybí strojvůdce a jenž se řítí 130 kilometrů za hodinu vstříc nezadržitelnému osudu. Film je natočen v drsné přírodě s drsnými chlápky, jimž dominuje dokonale drsný Jon Voight. Film ale odkrývá také hloubku přátelství a poněkud pošramocených vztahů mezi vězni. Ve své podstatě je to taková zimní vlaková road movie pro dva. ()

charge 

všechny recenze uživatele

Sice je to slátanina, já myslel, že ty špalky na začátku upadly rozžhavený do ruda při zatáhnutí rychlobrzdy, tak potom nechápu čím pak ty traktory brzdily, no ale čert to vem, prostředí železnice mám rád a film pobaví od začátku do konce. 75% ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších akčních thrilleru vůbec. Vynikající Jon Voight, režie, a konec filmu podle mě má možná ten nejpůsobivější konec v dějinách kinematografie. 4,5/5 ()

HorrFi 

všechny recenze uživatele

Tohle je vůbec jeden z nejlepších dobrodružnejch filmů co jsem kdy viděl.. tenhle film je prostě perfektní.. film se zajímavou zápletkou a s dobrýma hereckýma výkonama Jona Voighta i Erica Robertse.. ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Zapadnutá a trochu nedocenená malá klasika. Šikovne spravená vec, obzvlášť z technickej stránky a logisticky. Natočiť dynamický, napínavý thriller o splašenom vlaku v čase, kedy o digitálnych efektoch mohli tvorcovia maximálne snívať a s rozpočtom, za ktorý sa dnes netočia ani konverzačné drámy odohrávajúce sa v jednej miestnosti - to chce kumšt. A keď ešte človek vie, že sa točilo aj v slnečnom L. A. a pritom ani na sekundu nie je naštrbená ilúzia zamrznutej Aljašky - slušné. Film o úroveň vyššie dvíhajú postavy a dialógy, ktoré z béčkovej záležitosti robia niečo čo má určitú myšlienku. Obrovský podiel na výslednom dojme majú Roberts a Voight, ktorí sa do svojich úloh položili, obzvlášť druhý menovaný. Len škoda tej otrasnej dobovej hudby, ktorá atmosfére viac škodí ako pomáha. ()

Karush 

všechny recenze uživatele

Aj napriek priemernému scenáru z veľkého priemeru vybočujúci a vynikajúci zážitok poskytujúci kus. Pre veľkú rozmanitosť žánrov vo filme, vynikajúci základ dajú skvelo stvárnené charaktery, ktoré prinášajú do filmu množstvo dynamiky. Nekonečná ľadová a bezútešná Aljaška a rachotajúci nezastaviteľný vlak vytvárajú fantastickú atmosféru aj zásluhou skvelého hudobného podkladu. A ohromujúce dramatické zakončenie je jednoducho najlepšou časťou filmu, ktorá dáva zabudnúť na všetky nedostatky, kde fyzikálne zákony jednoducho neexistovali. Podobné filmy: Speed, Auto na úteku. ()

Jazzzz 

všechny recenze uživatele

Strašně moc tam na sebe poslední půlhodinu hůlakali. To se takřka ani nedalo vydržet. Chápu vypjatost situace, ale přesto to podle mě bylo přes příliš... ()

Tomes83 

všechny recenze uživatele

Ty klidně obětuješ život někoho jinýho místo sebe! TY JSI ZVÍŘE! - - - NE, HORŠÍ! --- ČLOVĚK. Aneb někteří trestanci by měli zůstat hodně dlouho v kleci... Rozhodně tento film nevnímám jako béčkovou záležitost! Ale jako parádní akční jízdu se vším všudy! ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Dva uprchlí trestanci, vlak který nejde zabrzdit a produkuje to legendární tvůrce béček, společnost Cannon Film. To je jedna strana mince. Ta druhá je scénář podle námětu Akira Kurosawy, režie Andreje Končalovskijho - autora vysoce oceňovaných artových a experimentálních snímků, a taky dvě nominace na Oscara. Obě zasloužené a vůbec bych se nedivil i třetí za Rebeccu De Mornay. Runaway Train je psychologické drama převlečené za akční thriller. Perfektně natočené, ještě lépe zahrané a skvěle ozvučené. Scéna bitky v kabině je majstrštyk. ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Vďaka ázijskému prístupu k vytvoreniu príbehu (Kurosawa), ale aj vďaka zaujímavej "stiesnenej" realizácii scén počas šialenej jazdy vlaku (Končalovskij) a v neposlednej rade aj vďaka prekvapivo výborným hereckým výkonom Voighta a Robertsa, je tento film bez problémov hodný nadpriemerného hodnotenia. Milé prekvapenie... :o) ()

Castrator 

všechny recenze uživatele

Podlě některých zde jde o béčko... Tak určitě, béčko s nominacemi na Oskara a Voightem v hlavní roli a s Končalovským na režisérské sesli. Co se tady člověk nedozví... Akční jízda (doslova) v zasněžené krajině, které k dokonalosti dost chybí, jak po stránce scénáře, tak akce, ale pořád je to "dost dobrej nářez", který by nikdo, kdo má rád filmy o vězeňském prostředí, s tunami sněhu, s vlaky nebo filmy akční neměl minout a aspoň jednou v životě zkouknout. Perfektní zimní/vánoční film. ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

Novinářská recenze.¬         To jsem se zase jednou rozzlobil. Tolik pochvalných komentářů pohromadě s hromadou ovčích bobků jsem viděl kdysi u jednoho skvělého japonského hororu, jen místo těch bobků tam byla reklama na živočišné uhlí. Opravím nyní scestné názory bobkařů a uvedu věc na správnou kolej.¬                 Přede vším: akční film, jehož děj je hloupý či plný nesmyslností, není dobrým akčním filmem. Ve Splašeném vlaku se řízení opravdu utrhlo. Od začátku do konce v něm vítězí nadsázka jdoucí až k nesmyslu nad chytrým nápadem zkušeného a kvalitního scénáristy. A mě už veprostřed napadlo jak vše vyřešit, zatímco scénárista to napasoval až na samý konec, protože se mu to tak hodilo — což je ovšem slabý důvod, jestliže se věci mají udělat dobře. Rychlost vlaku se mi zdála v otevřeném záběru nízká a v rozporu s výkřiky o 120 či dokonce 145kilometrové hodinové rychlosti, takže jsem ji změřil dvakrát, odhadem podle toho, kolik asi ujede za jednu sekundu, a podle odhadnuté délky lokomotivy. Rychlost mi vyšla stejná, nakolik jsem ji odhadl podle oka — něco mezi 55 a 70 km/hod. To je řekl bych rychlost tradičních couráků vlekoucích se zpravidla za rychlíky. A takových věcí bylo víc, od začátku do konce.¬                 Režisér A. Končalovskij může být dobrým režisérem, ale jedině rejža z pohádky by mohl vybojovat tenhle boj mezi saněmi několika špatných scénáristů a jeho mečem. Scénárista P. Zindel — podprůměrný tvůrce nedovedší zplodit kloudný nápad; E. Bunker — povoláním herec, který si zde zahrál na scénáristu; a D. Milicevic — je Srb, a tak není divu, že jeho nápady ti dva Amerikáni prostě zašlapali do hlíny.¬                 Suma sumárum bída a svrab na odpad. Končalovskij s herci a kamerou to však z těch největších sraček přece jen dostali, a to celkově až k průměru. Patří jim za to dík! Mohl jsem tak vydržet až do závěrečných titulků, aniž bych přitom snědl víc než půl šišky salámu a misku rajčatového salátu. U skutečně špatných snímků bývá má spotřeba podstatně větší. ()

liuk 

všechny recenze uživatele

Úspěchem levnějšího thrilleru při svém tahu na diváka je pomocí atmosféry a střihu navození dojmu, že je film hodně akční, zatímco pod pokličkou zas tak přeakčnělý není. A to je přesně případ velmi atmosféricky zmrzlého Splašeného vlaku, kdy jediné opravdu akční scény jsou záběry na rychle jedoucí vlak, který vyjímečně něco rozráží. Jenže v jednoduchosti se skrývá síla, a tak film vypadá i tak moc nabušeně, už jen kvůli té všudepřítomnému mrazu jako když praští. Jak tento film nakopl perfektní námět, tak ho sráží samotný scénář, který vkládá jinak perfektním mužským hercům (Eric Roberts by si klidně mohl vystřihnout Forresta Gumpa) do úst takové divné věty, které nějak neví, jak odvykládat. Když jsem si přečetl pár místních komentářů, napadlo mě jasné přirovnání k jinému filmu: Runaway Train je Vanishing Point na kolejích. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Väzenský film sa dosť neočakávane odohráva na zasnežených pustinách v rútiacom sa vlaku. To ho značne odlišuje od bežných väzenských drám, inak ten začiatok s pokusom o vzburu alebo zvláštny útek ho smeroval do úplných béčkových kategórií. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Slušný thriller s výborným Voightem. Docela smůla nastoupit při útěku z vězení do vlaku bez strojvedoucího a brzd. ()

J.Lajner 

všechny recenze uživatele

Ještě mnoho let před tím, než prostřednictvím akční pecky Nebezpečná rychlost (1994) skončil Keanu Reeves na palubě divokého autobusu, přišel režisér Andrej Končalovskij s obdobně laděným filmem. Shodné body můžeme nalézt především v neúnavném tempu, adrenalinových pasážích a motivu o dopravním prostředku, který nemůže zastavit. Oba snímky prezentují vlastní pohled na stroj řítící se do záhuby, ale Končalovskij svou pozornost obrací spíše na dynamika uvnitř kabiny vlaku, než na opulentní atrakce ve vnějším prostoru. Díky tomu není Splašený vlak jen standardní akční podívanou, ale nabízí nám i něco k zamyšlení. První akční filmy stavěly do popředí své hlavní postavy a jejich motivace. Teprve osmdesátá léta začala akční hrdiny využívat jako nástroj k prezentaci opulentních akčních efektů.  Končalovskij naznačil, že existují i jiné cesty a režiséři typu Richarda Donnera či Johna McTiernana pozvedli jeho myšlenky na zcela novou úroveň. Splašený vlak trochu zestárl po technické stránce, ale jeho univerzální myšlenkový přesah zůstává platný i dnes. Skoro jako kdyby film chránila nepropustná ledová krusta. Splašený vlak pracuje s motivy násilí a pomsty, ale také nám říká, že touha po vnitřním míru je vlastní i morálně rozpolceným vyvrhelům. Více. ()

Reklama

Reklama