Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Již sedmý měsíc trvá krutá občanská válka ve východoasijském Shadaloo. Psychopatický diktátor generál Bison kromě světovládných ambicí rád nepohodlným lidem láme vaz, a když jde do tuhého, dokáže své bojové umění podepřít i vražednými dávkami supravodivého magnetismu. Velitel místních jednotek Sjednocených národů plukovník William F. Guile má 72 hodin na to, aby se pokusil o nemožné. Infiltrovat shadalooské podsvětí (tvrdě koučované jednookým bossem a dodavatelem zbraní pro Bisonovu armádu Viktorem Sagatem), proniknout do tajné Bisonovy pevnosti, odkud chce ovládnout svět, zlikvidovat patologického tyrana v jeho doupěti a osvobodit desítky rukojmí, čímž uštří nerozhodným Sjednoceným národům mnoho starostí a nezanedbatelných dvacet miliard dolarů výkupného. Kromě správně nažhavených modrých přileb mu pomáhají dva "streetfighterové" Ken Masters a Ryu Hoshi a snaživá novinářka Chun-li, poháněná touhou po pomstě a snahou získat od sympaťáka Guilea exkluzivní interview. A tak, zatímco Bison sní o svém megaměstě Bizonopolis a ve své genetické laboratoři předělává bezmocného zajatce na vražedné monstrum, řítí se na bojových superčlunech k jeho ochrannému minovému poli ke všemu odhodlaný výsadek, v čele s plukovníkem Guilem. Akční filmové zpracování nejúspěšnější bojové videohry všech dob, kterou mohou stejně intenzivně prožívat její skalní vyznavač i ti, kteří v ní s Van Dammem budou bojovat poprvé. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (17)

  • Raul Julia byl po operaci žaludku značně pohublý a zesláblý, ale účasti na Street Fighterovi se nehodlal vzdát a dokonce prý studoval různé reálné diktátory, aby si nacvičil jejich mluvu a pohyby. Umírajícího herce motivovali k účasti ve filmu, který se do dějin zapsal jako velký kritický propadák, jeho dva malí synové, kteří milovali videohru, podle níž snímek vznikal. Natáčení probíhalo v Austrálii a Julia spatřil ojedinělou příležitost, kterak strávit možná poslední šťastné chvíle se svou rodinou a zároveň dopřát svým dětem tu neopakovatelnou radost z toho, že to jejich tatínek párkrát natře Van Dammovi. Právě přítomnost rodiny podle všeho pomohla Juliovi přibrat na váze a skomírající herec byl schopen natáčet v těžkém kostýmu a s vědomím, že zanechává poslední vzpomínku vlastním dětem. Jak si vybavuje herecký kolega Damian Chapa, žádná rakovina nedokázala zastavit Juliu ve chvíli, kdy na něj byly namířeny kamery. „Byl nesmírně podvyživený a oni na něj navlékli ten masivní oblek. Když jsme zkoušeli, tak se sotva držel na nohou, ale jakmile se řeklo ‚Akce!‘, ten skvělý herec se probral k životu přímo v tomhle těle, které už nebylo jako dřív.“ (HawkeyP)
  • VHS verze má potitulkovou scénu (nebyla v kino verzi), ve které počítač získá alternativní energii ze solárního panelu a poté vyvolá vzkříšení generála M. Bisona. Generálovi se pak na displeji zobrazí vyskakovací okno jako ve videohře „World Domination“ – „Replay“ neboli „Znovu sehrát nadvládu nad světem“. (Eldrick)
  • Benny Urquidez na filmu pracoval jako trenér, bojový technik a v malé roli ho lze několikrát zahlédnout jako člena Sagatova (Wes Studi) gangu. Kredit jako herec nemá a v závěrečných titulcích je uveden pod jménem Benny „The Jet“ Urquidez. (Rominator)
  • Snímek se umístil na 27. místě v žebříčku nejhorších filmů všech dob sestaveném čtenáři časopisu "Empire". (orkadimenza)
  • Děj filmu byl inspirován herní předlohou „Street Fighter 2“. (SeBig)
  • Během natáčení poradil Van Damme Kylie Minogue cviky na posilování pozadí, které později předvedla i ve svých klipech. (Eldrick)
  • Z celkového rozpočtu 35 milionů amerických dolarů si Van Damme odnesl nejvyšší oficiálně známý honorář, a to 8 milionů. (Eldrick)
  • Natáčalo sa v Thajsku, Austrálii a Kanade od 29. mája do 20. augusta 1994. (m.a.t.o.)
  • Vo videohre je E. Honda Japonec, no vo filme vystupuje ako Havajčan. (m.a.t.o.)
  • Zlatá socha v obchodnom salóne Sagat (dáma ležiaca na boku) je zhodná s tou, ktorú možno vidieť na pozadí vo videohre. (m.a.t.o.)
  • Kvôli účinkovaniu v tomto filme neprijal Jean-Claude Van Damme úlohu v ďalšej adaptácii videohry Mortal Kombat (1995). (m.a.t.o.)
  • Film je venovaný Raulovi Julia, ktorý zomrel dva mesiace pred jeho premiérou. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama