Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Starý rančer Ike Clanton se se svojí bandou pokouší za každou cenu ovládnout arizonské město Tombstone a jeho okolí. Tento záměr před nikým příliš netají, všechny nepohodlné přitom rychle a neúprosně odstraňuje z cesty. Proti němu stojí uznávaný šerif Wyatt Earp, jenž se marně a téměř osamoceně pokouší zastavit rozpoutané bezpráví a násilí. Spolehnout se přitom příliš nemůže na zbabělé zástupce ve vedení města, ani na úplatného soudce Hermana Spicera. Ve chvíli, kdy hrozí, že by mohl ztratit svůj vliv, se Clanton pokusí zasáhnout Wyatta na tom nejcitlivějším místě. Proto chce zákeřně zabít jeho bratry. Šerif Wyatt Earp se odhodlá složitou situaci řešit po svém. Pomoc proti přesile zločinců mu přitom nabídne známý pistolník, věčný opilec a hazardní hráč Doc Holliday... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (47)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Další western založený na Wyattu Earpovy a jeho odvaze a čestnosti. Mnoho filmů se věnuje stejnému úseku těchto oblíbených amerických dějin, např. z poslední doby Tombstone. Každý přinese do příběhu trochu něco jiného, nového a někdy špatného. V této "variaci" se John Sturges věnuje problematice povahy Wyatta Earpa, který po smrti jednoho z bratrů a ochrnutí druhého, bere zákon do vlastních rukou a jde za svou pomstou, která nezná mezí. Psychologický rozsah postavy je vcelku jednoduchý, bývalý šerif, který uctívá zákon, ale ten mu způsobí hlubokou ránu a ztrátu a on sám v boji proti "špíně" začne ztrácet sám sebe. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Solídna earpovka, ktorá prestrelkou pri OK Corral nevrcholí, ale naopak začína. Dôsledne chlapský, emocionálne strohý film bez náznaku ženskej postavy. Sturgesova réžia efektívna, Garner v hlavnej úlohe dostatočne ikonický, Robards ako Doc nonstop sucho hláškuje. A k tomu výborný soundtrack od mladého Jerryho Goldsmitha. 7/10 ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $1,8miliónaTržby USA $-Tržby Celosvetovo $-║ Režisér John Sturges dokázal , že vie točiť westerny hlavne vďaka bravúrnemu filmu ako Sedem statočných (100%), ktorý je môj najobľúbenejší v tomto žánry. Pri filme Hodina pušiek mu chýba lepšia dynamickosť a troška hlbšie vykreslenie postáv ale aj tak sa jedná vďaka téme z Tombstonského OK Corral o jeden z tých lepších diel. O niečo málo sa my ale pozdáva dá sa povedať že remake tohto filmu od režiséra George P. Cosmatosa Tombstone(85%). /75%/ ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Šéf nebezpečné bandy Clanton (Robert Ryan) se v osmdesátých letech 19. století pokouší násilím ovládnout arizonské město Tombstone. Jeho lidí zmrzačí jednoho bratra šerifa Wyatta Earpa (James Garner), druhého dokonce zabijí. Poté je však odplata Wyatta a jeho přítele Doca Hollidaye (Jason Robards) nemine... Asi nejlepší zpracování earpovské "legendy", které vyšlo z rukou koho jiného než Johna Sturgese, jenž se tak dobře zhostil i režie svého prvního earpovského filmu Přestřelka u ohrady O. K. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Další z příběhů šerifa Wyatta Earpa a další z western odehrávající se v Tombstone. Tentokrát kvalitní a svěží snímek v režii Johna Sturgese (Sedm statečných) a jde o sequel (tedy volné pokračování) jeho vlastního slavného westernu Přestřelka u ohrady O.K. (Přestřelka u O.K. Corralu). Wyatta Earpa už nehraje Burt Lancaster, ale James Garner, na kvalitě snímku se však nezměnilo nic. Trailer: http://www.tcm.com/mediaroom/index.jsp?cid=205653 ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Průměrný western, který mě ze začátku velmi zaujal (hlavně záběry ze soudní síně jsou výborné), ale postupem času začal ztrácet tempo. James Garner v roli pomstichtivého šerifa zahrál parádně, stejně jako jeho filmový přítel Jason Robards. Ovšem od režiséra Johna Sturgese, který má na kontě takové kulty jako je Sedm statečných či Velký útěk, bych čekal větší zážitek než kterého se mi dostalo. Jeden z filmů, který už bych podruhé vidět nemusel.......... ()

sud 

všechny recenze uživatele

John Sturges po deseti letech podruhé zavítal do Tombstonu a navázal tak na "Přestřelku u ohrady O.K.". A právě v této chvíli začíná "Hodina pušek". Co se týče scénáře, mohu pochválit, že se drží skutečnosti a faktů. Fanoušek westernů jistě pozná, že jde o typický film Johna Sturgese. Jemu se rovněž nedá nic vytknout, film je to svižný, napínavý, přestřelky uvěřitelné. Menší výtky mám k hereckému ansámblu. Zatímco James Garner byl coby Wyatt Earp opravdu skvělý a přesvědčivý, Jason Robards (ač ho mám hodně rád) se na roli Doca Hollidaye vůbec nehodil. Za celý film navíc zakašle jenom párkrát a vypadá zcela zdráv. Ale i tak v každém případě mohu prohlásit, že "Hodina pušek" je nadprůměrný western. 75%. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Dobrý, ale nijak zvlášť výjimečný western. Wyatt Earp, Doc Holliday a další prostě vždycky někoho stopují, najdou ho a zastřelí, a tak to jde pořád dokola. Hraje k tomu řízný Jerry Goldsmith. Toť vše. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ďalší film o legende menom W. Earp u mňa nakoniec dopadol iba priemerne. Od režiséra J. Sturgesa, tvorcu nezabudnuteľných Siedmych statočných či Velkého úteku ale aj iných dobrých westernov som čakal o čosi viac. James Garner ma nikdy neoslovil, jeho výkon bol iba primerný. Najlepšou postavou bol jednoznačne Jason Robards v roli Doca Hollidayea, ale tešil som aj na R. Ryana, ale nakoniec dostal málo priestoru. Film obsahuje všetko, čo by mal dobrý western obsahovať, ale napriek tomu ma to nechytilo tak ako by som si želal. Film má dobrý rozjazd, scény zo súdnej siene vyznejú lepšie než akčné prestrelky, no neskôr hlavne prostredná časť filmu stráca tempo. Za zatiaľ najlepší film o W. Earpovi považujem Tombstone. Hodina pušiek si u mňa nevystrieľala viac než 60%. ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Kladní hrdinové jsou čestní až za hrob, zlí jsou zase úlisní a jen čekají ve stínu, aby se vám mohli podívat na záda skrze hledí nabité brokovnice. Náboje jsou rozdány. Přestřelka může začít. Jenže Hodina pušek je vcelku průměrný western, což je při pohledu na jméno režiséra, jakým je klasik žánru John Sturges, docela zarážející. Největší problém vidím v samotné postavě Wyatta Earpa, jež je zde vyobrazen jako hrozný suchar, kterého musí pořádně tlačit sedlo. James Garner tady střídá dvě polohy: nezájem a znuděnost. U člověka, který chce pomstít své bratry bych čekal více agrese, emocí i proměn psychologického rozpoložení. On se místo toho tváří pořád stejně a za celý film pronese tak zhruba 20 vět (80% z nich je o tom, že zákony se musí dodržovat) a jakýkoliv psychologický rozměr filmu tak musí nést výborný Jason Robards. Je to škoda a to i vzhledem k tomu, že Earp likviduje záporáky jak na běžícím pásu. Jenže to vše se stoickým klidem. Když se k tomu přidá i průměrné provedení filmu, tak mi z toho vycházejí pouhé tři hvězdičky. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Divný názov, dobrá hudba, skvelé obsadenie... A stále len priemerný western. Rozoberá udalosti po smrti Morgana Earpa, čiže likvidáciu jeho vrahov. Na filmových i knižných earpovkách som vyrastal, preto ma zamrzelo, že všetci záporáci sú len figúrky, ktoré treba odstreliť, aby sa mohlo ísť ďalej. A pri tom veľa času zaberajú papierovačky - zatykače, súdy, voľby šerifa atď.... Robert Ryan (DIVOKÁ BANDA, STRÁŽCA ZÁKONA) ako Ike Calton má síce svoju charizmu, ale nemá priestor a tak ani finálny stret nevyznieva tak dobre ako by mohol. Skvelý Jason Robards (Cheyenne z VTEDY NA ZÁPADE) ako Doc Holliday... Keďže Jamesa Garnera som doteraz poznal len ako starého páprdu (MAVERICK) dosť ma prekvapil, aký bol kedysi drsný suverén... TOMBSTONE, WYATT EARP a VÝSTRELY PRI O.K. CORRALE sú lepšie filmy... ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Wyatta Earpa znám jako hrdinu z mnoha rodokapsů a představoval jsem si ho dost jinak. Tenhle film tak bourá můj mýtus, a stejně tak o Docu Hollidayovi upíjejícím si život pálenkou. Proto ale není špatný, jenom část, kdy hlavní padouch Robert Ryan (nemá tu co hrát, víc prostoru dostávají jeho pistolníci) uprchne do Mexika, je taková scenáristicky bezradná, tento zvrat ničemu nesvědčí. Viděno v dabingu Studio Bär pro MGM vzniklém o rok později než pro ČT, hnus. Vašinka ale docela dobrý. ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Doc Holliday a Wyatt Earp: Máš nějakej plán? Jdeme po každym, kdo se objeví! Tomu říkáš plán? Máš snad lepší? NE. Nadprůměrný western. 77 %. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Průměrný western, který se soustředí na to, co následovalo po přestřelce u OK Corralu. Jméno režiséra i obsazení vzbuzovalo velké naděje, ale ty zůstaly ve větší míře nenaplněny. Největší problém vidím v Garnerovi, jehož Wyatt Earp byl vyloženě nudným patronem a ani Jason Robards mou představu Doca Holidaye nenaplňuje. Překvapivě tak nejvýraznější postavou byl Ike Clanton Roberta Ryana. Další věcí je černobílost celého příběhu, nebo spíše postav. Je jasné, že na jedné straně jsou zlí a na druhé ti dobří, ale zmlsán Wyattem Earpem s Costnerem a Tombstone přeci jen na Earpa a Holidaye nahlížím trošku jinak, než jen na jako vyloženě kladné hrdiny. Nemůžu říct, že by se jednalo o vyloženě špatný film, ale podobné chrlil Hollwood během 50tých a 60tých let po kopách a většina z nich zůstala zapomenuta. Stejně jako tento. 50% ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Každý holt máme svůj díl smůly.. Já kašlu, když piju, a ty se zas dostáváš k lidem, kterým musíš pomáhat k sebevraždě.." ;) ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Velice volný sequel ke Sturgesově předcházející Přestřelce u O.K. ohrady. Spíš je ale lepší to brát jako samostatný film - jiní herci, jiné kulisy, samotná přestřelka u O.K. corralu, kterou film začíná je ztvárněna hodně odlišně. Film se zaměřuje na následný proces s bratry Earpovými, Clantonovu pomstu a Earpovu odvětnou jízdu. Stejně jako u jiných ztvárnění příběhu o Earpovi mě nejvíc bavil tuberkulózní pistolník Doc Holliday v podání Jasona Robardse. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Oproti Přestřelce u ohrady O.K. nám tu pan režisér poněkud přitvrdil. Elegantní hrdiny a decentní přestřelky vystřídali hrdinové blížící se postavám ze spagetti westernů a drsné odstřelovačky. Romantika udělala trochu místa realitě. Je to rozhodně zajímavý a povedený western. ()

Reklama

Reklama