Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeanne  St. Remy de Valois se  narodila na panství, ale její otec, Darnell de Valois, sympatizoval s obyčejným lidem, usiloval za jejich lepší životní podmínky a jméno de Valois, začalo být královskému dvoru na obtíž. Královští vojáci na rozkaz krále Ludvíka XVI., zabavili jejich majetek a královský soudce odsoudil Darnella k trestu smrti. Jeannenina matka nevydržela tvrdý život, o pár měsíců později umřela a Jeanne se probojovala těžkým životem až do dospělosti, kdy začala usilovat o navrácení majetku a svého postavení. Provdala se za  hraběte Nicolase De La Motte, který si dělal co chtěl a většinu dobu trvání jejich manželství, spolu nežili. Jeanne Nicolasovo počínání tolik nevadilo, jelikož se soustředila na své zájmy, jak se dostat zpět ke svému majetku a jménu. Jako hraběnka navštěvovala královský dvůr, kde se snažila dostat ke královně, ale královna Marie-Antoinette ignorovala veškeré její pokusy o setkání. U královského dvora se pohybuje Rétaux de Vilette, jehož mají v oblibě starší dámy, které on obšťastňuje svou společností. Rétaux se s Jeanne spojí a nabídne jí svou pomoc u královského dvora, jelikož je mezi dámami oblíbený a tudíž získává pro Jeanne protekci a ta se konečně dostává k lidem, kteří jí mohou oficiálně pomoci získat zpět jméno. Veškeré Rétauxovi kontakty Jeanne využije, ale nikde neuspěje se svými požadavky. Přátelství s Rétauxem se změní v lásku. Vymyslí společně plán, jehož hlavními aktéry bude královna a kardinál Louis de Rohan. Královna uvrhla kardinála před lety v nemilost a Rétaux s Jeanne tohoto využijí. Jeanne se představí kardinálovi jako dáma blízká královně Antoinette, ale ten neví, zda jí má věřit a vezme jí na seanci do katakomb, kde se pár lidí setkává s věštcem, hrabětem Cagliostroem. Po seanci se Jeanne zastaví za Cagliostrem, s nímž se domluví, aby podporoval u kardinála spojení s ní. Jeanne přinese první dopis, jako od královny, na nějž kardinál rád odpoví, čímž se rozběhne korespondence a za každý dopis si Jeanne řekne určitou finanční částku, čímž se jí začne žít lépe. Do plánu zasvětí Jeanne i manžela, který se vrátil z cest. Klenotník Bohmer nabídl královně náhrdelník z diamantů velké hodnoty, ale ta ho odmítla a Jeanne donutí malou lstí kardinála zaplatit za náhrdelník klenotníkovi. Jeanne má zpět majetek a Nicolas začne prodávat diamanty z náhrdelníku, o němž si kardinál myslel, že ho koupil pro královnu... (TV Prima)

(více)

Recenze (55)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Možná je to mojí zvolna černající, intrikánskou právnickou duší, možná úděsnou a odpornou povrchností, možná tím že až příliš nekriticky zbožňuju Hillary Swank (která skutečně vypadá spíš na anglickou než francouzskou hraběnku...což také můžeme brát jako režijní záměr, neboť to vyjadřuje odlišnost její postavy od zbytku francouzského dvora, ale tomu sám moc nevěřím:)), nicméně u exkluzivně herecky obsazené a skutečně velmi výpravně natočené Aféry jsem se ani na chvíli nenudil...klasická hudba (jako třeba moje oblíbená Händelova Hudba K Ohňostroji, která je sice ve filmu použita zcela mimo ohňostroj, a navíc byla složena pro krále anglického, ale i tak je nezapomenutelná;)) ve spojení s překonávajícím se Davidem Newmanem vytvářejí poměrně solidně onu zvláštní atmosféru zvolna nadcházejícího pádu monarchie, i když co do syrovosti kontrastu života třetího stavu a nádhery dvora Ludvíka XVI. zůstává realitě leccos dlužen. Co se Hollywoodu týká, úvodní poznámky typu „založeno na skutečné události“ jsem vždycky velkoryse ignoroval, a proto mi nic nebrání zhodnotit The Affair Of The Necklace 70%. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $471,210Tržby Celosvetovo $1,367,477║ herecky dobre zahrané, príbeh újde, kostými a kamera na úrovni plusom je aj hudba /60%/ ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľmi máličko chýbalo Charlesovi Shyerovi, aby z tohto filmu spravil vysoko nadpriemernú záležitosť. Už len podobnosť podstaty niektorých momenotv filmu s flirtujúcou atmosférou 'Dangerous Liaisons' bola neprehliadnuteľná,avšak nebola podávaná s takou šarmantnosťou a eleganciou, ktorú si Shyer odložil pre svoj nasledujúci snímok, v ktorom mu všetky tieto veci vychádzali na výbornú. Každopádne očarujúce herectvo Hilary Swank zatienilo aj vysoký lesk onoho najdrahšieho náhrdelníku. Správna dávka napätia potlačila mnohé lacno pôsobiace momenty filmu, v ktorých film takmer skĺzol do obyčajnej romanci. Hudba kolísala, ale v rozhodujúcich momentoch film podržala, rovnako ako aj pekná výprava a kvalitné kostýmy. 70%. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Když jsem sledoval "Million Dollar Baby", nemohl jsem věřit, že je to ta samá Hillary Swank. Tam naprosto zářila a působila jako velká profesionálka a přesto velice civilně. Ovšem zde je taková nemastná neslaná. Nevýrazná šedá myška, která neoslní. Celkově se jedná o průměrný kostýmný film s průměrným asi vším. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Víceméně průměrné historické (a zejména kostýmní) drama (s některými českými lokacemi) o tom, jak Francie směřovala ke své revoluci. Případné nedostatky ale povznáší soustředěné herectví krásné Hilary Swank, která své intrikářské hraběnce dodává ďábelskou upřímnost a věrohodnost!! ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Klasická kostýmovka, pekná výprava. Dumasov román Kráľovnin náhrdelník si pamätám len hmlisto, no som si istá, že nebol taký patetický. Okrem toho ma popudilo, ako sa tvorcovia snažili vyvolať dojem, že v starom francúzskom súdnictve sa používali rovnaké formulky a postupy ako v súčasnom americkom. Hilary Swank mi do role Francúzky veľmi nesadla, Joely Richardson na tom bola omnoho lepšie a Brian Cox v rámci možností filmu exceloval. 3* len s ohľadom na žáner, v konkurencii s akýmkoľvek kvalitným filmom toto neobstojí. ()

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Walken potěšil (Chris vždycky potěší) a Brody byl skvělý... Ale nějak tomu chyběla přesvědčivost, atmosféra a šťáva. Na nějakou krutě mrazivou analytickou sondu to bylo ukrutně melodramatické a povrchní, na melodrama (neřkuli strhující drama) to zas bylo trestuhodně vycmrndlé (a povrchní)... A na to, aby to byla aspoň zábava, to zas bylo trochu moc...nudné. A že s tímhle příběhem a těmito hrdiny by se dalo naložit mnohem, mnohem lépe. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tak Hilary Swank u mňa platí za jedny z najlepších herečiek, hoci ju nemám za extra obľúbenú, nevyhľadávam ju. Zároveň je podľa môjho skromného názoru jedna z najmenej atraktívnych žien v Hollywoode. Na moje prekvapenie tu v dobovom kostýme, klobúku a vhodne upravenými vlasmi vyzerala normálne ako príťažlivá žena. To je tak jediné pozitívum filmu. Nudnejšie dvorné reči som ešte nepočul, príbeh vysušený ako plátok hovädzieho, žiadna šťava. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

O historii něco malinko vím a kdykoliv jsem někde četl o náhrdelníkové aféře, vždycky mi to přišlo silně dramatickej příběh, kterej si o zfilmování říká. Starší verze (a že jich nebylo málo) neznám, ale tohle mi přišlo dost o ničem. Příjemná kostýmní podívaná, romantický příběh s historickými kulisami v pozadí. Historično ovšem pojato značně volně včetně příliš okatě odlišně nastíněných povah dvou hlavních žen (hraběnka de la Motte jako světice? Marie Antoinetta jako prvoplánová svině?). Škoda, tohle už nemusím vidět. ()

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Velkolepý Historický film, hezký příběh, krásné kostýmy, zajímavá zápletka z období Francouzské revoluce. Doporučuji. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Historický film, prý na základě skutečné události. I já jsem to někde četla. Tak jsem byla zvědavá, co mi ukáže film. Asi jsem si šlechtičnu Jeanne de la Motte vysnila jinak, protože Hilary SWANK mou představu nesplňovala. Byla vynikající ve filmu C.Eastwooda "Million dollar baby ", ale tady se mi zdála nemastná neslaná. Byla totiž málo vznešená a strašně ustrašená. Chyběla jí taková ta vznešená drzost spolu s nevšední krásou. Zkrátka jsem jí nevěřila, že by dokázala vymyslet takový podvod. ( Pochopte - ona měla za úkol svou krásou oslnit kněze -kardinála a přesvědčit ho o téměř nemožné transakci !!) Jonathan PRYCE v roli kardinála byl prostě vynikající. Kdyby tento film zrežirovalo větší režisérské Eso, věřím, že by to mohl být úžasný historický film. Bylo zde málo vtipných dialogů, málo akčních scén a celkově to bylo pojato velmi ležérně (bez napětí). A ačkoliv byl film kvůli kostýmům nominován na OSCARA , dávám pouze 3*. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Hilary Swank historické kostýmy sluší, vypadá v nich půvabně a dokonale. Škoda, že je tenhle film tolik nudný a příliš dlouhý. ()

jajinka 

všechny recenze uživatele

I přes zde velmi nízké hodnocení jsem byla spokojena, dobrá zápletka, bez zbytečných průtahů, film měl spád a Hilary má nevýslovné kouzlo osobnosti. ()

sek 

všechny recenze uživatele

Poněkud upovídané a překombinované a přitom typicky hollywoodsky zjednodušené. Ale kostýmy, výprava a místy i Hilary Swank jsou dost fajn. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Škoda, že se s tím tvůrci nepoprali lépe. Už na začátku jsem si říkala, že je to natočené v krásném prostředí, úžasné kostýmy a hudba, ale pak nastává ten příběh a všechno krásné je pryč. Příběhu chybí "poetičnost", odehrává se v to krásné době, pro nás hodně zajímavé, ale tohle režisér bohužel nevzal vůbec v úvahu. Což je škoda. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Tento film je nádherne natočený, film má honosne kostými a celkovo je to výborný historický film. 6/10 ()

Reklama

Reklama