Reklama

Reklama

U převlékací kabinky

(festivalový název)
  • Francie Autour d'une cabine (více)
všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní
Francie, 1894, 2 min

Režie:

Émile Reynaud

Obsahy(1)

V tomto krátkom animovanom filme patriacom medzi prvé v dejinách niekoľko postáv šantí pri vode. (Marek1991)

Recenze (21)

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Předchůdce filmu a praotec animovaných filmů... Promítáno Praxinoskopem, technicky se nejedná o film, ale .. skoro!:) ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Rozkošný farebný (!) animovaný film pôvodne premietaný pomocou praxinoskopu, vynálezu autora filmu Émila Reynauda. Na brehu mora stoja prezliekacie kabínky, slečny skáču z mostíka, plávu v mori. Falošný gentleman sotí dámu, aby ju vzápätí mohol šmírovať pri prezliekaní. Za svoju zákernosť je kopnutý do zadku. Netrvá dlho a kúzlo kolorovanej parády s klavírnym uvoľneným sprievodom sa končí. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Toto je ten najstarší animovaný film, čo som doposiaľ videl. Rok 1895! Konec devätnásteho storočia. Vrátil som sa na úplny počiatok dejín kinematografie. Zacítil som závan histórie. Je to len dosť slabo animovaný, dvojminútový, krátkometrážny film. Obsahová stránka je tiež prakticky o ničom. Akési letné radovánky pri mori. No keď si uvedomím, že tento snímok má už takmer stodvadsať rokov, tak až vtedy dokážem plne oceniť jeho význam. *** ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Krátká animovaná, kolorovaná sympaťárna, která je, víc než cokoliv jiného, sledem několika málo groteskovitých výjevů na téma "pláž a lidé + jeden šmírák." Jenže... Když člověk odhlédne od data, tak zjistí, že ani animačně, ani dějem to jednoduše není dostatečně dobré, mou úctu má autor samozřejmě jako průkopník zajištěnou, ale tohle prostě hodnotím jako film. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

jeden z prvních barevných animáků, k dokonalosti má samozřejmě ještě daleko, ale na svou dobu mimořádné dílo. 80% ()

asLoeReed 

všechny recenze uživatele

Nevím, proč se každý podivuje nad tím, že jde o barevné představení - když je toto dílko vytvořeno ručně překreslenými fotografiemi, proč by je měl autor dělat černobíle? :) ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Výborné animované predstavenie. Len by am zaujímalo, či to bolo pôvodne ozaj farebné alebo čiernobiele. Nech už je ako chce, je to zaujímavé a vtipné. ()

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Tak to mě poser. Konec 19. století a takto nadupaný nářez. Copak na to asi říkal takový Masaryk? - "Tak to mě poserou. Jak že to dělají, pane Renault? No fakt mazec a psycho tohleto divadlo." ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě mile překvapilo. Nejen, že Reynaudův styl kresby je příjemný (připomíná mi Gilliamovy kresby v Létajícím cirkusu, který vznikl ale až o třičtvrtě století později), ale navíc je film barevný (otázka však je, jestli nebyl kolorovaný později, pokud ne, smekám), což je na rok 1894 přímo zázrak. Sice to až tak moc neřekne, ale tehdy nebylo moc prostoru na vymýšlení zapeklitých dějových linií. Filmu bych taktéž odpustil tu trhanou animaci (konečně jsem pochopil, co že to má znamenat, prý tomu tak je i u Disneyho a nic jsem nenašel), která je ale pochopitelná vzhledem k technice - přes celuloid začali kreslit Bray a Hurd až dvacet let poté, později to zdokonalili Disney s Iwerksem (jistou zmínku o jejich tvorbě ve zdejších komentářích považuji už za nějakou formu zaslepenosti). Nechci dělat nějaké unáhlené soudy, ale pro mě je tento animovaný film asi nejlepší, co se průkopnické éry týče. ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních animovaných filmů vůbec (pokud jde o to, co je skutečně první, uvádí každý něco jiného). Trhaně naanimovaná groteska o šmírování na pláži a jeho potrestání, tedy spolu s lumiérovským Pokropeným kropičem snad první rozvinutí téma zločinu a trestu ve filmu =) On to vlastně není film, ale kvazianimace určená pro praxinoskop (pokud stejně jako donedávna já nevíte, co to je, poučím vás - na horizontálně upevněném kotouči jsou pověšeny v příslušném pořadí jednotlivé snímky, uprostřed je zdroj světla, který svítí pořád jedním směrem, no a když to roztočíte, voilá, kotouč se jakž takž otáčí a snímky se na plátně víceméně plynule střídají), což znamená, že technická kvalita není nijak zvlášť zdařilá. Je ale omezená technikou, v níž film vznikal. Právě tak na děj by se u filmů z 19. století asi až tak moc hledět němělo, a i kdyby se hledělo, tenhle v promyšlenosti a "komplikovanosti" předčí i některé disneyovky z dvacátých let a v inteligentnosti celou řadu estrádních scének z hlubokého dvacátého a jednadvacátého století. Navíc, hodně se mi líbil styl, jakým je to nakreslené, a také pohodový klavírní doprovod. Mimochodem, film je barevný, což je na svou dobu obdivuhodné. ()

ypres.bass 

všechny recenze uživatele

Na svoji dobu určitě zlomové dílo. Nejen že je barevné (na konci 19.století), ale ukazuje i úchyláka jak šmíruje paní v kabince, ten je naštěstí včas zpacifikován pohledným mladíkem) ()

Víteček 

všechny recenze uživatele

Jako samo o sobě to samozřejmě v současnosti žádná úžasná podívaná není, ale zatraceně, vždyť to bylo vytvořeno v 19. století. Už za to nemůžu jít níž. ()

Reklama

Reklama