Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý, ještě nedostudovaný právník Rudy Baylor, se dostává k případu, který na první pohled vypadá prostě a průhledně. Čím více se s ním seznamuje a čím více poznává své klienty, tím více odkrývá kolosální řetěz pojišťovacích podvodů, v němž jde především o obrovské zisky na úkor zdraví lidí. Rudy si uvědomuje, že narazil na ojedinělý případ v historii civilního práva, že jde o miliony, ale také o holou existenci. Protivník je až příliš silný a sebevědomý. Proti mladému a ještě nehotovému právníkovi stojí jeden z nejlepších státních obhájců USA. (Vapet Production)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (350)

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Zfilmovat soudní dramata je ošemetná věc. Velmi často se z toho může vyklubat hroozná nuda, kterou se tvůrci snaží okořenit patetickými výlevy. Zaplaťpánbůh, že se Vyvolávače ujal Coppola, který tohle nedopustil. Patetický výlev si sice na konci jeden neodpustil, ale vše vykomenzoval strhujícím předchozím průběhem. Filmu v podstatě není moc co vytknout - snad jen to, že se tam nevidíme nic moc nového a třeba proti takové Philadeplhii tomu chybí onen provokativní náboj. Jinak film skutečně odsýpá a strhující scénky ze soudní síně jsou místy protkávány úsměvnými situacemi zejména prostřednictvím Dannyho DeVita. Matt Damon byl už zde naprosto přesvědčivý a jeden z nej záporáků 90. let Jon Voight opět vypouští sliz na míli daleko.....Do pěti hvězd chybí jen velice málo, v tomto případě trochu originality a moment překvapení, ale to je spíš věc Grishamova příběhu, který ty své story píše trochu podle stálého mustru. Filmařská stránka je za 100% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Keby Coppola ukončil svoje režisérske remeslo týmto skvostom, bolo by to asi najdôstojnejšie ukončenie kariéry vo filmovom priemysle. Pekelná právnická dráma s hviezdnym obsadením, potešil ma hlavne môj favorit Rourke. Nenápadná nápadom, no o to nápadnejšia výsledkom. Perfektné súdne finty, dojemná záverečná reč, ktorá dojme aj drevorubača a výborne zamatovo zabalený nehollywoodsky hapy-end. 85%. ()

Reklama

Šakal 

všechny recenze uživatele

kvalitní filmy z právnického prostředí mám rád a toto drama podle knihy mého oblíbence Johna Grishama k nim po právu řadím! Čerstvý absolvent práv v podání Matta Damona se ocitá v procesu se zdravotní pojišťovnou, která odmítla zaplatit léčbu transplantace mladíkovi s leukémií, který nemoci podléhá. Zdravotní pojišťovnu zastupuje elitní právnický tým v čele s výborným J. Voightem naproti nim stojí pouze mladíček Matt Damon a jeho mentor bez advokátních zkoušek, ale naučený životem v podání excelentního Danny DeVita. Dobrý výkon zde podává i Danny Glover v roli soudce i Mickey Rourke ( přestože nedostal moc prostoru), tak vám utkví v paměti , to vám garantuju a vlastně všichni zůčastnění. Musím, ale zároveň dodat, že k plnému hodnocení to u mě není! Na to, jak vážné je to téma a hlavně, že režie se ujal můj oblíbenec Francis Ford Coppola, čekal bych ještě mnohem hustší, temnější a mrazivější soudní proces, který by mě vzhledem k tématu úplně ke konci " sešrotoval " ! Coppola namýchal takový zábavně - vážný a trochu i naivní snímek, ikdyž chápu na co chtěl zejména poukázat a to se mu jednoznačně podařilo. Nechtělo se mu asi natočit úplně vážný snímek ( což je škoda ), tak to, jak jen to šlo " odlehčoval " . Já bych osobně uvítal ještě mnohem vážnější rovinu snímku. Škoda, ale i tak poctivé 4*! ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Slovní bitvy v soudních síních jsou pro mě často mnohem větším dramatem, než vybuchující auta a bortící se domy. Skvělých soudních filmů je naštěstí celá řada a Rainmaker bezpochyby patří k těm nejlepším. Coppola drží režii a technickou stránku pevně ve svých rukou a dává divákovi prostor vnořit se do příběhu. A mladý Matt Damon je už snad něco jako nostalgická vzpomínka na hollywoodská zlatá devadesátá. Výborný film. 8/10 ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Rainmaker je nesmírně sympatický v tom, že kombinuje hutné scény ze soudní síně včetně propracovaného právnického pozadí s vnitřním prožíváním jednotlivce (hlavní postavy). Všechno má tak nějak osobnější i osobitější nádech. Matt Damon se diváka skrz obrazovku téměř dotýká a postava rozkošné Claire Danes pak podtrhuje lidské, ovšem nikoli naivní, vyznění. Tento systém funguje mnohem lépe, než kdyby byl emotivní rozměr filmu rozvíjen pomocí poškozeného (oběti) v soudním procesu. Film je v podstatě geniální v tom, jak se dokáže vyhnout patosu i klišé, ke kterým probírané téma tolik svádí. Do všeho je navíc přimícháno několik chytrých myšlenek a snad i zrnko humoru. Že všechno funguje tak skvěle jako celek, není zásluha nikoho jiného než mistra Coppoly... 9/10 ()

Galerie (73)

Zajímavosti (9)

  • Rudy Baylor (Matt Damon) na začátku příběhu jezdí a bydlí v třídvéřové Toyotě Starlet s motorem o zdvihovém objemu 1,3l. (tulakfelix)
  • Hrubý sestřih filmu měl kolem 6 hodin. (Satan)

Související novinky

Francis Ford Coppolla se vrací!

Francis Ford Coppolla se vrací!

25.09.2005

Už je tomu osm let, co Francis Ford Coppolla natočil svůj poslední film Vyvolávač deště. Od té doby se tvůrce takových děl jako Kmotr nebo Apokalypsa věnoval produkci, díky níž například spatřilo… (více)

Reklama

Reklama