Reklama

Reklama

Americký Macbeth

  • USA Scotland, PA.
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Co se stane, upraví-li se Shakespearovo drama tak, aby se odehrávalo v sedmdesátých letech v USA? Skvěle bizarní podívaná. Film byl nominován na hlavní ceny na festivalu v Sundance. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (10)

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Opět jeden novodobý Shakespeare. Skvělá dramatická muzika, hlavně u vyhození z restaurace. Kartářka šílená a tajemná současně. Autoritativní otec vychovávající dva syny bez matky. Na zdi plakát Kabaret s Lizou Minnelli, dobrý vkus. Jsme v Americe, tudíž má každý vlajku. Ať už na domě nebo u karavanu. Dochází na slova kartářky, byť Mac zatím nechápe. Plán se rýsuje, co se šéfem? „Pořád se někde krade. A nehody se stávají.“ „Nechci s ním teď mluvit.“ „Nemusíš, jen ho zabiješ.“ Pád do fritézy hrůzostrašný, ale co pak s vidinami? A komplikací v podobě jednoho ze synů? Walken jako poručík vegetarián. A že mu ten ježek slušel. McBeth’s restaurace opravdu prokoukla. Když začne po bezdomovci být podezřelý jeden ze synů, jde do tuhého. Hrdinové ztrácejí nervy. Vidiny jsou zlé, pocit viny ještě horší. “Tomu říkám nevydařená tiskovka.” Tragédie je konec konců tragédie. Ale nevím, nevím, jestli by se v této básník ze Stratfordu našel. Já tedy raději klasiku. I když závěr dvojnásob překvapivý a vezmeme-li Walkena s mrkví, tak trojnásobně. Na pohřbu úryvek z měsíční sonáty, místy ještě ze sedmé symfonie. Možná by se beethovenovi ve společnosti rockerů líbilo. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Macbeth po americku aneb To čumíš, Šejkspíre. 1) Dosud televizní a filmový herec, přitažlivý 39letý Billy Morrissette, se rozhodl splnit si svůj středoškolský sen o zasazení Macbetha do prostředí fast-foodové restaurace. Využil svých zkušeností z brigády v Dairy Queen, napsal si scénář, snímek režíroval a představil se i ve štěku pána s psíkem. Do role Pat MacBethové obsadil vlastní ženu, 36letou výbornou Mauru Tierneyovou. Jejího muže pak hrál neobyčejně přitažlivý 39letý (!) James LeGros, kterému jeho paruka velice slušela, stejně jako synovi majitele Duncan´s Malcolmovi (20letý Tom Guiry). 58letý Christopher Walken (policejní vyšetřovatel) mně sice srdce nerozbušil, ale svého hereckého partu se zhostil se ctí. 2) Svérázné, mile střelené pojetí pobaví, jak věřím, nejen znalce, ale i diváky, kteří od Shakespeara znají nanejvýš tu weird story o kralevici dánském. Jak taky jinak, když McBethová cituje režisérovu ženu, která prý (říká Billy) jednou v úleku prohlásila: Fuck, fuck, fuckity-fuck. ()

Reklama

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Banco ?? Proč jsi mě zabil ??" Ani ne tak Banco, jako spíš Billy Morrissette s tím jeho fast foodem.. To on zabil Shakespeara !! Docela zvrhlá vražda !! Nezávislý biják stejně bizarní asi jako většina Walkenových, který tu jediný za něco prázdnotě své role navzdory stojí, postav a stejně tak coby shakespearovská aktualizace nesmyslné, otravné a odůvodnitelné asi jako aktualizace letního času na ten zimní.. Bohužel navzdory nadčasovosti jeho příběhů spočívala největší síla Shakespearových skvostných děl ne v ději či zápletkách, ale především v úchvatnosti jeho jazyka.. Třeba Kenneth Branagh to pochopil, Morrissette ani náhodou.. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

No...v úvodu musím zmínit, že jsem neviděl divadelního skutečného Macbetha. Nicméně vím o čem Shakespearovo drama pojednává. Bohužel tohle se blíží původnímu námětu anglického dramatika jen málo. Je to sice pokus o převedení do moderní podoby, ovšem pokus neúspěšný. Film je pasován do kriminální komedie. S krimi souhlasím, ale komedii jsem hledal marně. Ano, snímek je plný bizarních postav a najdeme zde celou řadu úsměvných momentů, ale to je tak všechno. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama