Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kdo o nás vlastně rozhoduje? A jak mají být souzeny naše skutky? Příběh ženy, jejíž cesta do pekel byla dlážděna dobrými úmysly. Život v poválečné Anglii není lehký. Alespoň ne v dělnických kruzích, v nichž se pohybuje Vera Drakeová. Ale ona z něj přesto dokáže pro sebe, pro své nejbližší i pro své přátele vytěžit vše, co se dá. Postarší, nenápadná paní, pracující jako posluhovačka v lepších domech, je věčně usměvavá, věčně dobře naložená, od rána do večera obětavě pečuje o své bližní. O milujícího manžela Stana, o dvě dospělé děti, o nemohoucí matku, o všechny potřebné ze svého okolí. A nikdo z nich netuší, že dvakrát třikrát do měsíce pomůže i nějaké chudé holce, která si nemůže dovolit mít dítě. Nedělá to ze zištných důvodů, nic za to nebere, řídí se jen svým nejlepším svědomím. Ale překračuje zákon. Zákon, který bude v Anglii platit až do roku 1967, zákon, podle něhož je vyvolávání potratů zločinem...
Ve filmu Vera Drakeová pokračuje scenárista a režisér Mike Leigh ve svých sondách do života obyčejných lidí, v němž se odrážejí dobové sociální poměry i intimní krize. Věcně předvádí realitu Anglie padesátých let minulého století, nesoudí, nemoralizuje, jen konstatuje fakta. O to víc je jeho sdělení aktuální i dnes, kdy se na celém světě znovu diskutuje o oprávněnosti potratů. Sugestivita díla spočívá v jeho melancholické atmosféře, komorním hudebním doprovodu a ve skvělých, nesmírně civilně působících hereckých výkonech.
Strhující je především výkon Imeldy Stauntonové, držitelky tří prestižních divadelních cen Laurence Oliviera, která se touto rolí konečně vymanila ze škatulky menších komických filmových či televizních roliček – jichž má na svém kontě víc než čtyři desítky. Po zásluze za ni také získala řadu mezinárodních ocenění, především Volpiho pohár za nejlepší ženský herecký výkon na MFF v Benátkách či nominaci na Zlatý glóbus.
V Benátkách byl oceněn i film jako takový – získal Velkou cenu, Zlatého lva. Řadu dalších cen pak posbíral po nejrůznějších dalších světových festivalech. (Česká televize)

(více)

Recenze (80)

Matty 

všechny recenze uživatele

Válkou vyrabovaná Anglie 50. let. Syrovost. Herci, které by s nabídkou práce sotva oslovil nějaký módní časopis. Obnošené oblečení. Nepříliš prosvětlené interiéry. První polovina, kdy nás Leigh nechává bez jakékoliv manipulace sledovat každodenní úkony paní Very Drake, je právě díky autenticitě všeho okolo fascinující. Její ilegální provádění potratů režíruje se stejnou střídmostí a nezaujatostí jako drhnutí zábradlí, o to více má nejspíš vyniknout následné „vytržení“, náhlá konfrontace hrdinky s něčím jako je stát a zákony. Emoční účinek druhé, trýznivé hodiny, mě však i přes excelentní výkon Stauntonové naprosto minul. Na druhou stranu jsem si mohl s čistou myslí a racionálním odstupem přebrat, co si režisér/scénárista (pevný scénář fakticky neexistoval) o tématu(ech) myslí, resp., co chce, abychom si mysleli. Jak tomu u „těžších“ filmů bývá, není to jednoznačné. Nezpochybnitelné je jedno – spravedlnost nemá srdce. 75% Zajímavé komentáře: Rex Mundi, Radko, Anglie ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Potraty byly, jsou a budou vždy téma kontroverzní a velmi citlivé a to nejenom z hlediska morálky, ale i zákonů. Vera Drake je zosobněním snad všech ctností ( a vůbec to nemyslím ironicky!). Svědomitá, pracovitá, laskavá, obětavá, vždy ochotna pomoci druhým. Její nezištnou pomoc a pochopení poznaly i ženy, které se ocitly v potížích a Vera jim pomohla jako andělíčkářka. Závažné komplikace po jednom zákroku a do té doby bezúhonné ženě se zhroutí její obyčejný svět. Imelda Staunton zahrála trochu naivní a dobrotivou Veru tak přesvědčivě, že k ní nemůže pociťovat jakékoliv negativní emoce snad ani nejhorlivější zastánce katolické církve, dělala to co dělala, ne pro peníze, prostě jenom pomáhala. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Už dlouho se mně nestalo, že bych cítila takovou emocionální roztříštěnost k hlavní postavě, jako v případě Very Drake. Výběr Imeldy Stauton byl zcela jistě trefou do černého, protože svou roli hrála naprosto excelentně a hlavně díky ní se tento film stává nezapomenutelným. Tím nechci říct, že bych si ho chtěla pustit někdy znovu, ale pokud přede mnou kdokoli řekne jméno Vera Drake, tak budu okamžitě vidět tu tvář se slzami v očích, přesvědčenou o tom, že pomáhá ženám z jejich velkých nesnází. Mike Leigh se umí vžít do pocitů prostých lidí a daří se mu velmi dobře a citlivě jít až do hloubky takového člověka, kterým byla i tato žena. Díky mistru v improvizaci (např.scéna při zatýkání) Mikovi za tenhle smutný, ale svým způsobem dojemný příběh. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Priestor pre samostatné uvažovanie o motívoch konania a charaktere postáv sa v komerčnej kinematografii posledných rokov výrazne zúžil. Jednou z mála výnimiek je príbeh ženy, pomáhajúcej rodine, okoliu a dievčatám - tehulkám. Pre každého má vľúdne slovo. Zlom v chudobnej, no doposiaľ štastne si nažívajúcej rodine, zlom v myslení ženy (akési náhle precitnutie), nastáva po nečakanej návšteve polície. Názor na konanie hlavnej postavy si každý spraví sám. Krásne je farebné ladenie filmu do najrôznejších odtieňov hnedých, sivých a tmavozelených farieb. Zobrazenie života a zvykov chudobnejších robotníckych rodín Anglicka 50, rokov 20. storočia je presvedčivé. Ciitlivo vykreslená je i vedľajšia dejová línia vzťahu medzi Verinou dcérou a tichým nápadníkom (sirotou s neradostným osudom), ktorý nachádza najkrajšie okamihy života uprostred kruhu rodiny ocitajúcej sa v životnej kríze. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Dá sa povedať, že bez hlavnej predstaviteľky (a samozrejme scenára, do ktorého ju zasadili) by holá kostra príbehu bola len tuctovou snahou o porýpanie sa v téme, ktorá v morálnych názoroch patrí medzi najkonfliktnejšie. Určite práve potraty môžeme zaradiť do oblastí, ktoré 99% ľudí rozdeľujú na dva tábory. Tento film však nedrží ani jednej strane a brilantný výkon Imeldy Staunton dáva príbehu nový rozmer a neuveriteľnú hĺbku dotýkajúcu sa duše jednoduchého človeka. Duše dobrej ženy, ktorá nikdy nechcela nikomu ublížiť a predsa poskytuje pomoc, ktorú spoločnosť za ubližovanie či priamo vraždu, považuje. Duše tak jednoduchej, že pri plnom uvedomení si svojich činov sa nezadúša plačom od strachu z potrestania či od ľútosti nad tým čo vykonala, ale od hrôzy nájdenej v náhle otvorených dverách zakázanej izby svojho podvedomia, kam predtým nikdy nevstúpila. 4,5* ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Příběh byl odvyprávěn, tak jak byl a jako takový jej hodnotím. Ale někde uvnitř mám pocit, že se z tématu dalo vytěžit mnohem víc. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl doják! Ale neuvěřitelně zajímavý doják, který nemohl nechat nikoho klidným. Imelda Staunton zde prostě exceluje a všechna její ocenění za tuto roli jsou ve správných rukou, protože takový herecký výkon, díky kterému herečce uvěříte každé slovo, každý pohyb, každý výraz, každé pohnutí mimických svalů i její oční výraz plný dojetí, smutku ale i lásky, ten prostě musí být oceněn. A přesně tohle se mi stalo v tomto filmu. Imeldě Staunton jsem věřil vše, co předvedla. Bravurní herecký výkon, za který nezbývá než smeknout. Jen škoda neproměněné nominace na Oscara, ten by byl určitě ve správných rukou. Ale abych se vyjádřil i trochu k ději. I dějově to byl velice povedený film, který ve mne nevzbudil ani malý náznak nudy a bylo stále na co koukat. Takže i po této stránce velice vydařený film. Navíc i herecké výkony ostatních aktérů jsou snadno uvěřitelné a doplňují specifickou atmosféru tohoto snímku. Takže za sebe uděluji maximální hodnocení a jsem rád, že jsem mohl tento snímek vidět. ()

Vitex 

všechny recenze uživatele

Nic proti Leighově (mimochodem skvělé) režii, ale chtělo by to snad pár zcizovacích efektů nebo nevím čeho, aby se divák dostal aspoň na chvilku ven z (mimochodem velmi poutavého) příběhu a aby si hlouběji uvědomil, že si při vší dobrotě stejně za zničení svého štěstí (a své rodiny) mohla sama - tedy aby film získal obecnější rozměr (i když jednou za čas pěkně udělaný doják neuškodí). Ono to tam samozřejmě je, ale kdyby se na to šlo spíš než přes emoce přes rozum, byl by film jistě ještě silnější. Jinak mě překvapilo (a potěšilo), že se Leighovi opravdu podařilo nepřiklánět tam ani tam.. (i když já jsem měl jasno). Snad jen jediný problém : celou dobu jsem myslel, že je film natočen podle skutečné události (skutečné oné ženy) a vše jsem bez pochybnosti polykal - ale zpětně mi už chování paní Drakeové tolik věrohodné nepřipadá. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Krásný příklad toho, jak tupá bigotní omezenost ničí životy lidí. Nemám nic proti flanďákům, pokud mě nenutí bít hlavou o zem, klečet a plakat nad sebou samým. Nemám nic proti fanatikům, pokud mě nenutí sdílet jejich víru. A nemám nic proti potratům, jak zřejmo:-) ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nechcem tu rozoberať tému interupcií, to je veľmi háklivá téma, ale v zásade si myslím, že je výsostným právom ženy rozhodnúť, čo so svojim telom urobí... no ale potom aj treba niesť následky, samozrejme... Inak v prípade Very Drake je krásne vidno, ako všetkého veľa škodí. To sa týka aj dobroty srdca a ochoty pomáhať iným. Ak je toho nekriticky veľa a zabudne sa na zdravý rozum, pričom zostane len to srdce a city, tak sa to určite skôr či neskôr otočí proti takémuto dobrákovi. Ľudia sú už proste raz takí, ľahko si zvykajú na dobré veci, no časom chcú viac a viac, čo samozrejme nejde donekonečna... Nech je ako chce, hlavnej hrdinky mi bolo ľúto a to hneď z viacerých dôvodov. A tiež treba uznať, že to Imelda Staunton zahrala parádne, ba čo parádne, geniálne. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

ChewieDC 

všechny recenze uživatele

Pomalý, ve své podstatě celkem jednoduchý příběh, který stojí téměř výhradně na hlavní postavě Very Drake a nebýt Imeldy Staunton, jistě by nebyl tím, čím je. Bohužel, během těch dvou hodin se stane opravdu velmi málo. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Ono, do prvej polovice to bolo vynikajúce, potom však príde tá druhá, v ktorej Veru vypočúva polícia, a to už je održku. To som normálne išiel vyletieť z kože, chcel som skočiť do deja a jednu jej vylepiť, nech už to všetko konečne vysype! Práve kôli tejto " letnej sánkovačke" jednu hviezdičku uberám. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Osudy Very Drakeovej by sa dali zobraziť viacerými spôsobmi, či už čisto akademicky, kde by boli postavy tie dobré a tie zlé, alebo veľmi emocionálne, kde by boli taktiež podobne rozdelené. Leigh ale ukazuje opäť svoje typické, živelné postavy, ktoré so sebou komunikujú, sú nám sympatické a na silu neponúka svoj jednoznačný postoj k téme, nech si ho divák vytvorí sám. Samozrejme implicitne cítite na základe zobrazeného, na koho stranu sa stavia, každopádne, okrem jednorozmernej postavy manželky brata manžela, tu niet koho prvoplánovo odsudzovať a to vrátane sudcu. Proste veci sa dejú tak ako sa dejú a my sa k nim nejako musíme postaviť, aby sme mohli pokračovať ďalej. ()

Hedka odpad!

všechny recenze uživatele

Tento film dostal mnohé ocenenia a pravdupovediac - ani sa nečudujem. Excelentný herecký výkon hlavnej hrdinky, dobrá réžia a problém, ktorý hýbe svetom - potrat áno alebo potrat nie. Môj názor je jednoznačne PROTI, a preto považujem tento film za neskutočnú propagáciu "kultúry smrti". Pod rúškom dobra propagovať zlo - to je absurdné!!! Hlavná hrdinka Vera by určite urobila lepšie, keby zo samej lásky a dobroty pomáhala radšej ohrozeným deťom a nevraždila ich! Kto sa tých detí zastane?! Umenie by malo slúžiť dobru a nemalo by byť v službe zla. Médiá, obzvlášť film, dokáže mať veľký vplyv na vytváraní názorov. Vie sa bravúrne pohrať s citmi ľudí a vie dostať diváka práve tam, kde ho tvorcovia chcú mať. Tento film je toho typickou ukážkou. Veď čo je cieľom tohto filmu? Nuž vyzerá to tak, že je to predsa ..."neľudské... zakazovať potraty", lebo niekto si ich nemôže dovoliť - "ako dobre, že už je to povolené". Celé zle! Je to pro potratový film - maximálne rafinovaný, škodlivý, zlý a manipulatívny, preto ho nemôžem hodnotiť inak ako ODPAD. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Tak v posledním týdnu mám opravdu štěstí na dramata. :) Ale vážně (jak jinak, že?:).. Mike Leigh natočil komorní drama nižší londýnské vrstvy padesátých let s velmi pomalým - rozhodně však ne špatným - rozjezdem, který v polovině vyvrcholí kolapsem celé rodiny Drakeů, resp. jejich hlavního článku, Very Drake. Imelda Staunton se zhostila své role naprosto excelentně, její naivita a dobrotivost číší z každého jejího pohledu, až je vám z toho občas špatně. Otázka potratů je dodnes velmi choulostivá záležitost.. snad i proto mě tento snímek zaujal, vedl mě totiž k velmi zajímavé diskuzi na toto téma s vlastní matkou.. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Fantastická Imelda Staunton vo veľmi smutnom a dojímavom príbehu o žene, ktorá chcela len pomôcť.. Prednedávnom ma táto tematika uchvátila v rumunskom snímku 4 luni, 3 saptamini si 2 zile, aj keď Vera Drake je predsa len o niečom inom.. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Mike Leigh je výborný vypravěč. A dokazuje to jako scenárista i jako režisér. Spousta postav je tu jen v jediné scéně, ale ty jsou natočené tak, že divák naprosto přesně ví, co je to za lidi. Žádné nedůležité figurky neexistují. A autor rozhodně dobře věděl, proč do hlavní role obsadil Imeldu Staunton, která vypadá, že Veru nehraje, prostě jí je. Po všech stránkách dokonalé. ()

Reklama

Reklama