Reklama

Reklama

Přežili jsme Ardeny

  • USA Saints and Soldiers (více)
Trailer

V polovině prosince roku 1944 se Hitlerova armáda chystá na bleskovou válku u Ardenského lesa a hrozivou zimní ofenzívu známou dnes jako bitva o výběžek. Desátník Nathan Greer a jeho přítel Gordon Gunderson se octnou v pasti spolu s více než stovkou amerických vojáků na zasněženém poli. Střelba Němců vnese paniku a zmatek do jejich řad. Greerovi, Gundersonovi a hrstce dalších mužů se podaří uniknout před masakrem do blízkého lesa. Bez jídla a zbraní se vydávají do nemilosrdné zimy a pokouší se dostat zpátky na spojenecké území. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (171)

Douglas 

všechny recenze uživatele

Přežili jsme Ardény je takový válečný Stalker. Na začátku uteče parta amerických vojáků Němcům a většinu filmu jde po lese, občas se zastaví, zafilosofuje, zavzpomíná nebo někdo řekne nějakou historku z dětství, aby se chlapi víc poznali. A pak zase jdou a jdou... je jim zima, mají hlad... a jdou. Kamera je sleduje v dlouhých záběrech, pořád sněží, barvy jsou umělecky vyblité a oni pořád jdou. Když náhodou promluví, aby ze sebe vysypali nějaké moudro, jejich hlas je přiškrcený, unavený a ospalý, jako by jim před chvílí všem umřeli babička, dědeček, maminka, tatínek i milovaný křeček Puffy, občas mají nějaké ty vidiny. V rukou jiného režiséra a v podání jiných herců by to mohl být docela zajímavý film, jenže ten případ nenastal a pomalu plynoucí putování zasněženým lesem je divácky vyčerpávající a hlavně otravné. Toužebně čekáte, až se tam objeví Němci a rozvíří dění na obrazovce prostřelenou hlavou amerického fňukala nebo britského letce (který se k nim přidá). Objeví se na chvíli uprostřed filmu, trochu pozvednou náladu, jenže pak si na ně musíte počkat až do úplného závěru, kde se konečně dostanou ke slovu. Nehodlám ve filmu hledat absurdity, protože mám dojem, že nejabsurdnější je vůbec fakt, jak mohl někdo natočit tak uspávající a prázdný film, ale stejně mě jen ženou a dítětem obydlený dům uprostřed fronty poněkud překvapil. Příjemnou zprávou je, že druhá půlka přece jen odsýpá trošku rychleji než první, ubude uměleckých záběrů lesa a trpících poutníků v zeleném, ale začne se konečně něco dít. Je paradoxní, že ačkoli se film zoufale snaží, aby jste se do postav vcítili a záleželo vám na nich, až do závěrečných titulků se vinou mdlých hereckých výkonů dost obtížně orientuje, kdo je vlastně kdo. A pokud se tak děje po hodině a půl přehlídky posmutnělých obličejů a tragických historek, je někde něco špatně... ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Saints and Soldiers , nějak mi ten původní název filmu nedává smysl. Teda, ne že by ten český (typicky producentsky "úderný") Přežili jsme Ardeny byl nějak super, ale přijde mi kapku o něco lepší. Tento film se už od počátku vydává tak trochu jinou cestou, než jaká je v módě u filmů s tematikou WW II. Źe film neoplývá závratným rozpočtem musí každému dojít po pár minutách. Přesto si režisér Ryan Little dokázal poradit i s tímto "neduhem". S minimem akčních sekvencí (o konci ještě bude řeč), které by asi měly být součástí každého válečného filmu, si vystačil k tomu, aby divákovi spíše jenom tak letmě připomenul, že se film odehrává ve válce. Po masakrálním (doslova) rozjezdu se film zhoupne do putování po zasněžených Ardenských lesích, které má nádech jakési filozofické atmosféry. Většinu času totiž zaberou rozhovory vojáků o tom, co v takovém pekle dělají a jak se z toho dostat se zdravou kůží. A navíc režisér koketuje ještě s něčím... s hororem. Vnitřní démoni jednoho z vojáků vyvolané traumatickým zážitkem jsou natočeny pomocí klasických pomůcek, kterými si pomáhají režiséři hororů. Tajemné postavy, tajemné zvuky, zjevování duchů. Ale pozor, ani na chvíli film neopustí atmosféra války, po celou dobu je divákovi jasné to, že jeden z hrdinů to prostě nezvládá . Oddechová, ale zároveň i nadále tíživá zůstane atmosféra v části, kdy se parta postupujících vojáků dostává do domu francouzské vdovy. No a pak přijde už zmiňovaný konec, ve kterém všechno co si režisér šetřil celý film vybalí na diváka v závěrečné dvacetiminutovce. Nadupaná akční řež, která si v některých pasážích s klidem zadá i se svými dražšími bratříčky. Formální stránce nelze nic vytknout, režisér se zároveň postavil i za kameru a v poslední době moderní "dokumentární" styl filmu svědčí. Stejně tak působivá hudba J. Batemana upoutá ucho svými občasnými westernovými motivy. Nevím proč, ale do filmu to sedne. Saints and Soldiers je film, který je ukázkou toho, že i s nevelkým rozpočtem lze natočit působivý válečný snímek a že sestříhat jej do necelé hodiny a půl taky není na škodu. Je zde však silné nebezpečí, že naštve ty, kteří si potrpí na dvou až tříhodinové řeže, které oplývají dokonale naaranžovanou akcí a hlubokou myšlenkou v hlavách přítomných vojáků i režiséra. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Mně se to teda líbilo, a dost. Neznámí herci podávají dobré výkony a fakt, že takhle nějak podobně to tenkrát asi i bylo dodává příběhu ten správný důraz. Jsem spokojen. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Film je nízkorozpočtového charakteru až běda...je to na něm nesnesitelně znát a je to škoda. Ale i tak se vcelku jedná o povedené válečné drama o skupince přeživších Američanů, kteří takřka utekli smrti ze zmrzlých německých pařátů v jejich poslední ofenzivě a jdou samotným středem Ardenského lesíku směr Spojenecká fronta, co jiného jim také zbývá. Herecké výkony nejsou sice nijak excelentní a samotné vojáky jsem si až do konce filmu pletl, což by se samozřejmě nemělo stávat, ale u takovéhoto filmu mi to tolik nevadí i historické fakta jsou takřka nulová, dalo by se to brát jako menší příběh jedné skupinky na pomezí skutečně velké události, který jistojistě upadne v zapomění...možná stejně jako tento film což je vcelku škoda. --- Proč sis oblíbil fritzy? - Většina z nich je stejná jako my, nosí akorát jinou uniformu - Takže Adolf Hitler je prima parťák, akorát jinak oblečenej? ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $780,000Tržby USA $1,310,470Tržby Celosvetovo $-║ Za ten mini rozpočet slušná práca na vojnový film ale dej je nechutne plochý a celkovo to má bližšie úrovňou k televíznej produkcii než k nejakému dramatickému veľkofilmu o vojne. /20%/ ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack J Bateman a Bart Hendrickson: 1. Saints and Soldiers ,2. Opening Titles ,3. Aftermath ,4. Robbing the Dead ,5. Life after Death ,6. Mission to Manhay ,7. Deacon's Prayer ,8. Traveling by Moonlight ,9. The Blizzard ,10. Deacon's Ghosts ,11. Vilia (Composed by Franz Lehar - Performed by JoAnn Ottley) ,12. Redemption ,13. Time is Ticking ,14. The Rescue ,15. I Never Miss ,16. This is Your Card ,17. The Chruch ,18. The Angel ,19. Win the War and Go Home ,20. One Last Cigarette ,21. Into the Belly of the Beast ,22. Battle at the Front Lines ,23. Going Home ,24. Gould Says Goodbye to a Friend ,25. End Titles (Saints and Soldiers) , ()

tron 

všechny recenze uživatele

Najúbohejší vojnový film, aký som doteraz videl. Je úsmevné veriť, že stačí po spielbergovsky nechať "vyblednúť farby"a mám ideálny prototyp vojnového pekla. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak bohuzel, zadnej zapamatovanihodnej valecnej film se nekona, Ryan Little na to zatim nema. Samotnej napad, ze skupinka vojaku utece nemcum a snazi se dostat s dulezitou zpravou mezi svy, je sice dobrej, ale vyuzitej jen z casti. Par slusnejch prestrelek se tu sice najde, ale vetsinou jde jen o chozeni lesem a kecani vojaku o tom, jak se tesi domu a podobne. Kamera ma sice zajimavy filtry, ale obcas to vypada, jak kdyby jim barva vypadla a lita to z sedy do nahnedly a je to takovy divny. Herci spatny nejsou, ale scenar jim nedava moc prostoru. A az na zaverecnou prestrelku neni film ani moc napinavej. Takovej prumer, kterymu ani nepomuze, ze je udajne podle skutecnejch udalosti. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Nevím, snad ten název mi naznačoval, že se bude dít něco velkolepého a záživného. Když se však 3/4 filmu snaží pětičlenná skupinka vojáků proběhnout zasněženým lesem a sdělují si přitom svá největší tajemství, dvakrát jsem si nevýskal. Na filmu se strašně podepsal minimální rozpočet. Závěrečných dvacet minut má ale přeci jen slušnou atmosféru a scény jsou natočeny roztřesenou kamerou, která trochu dodává na reálnosti. Pár nábojů je taky vystřeleno, takže nakonec mírný podprůměr. Z větší části nuda. 780 tisíc dolarů(rozpočet)/1,3 miliónů dolarů(výdělek Amerika) ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

FIlm, který vypráví příběh hrstky amerikých vojáků, kterým se podaří dostat ze spárů Němců a snaží se dostat zpět na spojenecké území. Celkem příjemné herecké výkony od neznámých herců. To že se jedná o nízkorozpočtocý film bude každému jasné po prvních deseti minutách. Bohužel mi chybělo trochu více akce, ale zase atmosféra je obvzláště v první půlce slušná..... ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Kdo tvrdí, že si během hodiny a půl vytvořil vztah alespoň k jedné z postav, lže. Film produkovala nejlepší počítačová hra, která vytváří příběhy z války. Ty jsou plné akce a kulek, jenže tady se člověk první hodinu skoro žádné nedočkal. Už úvodní masakr byl trapně odbytý. Asi nezbyly prachy na kompars, ale vidět jak padá k zemi 5 chlápků, kteří mají vytvořit pocit zoufalství, není moc dobré. Musel jsem se hodně držet, abych neusl. Závěrečná půl hodinka mě sice probrala, ale sakra, vždyť člověku bylo uplně jedno, jestli tam všichni chcípnou, nebo se zachrání. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Není to špatný film, několikrát se v něm bohužel objeví logický kiks, většinou takový, že se někde střílí, a o dvacet metrů dál si někdo v klidu vaří čaj a podobně. Taky bych tam nemusel mít tu scénu s Biblí na konci. Škoda, mohlo to být i za **** zvlášť za povedenou dusnou atmosféru v první půlce. ()

Dudek odpad!

všechny recenze uživatele

A kde jsou ti vojáci, co se s nima mohlo stát, a kde jsou ti vojáci, kde mohou být, řady hrobů v zákrytu, meluzína kvílí tu, kdo to kdy pochopí, kdo to kdy pochopí? Přežili jsme Ardeny je na své téma velmi špatně zpracovaný snímek. Měl jsem pocit, že natáčení probíhalo tímto způsobem: Nějakou dobu se putovalo lesem, natáčelo se, vojáci se trochu bavili, pak si režisér řekl, že to začíná být nudné a rozhodl se přidat na pár minut nový prvek (první skrýš, druhá skrýš, nová osoba...) a opět se šlo. Faktu, že se jedná o vojáky jsem nevěřil a nezačal jsem mu věřit ani na konci, spíše jsem měl pocit, že se jedná o skupinku znuděných a zbloudilých myslivců, kteří prožívají jeden "žůžový" den. Celou hodinu se film plazí - div neumře - od ničeho nikam. Vůbec nic se neděje, ba dokonce pokud se něco stane, buď jsme to již viděli nebo nám to tvůrci za okamžik ještě zopakují. Jedná-li se o zajímavou myšlenku, tak nejspíš jen proto, že něco tak dementního jste nečekali. Občasné repete kostelové akce je nadmíru nepochopitelné. Vidiny pana "nikdy nestřílím vedle" působily směšným dojmem, jako by celý ten nápad vznikl omylem (strašidelný přechod před kamerou - že by se někdo spletl a omylem tam prošel?; rodinka - diváci se přišli podívat jak se natáčí film?), ale což, režisérovi to přišlo dobré, tak to tam zanechal. Na psychologický film tomu totiž chybí nějaké téma, které by bylo zpracováno. Je tu sice několik náznaků, ale ani jeden nikam nevedou. No což, po hodině konečně přijde něco jako náznak akce a film se konečně pohne a začne alespoň trochu utíkat. Konflikt není nijak dokonalý, ale rozhodně se jedná o osvobození z předchozího odpadového utrpení. A vlastně ano, docela mě bavil. Příjemná lokace (zídka, sníh...) mi totiž velmi připomněla radostná léta, kdy jsem hrál Medal of Honor. Nakonec tahle vyblitá podívaná přeci jen něco málo ukáže, přesto se však jedná o zoufale mdlý snímek, který nikomu nemohu doporučit. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné překvapení a naprosto nezasloužené nízké hodnocení. Sice neobsahuje žádné přehnané násilí (což možná některým vadí - jde přece o válečný film), ale film není ani tak o akci jako o psychice vojáka a soudružnosti jednotlivců. Naprosto neznámé obličeje tentokráte filmu prospívají a působí tak v situacích věrohodněji. Z filmu je cítit, že autoři neměli příliš peněz a přesto díky svému nadšení dokázali např. získat více autentických dopravních prostředků než tvůrci vojína Ryana. Přežili jsme Ardeny má sice pár docela velkých kiksů (nechápu, kde se tam vzali členové 101. výsadkové divize), ale filmu jako celku to neškodí. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Medal of honor je sice velmi skvělá PC kropička (odtud produkce) tenhle film ale žádné dílo není... Ne, že by mi vadila výprava, myšlenka je velmi dobrá, člověk by i hrdinům fandil, ale jak když své dialogy tak nereálně odflákle a ledabyle podávají. Prominu i pár nelogických scénáristických výpadků, ale to odfláknutí ne... Škoda ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Možná až přehnaně lidský a psychologický válečný film, jehož největší problém je právě obsah. Nějaký silnější příběh totiž chybí, tudiž se divák bude celou dobu víceméně nudit. Herci sice hrají poměrně solidně, ale jejich charaktery nejsou ani trochu prokreslené, takže ač se snaží sebe víc, působí spíše jako figurky. Na druhou stranu vizuální stránka je precizní, jenže kamerové filtry, ruční kamera a rychlé střihy - tohle všechno je prakticky na nic, když není dramaturgie a scénář. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Snímeček, který se svezl na trendu válečných filmů ve stylu Zachraňte vojína Ryana a Bratrstvo neohrožených. Potíž je ovšem v tom, že každá samostatná epizoda Bratrstva je ve výsledku kvalitativně i myšlenkově úplně někde jinde. Představitelům téhle putující partičky se ani nedaří upoutat pozornost natolik, aby k nim divák dostatečně přilnul a v jejich těžkých válečných trampotách za nepřátelskou linií soucítil. Nostalgické dialogy, které mezi sebou ve volnějších momentech vedou, a ve kterých vzpomínají na svou domovinu, působí notně křečovitě a nuceně. Bohužel, režisér se zřejmě snažil i o jakýsi duchovní přesah, který se pokouší uplatnit v osobě nábožensky založeného vojáka Deaca. Když se tedy postavy odhodlají k hlubokým rozhovorům o Bohu a jejich kázání podbarvuje protivná militaristická hudba televizního charakteru, toužebně očekáváte německou ofenzívu. Filmu se nevyhla ani sprška logických lapsů a víceméně úsměvných náhod, které vzhledem k vysoce průměrnému profilu celého snímku beru jako vítané zpestření a důvod k pousmání. Kdyby tedy nebylo zbytečně patriotistické a rádoby duchovní tendence a místo toho se tvůrci snažili pojmout donekonečna omýlané téma Druhé větové války jiným způsobem, či se jen pokusili o nepatrné posunutí žánrových hranic, dopadl by výsledek nepochybně lépe. A přitom začátek vypadal tak slibně. Schade. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Zaujímam sa o dejiny druhej svetovej vojny, preto si vždy rád pozrem film, ktorý zachytáva udalosti z tohto obdobia. Videl som zopár fakt výborných titulov, množstvo šede priemerných snímkov a aj hodne nudných volovín. Film "Saints and Soldiers" jednoznačne patrí do tej tretej kategórie - nudná volovina. Štyria americkí vojaci a jeden britský výsadkár sa zachránia pred nemeckým zajatím. Potom behajú hore dole po zasneženom lese a vkuse vedú ukrutne nudné reči. Sem tam natrafia na nejakú rozpadnutú chalupu, schovajú sa v nej a zase vedú nudné reči. No a nakonec si niektorí z nich môžu povedať "Prežili sme Ardeny". Ja som rád, že som prežil túto americkú filmovú nudu. ** ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Komorní podívaná s fajn neznámými herci, která mohla být ještě lepší, kdyby se vyvarovala podivně nevysvětlených scén. Na mysli mám například nalezení parašutisty visícího na stromě (Jak poznali, že ho mají hledat? A kde vlastně byl? Proč ho neviděli Němci?) nebo vyzbrojení se americkými puškami sebranými Němcům. Jinak jsem měl z Přežili jsme Ardeny (to je zase název) dobrý pocit... I když libovolný díl Bratrstva neohrožených (natož ten ardenský) byl lepší. ()

Reklama

Reklama