Reklama

Reklama

Podfukáři

(seriál)
Krimi / Drama / Mysteriózní
Velká Británie, (2004–2012), 47 h 44 min (Minutáž: 57–60 min)

Hrají:

Robert Glenister, Robert Vaughn, Adrian Lester, Marc Warren, Jaime Murray, Matt Di Angelo, Kelly Adams, Ashley Walters, Rob Jarvis, Stephen Campbell Moore (více)
(další profese)

Série(8) / Epizody(48)

Obsahy(1)

Je to vydarená partia. Už si o tom šušká celé podsvetie. Mickey Stone, podvodník extra triedy, je konečne na slobode. A samozrejme, nevie sa dočkať toho, ako niečo opäť rozbehne. Jeho tím je však nutné opäť sformovať. Pred tým, ako sa Mickey rozhodne odísť do dôchodku, sa musí dôstojne rozlúčiť. Už majú vytipovanú aj obeť a práve vo chvíli, keď je búda takmer ušitá, klope na dvere Danny Blue. Dannymu príliš neveria, pretože iba začína. Nikto však nečakal, že sa uvedie tak dobrým spôsobom. Aj keď biznisman dovtedy možno nebol celkom presvedčený o tom, že robí správne, po Dannyho výstupe o tom nemá najmenšie pochybnosti... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (238)

Martinvon 

všechny recenze uživatele

Seriál BBC má za sebou už sedmou řadu. U šesti nových dílů premiérovaných začátkem roku 2011 na BBC jednoznačně převažuje prvek zábavnosti (entertainment) v pravém slova smyslu. Spíše než sofistikované podfukářské scénáře namířené proti různým “hejlům” (marks), které navíc dokázaly vždy překvapit diváka samotného, jsou tu už jednotlivé epizody poskladané spíše z gagů. Věrný divák podfukářů se však touto proměnou jistě nenechá odradit. A generace třicátníků odkojená legendárním seriálem Dempsey a Makepeacová rozhodně ocení epizodu, v níž právě představitel Dempseyho Michael Brandon otevírá v Londýně své další, zaručeně poctivé kasino. Když se ale ohlédneme zpátky na vývoj celého seriálu, máme před očima pestrou škálu nápadů a dynamické proměny ve složení týmu Podfukářů (anglicky Con artists - tedy přesněji umělci podfuku). Úplně první díl kromě setkání s původní sestavou, která vydržela 3 celé sezony, stojí na příběhu z legendárního filmu Podraz (The Sting s Paulem Newmanem a Robertem Redfordem v hlavních rolích). Krásná Stacie Monroe (Jaime Murray) se ale poměrně brzy okouká a její herecké umění začne pokulhávat za krásnou postavou a milým úsměvem. Dle mého názoru nejslabší čtvrtá řada byla možná nejriskantnějším podnikem celého seriálu. Vypadl totiž mozek týmu Michael Stone (Adrian Lester) - celou dobu strávil v Austrálii, kde se věnoval prodeji opery v Sydney - a vedení týmu se ujal intuitivně impulzivní Danny Blue (Marc Warren). Potřebný dynamický impuls dostala pátá řada. Mickey předvedl impozantní návrat z Austrálie a místo Stacie a Dannyho přichází do týmu nová dvojice Emma Kennedy (Kelly Adams) a její bratr Sean (Matt Di Angelo). A právě Emma Kennedy vnáší do děje příjemné jiskření ve vztahu s Mickeym a hlavně trochu větší dávku hereckého talentu něž její předchůdkyně. Navíc přichází v době, kdy naháněč a “vějička” (The roper) týmu podfukářů Albert Stroller (Robert Vaughn) sedí ve vězení. Původem Američan Abert Stroller a geniální všeuměl Ash Morgan (Robert Glenister) jsou vlastně jediné stálice týmu. Spolu s nimi “otloukánek” barman Eddie. Velmi příjemná je také propracovaná vizuální stránka a práce s kamerou. Kdo má rád Londýn, nebude mít nikdy dost. Totéž platí o luxusních interiérech. A když spočítáte, jak velká část příběhu se vypráví jen obrazem, zbyde na dialogy jen pár stránek textu. A proč pohádka? Podfukáři nikdy neporuší první pravidlo podfuku - the first rule of con. Nikdy nepodrazíš poctivého člověka - you can never cheat an honest man. Ruku na srdce, kdo z nás by to někdy nechtěl pořádně natřít bezohlednému developerovi, chladně vypočítavému investičnímu bankéři, arogantnímu politikovi a nebo jinému vyčuránkovi? Pohádkových motivů je v různých epizodách celá řada. Ale v podstatě jsou všichni podfukáři takoví kocouři v botách - je snad na světě geniálnější pohádka? PS: animaci k úvodním titulkům dělal stejný tvůrce jako ty animačky ve Stopařově průvodci po galaxii. Pokud znáte jeho jméno, tak mi prosím napište, díky. ()

Sokkk_y 

všechny recenze uživatele

Kouzlu Podfukářů jsem podlehl již před několika lety, když jednotlivé díly vysílala Česká televize. Tehdy jsem byl opravdu nadšen, neboď podfukářské téma doslova miluji a když se navíc odehrává v úžasném Londýně, následně v USA, stal jsem se doopravdovým fanouškem. Později jsem si sehnal čtyři řady a takřka na jeden dech jsem je všechny zhltl ani ne během jednoho týdnu. Nejvíce jsem obdivoval a stále obdivuji dokonalé podfuky a hlavně jednotlivé charaktery hlavních aktérů. Boss alias Mickey Stone je ctižádostivý a vůdcovský, Ash Morgan zase takový introvert a majstr přes techniku (ovšem ne vždy se vydaří), starý Albert je jakýmsi otcem všech ostatních a je takřka nepostradatelným gentlemanem, mladý a do všeho hrrrr Danny Blue by vše naopak dělal co nejrychleji a ne vždy vše promyslí a pomyslnou třešničkou na dortu je nádherná Stacie Monroe, která celému seriálu dává jistou dávku šmrncu a elegance. Těchto pět dokonalých postav dělá snad ty největší podfuky v dějinách seriálu. A to se nebojí ani šáhnout na královské klenoty. Bohužel později Mickey odcestoval do Sydney, kde si udělal zálusk na Operu a nahradil jej Ashley Walters alias Billy Bond a už to nebylo ono. Myslel jsem si, že čtvrtou řadou to končí, ale hle, teď mám za sebou první díl páté řady a píšu tenhle koment s otevřenou pusou. Mickey se sice vrátil, ale odešla pěkná dvojka Stacie s Dannym, což mě velmi mrzí. Ovšem nahradila je minimálně stejně tak kvalitní dvojice sourozenců Kennedy's. A podfuky se navíc vrátily zpět na nádhernou ostrovní londýnskou půdu. Takže si myslím, že se máme opravdu na co těšit. ()

Reklama

kvasiva 

všechny recenze uživatele

Velice inteligentní, originální a zábavný seriál, kterých je opravdu minimum. Jeden z mých nejoblíbenějších seriálů vůbec. Tolik zvratů v ději, tolik plánování i nejmenších detailů ... já to hltal od první do poslední série, každý díl, prostě skvělé. Tým podfukářů je jedna rodina a tak se i k sobě chovají. Prostě dokonalé ve všech ohledech. Obměna týmu nevadí, ale já osobně jsem měl radši původní sestavu s Dannym a krásnou Stacey. A pamatujte: Poctivého člověka neobereš ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jojo, dobrého pomálu, jak se říká. Skoro by se chtělo říct, že je to jako s Vengeance Unlimited nebo Robbery Homicide Division, jenže u téhle partičky je nízký počet epizod zcela v souladu s plánem. A že plánování tu hraje důležitou roli, to snad není třeba říkat. Seriál sršící stylem a elegancí, v hlavní roli se sympatickými mizery a v rolích vedlejších se spoustou pěkných Britek:) Budit tímhle způsobem zdání, že je Shakespearova země plná okouzlujících bytostí, to zavání těžkým podvodem. Ale nakonec, o tom přece tohle celé je;) PS: po díle, ve kterém sympaťačka s úchvatnýma jantarovýma očima z Červených Baretů vystupuje jako pěkná mrcha, a který je mistrovskou ukázkou toho jak lze diváka tahat za nohu od úvodních titulků až po ty závěrečné, zvedám definitivně hodnocení na 100% a dodávám - Mickey, není se za co stydět;) PS2: Bollywood byla naprostá genialita:))) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na podobné téma vznikla celá řada úspěšných filmů a seriálů, takže by jeden řekl, že nic svěžího a originálního se snad už nemůže objevit a ejhle - může! Podfukáři si mě podmanili chytrým scénářem plným ironického a typicky anglického humoru, výborným herectvím jednotlivých protagonistů a charismatem, které vyzařuje z jejich hrdinů. Pravdou je, že základní schéma se stále opakuje, parta podvodníčků vždycky vítězí, tzn. že po určité době se při vší nápaditosti scénáristů seriál stane do jisté míry předvídatelným. I tak velmi solidních 95 % celkového dojmu. Je zajímavé, že i bez bombastické reklamy je tohle dílko daleko lepší než jeho protějšky z amerických televizních seriálů. ()

Galerie (281)

Zajímavosti (22)

  • Ve 2. epizodě 7. řady použijí podfukáři trik nazvaný "Doomsday". Stejně zní originální název snímku Soudný den (2008), ve kterém jednu z rolí ztvárnil Adrian Lester, představitel Mickeyho. (klida)
  • V úvodní scéně prvního dílu se Mickey podívá přímo do kamery. Jedná se o tzv. "Prolomení čtvrté stěny (Breaking the fourth wall). Čtvrtá stěna je termín používaný pro pomyslnou neviditelnou bariéru mezi divákem a filmem či divadelní hrou. Pokud tedy například herec v divadle promluví přímo k publiku, jedná se o tzv. prolomení čtvrté stěny. Tuto techniku pak tvůrci používají během celého seriálu. (Had6)
  • Režisér Bharat Nalluri přišel na myšlenku natočit  seriál o elitních podvodnících v roce 2002 při natáčení seriálu MI5 (od r. 2002). (Terva)

Související novinky

Zemřel americký herec Robert Vaughn

Zemřel americký herec Robert Vaughn

12.11.2016

Poslední ze Sedmi statečných se odebral na věčnost. Robert Vaughn, jehož minulostí trýzněný Lee se navždy zapsal do westernové historie, nás včera opustil ve věku 83 let. Ačkoliv ho znáte z řady… (více)

Reklama

Reklama