Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Azazel je jeden z padlých andělů, které Bůh zbavil podoby a oni se za to mstí na lidech. Protože nemá vlastní tělo, žije v tělesných schránkách jiných lidí i zvířat, do nichž může vstoupit jediným letmým dotykem. Mluví všemi jazyky a je skutečným, téměř absolutním zlem. Nezničitelným, nepřemožitelným, nelítostným a bezcharakterním. Přesvědčit se o tom může filadelfský policejní detektiv John Hobbes, který sice chytil obávaného sériového vraha Edgara Reese a předal ho porotě, která ho poslala do plynové komory, jenže tím to pro něj neskončilo. Právě naopak. Objevují se další mrtvoly, stejný modus operandi a taky hádanka, kterou mu těsně před smrtí položil Reese. Zpočátku nevěřící a skeptický detektiv se přesvědčí, že si s ním krutě pohrává pomstychtivý démon, a s hrůzou si uvědomí, že se na něj nejen snaží svést podezření z dalších vražd, ale navíc se zřejmě velmi dobře baví jeho pozvolným ničením a deptáním. Detektiv se však nevzdává, a dokonce se zdá, že objevil způsob, jak ho porazit a zničit. Pomoci by mu mohla Gretta Milano, dcera policisty, který před třiceti lety spáchal sebevraždu, poté co byl obviněn z řady zločinů. S její pomocí se dostane k několika starobylým textům, které popisují, jaké má Azazel schopnosti a slabé stránky. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (200)

campix 

všechny recenze uživatele

Po řadě úspěchů 90tkových krimi thrillerů se s dalšími filmy tohoto žánru roztrhl pytel a jedním ze zářných příkladů je i Anděl smrti. Film jenž dokonale zapadá do průměru svého žánru a vybočuje tak maximálně ďábelským protivníkem, který je postupem filmu stále více přitažený za vlasy. V hlavní roli samozřejmě musí být charizmatický vyšetřovatel s nejedním problémem, což Denzel Washington rozhodně naplňuje. Zpočátku slušná dějová linie zabitá překombinovaným záporákem, ale se slušnou atmosférou. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Veríte v Boha?“ – „Pri mojej práci je to s vierou občas ťažké.“ Temný a drsný mysteriózny triler, ktorý v čase premiéry našimi kinami prešumel bez výraznejšieho záujmu, ja som si ho nechal až na video a ani vtedy som nebol príliš spokojný. S odstupom desaťročí sa ale situácia okolo Anjela smrti prekvapivo značne vylepšila, ako to už občas s niektorými staršími filmami chodí. Dnes ide o solídne, zručne nakrútené a miestami až mimoriadne atmosférické dielko. Iste, nič extra výnimočné a na klasiku typu Sedem a Mlčanie jahniat sa to nechytá (ale to ostatne ani nemalo v záujme vzhľadom na nadprirodzený scenár), ale fakt som si to užil. Dosť tomu pomáha práve scenár, ktorý nenudí, nakoľko chvíľku je o popravovanom sériovom vrahovi, potom odskočí k policajnej buddy movie, následne pátrame po zabijakovi na slobode, potom sa riešia tajomstvá policajného zboru, potom na scénu napochoduje expertka na nadprirodzené javy a celé je to celkom pekne nekompromisné (čo sa prežitia postáv týka). Oceňujem skvelé použitie Rolling Stones, aj škodoradostný záver, hoci treba dodať, že hlavný hrdina to ozaj bohvieako nedomyslel. Úvod je prekvapivo skopírovaný z o 8 rokov staršieho The First Power s Louom Diamondom Phillipsom (chytený sériový vrah je popravený a po jeho smrti vraždy pokračujú a ničia zdravý rozum detektívovi, ktorý po vrahovi dlhú dobu šiel). ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Označenie tohoto filmu za horor je trúfalejšie, ako oživovanie Lenina v mauzéliu. Bohužiaľ, ani o thriller sa priveľmi nejedná. Ostáva nám teda len akési mysteriózne "neviem čo", lebo "Fallen" je definitívne priemerným snímkom, ktorého sledovanie síce nijak neurazí, ba dokonca ani nesklame, no väčšiu dávku napätia človek zažije pri hraní dostihov z 95'. Dávam dve hviezdy za herecké obsadenie a nápad. ()

Kjůkíí 

všechny recenze uživatele

I když jsem u tohoto filmu usínal, protože již bylo velice pozdě, dlouho po půlnoci, donutil jsem se dodívat. Třeba u Křižovatky smrti jsem to zabalil asi po 20 minutách. Já jak si lehnu k televizi, no znáte to všichni. Ale zaujala mě náboženská problematika. Teorie, že démon se může převtělovat a pronásleduje někoho, ničí mu život, protože je mu to příjemné a je to jeho životní úděl, je zajímavá. Skoro bych si až troufal věřit v to, že je to opravdu možné. Denzel Washington je velká ikona černých herců, vážné role speciálně policisty, zabijáky a podobné potvůrky má pod palcem a vyloženě mu sedí. Azazela začnete nenávidět a jste veliký fanda detektiva. Nebýt satanismu a toho mystična kolem, byla by to průměrná krimi, ale nápad se počítá jak nic jiného. Nižší rozpočet až tak nevadí, i když šlo to samozřejmě natočit i lépe. A chvilku jsem se i bál, z jaké skříně na mě vybafne Azazel. Dávám 3,75 * Čas Denzela Washingtona přišel později, viz. American Gangster atd. Je z čeho vybírat. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Hoblit není Fincher, ale i tak vystřihl dva z nejlepších thrillerů 90. let. Tady má po PRVOTNÍM STRACHU k ruce opět kvalitní scénář i herce a k tomu zvládá vytvořit znepokojivou atmosféru. A nejefektnější scény, kdy Azazel dotekem přeskakuje z člověka do člověka a vysmívá se Hobbsovi, jsou přitom prosty jakýchkoli efektů. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (8)

  • Během přípravy natáčení režisér navštívil muže, který dokáže mluvit syrijsko-aramejsky, aby mu pomohl s dialogovou scénou v tomto jazyce, která ve filmu proběhne. Muž byl ale velmi nábožensky založený a odmítl vyslovit nadávky, které postava mluvící touto řečí ve filmu pronáší. Produkce potom musela najít dalšího člověka, který tuto řeč ovládá, aby doplnil chybějící sprosté repliky. (Morien)
  • První scéna, kterou scenárista Nicholas Kazan vymyslel, byla ta, ve které Azazel poprvé putuje z jednoho člověka do druhého a na jejímž konci dojde k posednutí Charlese Oloma (Robert Joy). Kazan přemýšlel nad tím, jak může zlo přecházet z jednoho člověka na druhého, jak může být nakažlivé, že když je jeden člověk zlý na druhého, tak ten bude zlý zase na někoho dalšího a tento řetěz se nikdy nezastaví. Tímto došel k vizuální představě filmové scény a od této scény se potom odrazila práce na celém filmu. (Morien)
  • Všechny scény Edgara Reese (Elias Koteas) se natáčely dříve než většina ostatních záběrů. Režiséra Hoblita natolik zaujala fyzičnost Koteasova projevu, že trval na tom, aby se všichni ostatní herci, které posléze rovněž posedne Azazel, pohybovali podobně jako on. Tito herci potom studovali Koteasovy záběry, aby od něj pochytili gesta a mimiku. (Morien)

Reklama

Reklama