Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film, odehrávající se v rozmarných 60. letech vypráví příběh 19ti-letého mladíka Bernarda Chanticleera, který po prvním odloučení od rodičů poznává pravý svět a s ním i první lásky. Přes nevoli rodičů se Bernard seznamuje se sekretářkou, pracující v knihkupectví Bernieho otce. Na druhém rande se však Bernard beznadějně zakouká do svůdné tanečnice, jisté Barbary Darlingové, která ovšem, jak se později ukáže, muže nenávidí a jediné co ji zajímá, je ona sama. Ve hře je i osamělá paní bytná Nora Thingová, policista Francis či starý kohout, přebývající v 5. patře po zemřelém bratrovi paní Thingové a nenávidějící všechny ženy, speciálně ty kolem 20tky, což se pro Bernarda přebývajícího právě v 5. patře ukáže jako problém...

Tato komedie z rané tvorby Francise Forda Copolly působí na diváka svou rozverností a uvolněností, která tak trochu plyne i z tehdejší doby amerických 60. let. Film byl v roce 1967 nominován na Oscara (Herečka ve vedlejší roli - Geraldine Page hrající matku hl. hrdiny) a 3 Zlaté Glóby (Nejlepší film - komedie/muzikál, Nejlepší herečka - komedie/muzikál - Elizabeth Hartman v roli Barbary Darlingové, a opět Geraldine Page jako Herečka ve vedlejší roli). (JayZak)

(více)

Recenze (29)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře odvedený kus filmařské geniality. Příběh vystavěný na dospívání chlapce, který se touží dostat z vlivu rodičů (především matky, ale dohledu otce), získává své první zkušenosti nejen sexuální, ale především vztahové a snaží se dostat na vyšší úroveň. Coppola skvěle vystihl nejen dospívajícího "loosera" šedesátek, ale také sexem nabitou stránku New Yorku, kterou neuvidíte v mnoha filmech. Vynikající je zpracování myšlenky prvního setkání Bernarda se (soft)pornografií, kdy je vtahován pomocí kravaty do promítacího stroje a zachráněn dívkou, která je do něj zamilovaná (každý si domyslí význam:)). Přestože film dobře funguje jako ztvárnění doby, nejde teenagerskou komedii ani zdaleka, spíše o sladko-kyselý pohled na dospívání jednoho "ňoumy"... a ta lehká kritika konzervatismu a křesťanských ideálů. PS: už samotná příjmení postav mají jistý význam:-) ()

Davson 

všechny recenze uživatele

Výborné, výborné! Je krásné sledovat, jak si Coppola téměř až laškovně hraje s filmovým médiem a jazykem, jak je ze snímku cítit láska a nadšení pro film, jak ironicky pošťuchuje do puritánství některých Američanů a v neposlední řadě jakým nádherně nakažlivým optimismem hýří. Hledat chyby či nedokonalosti nehodlám a porovnávat s pozdějšími Coppolovými "velkými" filmy se mi zdá zcela bezpředmětné. ()

Reklama

ad-k 

všechny recenze uživatele

Coppola je mistr řemesla, o tom netřeba vést sporů. Tahle postarší taškařice se však minula účinkem (anebo jsem jí jen nepřišel na chuť). Přesto chválím, že nasazení tempa i optimismu vydrželo až do úplného konce. Jinak poměrně neosobní, zdá se mi. Nakolik zbytečné, to ať posoudí každý sám... │50% ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tahle ,,teenegerská" komedie byla pro mne velké zklamání. Od tak zkušeného tvůrce, jakým je Francis Ford Coppola, jsem čekal nepochybně víc, byť jde o jeden z jeho raných filmů... Hodně laciný humor a film tak nějak o ničem, když to srovnám třeba s raným Formanem, který také ve stejné době, byť na druhém konci světa, točil filmy na obdobné téma... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Z tohoto filmu je fakt úplně cítit zábava a nadšení pro filmování. Je z toho prostě cítit, že s Coppolou přišla nová generace režisérů, kteří zkostnatělému Hollywoodu dali novou inspiraci. Každému je asi jasné, že albíni hypnotizéři s dřevěnou nohou budou poraženi a preclíky za pět centů upečeny, o to tu ale nejde, spíše jde o to skvělé optimistické zpracování. Fakt respekt Coppolo. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Jeden z prvních Coppolových filmů byl natočen podle literární předlohy Davida Benedictuse. Svěží dílo bylo oceněno především za herecké výkony - Geraldine Pageová v roli matky byla nominována na Oscara za vedlejší roli, v témže roce 1967 byl film v nominaci na ocenění Zlatým glóbem v kategorii komedie a muzikálu. (ČSFD)

Reklama

Reklama