Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Saúdské Arábii explodují americká kasárna a zprávy naznačují, že za útokem je šejk Ahmed Bin Talal. Americká armáda šejka unese, což vyvolá v New Yorku vlnu terorismu. FBI pověří vyšetřováním svého agenta Anthony „Huba“ Hubbarda, který se po sérii atentátů chce zasadit o to, aby šejka propustili. Při pátrání se setká s Elisou Kraftovou ze CIA, která se mu svěří, že je na stopě teroristické buňky. Mezitím tři muži v Brooklynu obsadí další autobus s pasažéry a vyhodí ho do vzduchu za použití stejné výbušniny jako v kasárnách v Saúdské Arábii. FBI vystopuje Araba Aliho Waziriho, který přicestoval do USA, přestože je na seznamu teroristů. Zaručil se za něj přítel Elisy, Samir Nazdhe, který je jejím svědkem a pomáhá jí v pátrání po teroristech. FBI vypátrá v Brooklynu úkryt teroristů a všechny postřílí. V bytě se najdou detonátory a semtex. Buňka je zničena a Hub s nejbližšími přáteli oslavuje. Další bomba teroristů však vybuchne v divadle na Brodwayi. Jsou desítky mrtvých, v New Yorku nastane panika a město je paralyzováno. Spekuluje se o nasazení armády. Hub se schází s politiky a dozvídá se, že Elise se ve skutečnosti jmenuje Sharon Bridgerová a účastnila se tajné operace v Iráku. Sharon tvrdí, že Samir je na jejich straně, protože se s ní účastnil operace, jejímž cílem bylo svrhnout Saddáma Husajna. Sharon vysvětluje, že každá z teroristických buněk nyní funguje nezávisle a v USA můžou být tak tři čtyři. Vzápětí dojde k atentátu na budovu FBI, kde sídlí hlavní stan boje proti terorismu. Mezi šesti sty oběťmi jsou všichni Hubovi kolegové s výjimkou jeho nejbližšího arabského spolupracovníka agenta Franka Haddada. Veřejnost volá po zásahu armády... (TV Prima)

(více)

Recenze (215)

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Velmi nedoceněný thriller, kterému se dostalo jakéhosi zadosti učinění 11. září loňského roku, kdy se z fantasmagorie stala důležitá výpověď o tragédii, které nelze zabránit... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nezodpovědný thriller, který klade spoustu zajímavých otázek, ale namísto odpovědi nabízí průměrnou popcornovou zábavu. 60% Zajímavé komentáře: ScreamJay, silent cut ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film by měl u mě jiné hodnocení před tragickým 11.9.,ale jsme dávno za touto událostí a najednou film získává jiný rozměr. Radši bych však ubral hvězdičky a nechal 11.9. jako obyčejný den. Bohužel toto film nedokáže a tak dobře dělaný filmy o teroristech budou pro mě mnohem napínavější. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Uznávám, že ta myšlenka ve scénáři hodně předběhla dobu. V roce 2001, když byl útok na světové obchodní centrum, si scénáristi asi hodně klepali na čelo, jakou bestii, že to vlastně vypustili do světa. Nehledě na to, že ačkoliv je tato událost strašná, události v dnešní Evropě se od ní příliš neliší. Spíš naopak. Na druhou stranu se mi líbí, že v tomto filmu mluví jasnou řečí a viní především náboženství. Dnes, když si dovolím na internetu něco zmínit o Muslimech, okamžitě je můj názor smazán. Škoda ale, že celý tenhle film je tak strašně průměrnej, že se o něm v lepším kontextu nemluví. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $70miliónovTržby USA $40,981,289Tržby Celosvetovo $116,672,912║ V dnešnej dobe tento film sa stáva hotovým klenotom a to hlavne kvôli dátumu 11/09/01 tento film ukázal v 1998 to čo sa za pár rokov nakoniec aj stalo. Bravúrne dielko od Edwarda Zwicka s výbornými hercami ako vedúcim protiteroristickej organizácie Denzel Washington, despotický generál Bruce Willis či záhadná Annette Bening, ale hlavnou výstuhou filmu je silný a teraz už aj pravdivý príbeh. "A hodnotenie som zmenil s pôvodných 3*** na zaslúžených 5*****!" ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Naprosto průměrné až televizní. Trochu mě děsí, kam chce Zwick jít příště, protože tohle postrádá snad vše, co dosud zdobilo jeho filmy. Snad jen to kvalitní obsazení se stále drží a herci jako Denzel Washigton nebo Bruce Willis málo kdy urazí... Nevyužitý potenciál zamrzí. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Snímek, který tématem předběhl svou dobu a skutečně aktuálním se stal až po atentátech na Dvojčata. Zwick se zde angažovaně vyjadřuje k porušováním Ústavy, terorismu či omezování osobní svobody za účelem všeobecného bezpečí. Jenže bohužel se zároveň snaží i o thiller v klasikém holywoodském střihu a dohromady se mu nepodařilo tyto dvě složky spojit do konzistentního celku. Herecky dobré, především ze strany Denzela Washingtona. Námětem taktéž, ale scénář z něj ani zdaleka nedokázal vydolovat veškerý potenciál, který se v něm skrýval. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,V TÉHLE HŘE ZVÍTĚZÍ JEN TI NEJODDANĚJŠÍ“....... /// Dneska už o tom, že to ti chlapci s výbušninama na hrudi myslej vážně, nemusej nikoho přesvědčovat. Dneska..., ale tenkrát! Není samo o sobě zvláštní, jak se najednou tenhle film, (kterej opravdu není – KROM ONOHO VIZIONÁŘSTVÍ – zase takový terno) stane myšlenkově a tím i dějově zajímavej? (A pak, - že bratře Umare, idea v dnešním světě nic nezmůže...) Pravda, některý věci už jsou přežitý (možná ho i znehodnocujou), ale rozhodně je tenhle film víc politickej než tenkrát. A ten posun? Třeba v tom, že dneska už místo D.Washingtona odpočítává Samuel L. Jackson. 3a½! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chci vidět rozšlehat autobus semtexem. 2.) Zajímá mě, jak to vypadalo v USA tenkrát, když za nimi ještě stála ,,arabská komunita“. 3.) Sedím v autobuse a právě si přisedli chlápci v rubáších. (Pokud nejsou ,,vyvoněný“, tak zachovej klid a pusť si to až doma). /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

tron 

všechny recenze uživatele

Smutne vizionársky, ale lepší film to z toho automaticky nerobí. Svojho času dosť očakávaný film (renomovaný režisér, Bruce Willis v prekvapivo negatívnej úlohe, fajnový 70-miliónový rozpočet...) prepadol (116 miliónov na celosvetovej tržbe) a plným právom. Herecké výkony nestoja za veľa - Denzel Washington, Tony Shalhoub a Annette Bening sú s výnimkou pár chemických úsmevov nezaujímaví. A Willis v „mrazivej zápornej úlohe"? Ten veru takmer až fyzicky bolí, vôbec sa do úlohy nehodí, nemá na to. Edward Zwick (LEGENDA O VÁŠNI) režíruje s atmosférou a s napätím len hŕstku akčných scén (nezabudnuteľná je hlavne tá s autobusom), ostatné sú nudné, slabé, matné, rutinné a nevýrazné. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ne, ne a ne. Takhle se neda tocit politicky akcni thriller. Zwicka povazuju za celkem slusnyho rezisera, ale tohle opravdu ne. Pribeh je naprosto nudnej skoro nic se tam nedeje, porad nekdo neco probira, zkouma resi a divak usina. Vse to zachranuje jen vykon Denzela Washingtona, ktery sice nepredved nejaky megalni vykon, ale presto nadprumer. Skoda, ze nedostal vic prostoru Bruce Willis, jehoz krapet silenej general je docela dobrej. Cekal jsem, ze aspon ke konci kdyz mesto obsadi armada a zacne vsechny zatykat a otravovat, se to rozjede, ale taky me to zklamalo. Tony Shalboub me spis zklamal, protoze tam furt jen tak stal a cumel. A "necekany" konec sem cekal uz hodinu pred koncem filmu. Zwick se snazil o co nejvetsi realisticnost, jenze vysledek je neco tak neuveritelne nudneho, ze neni sance aby to at uz celkem slusne herecke vykony a nebo hudba zachranily. Tenhle film se Zwickovi skutecne nepoved. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Kdyby to točil Tony Scott, patřilo by to zcela jistě do výkladní skříně devadesátkových thrillerů, takhle je to "jen" zatraceně povedenej film s překvapivě nabušeným obsazením (tvle Denzel, Bening, Willis a ještě Monk?), mladým Deakinsem za kamerou a mrazivě prorockým příběhem, který Zwickovi krásně sednul. Přehlížená pecka. 8/10 ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Napínavý a kvalitně natočený protiteroristický thriller mého oblíbeného režiséra Edwarda Zwicka (Legenda o vášni, Poslední samuraj). Líbil se mi velice i Bruce Willis v roli suše pragmatického chladně výkonného generála, nechápu, jak za svůj výkon mohl dostat anticenu Zlatou malinu. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Tak si na mě nevyskakujte. Možná si usmyslím, že jste Etiopan." Stanné právo. Sympatická to záležitost. A já mám problém. Nevím, jestli mám fandit FBI, CIA, US Army nebo výbušnejm týpkům očekávajícím sex se sedmdesáti pannami. To je oříšek. Já totiž nesnáším všechny uvedený, takže budu na straně agenta Hubbarda. To je totiž taková černá ovce. Necvičí teroristy, zadržený bije jen v nezbytný míře a dokonce je ochoten přiznat jim právo na život. Taky bych mohl fandit generálu Deverauxovi. Kdyby ten velel obraně, tak by do WTC 1 a WTC2 nenapálily letadla a WTC7 by určitě nespadlo z vyděšení. A vlastně i CIA získala moje sympatie jako organizace, která odhalila pád Berlínský zdi, až když jí spadla cihla na hlavu. To je novejch informací. Jen těm útěrkářům neumím fandit. Ani těm nevýbušnejm. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Překvapivě slušný thriller s docela citlivým tématem, jehož tvůrci nejspíš ani nevěděli, jak moc aktuálním se brzo stane. Nejzajímavější na něm ovšem nejsou samotné útoky, ale právě onen "Stav obležení", který po nich nastal. Kdyby se oprostil od několika politicky korektních úliteb oběma stranám a šel o něco hlouběji, určitě bych šel s hodnocením o dost výš. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní a prorocký politický thriller o terorismu, který sice propadl v kinech, ale po 11. září prý šel ve videopůjčovnách na dračku. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Americký prezident vydal prohlášení: „Jedna z největších našich svobod je nemuset se bát.“ No jo, ovšem pokud se vzduchu kromě střepin vznáší i vidina pohlavního styku v ráji s rovnou sedmdesátkou panen, stává se ústava pouhým cárem papíru, svoboda křehkou frází a Brooklyn Bejrútem.. Zwickův film je plný prorockých paralel a vizí (Willisův plamenný armádní projev v pozadí s dosud o dvě budovy bohatším Manhattanem tomu vévodí), děj svižně odsýpá, Monk Shalhoub úspěšně plní úlohu baviče a dojem tak sráží jen nasládle humánní závěr, který by ve skutečnosti spíše směřoval k vítězství "Guantánamo doktríny" generále Deverauxe. No a za pár let už nám bláznivou ironií osudu vznikají vtipy, jak letuška amerických vnitrostátních aerolinií jede uličkou mezi sedadly se servírovacím stolkem a nabízí pasažérům občerstvení. Zastaví se u pečlivě oholeného a upraveného může arabského původu a zeptá se ho, zdali by si nedal kávu, minerálku nebo něco ostřejšího. On jen zdvořile zakroutí hlavou a praví: „Ne, děkuji. Za chvíli budu řídit..“ ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Popis scény, dokonale vystihující celý film: Terorista drží v místnosti za zamčenými dveřmi několik dětí jako rukojmí, odvážný agent (Washington) vybíhá ve slow-motionu proti dveřím, rozrazí je, udělá kotoul a stihne se nejen zorientovat, ale také zlikvidovat hrozbu. Vágní film o hrozbě terorismu, který se může opřít pouze o solidní herecké výkony Willise a Washingtona a zručně natočené akční scény (resp. útoky teroristů). Samotný Zwick je spíš na obtíž, jelikož jeho typické ingredience (patetické dialogy, tuny klišé, hrdinské činy) nemohou dost dobře fungovat v ambiciózním filmu, jenž není zakotvený v dobrodružném, válečném či romantickém žánru. Celou dobu jsem si říkal, jak by Stav obležení dopadl, kdyby se ho chopil třeba Paul Greengrass. Ten by z mučení nevinných islámských civilistů vymáčknul určitě víc než jen Willisův dramatický odchod ze scény. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

I když to bude znít možná hodně jednoduše, jak mohli být tajné služby tak slepé, když i obyčejní "pitomí" filmaři si dokázali představit teroristické útoky muslimským fanatiků na Ameriku (BTW : Výstižně to komentuje Trelíno). Tedy, co se pak skutečně stalo, si nedokázal plně představit nikdo, ale tenhle "předzářijový" film je celkem (v mezích Hollywoodu) věrohodný. A charismatický Denzel Washington utáhne i scény, kde to dost drhne, Bruce Willis je správně hnusnej záporák a Anette Bening vydrží o své postavě (na kterou stranu vlastně patří) mlžit až do finále, které je sice zklamáním, ale buďme rádi, že to nedopadlo hůř... Čisté 3*. ()

Reklama

Reklama