Reklama

Reklama

Obsahy(1)

U jednoho benzinového čerpadla pracuje stálá parta: vedoucí Vávra, bývalý stavební inženýr ing. Stejskal, samolibý podvodníček Karafa a starý pán před důchodem Dvořák. Mají dobře propracovaný systém, díky kterému dovedou přesměrovat část zisku do svých vlastních kapes. Jediný, kdo s nekalými kšefty nechce mít nic společného, je starý Dvořák, který si jednoho dne raději najde jinou práci. Do této situace přichází jako nový zaměstnanec mladík Zdeněk Černý. Je zvídavý a rychle se zapracovává. Pochopí i systém dělení zisku. Ve Vávrovi i ostatních záhy vzbudí důvěru, avšak brzy začne prosazovat své právo na rovný díl ze zisku… (Česká televize)

(více)

Recenze (123)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem něco aspoň trochu úderného, kromě komunálního tématu nějakou ťafku tehdejším nešvarům, i když cenzurně svázanou a dočkal jsem se nudného, na necelých devadesát minut subjektivně dlouhého snímku o pumpařích, o jejichž aktivitách se nedozvíme téměř nic, kromě toho, že nějak podvádějí, mají příbuzné, ženy a děti, milenky, kterým můžou díky karadačství dopřát luxus a hlavně o tom téměř celou stopáž žvanit. Ale nejen o tom, taky nám dopřávají mnoho svých pravd a frází, někteří z nich si dopřejou i trojky se dvěma blonďatými, lehce blbými děvčaty. Josefu Vinklářovi ten nonšalantní šéf moc nejde, celé je to příliš provinční a navíc hloupé - benziňáci jen čumí, jak kolem nich stále krouží vozy VéBé a nic neudělají, identita postavy, kterou hraje Jiří Bartoška, je taky celkem snadno odhadnutelná. 10%. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Typicky dobově tendenční kriminální film, tedy hodně slabý a planý pokus o detektivku, jelikož složka detektivní obloukem minula tenhle plytký snímek stejně jako charakterní herectví minulo jednotlivé herecky normalizované herce. Tahle agitka třídně uvědomělého režimu (plán pětiletky velel zřejmě natočit něco o hospodářské kriminalitě podrývající socialismus) nemůže být ničím víc, než čím doopravdy je, tedy ideově falešným a obsahově i řemeslně špatným filmem. To nezakryje ani charisma Jiřího Bartošky, ani pokusy o normalizovanou erotiku. Špatná ,,krimoška" špatného režiséra, jakým byl specialista na socialistické detektivky Otakar Fuka. Zapomenout. Nereprízovat... ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Podvody byly jsou a budou a to nejen na pumpách..Hospodářská kriminalita, machinace kolem socialistického benzínu a nafty, kšefty s valutama (příklad 100 DM od tiráka velice solidních 800 Kčs), kdo v tom uměl chodit a měl kus štěstí, po převratu se z něj stal milionář a začal třeba podnikat s těmito původně špinavými penězi, takových případů je, kdo ne, šel bručet, ale i ten se později nějak uživil, s kontakty a tučným kontem to vždycky nějak šlo..Zelenou měli právě tihle pumpaři, zelináři, řezníci, veksláci, taxikáři, partajní/svazáčtí funkcionáři ap. Krampol, Vinklář, ti vždycky hráli takový hle vyčůránci a uměli to, nastrčený Bartoška který chtěl rychle na oko zbohatnout se teprve učil, páč něco z tu dobu obkoukal...:-) Stbáci nebyli ale vůbec blbí, moc dobře tito lidé sledovali a věděli o nich.. Závěrečná honička na naše poměry docela slušná..Normalizační příběh hodně poplatný době vzniku, stejně tak jako písně od Karla Gotta, podobný případ byl zaznamenán například v Havl. Brodě také někdy v 70 letech. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Žrát můžeš, ale nesmíš přitom mlaskat!" Za socialismu se razilo heslo o tom, že kdo nekrade, tak okrádá svou rodinu. Chlapci od Zlaté podkovy své rodiny rozhodně neokrádali, ale trošku při budování atomových krytů mlaskali a mě tím docela dobře pobavili. Nejsem si sice zcela jistý tím, zda to bylo tak blbé, až to bylo dobré nebo naopak, ale já si s nimi kdykoli znovu rád zašmelím. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Benzín a klid. Vyčerpávající stanice hospodářské kriminality, která trapně maskuje světla samoobslužné pumpy plechovkami od oleje a strašidelně napsané postavy fanfarónstvím. Do toho tematicky pěje Kája Gott, procvičuje se hantýrka kšeftařů za hranou zákona, policejní vyšetřování prakticky neexistuje a Jirka Krampoul vypadá, že každou chvíli přejde do módu Surio Mario. Mimochodem, jeho rvačka u popelnic s Mr. Orange Bartoškou byla famózní. Kdyby nebyl Bruce Lee už pět let mrtvý, věřil bych, že stojí za její choreografií.. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

SPOILER. Bez ohledu na to, jak ideově zatížený film to je, jsou Pumpaři hlavně děsná nuda. Ono asi příběh o podvodníčcích z benzínky nešlo natočit o moc jinak, než že je nakonec všechny zatkne VB pro "podvody s blokovými poukázkami a cizími valutami, pro ohrožení devizového hospodářství, a spoluúčast na rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví." Film je v podstatě dosti kritický k nejrůznějším nešvarům své doby (které ale v současnosti narostly do mnohem obludnějších rozměrů - i dnes je korupce na každém kroku, jenže jde o víc, než o pár korun na pumpě). Proto bych snímek do určité míry klidně označil jako věrnou historickou sondu do "fungování" společnosti, samozřejmě s vědomím, že je vyloženě normalizující. Jediným problémem při jeho sledování dnes zůstává fakt, že je to tak neskutečná nuda. I takovýto film ale může vést k zamyšlení - protagonisté si zde žijí své ubohé životy a snaží se nějak se protlouct, přivydělat si pár korun navíc, ale na co? Co dělat v takovém státě, z něhož nelze vycestovat bez boje o výjezdní doložky atd? Postavit si vilu a zavřít se do ní? Koupit si zeleného Chryslera a přitahovat nechtěnou pozornost? Postavit si protiatomový kryt, protože...? ()

sud 

všechny recenze uživatele

Není to až tak moc kriminálka a už vůbec ne komedie (chvílemi pro zasmání kvůli hláškám pánů Vinkláře a Krampola), ale je to docela realistická sonda, jak to skutečně vypadalo a jak kvetly podvody u benzínových pump v socalistickém Československu. Škoda velmi pomalého tempa. Skvělý Jiří Bartoška. 60%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Neskutočne zbytočný film. Nudná normalizačná kriminálka. Bez napätia. Toto všetko je jasné aj z ostatných komentárov. Ostáva jedna nevyriešená záhada: Prečo Česká televízia tento film tak zbožňuje? ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Kdo by si nechtěl krapet napumpovat do svojí kapsy? Příležitost dělá zloděje. Velké plus Zlaté podkovy je, že jedna polovička herecké sebranky byla na tu dobu neokoukaná a ta druhá ještě nestačila zesenilnit. Mínus má u mě ale za žánr-nežánr, protože na kriminálku je to měkké jako spadaná švestka a na rodinný film je v něm zase málo dětí. Musely to tenkrát být ale časy; 96,40 za skoro plnou nádrž, to dneska bych si za ty prachy na benzince stěží koupil bagetu a kafe... ()

kingik 

všechny recenze uživatele

"Slečno, stojíte mu na hadici. Ne nohou, autem." Není to určitě jediná smrtící replika, která touhle normalizační krimi prosviští. Paradoxně film samotný nesviští tempem a vleče se. Rozkrádat majetek v socialistickém vlastnictví by se mělo neustále. Koumák Vávra na to má vlastní glejt. S partou pumpařů, které šéfuje, rozjel na benzínce šmelení ve valutách. Tohle místo je teď pro ně zlatý důl. A zapíjet to chodí ke Zlaté podkově. Kšefty se daří do doby, než na pumpu přijmou mladíka, který nepřišel kšeftovat, ale zjednat spravedlnost. A spadla klec. Klec i deka spadla na sérii normalizačně tendenčních kriminálek zesnulého režiséra Otakara Fuky, jehož režijní řemeslnost nikdy neplnila vysoké nároky. I tahle krimi řemeslnost postrádá. A nejen to. Je i nechtěně směšná. Vinklář hraje kšeftaře, který ovládá půl tucet světových jazyků. Jeho zdůvodnění, jak toho dosáhl, hlava nebere, ale huronský smích si neodpustíte. Vinklář podal přiměřeně slizký výkon, věčně nabručený, ale vlastně jsem s ním byl spokojený. Jeho dva parťáci, Krampol a Moravec, byli už trochu parodie, hlavně Krampol to zabíjel svými hláškami. Ke konci dostal akční scénu. Sepral se s Bartoškem o kufřík s penězi. Kopy naznačené, teatrální pády, jeden přes zábradlí, druhý do přistavených popelnic. Vše završené příšerně fušerskou automobilovou honičkou obou protagonistů. Zbývá dodat, že "závod" si dal na tu dobu luxusní meďour s oprýskaným fiatem. Mercedes uvízl v hroudě písku a Krampol byl dopaden. Scéna z technického hlediska směšná, to ano, ale byl jsem za ni vděčný, neboť utahaný film se na závěrečnou čtvrthodinku trochu rozjel. Do té doby to bylo poměrně tragické. Blbé dialogy, katastrofální režie i scénář. Prostředí benzínové pumpy za socialismu bylo vskutku neotřelé a dostalo značný prostor, ale stejně se z toho nic nevytěžilo. Scénář si dovolil i vlažné pokusy o erotiku, kterou prezentovala rádoby svůdná dvojčata(!). Přijít s takovou blbostí, to chce odvahu. Ženské úlohy měly snad jen jednu jedinou výhodu, a sice tu, že až na Slunéčkovou, je nehrály příliš známé herečky. Socialistický luxus v podobě tehdy nedostupného zboží, které představovaly cigarety a whisky, to pro tento film byla symbolika. A hrozba Vény a Bédi za každým rohem asi dnes už nikomu napětí do žil nenahrne. Za téměř adrenalinově akční závěr a hereckou squadru se dá nějaká ta hvězdička pustit. Ve výsledku to svým blbým pojetím utvořilo jakousi vzájemně nesouvisející krimi trilogii, do níž spadají "Mravenci nesou smrt" a Zlaté rybky". 40% ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Už jsem tenhle film viděl mockrát a stejně si ho zase pustím, aby mi dělal kulisu při jiné činnosti. Připomíná mi to různá pracoviště, která byla v osmdesátých letech velic žádaná a lidi tam šli jen proto, že tam budou brát víc, než kdyby studovali, protože chtěli žít a to ne podle norem, které jim společnost nastavila...Dneska nikdo nic nikomu nenastavuje, korupce je běžnou součástí života, ale tehdy se takové slovo prakticky nepoužívalo, když už tak rozkrádaní socialistického majetku... O čem je taky tenhle filmový kus - o strachu ze stárnutí, o strachu z nedostatku peněz, a touze mladého mít ten majetek co má šéf, který ale už řeší něco jiného než mladej... ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Tak to prostě bylo za těch "zlatých" socialistických časů. Žádná agitka, jen pouhopouhá úsměvná kriminální komedie o těch "vyčůraných" a podvodnických časech. Já ty časy prožíval a cítil kolem sebe samé podobné podvody. Zelináři, uzenáři, vedoucí prodejen, závozníci, pumpaři, náměstci, ředitelé, a mnoho, mnoho dalších .... ti všichni podváděli a přihrávali si "malou domů", aby si mohli stavět domečky, vilky, vily a "hrady", chaty, či kupovat zahraniční vozy v Tuzexu. Ti inteligentnější jezdili za ty nakeťasené prachy na dovolené, ... to tak moc nebylo do očí. Skutečnost to byla smutná, ale jako úsměvná komedie je to však výborné. Zvláště po těch uplynulých letech. Označení krimi je opravdu nepřesné. Pravděpodobně si autoři v době vzniku nedovolili označit něco podobného jako komedii, aby náhodou neskončili také v kriminále, stejně jako ten náš pumpař. PS: Myslíte, že těch tehdejších "drobných podvůdků" bylo hodně a byly nepřijatelné? Dnes je toho přece ale daleko víc a v nesrovnatelně větším měřítku. Ty dnešní korupce (nejenom v politice) přece jenom přesahují nezměrně více ty tehdejší "drobné malilinkaté" podvůdky. Z tohoto hlediska vidím tehdejší dobu za přijatelnější. To ovšem neznamená, že bych si přál návrat "starých časů". Tehdy se jednalo o "drobnosti", dnes se jedná o moc a mnohem větší majetek. Přečtěte si noviny, sledujte zprávy a posuďte sami, máte-li s čím srovnávat. Člověk prostě zůstane jen tím obyčejným hrabivým tvorem, ať je jakákoliv doba. Čest vyjimkám. Nevidím důvod tento film zatracovat jen proto, že vznikl za hluboké totality. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Komunisti, pumpári a policajti. Znie to ako začiatok trápneho vtipu. Je to však opis tohto filmu. Bartoška ešte nestihol navštíviť kvalitného zubára a členovia strany boli stále v kurze. Odpad nehrozí, pretože existujú ďaleko horšie filmy z tohto obdobia. ()

5150 odpad!

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl docela slušný bizárek, to jsem místama nechápal..)) čekal jsem poctivou průměrnou krimi a ona to je taková nudná, šedivá moralitka..)) jinak nechápu ani to poměrně vysoké hodnocení zde na csfd (průběžných 2149 hodnocení = 56%)..)) ()

topi 

všechny recenze uživatele

Tahle rádoby detektivka drhne ve všech ohledech, nejvíce snad ve špatném střihu. Celkové vyprávění působí naumělkovaně a nereálně a komediální vsuvky jsou víceméně na vrcholu trapnosti. I herecké výkony se drží hodně při zdi. Nepovedená normalizační kriminálka. ()

Reklama

Reklama