Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čert Belzebub (M. Nedbal) odnese omylem do pekla hodného mládence Honzu (I. Luťanský) namísto hříšného sedláka. Vysvobodit ho může jen odvážné děvče. Úkolu se ujme rázná královská dcera, princezna Máňa (J. Boušková). Peklo se jejím přičiněním obrátí doslova naruby! Kdyby čerti věděli, co je s touhle podivnou princeznou čeká, raději by Honzu z pekla hned vyvedli. Protože to neudělali, Máňa se v pekle objevila sama. Jaký z toho nastal rozruch, to už uvidíte v dnešní pohádce „naruby“ podle Josefa Lady. A protože je to pohádka nezbedná, užijete si při ní hodně legrace. (Česká televize)

(více)

Recenze (72)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Zábavná pohádka. Ale podobné téma už jsem viděla v jiné pohádce. Jen tam místo čertisek byli loupežníci. Ladislav Pešek byl výborný. Natašu Gollovou jsem téměř přehlédla, kdyby mě na ni neupozornila moje pozorná matka. Pohádky natočené podle díla Josefa Lady mají zvláštní kouzlo.To kouzlo vystupuje i z jeho kreseb, které jsou jednoduché a velmi milé. Vždycky se mi nejdříve vybaví kocour Mikeš nebo vodník sedíci na vrbě. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Další moje oblíbená trochu nezvyklá moderní pohádka na ruby..Ostatně naruby bylo celá toto Ladovo literární dílo skládající se z šesti různých pohádek..Krásné kulisy od Aleny Ladové, malebné a příjemné provedení...Co bych vyzdvihl tak určitě dobrý nápad-námět ale i celkové zpracování..Pohádka navíc nepostrádala i vtip..Ta náprava čertů byl vážně úžasná (v pohádkách ne tak časté pravidlo), dítěti to tenkrát mělo nejspíš přiblížit že i na ně platí pevná ruka a že když chtějí tak se dovedou změnit k lepšímu...Princezna Máňa v podání Jany Bouškové byl vážně krásná roztomilá holčička (ty kukadla), která si ještě hrála s panenkami a kočárkem, v hlavě to však měla srovnané a věděla co chce a zatím si také razantně šla...Z hereckých výkonů s mě nejvíce pochopitelně líbil ten její, špatný nebyl ani potulný vypravěč Pešek, babička Rosůlková a těch pár splašených čertů, konečnou známku dávám i za námět, zpracování, kulisy a hudbu..Hodnotím vysoko, tyto pohádky podle Ladovských předloh mám strašně moc rád...Jen si vzpomeňme např. na podobně laděného Líného Honzu 77' (opět Nezbedné pohádky, Pohádky naruby) nebo Chudé královstvíčko 79' ap.. ()

Reklama

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Dost trhlá televizní pohádka podle předlohy Josefa Lady. Herci od začátku hrají, jako by byli zfetovaní, především ti tančící a zpívající čerti. Kulisy jsou bizarně papundeklové. Jenže právě tahle bizarnost dělá pohádku originální a bez Ladových kreseb se nedá představit. Janečková tuhle Ladovu pohádku pojala hodně netradičně. Jako potrhlou hudební pohádku, která sama o sobě pobaví, už jen tím, jak je vlastně strašná. [1176. hodnocení, 68. komentář, 76%] ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Moudrá kniha povídá, tuhle těmi řádky, že je těžká cesta tam a ještě těžší zpátky. Možná že to postřehneš, nehledej v tom chyby, Máňa courá z pekla ven, jak jen se jí zlíbí. Honzu z pekla odvede, žádný saky paky, prosadit si dovede, to, že je tu taky. Pohádka má skvělý děj, ač tam není stvůra, jen dědeček Habaděj a bába Kanimůra. Těžko někdo pobere, proč to nemá vady, to pohádka dovede, když je podle Lady. ()

Přemek 

všechny recenze uživatele

Esence všech kladů československé televizní pohádky 70. - 80. let: papundeklové rekvizity a scénografie (zrůdně epigonská Alena Ladová), písničky a výtečné herecké výkony: pomilováníhodná Boušková, krásný Luťanský, ikony tehdejších pohádek hned obě najednou (kouzelný dědeček Ladislav Pešek, babice Marie Rosůlková) a pestře zábavné peklo (nepřehlédnutelní Miloš Nedbal, Petr Štěpánek, Josef Bek, Josef Dvořák a Milan Stehlík). ()

Galerie (15)

Zajímavosti (2)

  • V tomtéž roce vznikla na motivy filmu i rozhlasová verze pohádky pod názvem "O statečné princezně". O režii se postaral Karel Weinlich a v titulní roli se představila Jorga Kotrbová. (Přemek)

Reklama

Reklama