Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čert Belzebub (M. Nedbal) odnese omylem do pekla hodného mládence Honzu (I. Luťanský) namísto hříšného sedláka. Vysvobodit ho může jen odvážné děvče. Úkolu se ujme rázná královská dcera, princezna Máňa (J. Boušková). Peklo se jejím přičiněním obrátí doslova naruby! Kdyby čerti věděli, co je s touhle podivnou princeznou čeká, raději by Honzu z pekla hned vyvedli. Protože to neudělali, Máňa se v pekle objevila sama. Jaký z toho nastal rozruch, to už uvidíte v dnešní pohádce „naruby“ podle Josefa Lady. A protože je to pohádka nezbedná, užijete si při ní hodně legrace. (Česká televize)

(více)

Recenze (72)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

V době svého vzniku velmi moderní pohádka, kde princezna jezdí automobilem a je dosti pokroková. Vše ovšem v kulisách a kostýmech Josefa Lady. Výborné písničky, které jsem si pamatoval dodnes a s chutí si je dal znovu. Z filmu čiší nadšení a radost z natáčení, všechna naše herecká esa si účinkování asi dost užívají, aspoň to tak vypadá. Výborná zábava s trochou nostalgie...90% ()

EllienPM 

všechny recenze uživatele

Naprosto úžasné a unikátní dílko. Vším. Ladovstvím, pravým venkovským životem, humorem, zhubedněním, animacemi, ale nejvíce pravým herectvím, které už se dneska vůbec nevidí. To obsazení, považte, to mluví samo za sebe. Hvězda hvězdu střídá a i ten nejposlednější čert-komparzista si svou roli užívá, dává do ní vše a hraje s plným nasazením. Kam se hrabou novodobé předražené pohádky. ()

Reklama

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Pro Honzíka Bártů a slávu našeho rodu!" Krátkozraký pekelník odnesie do pekla namiesto lakomca a úžerníka poctivého šuhaja Honzu Luťanského. Nad toľkou nespravodlivosťou ustrnie srdce tomboyovskej princeznej Bouškovej a motorizovane sa vyberie nebohého mládenca spasiť. Peklo pod vedením Lucipera Štěpánka síce naoko vzdoruje, ale pred energickou princeznou nemá šancu a život v ňom pod jej taktovkou prejde zásadnou premenou. To všetko v ladovských kulisách, za spevu a tanca s veľkou dávkou humoru, skvelá štyridsaťminútová jazda od začiatku do konca. Herci si role užívajú, dokonca aj klasický vodník Dvořák vyměnil svou tradiční barvu a skotačí s rohmi na hlave s ostatnou čertovskou perepúťou. Päťkrát škubánky s mákem. "A kde krindapána je pekelná brána?!"  ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Ani jsem netušil, že se takový klenot v archivu nachází. A rázem patří mezi mé nejoblíbenější televizní pohádky. Škoda, že se nevysílá častěji. Vůbec si na ni nepamatuju, že bych ji kdy - třeba jako dítě, viděl. Když už dělat pohádku, která nemá skrývat, že je okolí namalované na kulisách, proč to nedělat krásně? A kresby od Josefa Lady do té kategorie rozhodně patří. Pak tady máme obrácenou pohádku, jako že princezna zachraňuje Honzu. Výborné obsazení a to i v komorních rolích přispívá ke kvalitě stejnou měrou jako úžasná hudba a veselé písničky. Jana Boušková byla navíc za mlada tak krásná a sympatická - přesně můj typ, jedna z nejhezčích mladých holek v tehdejším Československu. Ani vlastně nevím, co bych pohádce vytknul, takže se sám sebe ptám, proč nedat maximum. Mezi televizními pohádkami jedna z nejlepších. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Zábavná pohádka. Ale podobné téma už jsem viděla v jiné pohádce. Jen tam místo čertisek byli loupežníci. Ladislav Pešek byl výborný. Natašu Gollovou jsem téměř přehlédla, kdyby mě na ni neupozornila moje pozorná matka. Pohádky natočené podle díla Josefa Lady mají zvláštní kouzlo.To kouzlo vystupuje i z jeho kreseb, které jsou jednoduché a velmi milé. Vždycky se mi nejdříve vybaví kocour Mikeš nebo vodník sedíci na vrbě. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (2)

  • V tomtéž roce vznikla na motivy filmu i rozhlasová verze pohádky pod názvem "O statečné princezně". O režii se postaral Karel Weinlich a v titulní roli se představila Jorga Kotrbová. (Přemek)

Reklama

Reklama