Reklama

Reklama

Přísahám a slibuji

(seriál)
Československo, 1990, 5 h 28 min (Minutáž: 76–89 min)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Čtyřdílný příběh z lékařského prostředí nás zavede do nemocnice pohraničního města na severu Čech v době těsně po válce, kdy po odchodu německých lékařů a řádových sester se jejího vedení ujímají čeští lékaři. Vypráví nejen o smyslu lékařského povolání, ale také o lidském osudu v čase, kdy mnohé ideály zplaněly a mnoho skutečných a potřebných zůstávalo jaksi ve stínu jiných, více proklamovaných a žádaných. Příběh MUDr. Vojtěcha Alberta začíná po válce v roce pětačtyřicátém a končí ještě před únorem roku osmačtyřicátého. V prvním dílu nepotkáte ještě doktora Alberta "v bílém", nýbrž v těsném sáčku, které mu bylo darováno na cestě z koncentračního tábora do Prahy, která právě povstala proti okupantům ... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (37)

honajz 

všechny recenze uživatele

Ne všechny scény a motivace postav jsou zde dobře napsány, některá černobílá klišé rovněž zabíjejí zajímavý nápad a myšlenku (tedy že ne všichni Němci byli zlí, že i Češi se chovali hnusně, že v lékařství by nemělo nepřátelství mít co dělat apod.), žel i Abrhám a postavy kolem něho mi přijdou takové nijaké a nanicovaté, Janžurová svými vtipnými vsuvkami je spíše na škodu, a tak nějak není jasné, kam celkově seriál směřuje a co chce přesně říci. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nemocnice na kraji republiky. Trochu neprávem polozapomenutý seriál/čtyřdílná televizní inscenace z hektické doby konce komunistické totality a počátku budování demokratické společnosti, kde se obě tyto éry homogenně propojily v jeden tvar, což vytváří zajímavý oblouk s dobou zobrazovanou v seriálu, tedy roky 1945 - 1948. Castingově to hodně navazuje na legendární Nemocnici na kraji města (což asi nebude úplně náhoda), námětově i scenáristicky je to ovšem o dost výš...přeceňovaný Dietl sahá Otto Zelenkovi ledva ke kotníkům... Škoda jen z dnešního pohledu televizního provedení, lépe by možná vyzněl celovečerní film... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Opětovné uvedení mne vyloženě potěšilo. je to už drahně let, co byl seriál naposledy vysílán. Kvalitní těsně poválečný příběh doktora na Liberecku, vzhledem k době vzniku na přelomu 80. a 90. let už nebyl zatížen ideologií minulého režimu a ještě nebyl zatížen tou současnou. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Scénář byl napsán ještě na sklonku éry reálného socialismu a stejně tak byla vlastně zahájena i výroba, takže snímek spadá spíš do produkce pozdních 80. let a odpovídá částečně svým dějem dobově poplatným představám o poválečné etapě počešťování pohraničí. Skutečnost byla trochu složitější a méně černobílá. Abrhám hraje až příliš ušlechtilou, trošku jednorozměrnou postavu. Přes výše uvedené jde o mírný televizní nadprůměr. Celkový dojem: 60 %. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zatímco na lékaře Otu Duba jsem vždy slyšel jen chválu, s jeho literárními aktivitami to tak jednoznačné nebylo. Určitá idylizující tendence i apriorní sklon nadržovat dobru působily poněkud kontraproduktivně vůči záměrům, které do svých románů a novel (převážně) vkládal. Z druhé strany bylo zřejmé, že se vždy jedná (až na akceptovatelné výjimky) o skutečné umění. Román, nazvaný podle českého překladu svrzujících slov klasické akademické přísahy (Spondeo ac polliceor), patří k tomu nejlepšímu, co Dub napsal. Scénárista Otto Zelenka - svými kvalitami plně srovnatelný s klasikem Dietlem - i režisér Filip literární předlohu ještě podstatně vylepšili a plně využili její atraktivní námět. Herecké výkony prakticky bez rozdílu toto úsilí dále pozvedly. Zmiňovaná až jednorozměrná kladnost hlavního hrdiny (pomiňme určitovou Dubovu autostylizaci) je v tomto případě plně na místě - tito lidé opravdu žili a opravdu byli obětaví a nezištní. Všeobecně se věřilo a doufalo, že zdrcující zkušenosti z hrůzných let Mnichova, Druhé republiky i protektorátu narovnaly vztahy mezi lidmi, posílily solidaritu a že takto nastolený mír už nikdy nikdo nebude zpochybňovat (sr. v tomto ohledu skvělou Svěrákovu OBECNOU ŠKOLU). Pochopitelně, že skutečnost Třetí republiky byla složitější. Ale protože doba byla černobílá, i padouši byli zavrženíhodnými padouchy a zločinci zločinci. (Přechodů se jaksi nedostávalo, vždyť i válka také ve svém zázemí byla černobílá). Více bych v této souvislosti proto rád zdůraznil přesnost postižení a také odstínění odcházejících německočeských lékařů a zdravotních sester i výstižné postižení regionální atmosféry někdejšího hlavního města samozvané župy Liberce (včetně wervolfů). Klady v tomto případě vysoce převažují nad slabinami. A tak na závěr zbývá jediné povzdechnutí: Proč již dávno toto pozoruhodné, v každém případě nadprůměrné dílo nebylo převedeno na DVD nosiče? ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Seriál se vyznačuje zajimavou rovnováhou, způsobenou datem vzniku. Není ani antikomunistiský ani propagandistický komunistický. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Začátek seriálu mě celkem uchvátil, a to i přesto, že z něj přímo čišela jeho nízkorozpočtovost. Bohužel později už to tak dobré nebylo. Osobně nemám nic proti Zuzaně Bydžovské, ale tady mi hrubě nesedla a je asi hlavní příčinou, proč hodnotím jenom třemi hvězdičkami. Kdyby děj neutíkal tak dopředu a zůstali jsme pořád v roce nebo ve dvou od konce války, scénárista se zaměřil víc na detaily než na notoricky známý a smutný poválečný politický vývoj, dalo se z toho vytlouct víc. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Téměř zapomenutý a pouze jedinkrát reprízovaný televizní film, který nabízí jak silné téma, tak dobré zpracování a herecké výkony. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Vynikající seriál z lékařského prostředí, jakkoli není dlouho jasné, zdali se to zároveň nebude odehrávat v prostředí sportovních drah, páč má Bydžovská celou dobu na hlavě nasazenou závodní helmu. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Lékařské prostředí je samo o sobě atraktivní, k tomu navázaný příběh z let cca 1945-1947 o lékaři, který během války přišel o důležité pilíře života (rodinu i práci) a začíná úplně znova, od začátku, kdesi v zapadlém městečku v pohraničí, je zajímavý a působivý.. Josef Abrhám propůjčil hlavní postavě zejména sebe samého a mně se moc líbil, no a zřejmě chci věřit, že jsou lékaři, pro které je jejich povolání posláním.. ()

nervoznideda 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přísahám a slibuji tak by měli konat všichni lékaři, nejen v době poválečné, ale i dnes. Dnes se lékaři věnují raději politice,účinkují v televizi lezou na Mont Everest nebo Antarktidu. Pro lékaře jsme pouze zkušební králíci. Hlavně mají u sebe seznam léků a podle toho na nás zkoušejí co zabere. Pokud si neuříznu ruku , tak si tělo samo poradí, uzdraví, rána sroste i bez doktora. Všem lékařům všichni pacienti zemřou tak to na světě je a bude . Pokud se lékař splete a zapomene v těle pacienta špachtli , tak to svedou na instrumentářku, že nespočítala použité nástroje po operaci . No coment :-) ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Solidní seriál s J.Abrahámen v hlavní roli lékaře v pohraničí v poválečné době. Měl jsem možnost vidět poslední díl a docela mě to zaujalo. ještě v tom není moc cítit nastup komunismu. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

I já bych pravděpodobně podlehl zdejším oslavným ódám na tento film, kdybych předtím neviděl celou Zdivočelou zemi. Tento doktorský příběh z pohraničí oproti Zdivočelé zemi jen zlehka klouže po povrchu, je takový bezkrevný, umocněn Abrhámovým nevýrazným hereckým výkonem ala Člověk proti zkáze. Obecně bych řekl, že i další velká herecká esa tak nějak procházejí seriálem a nezanechávají za sebou skoro nic. Divák tak zůstává nezasažený. Odsun německých doktorů ve mně nevyvolal žádné emoce a to určitě měla být silná chvíle. Vlastně ani vůbec nevíme o co tomu Abrhámovi ve finále jde, zklamání. 70% ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

„Medicína je jen jedna, služba pacientů.“ Doktor Albert možná druhým může připadat trochu jako „asketa co měří druhé lidi svým asketismem“, nebo jako člověk co si hraje na „soudce či anděla spravedlnost“, ve skutečnosti je to ale muž s úžasnou vnitřní odvahou  řídit se vždy a za každých okolností lékařskou přísahou. V některých chvílí se divák asi neubrání dojmu, že dotyčný se svou idealistickou morálkou snad „spadl z nebe“ a musí se ptát, zda v poválečném čase mohl v pohraničí někdo takový jako doktor Albert vskutku existovat. Josef Abrhám tuhle postavu dokonalého gentlemana ztvárnil na jedničku s hvězdičkou, já ale těch pět hvězdiček ani po tomto opakovaném shlédnutí (po dlouhé době) dát nemohu. Hlavně proto, že na tom seriálu je přeci jen znát, že jeho scénář byl napsán ještě na sklonku éry reálného socialismu (viz některé scény, kdy některé postavy seriálu mají tendenci do medicíny míchat politiku – ač hlavní postava tomu úspěšně vzdoruje). Trochu mám tak tendenci jej hodnotit stejně jako ředitel nemocnice Urban (L. Munzar) primáře Alberta: „Milovat tě člověk nemůže, ale vážit si tě musí…“ ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Režisér Filip a jeho elitní sestava herců v pro mě až překvapivě ne často využívaném tématu znovuosídlování. Lékař s tváří Dr. Blažeje ale duší Dr. Sovy, byl až asketicky bezchybný, Zuzana Bydžovská jako vždy výborná, ale její postava trochu přesložitá pro pana doktora i mě samotného. Problémy doby byly myslím zachyceny velmi dobře. Němečtí lékaři,Jodizace soli a všude persony jimž se netyká. 80% ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Po prvním díle to vypadalo na jasné čtyři hvězdy, bohužel s každým dalším dílem to šlo trošičku dolů, děj je čím dál rozplizlejší a řeší se čím dál méně zajímavé věci. Což vyvrcholí kauzou konkurzů na primariáty, která mi přišla v podstatě úplně o ničem. Také Abrhámův vztah s Bydžovskou mi ze začátku přišel celkem v pohodě, ale časem to začalo být hodně otravné. A postava Abrhámovy dcery tomu též moc nepomohla. ()

Reklama

Reklama