Reklama

Reklama

Robinzoni z Kronborgu

(seriál)
Rodinný
Československo, 1978, 2 h 34 min (Minutáž: 28–33 min)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Pětidílná televizní hra vznikla na motivy stejnojmenné knihy Františka Běhounka, autora mnoha dobrodružných příběhů a zajímavých cestopisů. Silný výbuch podmořské sopky vymrštil jednoho prosincového rána roku 1936 pětistěžník dánské námořní školy do výše a mohutná vlna jej navždy pohřbila v mořských hlubinách. Z celé posádky se jako zázrakem zachránili pouze tři muži, které mořský proud zahnal k opuštěnému ostrovu. Poručík Jensen, zkušený námořník Thrige a mladičký plavčík Petr, to je trojice robinzonů, jejichž vyhlídky na přežití byly z počátku mizivé. Přesto si dokázali na ostrově vybudovat přijatelné životní prostředí, obstát ve všech zkouškách, které tu na ně čekaly a dokonce odhalit tajemství záhadného obyvatele ostrova. (Česká televize)

(více)

Recenze (13)

sud 

všechny recenze uživatele

Adaptace románu Františka Běhounka a jeden z kultů mých dětských let. Výprava není téměř žádná, všechno je natočeno v interiérech a objeví se zde pouze tří (a později čtyří) herci. Ovšem skvělí herci - v roli kapitána Jensena charismatický Eduard Cupák, v roli námořníka Trigeho Karel Hlušička a plavčíka Petra si zahrál Vladislav Beneš (dnes herec ND, který je známý především díky dabingu) a v posledních dílech se objeví také Ladislav Mrkvička. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Docela sugestivní televizní seriál natočený minimalistickou formou. Herci hráli perfektně. Mladý Beneš zaujal i přes to, že měl po svém boku zkušené bardy jako je Cupák, Hlušička nebo Mrkvička a všichni do jednoho byli přesní. Nikdo si neurval ani kousek pro sebe a tohle rozložení hereckého umu vytvořilo kompaktní zážitek. Režisér Kraus zase dovedl namíchat tajemnou a opravdu hutnou atmosféru, na televizní poměry nevídanou, nikam nespěchal a nebyl zbrklý v servírování náhlých dějových zvratů. Televizní kulisy s častou zadní projekcí simulující moře působily poněkud archaicky, ale dalo se na to zvyknout a dokonce jsem byl rád, že na pravé exteriéry nedošlo.Působilo by to rušivě. Dneska se nic dobrodružného v rámci české televizní tvorby na dívatelné úrovni netočí. A tenhle pětidílný seriál po těch letech až tak nezestárnul a má stále co nabídnout i současnému divákovi. Záhadou zůstává proč tahle velmi zdařilá adaptace známé knihy není v červených číslech. 80% ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Zcela ojedinělý počin! Natáčeno v kulisách co zbyly z Krkonošských pohádek, se zadní projekcí vln a náležitým šploucháním, Pacifiku, druhá část seriálu pak v nějaké dřevěné garáži. Ovšem ta atmosféra, daná jednak hudbou, jednak herci a pak samotnou výstavbou zápletky, zapříčiní že se na pět půlhodin ocitnete na té "nejjižnější výspě", jak podmanivě v úvodu diriguje Václav Voska. Ačkoliv Cupák, Beneš i Hluška jsou top, teprve přítomnost a postava Ladislava Mrkvičky buduje napětí! Ten chlap má v sobě cosi démonického. HUDBA! ČT by tohle měla reprízovat, aby se k tomu dostal i normální smrtelník. Stojí to za to, i když konec se mi nelíbil, tvůrci s rozuzlením vyjebali během pár minut. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Ostrůvek kdesi u "nejjižnější výspy Jižní Ameriky", drsné podnebí přímo čiší z obrazovky, atmosféra by se dala krájet. Rize televizní, většinou studiový počin, přesto pracuje s tajemnem a napětím natolik dobře, že se na něj dá dívat i po letech. Na výsledném dobrém dojmu se významnou měrou podílí i výborná dramatická hudba. Pro upřesnění: Ladislav Mrkvička vystupuje již od druhé epizody, na konci seriálu si v rolích pašeráků zahráli i Petr Oliva, Jan Skopeček a ještě jeden chlapík, na nějž si momentálně nedokážu vzpomenout. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Celý seriál stojí na hercích. Kulisy jsou takové krkonošskopohádkovské, a když člověk na tuto hru přistoupí, je příběh hodně zajímavý a napínavý, kdy není jasné, kdo je kdo a oč jde. Těch 5 dílů je tak akorát. Škoda, že se tohoto námětu neujal některý z filmařů současnosti a nenatočil to pro kina. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Tohle je opravdu velmi vydařená předrevoluční záležitost. Vše točeno v ateliéru, celkem úsměvné kulisy a přesto napínavá a poutavá podívaná v podání tria/kvarteta skvělých herců! ()

Faramir 

všechny recenze uživatele

Odpověď kingikovi: asi proto, že většina lidí si pamatuje seriál ze svého dětství a nelíbil se jim, právě proto, co je zde uváděno jako plus - minimální výprava, do očí bijící studiovost, nedokonalé triky, "televizní" zvuk. Dobré herecké výkony nezpochybňuji, ale když je vám 12,13 let psychologické prokleslení postav vás vůbec nebere... ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

Minimalistické, ale napínavé téměř stejně, jako knižní předloha. Fascinovala mě tehdy naprostá bezútěšnost prostředí, kterou určitě nebylo jednoduché po celou dobu natáčení udržet, a na tu dobu skvěle použité primitivní trikové záběry suplující moře a tak, které nejen nepůsobily trapně, ale dotvořily perfektně celkové vyznění seriálu. ()

xxlch 

všechny recenze uživatele

Né příliš dobré zpracování podle F.Běhounka.Snad jen pro ty,kdo budou číst knihu,bude snažší představit si osoby a snad i prostředí. ()

Dvojirakri

všechny recenze uživatele

Hodnotit nebudu jednak z piety, druhak proto že jsem seriál vlastně nikdy nedokoukal. Za mých dětských let běžel v televizi snad každé prázdniny, úterky nebo čtvrtky odpoledne a vyplňoval čas mezi pořadem který běžel před ním, a pořadem který běžel po něm. Bohužel, tehdy jsem na Robinsonech neviděl nic co by mě k nim upoutalo, minimální výprava, žádná akce, nudné dialogy. Tehdy v druhé polovině 90.let už to zkrátka nebylo pro desetiletého kluka. Dnes bych byl jistě shovívavější ale... třeba jednou... ()

ankkk 

všechny recenze uživatele

Tento Běhounkův román mám od dětství rád. Inscenace, na kterou jsem se těšil, mne velmi zklamala. Pusté studio prostě není pustý ostrov. ()

Reklama

Reklama