Reklama

Reklama

Bubáci a Hastrmani

(seriál)
Animovaný / Pohádka
Česko, 1999

Režie:

Pavel Kubant

Předloha:

Josef Lada (kniha)

Kamera:

Milan Rychecký

Hudba:

Jan Rotter

Hrají:

Josef Somr
(další profese)

Obsahy(1)

Když byli strašidelní kluci Bubáček a Pulec ještě malí, byly tak třeskuté zimy, až mrazem na střechách praskaly šindele. Tehdy se scházeli syslovští sousedé večer co večer ve mlýně a vyprávěli si pohádky, aby jim ta dlouhá zima pěkně utekla. Jak už všichni vědí, ve vesničce Syslově žijí pospolu lidé, strašidla a také jejich děti. A právě děti jsou nejvděčnějšími posluchači a chtějí vyprávět každý večer jednu pohádku. Jsou to ladovské veselé pohádky naruby, které vyšly pod názvem Nezbedné pohádky, a také některá další pohádková vyprávění z knížky Bubáci a hastrmani. Potkáme se tak s obrazovým i slovním humorem Josefa Lady, s jeho svérázným převyprávěním pohádek o neposlušných kůzlátkách, o Budulínkovi, o Karkulce a s řadou dalších. Zároveň se ve scénáři seriálu objevují i motivy z Ladovy životopisné knihy Kronika mého života.

Malíř a spisovatel Josef Lada si strašidla vymýšlel ne proto, aby se jich děti bály, ale aby si s nimi hrály. Scénáře podle jeho knížek vytvořila Marie Kšajtová, velmi těžkou úlohu výtvarníka, který musí ctít známou a milovanou předlohu, skvěle dokázal naplnit Pavel Kubant, který je zároveň i režisérem seriálu. Jeho koncepce, která pracuje s bohatě rozkreslenými hlavními figurami i s pečlivě prokreslenými pozadími, vychází z pečlivého studia výtvarného odkazu Josefa Lady. Rozvernou ladovskou zimu výtečně dokresluje hudba Jana Rottera a hlas Josefa Sommera v roli vypravěče. Kamera je dílem Milana Rycheckého, animaci měla na starosti Eva Jakoubková, zvuk Jan Kacian, střih Magda Sandersová. Pro Českou televizi vyrobilo studio AniFilm. Prvních třináct již odvysílaných příběhů ukázalo, že Ladovy pohádky jsou stále oblíbené. Čtvrtý díl seriálu získal na Mezinárodním festivalu filmů pro děti a mládež Zlín 2000 cenu dětské poroty. "Bubáci a hastrmani" nejsou prvním seriálem natočeným podle Ladovy knihy. Před lety vznikl v Krátkém filmu šestadvacetidílný seriál "O Mikešovi" a o něco později natočil Krátký film pro Československou televizi třináctidílný seriál "O chytré kmotře lišce".

Názvy jednotlivých epizod:  1. Začíná pohádka o strašidlech
2. Mulisákův Bubáček
3. Letecké dobrodružství
4. Večerní povídačky
5. Bouřka ve škole
6. Zloději v Syslově
7. Pulcova krasojízda
8. Pulec učedníkem
9. Bubáčkovo strašení
10. Zakázaná cesta
11. Pulcova živnost
12. Bubáčkův návrat
13. Jak to všechno dopadlo
14. O neposlušných kozlátkách
15. O červené karkulce
16. Sedm krejčích a jedna moucha
17. Budulínek Mandelinka
18. O hodném slonu a zlomyslém krejčíkovi
19. O koníku Ferdovi
20. Vašíkova cesta do Betléma
21. Honza v pekle
22. O zázračném jablíčku
23. Perníkový dědek
24. O líném Honzovi
25. Masopust
26. Jak šlo vejce na vandr (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (39)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Ladovy obrázky budu vždycky hvězdičkovat jako vzteklá, protože ho prostě miluju. A ač mě tento serial v dětství minul, v dospělosti si mě našel a náležitě mě okouzlil. ()

Véča 

všechny recenze uživatele

V první sérii se na kost dření osobní růst postav Bubáčka a Pulce. V druhé zase Bubáček s Pulcem tvoří rámování pro vyprávění ve vyprávění, vypráví se tu obskurní variace na tradiční pohádky. Ale je vskutku avantgardní vyprávěcí postup pohádku i s animací utnout, vrátit se do rámovacího narativu a zbytek pohádky odvyprávět voice-overem. Dvouletá dcera to zhodnotila slovem "kravina" a odešla... ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Jeden z večerníčků, který jsem ze svého vlastního dětství neznal a ani znát nemohl ;o) Jde o poměrně slušnou adaptaci Ladovy knihy. Nic méně a nic víc... Například příběhy chytré kmotry lišky mají rozhodně větší šťávu, ale zároveň to ani příliš nerazí. Tedy až na ty jasné, místy až poněkud psychotropní barvy, se kterými to vyšlo na dvd... Celkový dojem: 70% ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Když "som bol ešče malý cicjavec", byli pro mě Bubáci a Hastrmani hotovým Novým zákonem. Ladovu knížku jsem totálně baštil, přičemž nejradši jsem měl velkýho Mulisáka, protože byl přísnej a tajemnej. Mňo. Moje paměť už bohužel nesahá tak daleko, abych si přesně pamatoval obsah té knížky, ale myslím, že můžu s klidem říct, že byla trošku o něčem jiném než seriál. Bubáček a Pulec prožívali velká vesnická dobrodružství, proháněli se v kočičím spřežení a páchali svým tatínkům jednu neplechu za druhou. Součástí knihy pak byly i "popletené" ladovské pohádky, které v seriálu hrají první místo, na úkor klukovských eskapád. Bohužel. Takže místo abychom prožívali zběsilou jízdu dvou strašidláckých děcek se všemi kouzly a vychytávkami, které malí výtržníci umí, díváme se jen, jak kluci chodí do mlýna poslouchat pohádky. A to je podle mého trošku škoda, protože vodníci ani bubáci v příběhu v podstatě vůbec nemuseli figurovat. Plusy: Pepík Somr vypráví mile a přívětivě. Pohádky mají hlavu a patu s důrazem na komiku a snahou o pointu. Mínusy: Barevnost, která není zrovna ladovská. Papírková animace trošku halabla. A když budu chtít bejt hodně šťouravej, tak dodám, že v některých momentech je hodně cítit práce "pomocného" výtvarníka. Celkově hodnotím kladně, i když do Kmotry Lišky nebo Ko(t)oura Mi(t)eše má tenhle večerňaz daleko. ()

*Elfík* odpad!

všechny recenze uživatele

Já ty Ladovy obrázky tak hrozně nesnáším!!! Co je na tom hezkého? Neforemní nohy, ruce se hýbají do všech stran, barvy neodpovídají, nosy neuvěřitelně dlouhé, krajina příšerná a takto bych mohla ještě chvíli pokračovat. Jenže se mi nehce, vždy, když si vzpomenu na jeho obrázky, je mi špatně. A co se týče příběhu, ty také za nic nestojí! ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Záhadně opomenutý večerníček, který jsem ocenil až jako dospělé imágo. O to však s větším nadšením více a hlasitěji tleskám...100% ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Josef Lada byl génius všech tuzemských kreslířů. Ohromně mě bavilo vybravovat omalovánky na téma jeho děl. A když potom mé výtvory ožily na obrazovce naší televize, tak jsem byl v sedmém nebi. ()

Bohemák 

všechny recenze uživatele

Veliké uznání tvůrcům: dokázali uchopit podstatnou část té nádherné poetiky z knížky. Kdyby všechny pohádky byly takovéhle, neznamenala by strašidla pro děti noční můry (jako v případě "výpravných" českých "pohádek"). ()

Reklama

Reklama