Reklama

Reklama

Metallica: Some kind of monster

  • USA Metallica: Some Kind of Monster

VOD (1)

Obsahy(1)

Snímek METALLICA: Some Kind of Monster přináší fascinující a opravdový pohled na životy členů nejslavnější heavy metalové kapely v hudební historii. Kapely, která po dvaceti letech své existence čelí obrovským osobním a profesionálním výzvám v průběhu natáčení jejich, po pěti letech, nejnovějšího alba St. Anger. Vztahy mezi členy kapely byly poslední dobou dost chatrné. A protože Metallica po několik let nekoncertovala a ani nevydala žádné album, měli hudební odborníci a hlavně fanoušci obavy o její budoucnost. Dokument, který se natáčel dva roky zachycuje s důvěrnou známostí jednotlivé členy skupiny, jejich vnitřní démony a vzájemné vztahy, ale také snahu o sladění osobních životů s požadavky neustále se měnícího hudebního průmyslu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (118)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Tak přesně takhle si představuju dokument o hudební kapele... ne jen sérii rozhovorů, ale sondu do jejich soukromí, psychiky... prostě odhalit hudebníky se vším všudy. Zprvu jsem se bála dlouhé stopáže, ale pak jsem si přála, aby film nikdy neskončil. Přestože jsem doposud Metallicu poslouchala jen okrajově, tenhle dokument mě naprosto dostal a já si ty chlapíky, i s jejich egoismem zamilovala. Teď tu poslouchám jejich poslední album (o jehož nahrávání dokument je) a chystám se na pražský koncert. Ještě včera mě ani ve snu nenapadlo, že bych si mohla jen z dokumentu nějakou skupinu tolik zamilovat. Úžasné a naprosto dokonalé, možná nejpoutavější dokument, jaký byl natočen, alespoň pro mne. Lars Ulrich rulez:-) ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Velice odvážná a explicitní studie dvou obnažených egoistů a jednoho flegmatika, která vtáhne do "děje" i když jste o Metallice v životě neslyšeli. Ubrat půl hodiny a přidat trochu více historických kořenů a bylo by to téměř tip-ťop. Takhle to vidím "jen" za velice slušné 4*. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Tohle je jako kdyby někdo natočil SPINAL TAP a myslel to úplně vážně. Some Kind of Monster. Absurdní, ale skutečné. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument o krizi kapely na počátku nového tisíciletí, který naštěstí neskončil rozpadem kapely, ale albem St. Anger. Nemusíte být ani fanoušek Metallicy, aby se vám dokument líbil a i ta délka je v pohodě. Nejzajímavější jsou hádky Jamese s Larsem, kdy si nadávají do čuráků, ale jsou relativně pořád v pohodě. Pořádná krvavá hádka tomu chybí. Trochu bych si tipnul, že některé věci do filmu nedali, i když je jinak dost otevřený. Je to "jen" dokument, ale bylo by nefér nedat plný počet. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

V druhé polovině osmdesátých let duněla první tři alba Metallicy takřka denně v mých uších, avšak později se zvuk kapely s mými potřebami poněkud rozešel. Ani jinak docela slušné album St. Anger ze mne již fanatického fanouška kapely neučinilo. Sledovat problémy jeho vzniku bylo vcelku zajímavé, ale trio milionářů mne tak nějak nepřesvědčilo o tom, že "upřímnost před kamerou" není trochu přehrávaná. Abych jen nehaněl, tak každý záblesk živého hraní má své kouzlo, Larsův otec je parádně upřímný týpek a hledání nového basáka mělo tu správnou šťávu. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Nejsem fanynka Metallicy, vlastně od nich znám jenom Nothing Else Matters, ale tenhle dokument se fakt povedl. Tak otevřenou zpověď jsem vážně nečekala, hodně se toho o nich ukázalo. Nejdřív jsem si říkala, že jsou to děsný egomaniaci zahleděný do sebe, ale na konci jsem si uvědomila, že se vlastně vůbec ničím neliší od nás "obyčejných" lidí. Kdyby byl dokument o maličko kratší, vážně bych uvažovala o 5*. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tá hustota medzi Larsom a Jamesom by sa dala krájať. Naozaj reálny pohľad do života skupiny, ani nie tak osobného s pohľadu rodín, ale ich vzájomných vzťahov a producanti mali teda bohové "šťastie", že odxytili členov Metaliicy v takom citovom rozpoložení v akom boli, pretože na nich prišla kríza, odišiel basák, ktorý v skupine strávil 15rokov, nemajú nápady atď. Zdá sa, že kapela sa rozpadá, preto si najímajú psychoša, hustá atmoška s ním, hádky a všetko okolo toho, no ako kliniec do rakvy zabil James keď odišiel na protialkoholické liečenie. Skupina v beznádejoch, James nechce dať o sebe nič vedieť, ostatní nevedia čo majú robiť, tvoriť nemôžu, pretože si dali sľub, že budú tvoriť spoločne. James sa vráti asi po roku a začnú rokovať čo ďalej. Tak spravia konkurz na nového basáka a ani nemuseli dlho váhať a vzali Trujilla, bývalého basáka od Ozzyho. Toto sa ale oplatilo, pretože od neho dostali všetko čo chceli, navyše do kapely priviedol entuziazmus a a scelil prázdne diery vo vzťahoch jej členov. Aj keď ostaným sa možno zdá, že táto matlová legenda tvorí už len sračky, čo sa začalo albumom Load, musíme si uvedomiť, že nemajú do prdele už 20rokov, chápete? Takže go, Metallica, go!!! Metallica4ever! 95%. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Dokument, víc než jen o Metallice o "normálních" vztazích mezi lidmi svázaných velmi dlouhodobou spoluprací. Ponorková nemoc uprostřed statisícových davů. Co na tom že je to Metallica, co na tom že je to největší rockový bordel ever, tady boduje šest úplně normálních chlapů v místnosti a rozhovory, z jejichž obyčejnosti a samozřejmosti s jakou doprovází jakýkoli kreativní proces, kdekoli na světě, až mrazí. Mezi hudebními dokumenty tak patří k jasné špičce. 8/10 ()

Satan 

všechny recenze uživatele

Metallicu miluju z celého srdce, ale jsem zároveň nohama pevně na zemi a vím, co takové hraní v kapele obnáší...Určitě se neřadím mezi fanatiky, čili velké plus za poskytnutí prostoru bývalým členům Metly a jejich názor na odchod z ní (hlavně u Davea jsem při dialogu s Larsem skoro nedýchal). Dalším plusem je určitě poodkrytí soukromí jednotlivých členů a nesmí chybět ani solidní dávka materiálu ze samotného nahrávání alba. Klíčovým bodem byla určitě doba, ve které byl dokument pořízen. Nejtemnější období celé kapely, která je rozhádaná, odchází jim basák, najímá si terapeuta a frontman se vydává na léčení. Některé rozhovory mají opravdu hloubku a špičkování mezi Larsem a Jamesem je někdy dost ostré. Celou dobu jsem stál za Larsem. Za jeho názory...na hudbu, přátelství, fungování v kapele. Není to bůhvíjaký master na bicí, ale to on je srdcem kapely. Výborný dokument, který nejen, že je atraktivní svým obsahem, ale také dokáže zaujmout filmovou řečí. [Přesná stopáž: 140 min] ()

swamp 

všechny recenze uživatele

"'Fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuck!' 'I want four of them. Do it again.'" Tak tohle je naprosto parádní dokument o kapele Metallica, který pojednává o všem, co se dělo při natáčení alba St. anger. Vše je natáčeno za běhu, uprostřed snímku se rozhoduje o tom, jestli se bude natáčet dál, jsou zachyceny více či méně úspěšné studiové zkoušky, návštěvy psychologa, výběr baskytaristy..zkrátka vše.. "'Hey, it's Lars from Metallica. I'm about to stick 50 grand up your ass..' '..one dollar at a time." ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Seznámení s duchem kapely byť po mnoha letech. Cením si, že se stále nerozpadli, ani nezemřeli kvůli návykovým látkám jako jiné kapely. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Na hudbe skupiny Metallica som vyrastal a hoci od Black Albumu ich veľmi nemusím, tento dokument ma nesmierne potešil a zaujal. Dlhodobá mravenčia práca oboch režisérov, kvantum dlhodobého snímania členov skupiny a ich blízkeho okolia sa oplatila a tých 145 minút (uncut verzia) utieklo veľmi rýchlo.. Zaujímavý exkurz do života jednotlivých hudobníkov, genéza vzniku albumu St. Anger, ako aj boj s démonmi, atď, atď...Prekvapivo otvorené, nestrojené a neumelé..Vynikajúci dokument a "must-see" záležitosť pre fans! 4,5*/5 ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Hudbu Metallicy jsem v podstatě nikdy neslyšel a je to přesně ten typ muziky, který nemám rád. Snad proto mi dokument nepřipadal ničím tak výrazný. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Metalliku poslouchám nějakých 28 let. Jistou dobu to byla má nějoblíbenější metalová kapela a cením si ji dodnes, i když se po černém albu naše cesty na čas rozešly. Metallica šla dál, já zůstal u prvních čtyř desek a když byla chuť, tak i u té černé. Mnoho let mi cosi říkalo, že bych tenhle dokument neměl vidět. Ale letošní koncert kapely v Praze mě k tomu přiměl. A zhlédnutí tak trochu mému niternému pocitu dalo za pravdu. Ten dokument, obecně velmi slušná práce, skvěle koncipovaný dokument o kapele, který není jen o hudbě (vlastně skoro vůbec, respektive jen okrajově), mi poopravil mé názory na některé postavy. V některých případech dost razantně. A zjištění (ano, nepátrám a nehledám informace o kapelách, zajímá mě spíše jejich tvorba), za jakých okolností odešel Jason Newsted, pro mě nejsympatičtější a nejoblíbenější člen tohoto kolosu, mě dost zasáhlo. Dokument je to dobrý, Metallicu poslouchám dál, ale pocit, že tohle jsem neměl viět, zůstává. Někdy je dobré od tvůrce znát jen jeho tvorbu. ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Absurdná konverzačná komédia o parte zlých chalošov. V súčasnej klíme sústavného riešenia a reflektovania "toxickej maskulinity" dostáva film refreshnutý, nový kontext, ktorý nemusí byť nevyhnutne negatívny. Skôr naopak. Robí film ešte aktuálnejším. ()

Shaqualyck 

všechny recenze uživatele

I rockeři mají své dny. A někteří, třebas takový Lars Ulrich, mají JENOM své dny. Mít v kapele tuhle ukňouranou vztahovačnou primadonu je vážně za odměnu. Na druhou stranu, bez něj by byla Metallica poloviční a ‘Some Kind Of Monster‘ výrazně méně zábavnější. Stupidní hádky, k posrání klidnej cvokař, odvykačky, boj s Napsterem, výchova potomstva, tvůrčí krizovka i krkolomné hledání náhrady na věčně problematický post basáka – zkrátka je vidět, že album ‘St. Anger‘ se rodilo v hodně těžkých bolestech a fakt, že jste rocková hvězda, Vám na Vaší cestě životem nemusí být vždycky nutně ku prospěchu. Ačkoliv uznávám, že celej ten nablejskanej kolotoč slávy, peněz a chlastu je dost pádnej argument pro to založit v garáži vlastní kapelu a poohlédnout se v telefonním seznamu po čísle na nějakýho hodně dobrýho psychoterapeuta… :-) ()

Reklama

Reklama