Reklama

Reklama

Dobytí severního pólu

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

V pražské restauraci „Pod Vyšehradem”, kam Cimrman rád chodíval na rybí speciality, přisedl k němu jednoho večera majitel hostince a zeptal se ho, zda by pro příští ples ledařů branického pivovaru nesestavil živý obraz „Češi na severním pólu”. Cimrman nabídku přijal a rozhodl se, že prostuduje polární tematiku přímo na místě. Nejcennějším přínosem jeho cesty do Arktidy byl jeho objev sněžného člověka (játyho). Cimrman se s ním osobně setkal, a jelikož k tomu došlo právě v době říje, mohl zblízka pozorovat jeho pohlavní život. Po návratu do vlasti, jsa silně nachlazen, nadiktoval svému sousedu Padevětovi hru „Přetržené dítě”, která byla takřka nehratelná v podobě, jak ji rekonstruoval dr. Brukner, která je však naprosto hratelná po revizi textu, kterou později provedl prof. Vondruška. Když se Cimrman uzdravil, ale jeho pravá ruka díky omrzlinám nebyla s to udržet pero, napsal levou rukou hru „kompaktní a čirou jeko střechýl” (Šalda) Dobytí severního pólu Čechem Karlem Němcem. Z ní se svět – bohužel pozdě – dovídá, že čtveřice pražských otužilců stanula na nejsevernějším bodu naší planety o celý den dříve než Američan R. E. Peary. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (361)

Pitrsss 

všechny recenze uživatele

Jsme to my, pražští otužilci, kteří jsme stanuli na vysněném místě všech otužilců světa. - Karle, zkrať to, je tu zima. Co k tomu dodat? Brilantní hra, která pohladí po filmové duši snad každého diváka. Divadelní komika vybroušená k dokonalosti. Genialita. Je to jedna z mých nejoblíbenějších "Cimrmanovek". Zvláště Ladislav Smojlak tu přímo exceluje svým (pří)jemným humorem. Díky za autorskou dvojici Svěrák-Smoljak. Díky za Járu Cimrmana! 85% ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Cimrmanovská klasika, u které si snad musí smíchy načůrat do textilu i takoví jedinci, kterým je cimrmanovský humor cizí. Já k nim nepatřím a tak nemůžu tenhle divadelní flák se spoustou geniálních hlášek hodnotit jinak - 100%. Už jen proto, že kdykoliv se vyškrábu na nějaký kopec, můžu si hrdě zasupět: "Byl dobyt!":-) ()

Reklama

Wysch 

všechny recenze uživatele

Já se přiznám, že humor Járy Cimrmana, resp. pánů Smoljaka, Svěráka a dalších docentů jsem nikdy nepobral. Nevím, jestli jste se všichni opravdu řehnili celou dobu, já tedy ne, některé "vtipy" mi přišly "nevtipné", ale závěrem kolem a kolem to je přesto jediný Cimrman, který se dal zkonzumovat celý bez přeskakování hluchých míst. ()

wipeout 

všechny recenze uživatele

O niečo slabšie ako Dlouhý, široký, bystrozraký. No ešte stále je to humor vinikajúci, ktorý musí zaujať každého. Len škoda, že sa nevyhnete zopár hluchým miestam, dokonca sa niektoré scény scény snažia silene vyzerať humorne. Zistil som tiež, že čeština mi tu robila naozaj problémy, a to si človek myslel, že s tím nidky problém mať nebude. 3,5* ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že celý úvod (úvodní referáty), který má plných 45 minut (!), mi přišel poměrně nezajímavý a ne moc vtipný. Pak konečně dojde na samotnou „hru“, která má ovšem taky pomalý rozjezd… tudíž než se dostaneme k těm skutečně vtipným částem, už je celý divadelní záznam dávno za polovinou. Nicméně, myslím si, že právě ony humorné scény a průpovídky, jejichž původcem je především postava Frištenského (skvěle zahraná Smoljakem), jsou důvodem, proč je vlastně v rámci Cimrmana tato hra tak oblíbená. A stojí to za to! Poslední třetina mi právě díky Frištenskému spravila celkový dojem z tohoto záznamu. Celek tedy není tak dobrý a konzistentní svým humorem jako třeba Záskok, ale i tak chápu, proč je právě Dobytí severního pólu mezi lidmi tak oblíbené. Tato hra je doslova nabitá skvělými hláškami a gagy. ~(3,9)~ ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • I přesto, že Petr Reidinger na tomto záznamu vystupuje jako Roman Měcháček a později jako rolník v živém obraze, v době natáčení záznamu již alternoval Petr Bruknera v roli lékárníka Vojtěcha Šofra. (mnaucz)

Reklama

Reklama