Reklama

Reklama

Opravdový život

  • Kanada Sleepwalking
Trailer

Obsahy(1)

Peklo osamění a dospívání bez těch nejbližších.  Jedenáctiletá Tara se musí smířit s tím, že její nevyrovnaná matka náhle někam odjela s mužem, jemuž právě věnuje pozornost. Zatímco marně očekává její návrat, stále více si uvědomuje, že se o sebe nedokáže postarat. Otce Tara nikdy nepoznala a tak ji pod svá ochranná křídla alespoň na nějaký čas bere bratr matky, James...
Filmové drama o tom, jak je obtížné vymanit z nepříznivých rodinných okolností i předurčenosti osudu natočil režisér Bill Maher. Ve svém debutu se opřel o silný příběh a herecké výkony známých představitelů: Charlize Theronová ztvárnila úlohu Joleen, Dennis Hopper hraje tvrdého farmáře Reedyho. Hudbu k snímku napsal vynikající skladatel Christopher Young. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (84)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Přála jsem si, aby se mi to líbilo. Už jsem to jistě někde napsala, že filmy o zoufalcích mám ráda, ale asi to budu muset přehodnotit, protože to, co mám ráda, bude zakopaný zřejmě někde jinde. Potřebuju světýlko. Na konci tunelu. A nesmí se rozsvítit lopatou. Herci snaživý, ale jakoby utopený, toho smutku bylo moc a nesmutnější je, když místo, aby vás to emocionálně někam posunulo, tak to nudí. Takhle to bejt nemělo. A nemuselo. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Osud hold po někom háže samý hovna tak dlouho, až jednou začne ta kupa sraček člověku přerůstat přes hlavu. Takový je prostě život. Tohle je rozhodně víc opravdový, než všichni ti mladí, bohatí a děsně cool lidi co vidím v každým druhým filmu. Herecký výkony úplně všech jsou prvotřídní, ale to, co tady předvádí Nick Stahl a AnnaSophia Robb je nádhera, jsou to právě oni, kdo opravdovýmu životu davají pravou opravdovost. P.S. Oficiální text distributora psal zřejmě člověk, co se nastřelil herákem, kouřil trávu a současně ho zezadu prcala gorila, protože jedině tak může někdo napsat takhle zcestnej výblitek. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Opravdový život je film, který naprosto perfektně ukazuje onen OPRAVDOVÝ ŽIVOT. Bez servítek, bez žádných happyendů, bez jakýkoliv šance na to, že by alespoň náznakem, něco mohlo dopadnout dobře. Nedopadne. Život o tomhle není. Život je o tom ho prožít a špatné věci se naučit házet za hlavu, protože právě ty špatné věci jsou ty, které nás mají posílit. Ty dobré už jsou jenom za odměnu. Nemůžu tomuhle filmu ale dát plný počet. Film je věc, na kterou se dívám, abych od reality utekl. Jenže, když si pustím film, a vidím tam realitu, nechci na ní ještě koukat ve filmu. Vždyť já chci právě tím filmem někam utéct. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Zac Stanford .. Dneska je první den zbytku mizernýho života. __ Tenhle typ filmů mám v oblibě, jde o zajímavé civilní drama lidí na okraji společnosti. Celkem uvěřitelné, jenže jak se film přelije do road movie, ztrácí věrohodnost a začíná být naivní. Proto stěží mohou finální pasáže působit nějak silně. Herecká sestava je sice slušná a především pestrá - obě slečny jsou perfektní (AnnaSophia Robb dokonce důvodem puštění si filmu) i Nick Stahl snaživý, ale již jsem dostal od podobně laděného snímku více než nyní. ___ Co zas je proboha ten "český" distribuční název, o anotačním textu nemluvě. 65%. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Tento film presne vystihol svoju podstatu. Na nic sa nehral, bol podany tak, ako to bolo aj myslene. Samozrejme, nie som ziaden filmovy kritik a je to moj subjektivny nazor. Kedze presne takyto druh a typ filmov vyhladavam, viem co od nich ocakavat. Depresivne prostredie, pocit, ze cely zivot stoji za ho.no, ze za ho.no stat aj bude... Ale v konecnom dosledku proste spnil moje ocakavania. Herecke vykony boli fajn, postavy nam dali to, co sme aj ocakavali. Pre mna rozhodne vyborne stravenych 100 minut. ()

hellstruck

všechny recenze uživatele

Zalomila jsem to. A to jsem před tím vypila asi hektolitr kávy. Ale u tohohle filmu se prostě nedá jinak, zdlouhavější a nudnější začátek aby člověk pohledal. Takže dokoukání si raději odpustím:) ()

castor 

všechny recenze uživatele

Až po závěrečných titulcích divákovi dojde, kolik lidských pravd se v psychologickém dramatu režiséra-debutanta skrývalo. Oba sourozenci až zpětně dokazují, kde se vzala jejich lidská nejistota i citová nestálost. Filmové Joleen celý život chyběla láska otce, a tak ji značně frustrovaná nekonečně hledala u jiných mužů a onu lásku nebyla sto dávat ani vlastní dceři. Naopak její traumatizovaný bratr James, jakkoliv dobrosrdečný, nebyl schopen sám se rozhodovat, ani správně uchopit vlastní osud. Bez příkras a scénáristických berliček v melancholicky ledové atmosféře (a dosti pomalém tempu) tak každá z postav má co říct, z každé si divák může leccos vzít.. U Charlize Theron a Nicka Stahla je příjemné sledovat, jak střídají atypické, nemasové role. Zázračné dítko AnnaSophia Robb pak od návštěvy a zmodrání v továrně pana Wonky udělala mílový krok dopředu, opět na sebe dokáže strhnout veškerou pozornost a pozvolna se stává rovnocenným partnerem svých dospělých hereckých kolegů. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Který dobrák zase přejmenoval Sleepwalking na Opravdový život...To už by mělo být snad trestné! Vím, že je to v tomto případě zrovna docela obtížné přeložit, ale když to nejde, proč se nenechá původní název v angličtině? Celou dobu sledování filmu jsem si říkala, jak je ta máma podobná Charlize Theron a najednou kouknu do titulků a ona Ch.T. osobně! Celé herecké obsazení je dokonalé. Film je taky vynikající, až se to sepsulo na úplném konci, kdy tvůrci tak jako v mnoha jiných slibně rozvinutých tématech absolutně nevěděli, co z toho má nakonec vyplynout. A to mělo zásadně ovlivnit všechny 3 hlavní osoby . Závěr hozený do jakéhosi nepřesvědčivého rádoby snad happy endu nebo vytracena je jediným ale dost podstatným nedostatkem filmu. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tohle je úžasný příběh ze života, úžasný civilní film ve své nejčistší a nejdokonalejší podobě. Zkrátka příběh, který odráží tvrdou realitu a kde jen málokdo a málokdy má důvod být šťastný, veselý a bezstarostný. Ale vážení, takhle mnohdy reálný život vypadá, a proto je tento film tak dokonalý a tak povedený. Já osobně musím říci, že už jsem hodně dlouho neviděl tak příjemný a přitom realitu odrážející film, který by mě dokázal takto zaujmout. Od začátku do konce je to film, kde jednotlivým hrdinům není co závidět, a kdy si divák říká, jaká další smůla za chvíli jednotlivé postavy potká. Zkrátka dokonalý film ze života, jemuž k té dokonalosti kromě výborně napsaného příběhu a perfektně vybraných natáčecích lokací pomáhají velkou měrou také jednotliví herci. Nick Stahl, kterého jsem dosud neznal, předvedl vynikající výkon, kdy jsem mu tu jeho roli "smutného klauna", jak jsem si tento jeho part sám pro sebe nazval, po celou dobu filmu absolutně věřil a chvílemi jsem pochyboval o tom, jestli to náhodou není doopravdy. AnnaSophia Robb si vedla neméně skvěle a výsledný dojem z filmu pak dotvořil "tyran" Dennis Hopper, který roli záporáka zvládl na výbornou. Není nad čím váhat, uděluji pět hvězd. ()

venus 

všechny recenze uživatele

Nechápu, jak někdo filmu "Sleepwalking" mohl dát tak strašně nevýstižný název "Opravdový život"... ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na to, že sa jedná o režisérov debut, Sleepwalking bola veľmi dobre rozohratou partičkou dramatu, ktorá však padá na hubu spolu s nie príliš zaujímavým scenárom a (na môj vkus) málo dramatickým ukončením. To ale nemení nič na fakte, že herci dokázali utiahnuť celých 101 minút stopáže nad hranicou priemeru, za čo snímok zasluhuje minimálne tri solídne hviezdy. Hopper, Theron a Harrelson podali očakávaný štandard. Ale ústredná dvojica Nick Stahl a AnnaSophia Robb? Radosť pozerať. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Sleepwalking neponúkol nič, z čoho by som mal padnúť na zadok. Jediné, čo vo filme vyniklo, bolo celkom slušné vybudovanie atmosféry sociálnej bezútešnosti s obmedzenými možnosťami nájsť prijateľné východisko. Neexistuje ľahké riešenie, pričom niekedy dokonca človek musí aj niečo oželieť. Dejová linka bola však neskutočne nezáživná a mdlá. Situáciu trocha zachránil násilnícky Dennis Hopper, ktorý bol v postave tyranského otca dokonale presvedčivý. Okolo seba dokázal rozptýliť tak nepríjemne negatívnu auru, až z toho mrazilo. Nedostal však toľko priestoru aby celkový dojem nejako radikálne zmenil k lepšiemu. Čo ma však najviac znechutilo bol koniec. Lovím v pamäti lovím, ale nepamätám si film, kde by bolo finále tak odfláknuté a predčasne ukončené. Rozhodne ešte bolo čo k pointe filmu povedať. Škoda. Vidím to na slabší priemer, pod ktorý sa výraznou mierou podpísali výborné scénky s D. Hopperom. 55/100 ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

dávam plné hodnotenie, pretože to bol silný film s pár naozaj kryštalicky čistými emočnými scénami, jednoduchý, skoro až minimalistický, herecky dokonalý a dojemný (miestami možno až príliš, no nevadilo mi to). dennis hopper bol naozaj najhorší otec, akého si človek dokáže predstaviť, mladučká annasophie sa postupne prepracuváva do prvej ligy a ja mám rád woodyho a jeho potrhlé vedľajšie úlohy a aj v tejto ma potešil. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Pri tejto drámičke sa mi znovu potvrdila stará pravda, že keď je príbeh na prd, nezachránia ho ani sebelepší herci. Pri 100 minútovom obhrýzaní nechtov od nudy sa totiž snaha o akúkoľvek výpovednú hodnotu u mňa míňa účinkom. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Pekné, avšak "deravé"... Sleepwalking snaď ani nepôsobi ako celok. Herci sa strácajú a vynárajú, dejová línia sa snaží až veľmi tlačiť na city, prevedenie je priemerné a Bill Maher začiatočník. "Laťka" bola nastavená veľmi vysoko a niekto ju nedokázal preskočiť... Atmosféra je síce miestami dojemná a mrazivá, ale to je asi tak všetko 6/10 ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Film s výbornou melancholickou atmosférou o životě na maloměstě. Díky skvělému výběru herců celý příběh vyznívá skvěle. Ale i tak se nemůžu ubránit pocitu, že celý tak nějak zůstal v půli cesty. Některé pasáže se mi bohužel zdály až moc nedotažené, ale tyhle typy filmů mám obzvlášť ráda, proto ho i přes své nedostatky řadím do slabšího nadprůměru. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Další drama, které sice nenudí ale divák s z něj nic neodnese a ve chvíli kdy začnou závěrečné titulky okamžitě zapomene o čem to vlastně bylo. Příběh je opravdu jednoduchý. Ne zrovna výstavní matka jednoho dne zmizí a nechá svou jedenáctiletou Taru samotnou napospas osudu. Po nějaké době strávené v dětském domově se jí ujme matčin bratr a jelikož mají hluboko do kapsy vydají se spolu na venkov kde se svou sestrou vyrůstal a Tara zde poznává proč jí matka vyprávěla o tom, že už se tam nikdy nevrátí. Nick Stahl a AnnaSophie Robb předvádějí velice soldní výkony a Dennis Hopper si roli svinského otce náležitě vychutnal. ()

Reklama

Reklama