Reklama

Reklama

Dobrodružství Priscilly, královny pouště

  • Austrálie The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert (více)
Komedie / Drama / Hudební / Road movie
Austrálie, 1994, 104 min (Alternativní 100 min)

Obsahy(1)

Život je hořkosladká show... Hrdiny svérázného road movie jsou dva transvestité a jeden transsexuál, kteří se ze Sydney vydávají v ojetém autobuse láskyplně nazývaném ženským jménem Priscilla přes poušť do australského vnitrozemí, aby v městečku Alice Springs účinkovali se svou show, v jejímž rámci muži tančí ve výstředních ženských kostýmech na populární hity ze 70. let. Cestou se trojice setkává s nejrůznějšími lidmi, z nichž ovšem ne všichni jsou ochotni jejich odlišnost akceptovat... Režisér a scenárista Stephen Elliott se ve svém snímku nevyhýbá pečlivě volené vulgaritě a křiklavé melodramatičnosti. Jeho snímek, odkazující ke klasickým, často kýčovitým hollywoodským muzikálům, je prokládán řadou tanečních čísel, jimž dominují vizuálně opulentní kostýmy ústřední trojice. Jeho hlavním tématem však zůstává tolerance k odlišnosti a hledání životní rovnováhy a naděje. V hlavních rolích excelují Terence Stamp, Hugo Weaving a Guy Pearce. Snímek, který byl premiérově uveden na věhlasném filmovém festivalu ve francouzském Cannes, získal Oscara za nejlepší kostýmy a celou řadu dalších cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (137)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Napsat o něčem tak šíleném, že je to svěží, je možná trochu nepřiměřené, ale nějak mě vhodnější slovo nenapadá. Takřka neustálé afektované pobíhání nechutně nabušeného Guye Pearce, Weavingova gigantická kušna a o nic menší umělecké záměry a do trojky k tomu ještě namalovaný a dlouhovlasý Terence Stamp cedící suverénně nejsprostší hlášky v celém filmu, to už chce pořádnou dávku tolerance:) A k tomu ještě kostýmy vypadající jako něco, co uniklo z fantazie nějakého fest nevybouřeného gaylorda z ústavu módního návrhářství při psychiatrické léčebně v Havlíčkově Brodě... Až opadne úvodní šok, zjistíte že tohle všechno dohromady dává Priscille jedinečný "look" a spolu s odzbrojující přesvědčivostí ústředního tria vytváří kouzlo, jemuž se nelze ubránit. Z nuly na sto za 104 minut aneb postupná gradace k doslova velkolepému finále - to je další výživné polínko pod vysokotlaký kotel téhle road movie, a když si k tomu ještě přidáte tu švédskou čtyřku (to jako ABBA, aby nedošlo k omylu;)), pak asi tak jako já nepůjdete pod 80%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Několik lidí cestuje z místa A do místa B, prochází přitom vnitřní proměnou, setřiďují si své poznatky o životě, jednoduše se stávají jinými, pravděpodobně lepšími, osobami. Nástřel zápletky napovídá typickou road-movie. Ovšem - hlavními hrdiny jsou dva transvestité a jeden transexuál, tedy tři muži, jež rádi pestrobarevné ženské šaty a vysoké podpatky. Chovají se spontánně a bez předsudků (což však nelze říci o všech lidech, které během své cesty potkají), mezi jejich oblíbené písně patří „Čtyři tlusté trancky seděj na stole…“, jinak „otvírají hubu“ především na songy od ABBY, pravděpodobně jejich nejoblíbenější hudební skupiny („tohle je hovno Anni?“). Hlavní náplní životů těchto tří exotů je zábava a právě tu přinášejí také divákům, zoufalé výkřiky „jsme taky lidi!“ nemají zapotřebí, oni lidmi jsou, což je pro jednou příjemná změna a já vám garantuji, že stovky minut strávených v jejich společnosti nebudete litovat, nezávisle na vaší sexuální orientaci a preferovaném tvaru spodního prádla. 80% Zajímavé komentáře: Faye, Gemini ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Skvělá "polokomedie", kterou opravdu stojí za to vidět. Všichni tři transvestité jsou skvěle zahraní a hlavně Terence Stamp mě dostal. Ale i Guy Pearce a Hugo Weaving vypadají skvostně ve svých převlečcích. Ve filmu zazní mj. i jedna píseň od Abby, která je v Austrálii dodnes hodně populární. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem před mnoha lety vyrazila do kina jen a jen kvůli mé milované ABBě. Víc mě nezajímalo a popravdě o moc víc jsem si z filmu ani nepamatovala. Trochu přeháním :- ). A konečně jsem měla možnost vidět ho znovu a pokorně přidávám 1* do plného hodnocení. Australská poušť a v ní tak nepatřičně působící šílené kostýmy podivné trojice. Zvláštní, výstřední a rozevláté bytosti v lodičkách, tančící na hity 70. let. Jejich nejoblíbenějším repertoárem je ABBA ( v tom jsme zajedno), i když písniček ABBy ve filmu moc nezazní. Autobus Priscilla se švédskou vlajkou a nápisem „hajzlové s AIDS táhněte domů“ přetřený levandulovou barvou a velké putování za sjednaným angažmá. Nádherný film. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Snad jedna z nejkrásnějších komedií co jsem kdy viděl. Je bizarní ale ne nevkusná, což by se klidně mohlo nechtěně povést. Vítězstvím je scénář a herecké obsazení. Scénář z toho důvodu, že natočit čisté road movie o 2 transvestitech a jednom transsexuálovi je už samo o sobě úžasné.Ovšem zpraocvat to tak aby ty postavy nebyly pouze chlapáci mluvící fistulkou v OPRAVDU extravagantních kostýmech potřebuje větší preciznost.Elliot si musel pomyslet, že se casting zbláznil, ale risk se vyplatil a já se po dlouhé době opravdu od srdce zasmál(debaty v autobuse, pingopongové míčky ad). Kdykoliv můžu tak si ji rád pustím, protože se dá vidět několikrát a neomrzí se! ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní komedie o toleranci k jinakosti skýtá především netradiční herecké příležitosti Guy Perceovi a hlavně Terenci Stampovi (zde je tento obvyklý drsňák skutečně k nepoznání). Nominace na Zlatý glóbus za film a pro Stampa, Britové ho nominovali na BAFTU za výpravu, hudbu (Guy Gross), scénář, Stampa, kameru a cenu mu dali za úžasně extravagantní kostýmy a masky. ()

dobytek odpad!

všechny recenze uživatele

Tenhle film byl tak otřesnej zážitek, že jsem myslel, že to natočil nějakej sadistickej úchyl, aby mučil diváky. Nějak mi totiž nedošlo, co je zajímavýho nebo snad vtipnýho na bandě tranďáků, co jezdí růžovym autobusem a předváděj nějaký svoje buznoviny. K tomu si ještě připočítejte, že ve filmu prakticky celou dobu uslyšíte to nejpříšernější disko, který kdy vzniklo (Gloria Gaynor, Village people a podobný sračky) a dílo je dokonáno. Já můžu jenom napsat, že je to akorát hnusnej kýč a podruhý se na to rozhodně dívat nebudu. Docela by mě zajímalo, čim si film vysloužil tak vysoký hodnocení od ostatních uživatelů. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Now listen here, you mullet. Why donˈt you just light your tampon and blow your box apart? Because itˈs the only bang youˈre ever gonna get, sweetheart!“ Stamp jako elegantní vdova s vytříbeným slovníkem je ředitel tohohle autobusu a Pearce s Weavingem jsou tam jen na pac a pusu.. Excentrické, chvílemi smutné a chvílemi hrozně vitální road movie plné ještěrek, extravagantních kostýmů a více, či méně zásadních proměn (tak jak to na cestách, co bývají cílem, často chodí). P.S.: To takhle pozitivně portrétujete LGBT témata a najednou zjistíte, že jste sexista a rasista s předsudky vůči Filipínkám. Dá se vůbec zavděčit všem..? ()

mysicka 

všechny recenze uživatele

juhůůů:-) spousta barev, krásných písní, neuvěřitelných kostýmů, humoru, tolerance, otevřených očí a jeden růžovoučký (totiž pardon - levandulový) autobus napříč australskou pouští... ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Horkosladká, giliamovská road-movie, s hromadou uletených charakterov, z ktorých sú mnohí aj napriek svojej excentrickosti ľudskejší ako veľa "normálnych" ľudí. Vtipné, dojímavé, vizuálne nádherné, so špičkovými hereckými výkonmi. A ten austrálsky akcent je jednoducho úžasný :). (10/10) ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Priscilla, zazářila v kinech v době totality a naprosto mě vzala, pak jsem ji viděla dabovanou na VHS, trošku to ubralo na dojmu, ale těším se na ní znovu, jen co bude trochu času. Krásný lidský příběh naprosto JINÝ, kdo film viděl, určitě mu zůstane dlouho v hlavě z toho či jiného důvodu (tím myslím i ty hochy, kterým brknul na nějakou strunku a děsně je pobouřil...nebo snad pobouřil i nějaké holky?) ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

"Co to povídáš? Tohle že je hovno ABBY?" Guy Pearce vystupuje z autobusu s lahodným názvem Priscilla a div se nepřizabije. "Měli sme radši letět!" povídá poté, co se kamera vznese do výšky a zabírá australskou poušť, která nemá konce. V tu chvíli máte pocit souznění s těma třema transexuálama. Nemusíte nosit podvazky, aby jste jim porozuměli. Ona bohatě stačí životní zkušenost a pochopení k těm chlapům-ženskejm nebo má říct dětem? Obvzlášť role Guye Pearce je famózní. Jeho Felicia- žena bez závazků a někdy i rozumu- je napsaná fakt s citem a pobavíte se u ní královsky. Guy ji navíc zahrál tak, že mu jeho homosexuální polohu uvěříte. Je plnej energie a i když dostane přes hubu, budete mu fandit jako blázni. A u ABBA konce budete mít mega náladu :D ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Vedro, poušť, Austrálie, autobus, ABBA a transky, vesměs staré. Hmm, řekli byste, ale ono ne, ono je to spíš jééé, super:-)))) ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nejsem příznivcem LGBT filmů jak se jim dnes říká a asi nikdy nebudu. Vadí mi způsob jakým menšiny nutí majoritě respekt k jejich odlišnosti. Tolerance má být přirozená, ne vynucovaná. A čím víc se tak děje, tím více mi všechny ty menšiny lezou na nervy se svými stupňujícími se požadavky. Přitom je to dle Darwina věc, která se vyřeší sama - slepá větev vývoje. Nicméně chápu, že to někteří jedinci uvěznění v tělech, která si nepřejí nemají jednoduché. Že také touží po svobodě a obyčejném respektu bez posměšků. A řeknu vám rovnou, že tenhle film to překrásně nenásilně a nenuceně ukazuje. A já jsem rád, že jsem jej viděl. Původně jsem si totiž myslel, že je to obyčejná roadmovie s partou přátel v autobusu. Obsah jsem nečetl a na film narazil náhodou. Říkám si hm... Má milovaná Austrálie, hliníkovej třínápravovej křižník, komedie... To jsou ingredience co já rád. Jenže z party přátel se hned v úvodu vyklube tojice transsexuálů jedoucí přes půl Austrálie předvést svoji transvesti show. A ačkoliv je to roadmovie lehce bizardní, nutí místy k zamyšlení. Film je plný hudby, šílených kostýmů a přenádherných scenérií Austrálie. Úvodní herecká trojice Stamp, Weaving a Pierce plus Hunter v roli mechanika Billa předvedli fakt herecký koncert. Tady nemohu jinak a dávám za 4 kostýmy skupiny ABBA. * * * * ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Rozkošný gýč s úchvatnými výtvarnými nápadmi, štipľavým humorom a očarujúcimi hereckými výstrelkami ústrednej trojice, ktorý sa nevie rozhodnúť, či chce byť komédiou alebo drámou, a tak je výsledok trochu neistý. Hudobné čísla v extravagantných šatách, teatrálna a nesmierne vtipná exhibícia transvestitov, to všetko je síce pekné, ale občas je to prehnané natoľko, že už to vtipné nie je, alebo naopak prichádzajú dramatickejšie momenty. Asi najlepšie by poslúžila čisto komediálna forma s vypointovanejšími vtipmi. V tomto smere ma viac bavila francúzsko-talianska klasika Cage aux folles. 70% ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Bizarný, zábavný, skvelý, uletený, nádherný hudobný road movie s výborným soundtrackom, hercami, réžiou a príbehom. Samé superlatívy. Terence Stamp, Hugo Weaving, Guy Pearce sú nezabudnuteľní v tých svojich sexi šatičkách. ()

Reklama

Reklama