Reklama

Reklama

Dobrodružství Priscilly, královny pouště

  • Austrálie The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert (více)
Komedie / Drama / Hudební / Road movie
Austrálie, 1994, 104 min (Alternativní 100 min)

Obsahy(1)

Život je hořkosladká show... Hrdiny svérázného road movie jsou dva transvestité a jeden transsexuál, kteří se ze Sydney vydávají v ojetém autobuse láskyplně nazývaném ženským jménem Priscilla přes poušť do australského vnitrozemí, aby v městečku Alice Springs účinkovali se svou show, v jejímž rámci muži tančí ve výstředních ženských kostýmech na populární hity ze 70. let. Cestou se trojice setkává s nejrůznějšími lidmi, z nichž ovšem ne všichni jsou ochotni jejich odlišnost akceptovat... Režisér a scenárista Stephen Elliott se ve svém snímku nevyhýbá pečlivě volené vulgaritě a křiklavé melodramatičnosti. Jeho snímek, odkazující ke klasickým, často kýčovitým hollywoodským muzikálům, je prokládán řadou tanečních čísel, jimž dominují vizuálně opulentní kostýmy ústřední trojice. Jeho hlavním tématem však zůstává tolerance k odlišnosti a hledání životní rovnováhy a naděje. V hlavních rolích excelují Terence Stamp, Hugo Weaving a Guy Pearce. Snímek, který byl premiérově uveden na věhlasném filmovém festivalu ve francouzském Cannes, získal Oscara za nejlepší kostýmy a celou řadu dalších cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (136)

Disk 

všechny recenze uživatele

Viděno poprvé v životě a o to větší překvapení tahle boží pecka byla. No a ten závěr? Přesně takovouhle vzpruhu člověk potřebuje._________________EDIT po druhém zhlédnutí v kině: Obrovská pecka z Austrálie, která vůbec nestárne, nemluvě o skutečnosti, že atmosféra kinosálu přidává na diváckém zážitku. Boží soundtrack, výborní herci a skvělá chemie mezi nimi a konec je ultimátní doják. Priscilla je velká láska, kterou si člověk zamiluje v jakémkoli věku, a patří mezi nejlepší pohodové filmy minimálně posledních třiceti let. ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Už jenom ten nápad, že se hovno zpěvačky ze supergrupy ABBA projede napříč Austrálií v autobuse, je skutečnost hodná minimálně zapamatování. No, a kdyby Hugo Weaving dával dohromady Společenstvo prstenu v jakémkoli mundůru z tohohle filmu, tak by všem členům mohl ušetřit nechutnou štrapác. Stačilo by Sauronovi poslat fotku a Mordor je smíchy v troskách. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý a neotrelý námet, ktorý rozoberá téma sexuálnych menšín (predovšetkým transsexualizmus a transvestizmus). Trojica hlavných predstaviteľov patrí práve do týchto kategórií. Ich pohľad na svet je prevažne optimistický, bez sebaľútosti voči okolitému vnímaniu ľudí kontra ich osobnosť. Režisér filmu, Stephan Elliott sa zjavne nebál pustiť do pomerne kontroverznej témy s kopou ženských prevlečkov a pre puritánske publikom nadmieru neprimeraným vtípkom, na ktorých som sa mimochodom váľal smiechmi. Čo však prevažuje nad všetkými kladmi sú herecké výkony presdtaviteľov (Weawing, Stamp, Pearce) a dokonalo odsýpajúca, dejová línia. Kostýmy, farby, prihriate srandičky, dlhá cesta za vysnenou šou. Odporúčam každému, kto ako ja, miluje road-filmy (naprieč Ameriku). ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Priscilla je starý autobus, vezoucí 3 transvenstity napříč pouští. Během cesty se semele řada veselých i dojemných příhod prokládaných hudebními čísly ve stylu travesti show. Po celou dobu mně dělalo velké potíže identifikovat se s postavami a jinak jsem se až moooooc nudil. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

austrálski transvestiti sú veselá partia ľudí a priscilla je jedno pestrofarebné, optimistické dielko, jedna z najzábavnejších a najenergickejších road movie, aké som kedy videl; ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Musím sa priznať, že jediným dôvodom, prečo som sa rozhodol tento film pozrieť, je jeho zaradenie do publikácie 1001 filmov, ktoré musíte vidieť atď.. Som rád, že som ho videl a že som ho videl až teraz, keď viem, kto sú Terence Stamp, Hugo Weaving a Guy Pearce a potom, čo som ich videl v mnohých, diametrálne odlišných úlohách. Takže predsudky stranou, Priscilla je vydarený film, založený na silných hereckých výkonoch, vďaka ktorým vám budú postavy blízke a časom aj zabudnete na ich, povedzme že, "inakosť". Vďaka "púštnej" atmosfére filmu som čakal, že sa niekde z rohu prirúti Mad Max. ()

nascendi odpad!

všechny recenze uživatele

"Můžeme o filmu vést spory, můžeme s ním nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti němu dá dělat." Vlastne nie. Ešte ho môžem označiť za odpad, čo s radosťou vykonám, pretože tolerancia k úchylom je to posledné k čomu by som mohol dospieť. Ani to nebudem odôvodňovať, pretože ma napadajú iba samé žalovateľné vyjadrenia. ()

FrodoF 

všechny recenze uživatele

Dokonale bizarní, zábavná, ujetá road movie s několika nezapomenutelnými scénami, dokonalými kostýmy, dobrými hereckými výkony dnes známých herců a neprvoplánovým scénářem. Není to sice na 5*, ale mě se to docela dost líbilo. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Viem, o čo tu Elliottovi išlo, ale mňa táto gýčová road movie s tromi slečnami, ich alegorickým autobusom a s občasnými vystúpeniami extra nebavila. Bohužiaľ. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tak třeba ta úvodní písnička (ač nazpívaná mnohem dřív, než vznikl námět na film) se povedla... nebo český dabing s Vladimírem Brabcem (ač zase nahrán později, než byl film dokončen). Opět značné míjení v tématu i podání, americká Ptačí klec na značně podobné téma mi připadala daleko povedenější a hlavně tolik nepřekypovala nudou skloubenou s trapností. (viděno v rámci "Challenge Tour 2020" – 30 dnů se světovou kinematografií) ()

packa 

všechny recenze uživatele

Jak jsem mohl celé roky ignorovat takový báječný film? Ústřední herecké trio se parádně vyřádilo, až jsem místy slzel smíchy. A závěrečná Mamma Mia prostě neměla chybu, Guy Pearce jako Agnetha byl k sežrání :-) ()

lola3121 

všechny recenze uživatele

Tak především, nejedná se ani tak o Priscillu, což je autobus, nýbrž o dva transvestity a jednoho transsexuála, kteří se tím autobusem vydávají napříč Austrálií s cílem splnit dětský sen jednoho z nich - zdolat King´s canyon v botách na podpatku a kostýmech královny (ABBA forever!). Všichni tři hlavní představitelé jsou v rolích bukvic tak věrohodní, že jsem v nich jen stěží poznávala herce, kteří později hráli drsňáky v Matrixu nebo Mementu. Bohatá kostýmní výprava a zpěvně-taneční kousky se střídají s vtipnými (a taky sprostými) dialogy i se záběry nádherné australské přírody. S těmahle chlapíkama (holkama?) bych si tu road movie střihla taky moc ráda, klidně bych třeba obracela kazety v kazeťáku, kdyby mě vzali sebou. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Divoká, všemi barvami a odstíny laděná road-movie, ve které se netradiční trojka vydá na cestu skrze australskou poušť, mě vskutku v mnoha směrech pobavila a zaujala. Všichni tři herci jsou ve svých rolích úžasní, nehostinné prostředí (vizuálně i společensky) Austrálie pěkně zobrazené a hudební doprovod (hlavně Mamma Mia!) byl už jen třešničkou na dortu. Zkrátka film, který se nemusí líbit každému, ale já jsem si zde své našel. ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

Všetci traja boli úžasné kráľovné v neskutočných kostýmoch. Plus skvelý humor. A hneď ako som prišla domov som si musela pustiť Abbu. Btw, jeden známy mi povedal, že to má smutný koniec. Tak som sa o tých exotov bála! Hlavne keď Adam išiel na trip do mesta, v ktorom nemajú radi transsky. (Filmový festival inakosti, Lumiere - 25.10.2013) ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Obrovské překvapení. Film jsem shlédla až s velkým zpožděním a není snad nic, co by se mi na něm nelíbilo - bláznivé kostýmy, krásná australská příroda a především úžasné výkony dnešních "drsňáků" (Hugo Weaving + Guy Pearce). Jestlipak už tenkrát tušili, jaké skvostné role je v budoucnosti čekají :-) Prostě lahůdka, na kterou se kdykoliv ráda podívám znovu. ()

Hogun 

všechny recenze uživatele

Hudba - áno, kostýmy - aaaano, príbeh - ako tak, tanec - nieeeee... ak by mala vypadať transvesty show takto, tak sa nečudujem "nadšenej" reakcii publika na jednom z ich vystúpení. Chlapi si pred natáčaním mohli ísť nejakú najprv pozrieť. Situáciu ako tak zachraňuje pomerne ľahko predvídatľná dejová línia, ale násilne priteplené situácie a ani prvky 4%nej diskriminácie mi ku celkovo dosť rozporuplnému dojmu nepridali. Takže 5/10. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Chvílemi je až příliš bizardní na to,abych si ji skutečně zamiloval,přesto je Priscilla film kouzelný,už jen díky faktu,že po jeho zhlédnutí se člověku zvedne nálada minimálně o dvě stě procent.Celá trojice hlavních představitelů je vskutku skvostná,já si nejvíc oblíbil Guye Pearce,který zahrál neskutečně,potom co jsem ho viděl v Mementu bych si ho v takové roli absolutně nedokázal představit,ovšem vyvedl mě z omylu.Dávám velmi silné čtyři,hlavně kvůli faktu,že mi chvíli trvalo do filmu proniknout.Ovšem určitě se podívám znovu a pak,kdo ví... 85 % ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Dokonalé vo svojej výstrednosti. Nedeje sa žiaden režisérsky zázrak, ani náhodou, ale páni Stamp, Pierce a Weaving - to sú zazraky hneď tri. Za kostýmy ďalšia hviezda a úsmev po filme ďalšia. A to nie je málo ! ()

Reklama

Reklama