Reklama

Reklama

Dobrodružství Priscilly, královny pouště

  • Austrálie The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert (více)
Komedie / Drama / Hudební / Road movie
Austrálie, 1994, 104 min (Alternativní 100 min)

Obsahy(1)

Život je hořkosladká show... Hrdiny svérázného road movie jsou dva transvestité a jeden transsexuál, kteří se ze Sydney vydávají v ojetém autobuse láskyplně nazývaném ženským jménem Priscilla přes poušť do australského vnitrozemí, aby v městečku Alice Springs účinkovali se svou show, v jejímž rámci muži tančí ve výstředních ženských kostýmech na populární hity ze 70. let. Cestou se trojice setkává s nejrůznějšími lidmi, z nichž ovšem ne všichni jsou ochotni jejich odlišnost akceptovat... Režisér a scenárista Stephen Elliott se ve svém snímku nevyhýbá pečlivě volené vulgaritě a křiklavé melodramatičnosti. Jeho snímek, odkazující ke klasickým, často kýčovitým hollywoodským muzikálům, je prokládán řadou tanečních čísel, jimž dominují vizuálně opulentní kostýmy ústřední trojice. Jeho hlavním tématem však zůstává tolerance k odlišnosti a hledání životní rovnováhy a naděje. V hlavních rolích excelují Terence Stamp, Hugo Weaving a Guy Pearce. Snímek, který byl premiérově uveden na věhlasném filmovém festivalu ve francouzském Cannes, získal Oscara za nejlepší kostýmy a celou řadu dalších cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (137)

danecek24 

všechny recenze uživatele

52. Zlatý Glóbus za rok 1994 - nominace (2) - Nejlepší film (komedie / muzikál), Nejlepší herec (komedie / muzikál) - Terence Stamp ()

carly 

všechny recenze uživatele

je veľmi ťažké byť sám sebou. zvlášť ak je celý svet proti vám. ale keď máte priateľov, ktorí za vami stoja za každých okolností, život je hneď o trochu krajší a ľahší. a nikdy neviete, kde tých priateľov môžete stretnúť ()

zette 

všechny recenze uživatele

Celkem nechapu, co vidite na teto nudne road movie trech transvestitu? Mozna, ze pred tema dvaceti lety film jeste dokazal nejak zapusobit nebo snad sokovat. Kostymy ok, ale show nic moc. Na drama moc usmevne, na komedii malo vtipne. ()

Jermann 

všechny recenze uživatele

Já prostě miluju road movies a tenhle je jednoznačně nejbarevnější, jaký znám. Ty šílené kostýmy v kontrastu s australskou pouští snad musí být vidět i z vesmíru a jejich majitelé jsou natolik sví, že je prakticky nemožné si je neoblíbit. Každý z pasažérů nablýskané Priscilly má své problémy a démony, s kterými se po svém srovnává, ale nečekejte žádná dramata či tragické zvraty .. tenhle film je o pohodě a nadhledu. "I've said it before, and I'll say it again. No more fucking ABBA!" ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

V hadrech a namaskovanej nejlíp vypadal Guy Pearce, při vystoupeních nejlíp zpíval Hugo Weaving a Terence Stamp (chlap, do kterýho byste to nikdy neřekli) byl nejlepší přirozená ženská. A pak že se mi nelíbí filmy o buznách. Škoda, že všechny svoje nejlepší kostýmy předvedli během jedné jediné písničky, to bylo trapný (jako že se nemohli stíhat tak rychle převlíkat) - ale leguáni z nich byli úžasní. No byla to zábava! A všimněte si takovýho toho plk plk zvuku, ten je tam pořád... ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Bizarný a zaujímavý film. Miestami naozaj vtipný. Hoci nemám rád prvoplánové vtipy á la chlap sa prezlečie za ženu - HO HO HO, tentokrát to bolo naozaj vtipné. Pomohlo výborné obsadenie (kde vedie Terence Stamp, ktorý je skrátka dokonalý- za to mala byť nominácia na Oscara), kde bolo vidieť, že herci si natáčanie zrejme poriadne užili. Šialene extravagantné kostýmy sú tiež výborné (a Akadémia konečne raz dala Oscara tam kam patrí). Veľmi príjemne prekvapenie. Pochvala smeruje aj za to, že takto absurdný film nie je v dramatických scénach nechcene smiešny. ()

Idego 

všechny recenze uživatele

One more push, I'm gonna smack his face so hard he'll have to stick his toothbrush up his arse to clean his teeth! aneb milujeme Bernardette. Sempre Libera z Verdiho La Traviaty zpívaná drag queen sedící ve flitrovém oblečku s 30m závojem na třímetrovém střevíčku usazeném na střeše levandulového autobusu jménem Priscilla uhánějícím australskou pouští. Vivat ABBA! ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem si pod tím fantazii jitřícím názvem představoval mimořádně extravagantní úlet, originální, drzou, málem undergroundovou jízdu, a po pravdě jsem z reality trochu zklamanej; problém bude nejspíš v tom, že mě samotný fenomén travesty show ani disko popíky nijak zvlášť nefascinují (v dobrém ani špatném), rozjařenost z toho, s jakým stylem a chutí své drag queens hrají Hugo Weaving a hlavně blazeovaný Terence Stamp, trousící krásně přisprostlé sarkasmy, mi vydržela jen chvíli, a pak už mi ke koukání zbyla jen nevzrušivá idylka v půvabných kulisách australské pouště s občasným krotkým náznakem dramatu či mírného dojáku o intenzitě zdařilé telenovely. Tenkrát před čtvrt stoletím to možná bylo větší zjevení, ale na druhou stranu, takové nesrovnatelně podvratnější, šílenější i zábavnější Rocky Horror Picture Show má ještě o dvě dekády víc, a o Almodóvarových komediích nebo Snídani na Plutu se snad ani není fér zmiňovat. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Křiklavá, družná, duhová estráda jevištních múz, která nepostrádá ohnivých hřív, tvářenky, růž, podpatky, dlouhé nohy v silonkách, nehty zrovna tak, lakované dorůžova. Plenér s turné návratů, zastavení s pocity, kterým se na růžích nestele, vkrádá se do nich kaktusový /vý/květ. ()

Tinne 

všechny recenze uživatele

Báječně jsem se bavila, nádherná příroda, skvostné kostýmy i herecké výkony. A poprvé v životě jsem nějakému chlapovi (H.Weavingovi) záviděla, ty nádherné dlouhé a štíhlé nohy :-) ()

senor 

všechny recenze uživatele

Je to funny, je to groovy, je to glamour, je to svižné, má to super soundtrack a nechybí ani poselství o tom že transvestita může být dobrým otcem. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Naprosto souhlasím s dobytkem. Tento film jsem si opatřil na doporučení stejně nadšených přátel pro travesty jako jsou předchozí hodnotící. Film má několik nedostatků. Má to být vtipné ale scénář není vtipný(Dej si tampon do k_ndy a to bude tvůj nejlepší M_d jakej si zažila...bla bla, Kde ses naučil chlastat?...Jakýho máš ptáka?). Jelikož je Austrálie krásná, mohl by mít kameraman nápady aspoň v exteriérech ale nemá. Hudba je poskládána s těch nejodpornějších sraček diska. Poslání-sdělení má tento film též pofidérní: Jsem stárnoucí buzna, nedělám nic, nic neumím akorát se převlíkám do babskejch hadrů, tancuju na strašný kraviny, pařím a sem tam se sjedu. Cestuju a žvaním blbiny, zaplatí to patrně australský daňový poplatník a měl by mě tolerovat a obdivovat jakej jsem IN. Neodporná na tomto dílku mi připadala ta hezká maorka, která z vaginy střílela míčky po hospodě takže 1 hvězda. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Neobvyklý film s neobvyklými hrdiny putujícími úžasnou krajinou Australie. V tomhle příběhu je vše jakoby načrtnuté a nedořečené a každý divák se musí trochu vcítit do "holek", aby si film užil. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Road movie s tranďákama, které snesu jen díky tomu, že jde nyní již o známé ksichty. Takže v první řadě jde o zábavné porovnání s jejich jinými rolemi. Dále jsou ve filmu fajnové písničky, i když k nim taneční čísla jsou totálně jalová. Pro méně znalé filmové fandy je tak hlavním konfrontace tranďáků s místními vidláky. A to je docela sranda. Určitě to tak stojí za zkouknutí. Mimo jiné i kvůli vystoupení s pingpongáči alias Winona Ryderová v Southparku Pekle na Zemi. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Bizarní napůlmuzikál plný barev, který rozhodně není pro každého. Dnes už ovšem toto téma není tak šokující (bohužel pro film) a tak nejzajímavější zůstávají fantastické kostýmy, skvěle souznící s neopakovatelnou Australskou krajinou. Další kudlou v zádech tohoto snímku je navíc český dabing, který je snad spíš parodií... ()

shantim 

všechny recenze uživatele

Absolutně nejlepší road - movie, co jsem kdy viděl! Herci do toho dali vše a výprava se hodně pochlapila (vzhledem k námětu možná nevhodné slovo!), režijně naprosto bez chyby! Skvělé dialogy a příjemný humor pak z tohoto snímku dělají opravdu filmový skvost. 90% hvězdiček ()

mandlova 

všechny recenze uživatele

Priscilla je jediná a neoddiskutovatelná královna pouště! Rozhodně nejlepší film o trans-, co jsem kdy viděla (Hedwig and the Angry Inch, Boys Don't Cry - oboje s mými 4*) ()

jitrnic 

všechny recenze uživatele

Gemini popsal poměrně přesně moje pocity při sledování filmu - můj pocit z něho se tedy sice nevyvíjel z nuly na sto, ale asi tak ze čtyřiceti na osmdesát. Z počátku mě dost iritoval okatě výchovný ráz příběhu, na travesty show taky zrovna neujíždím a Guy Pearce mi přišel naprosto strašný. Zlom nastal někdy ve chvíli, kdy se na scéně objevil "výkal Abby", to jsem se poprvé zasmál, od té chvíle se příběh i herci (i já jako divák) tak nějak uvolní z počáteční křeče a film dospěje ve svěžím tempu až do povedeného finále. Navíc se moje pocity vyvíjely přesně tak, jak si to tvůrci přáli. Z počátečního zhnusení jsem se dopracoval až k obdivu všech tří hlavních představitelů (včetně Pearce, u kterého mi došlo, že afektovaného homosexuála je vhodné ztvárnit afektovaným způsobem) a jejich vystoupení se mi líbila čím dál tím víc. Je to zvláštní zážitek vidět pozdější představitele tak v nejlepším smyslu slova chlapáckých rolí jako jsou agent Smith z Matrixu nebo Leonard z Mementa na pódiu v kalhotkách a síťovaných punčochách... ()

Reklama

Reklama