Reklama

Reklama

Dobrodružství Priscilly, královny pouště

  • Austrálie The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert (více)
Komedie / Drama / Hudební / Road movie
Austrálie, 1994, 104 min (Alternativní 100 min)

Obsahy(1)

Život je hořkosladká show... Hrdiny svérázného road movie jsou dva transvestité a jeden transsexuál, kteří se ze Sydney vydávají v ojetém autobuse láskyplně nazývaném ženským jménem Priscilla přes poušť do australského vnitrozemí, aby v městečku Alice Springs účinkovali se svou show, v jejímž rámci muži tančí ve výstředních ženských kostýmech na populární hity ze 70. let. Cestou se trojice setkává s nejrůznějšími lidmi, z nichž ovšem ne všichni jsou ochotni jejich odlišnost akceptovat... Režisér a scenárista Stephen Elliott se ve svém snímku nevyhýbá pečlivě volené vulgaritě a křiklavé melodramatičnosti. Jeho snímek, odkazující ke klasickým, často kýčovitým hollywoodským muzikálům, je prokládán řadou tanečních čísel, jimž dominují vizuálně opulentní kostýmy ústřední trojice. Jeho hlavním tématem však zůstává tolerance k odlišnosti a hledání životní rovnováhy a naděje. V hlavních rolích excelují Terence Stamp, Hugo Weaving a Guy Pearce. Snímek, který byl premiérově uveden na věhlasném filmovém festivalu ve francouzském Cannes, získal Oscara za nejlepší kostýmy a celou řadu dalších cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (137)

Kalidor_ 

všechny recenze uživatele

Už jsem se dlouho takhle nenasmál. Když šlo trio z Uranu dělat show Aborigincům tak jsem se smál asi pět minut v kuse :-) ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Krátko po začiatku filmu som si spomenul, že som ho už skúšal pozerať, ale nedopozeral. Tentoraz som dopozeral a pritom otestoval svoju trpezlivosť. Bolo to na hrane aj pri mojej tolerancii k inakosti. Horšie ako tá inakosť boli otravné postavy, nulový príbeh a jedine hudba to občas držala nad vodou. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Hned na začátku musím na rovinu napsat, že na představení travesti show bych nikdy dobrovolně nešel a natřásající transvestita v křiklavém kostýmu ve mně vyvolává odpor. Přesto jsem si film Dobrodružství Priscilly, královny pouště v rámci rozšíření svých obzorů, posouvání svých hranic a tréninku své tolerance nakonec pustil. :-) A dobře jsem udělal. Sice na danou subkulturu názor nezměním, ale díky filmovému vhledu ji možná o trochu více pochopím. Film je totiž vcelku dobře natočený. V podstatě jde o klasický mustr road movie a o nepochopení jedné z mnoha menšin v naší lidské společnosti. Především herecké výkony byly výborné, Hugo Weaving a Guy Pearce byli sakra uvěřitelní. Když ke kladům připočtu několik vtipných scén, které se zakládají právě na naprosté netoleranci buranské většiny k menšinám a také postupné ponoření do psychologie postav a lehkou psychologickou nadstavbu, rád udělím tři hvězdy. Na víc to vzhledem k tématu ale není. ()

cab 

všechny recenze uživatele

Pribeh tri transvestitu vydavajic se na strastiplnou pout pres pul Australie, aby predstavily svou netradicni show plnou hitu let 70. a 80. hlavne od ABBY a tanecnich kreaci v extravagantnich kostymech. Herecka kvalita, vyprava a dialogy jsou stezejnim bodem tohoto komedialniho dila, kde je stale patrne, jak na tuhle komunitu lidi nahlizi vetsina z nas, coz je v 21. stoleti smutne. 70% ()

Radim 

všechny recenze uživatele

Základní charakteristikou filmu je jedno slovo - bizarní. To ale v žádném případě nesnižuje kvalitu a koukatelnost filmu. Opravdu skvělá road movie tří transvestitů australskou pouští. Geniální kostýmy, skvělá hudba, vynikající škleby Huga Weavinga alias "Agenta Smithe". A hlavně neuvěřitelná finální show v casinu. Při natáčení musela být opravdu velká prča. ()

_ksilt 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem si po letech od premiery pripomel a opet sem se perfektne bavil, vyborne sehrana particka hercu s dominujicim Terencem Stampem v naprosto uveritelne roli. Parada, ty kostymy a soundtrack . ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

2,5  Ťažko sa mi dá k tomuto vyjadriť, aby som náhodou nezranil niekoho city. Mám silný pocit, že sa všade tá "inakosť" vyzdvihuje až do tej miery, že o chvíľu nikto nebude vedieť, ako vlastne vyzerá tá "jednakosť". Je to akýsi travesty road movie s celkom zaujímavým príbehom, ktorý je niekedy až dobrodružného charakteru. Stavia na výborných výborných hereckých výkonoch štyroch hlavných postáv, aj keď sú to typovo zrejme poslední herci, ktorých si viem predstaviť do rolí transvestitov. Ďalšou silnou stránkou je obrazová krása, či už sa jedná o scenérie austrálskej krajiny, alebo o výtvarne pekne stvárnenú kostýmovú show plnú pastelových farieb. Keď sme pri tých travesty show vystúpeniach, tak pri ich sledovaní som mal značne rozporuplné pocity. Na jednej strane tá spomínaná výtvarná krása, na strane druhej stupidita a trápnosť. Výnimkou je asi len vystúpenie pre domorodcov v púšti, pri ktorom som sa výborne bavil. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Bože, autor a režisér to asi nemají v hlavě tak úplně v pořádku a jejich orientace je zcela jasná. Takovýhle film se chlapovi prostě líbit nemůže! To v jakém prostředí se film odehrává by ani tak nevadilo, ale jaká pohádka s přeslazeným koncem to je, je neúnosné. ()

Furmi 

všechny recenze uživatele

Film už hneď od jeho začiatku hovorí "zahoďte tie predsudky" a to som aj urobil. Výsledkom je veľmi impozantný film so skvelými úžasnými kostýmami (veď za ne bol aj patrične ocenený) a neopísateľnými hereckými výkonmi trojice hlavných postáv. Príbeh je tiež zrobený zaujímavou formou ktorá ukazuje transexuálov ako "ľudské bytosti" a nie ako zvrhlíkov... Menej ako 5* som dať proste nemohol. 89% ()

Chudobka 

všechny recenze uživatele

Nevím, proč jsem tenhle film tak dlouho odkládala. Asi proto, že nemám ráda ABBU. Včera jsem byla okouzlena tou bezvadnou trojkou chlápků a moc jsem jim fandila. Občas se chovali šíleně, Guy Pearce tam věčně poletoval, ale to, co předváděli, bylo tak lidské, až mě to dojímalo. Všichni tři herci byli úžasní, ale nejvíc se mi líbil Terence Stamp - a nejen proto, že už taky nejsem nejmladší. Paráda. Nemohla jsem se odtrhnout od obrazovky. Závěr plný naděje mě potěšil. Za všech okolností člověku vždycky zbývá naděje. ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Nemohu jinak, ale tahle hořká komedie, to je perla! Tři chlapi (holki) jedou růžovým autobusem napříč pouští austrálie, zastavují v těch největších dírách a šokují místní obyvatele svým uranským zevřením. Protože co dělá transku transkou jsou hlavně avantgardní oblečky a obrovské róby z těch nejnepravděpodobnějších barev. Oscara za kostýmy si opravdu zaslouží. K obsazení nemám výhrady, všichni tři předvádějí neuvěřitelné výkony, za které by se nestyděli ani Screamers. Můžete mi někdo vysvětlit, jak můžete tvrdit, že Guy Pearce neumí hrát? Protože kdo si myslí že jo, ať se podívá na tohle! Bizardní, zábavné, šokující! Ale všechno jedině v dobrém. ABBA 4ever! ()

arthur.22 

všechny recenze uživatele

Tři krasavice jedou na výlet, aby předvedly své pečlivě nazkoušené vystoupení a dobyly svět. Podobných filmů vídáme hodně a já osobně žádný z nich znovu vidět nechci. Priscillu klidně. Tyhle krasavice jsou tak výstřední, že jsou mnohem uvěřitelnější než všechny ty hvězdičky v přeslazených příbězích o cestě za slávou. Celkově je to rozhodně mnohem větší ptákovina než většina filmů, kterým dávám 5*, ale bavím-li se od začátku do konce, proč ne. Vysoké hodnocení mě hodně překvapilo, že bychom se tím prochechtali všichni? ()

jiri.twist 

všechny recenze uživatele

Stále naprosto originální film, nadčasový, nadlehčený, ztřeštěný, skvělé herecké výkony, které bych nejraději ohodnotil známkou 11. Obdivuji Terence Stampa, co dokázal v jednašedesáti letech, ale i Hugo Weavinga a Guy Pearce. A růžová Priscilla to jistí ... Takže dámy, zapalme si tampóny a tradááá na Uran !!! 4x10 ()

KHkomiks 

všechny recenze uživatele

Film mě neurazil, ale ani mě moc nenadchnul,hluché místa a většinu času jsem se nudil. To bývá častým problémem žánru road movie. ()

longercz 

všechny recenze uživatele

Co k tomu dodat? Šílenost pořádného kalibru. Na vyznavače dramat to asi může působit více než na mě, mě zaujalo hlavně to, vidět Elronda z Roklinky měnit desítky extravagantních dívčích šatů a sledovat ho jak učí tančit domorodé Austrálce do zvuků příšerné ABBY... :) ()

Reklama

Reklama