Reklama

Reklama

Noc s nabroušenou břitvou

  • Francie Haute tension (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Horor Noc s nabroušenou břitvou je děsivý příběh dvou dívek, které bojují o přežití s šíleným psychopatem. Spolužačky Marie a Alexia jsou nejlepší kamarádky. Aby se mohly v klidu připravovat na univerzitní zkoušky, rozhod-nou se strávit víkend na odlehlé usedlosti Alexiiných rodičů. Uprostřed noci zastaví u domu dodávka a na dveře zaklepe neznámý muž. Otec Alexie otevře a s prvním zasvištěním břitvy se pro obě dívky idylický víkend změní v nekonečnou noc plnou teroru. Alexia je neznámým šílencem spoutána a unesena. Podaří se Marii zachránit kamarádce život? Nebo se také dostane do rukou brutálního vraha?

Horor Noc s nabroušenou břitvou je natočený ve stylu diváckých hitů jako byl Texaský masakr motorovou pilou nebo 3:15 zemřeš. Producentem filmu je slavný francouzský režisér a scenárista Luc Besson (Brutální Nikita/Nikita, Leon, Pátý element/The Fifth Element, Johanka z Arku/The Messenger: The Story of Joan of Arc, Utržený ze řetězu/Unleashed). V jeho produkci vznikly úspěšné filmy jako jsou série Taxi, Kurýr/The Transporter. Nocí s nabroušenou břitvou se vrací k hrůze a napětí, kterou disponovaly klasické horory 70. let. Režisér Alexandre Aja rafinovaně stupňuje tísnivou a děsivou atmosféru až k šokujícímu vrcholu. V hlavních rolích excelují Cécile de France (Cesta kolem světa za 80 dní/Around the World in 80 Days), Maïwenn (Pátý element/The Fifth Element, Leon) a Philippe Nahon (Purpurové řeky/Les Riviéres pourpres, Bratrstvo vlků Hon na bestii/Le Pacte des loups). Noc s nabroušenou břitvou získala ocenění ve čtyřech kategoriích na Katalánském MFF ve Španělsku a získala si velkou pozornost na Festivalu fantasy filmů v Amsterodamu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (512)

POMO 

všechny recenze uživatele

Samoúčelná sadistická sviňačina, ktorú zhadzuje zopár lacných klišé scénok, miestami nechcená splatter-komickosť (menej je niekedy viac) a hlavne kŕčovitá pointa. V znechutení a paralyzácii citlivého diváka je Alexandre Aja viac než dobrý, ale to, čo mal na papieri pred padnutím prvej klapky, je primitivizmus najhrubšieho zrna. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Od začátku jsem si říkala, jak je ta francouština půvabná, jak mám ráda francouzské filmy, jak jsou ta děvčátka šarmantní a v jak příjemném kontrastu je to s tímto žánrem. Pak ale přijelo auto, které putuje z hororu do hororu, z něj vylezl tuctový jouda a začal bez kouska fantazie vraždit a nezabránila mu v tom ani budoucí právnička, protože nebyla ani trochu prefíkaná a promarnila spoustu šancí. Zvláštní, ale ani přes závěr, který spoustu těchto úvah hodil do stoupy, to nebyla nuda. 3,5* ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Sólo pro jednoho kruťase, jeho břitvu, sekyru a kotoučovou pilu. To je HAUTE TENSION, slasher ostrý jako čerstvě nabroušená čepel. Atmosféra je hustá jak mlha u Rákosníčkova rybníka, Aja skvěle buduje napětí a těch pár lekaček funguje znamenitě. Gore efekty jsou podařené, možná až moc a některé scény svou přemírou krve sklouzávají až do téměř sebeparodie. ALE ten velmi překvapivý (aspoň pro mně) a zásadní dějový zvrat v samém závěru jsem při své nejlepší vůli nezkousl a jakékoliv bližší výhrady vůči němu by už zaváněly spoilerem. Přesto za ty perné chvíle se zadrženým dechem, které mi film přinesl, pod čtyři * nepůjdu... ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Pointu jsem větřil už v úvodu, ale vzhledem k tomu, jak byl příběh podáván, jsem usoudil, že je nesmysl, aby byla má teorie správná. Ale ejhle, já jsem se trefil a tím si to Aja dokonale pohnojil. Rozhodně mu nedokážu upřít schopnou režii (první půle je, co se týče stupňování napětí, excelentní) a rozhodně by mě moc zajímalo, jak dokázal některé scény natočit (to snad pomalu ani nejde bez reálných obětí:). Neskutečně krutá řezničina, plná upřímného strachu, která má bohužel tak lajdácky vystavěnou pointu, že mám chuť dát dvě hvězdičky. Ale chvílemi jsem napětím nedýchal, takže za tři... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Další horor pro všechny, co to rádi pěkně krvavé. Jdouc ve šlépějích Texaského masakru motorovou pilou, nechává za sebou Noc s nabroušenou břitvou nepřehlédnutelné krvavé šlápoty. Nač se s tím párat, řekl si nadějný francouzský režisér Alejandre Aja a po dvaceti minutách zaplácnutými dialogy o ničem a předvedením jedné neobvyklé a jedné celkem obvyklé sexuální praktiky, přichází první brutální mord, a pak další a další a ještě jeden. Psychopatova břitva je mimořádně ostrá, lidskými krky projíždí jako změklým máslem a zkrátka nepřijde ani požární sekyra nebo kotoučová pila. Jo, je to maso, bude vám fyzicky špatně a budete vděčni za tu katarzi, která přijde s koncem filmu, ale stačí to? Aja je z režisérů, kteří umí natočit krev stříkající na bílou skříň způsobem, ze kterého mrazí a zároveň se na to dobře kouká, umí zrežírovat opravdu napínavé scény, které se nepotřebují shazovat přiblblými vtípky typu, jednoduše je dobrý hororový režisér. Jenom děj je natolik pitomý, plný tolika nepravděpodobných náhod, s pošahaným vrahem jednajícím natolik rozvážně a završený natolik imbecilní pointou že musí urazit každého všímavějšího diváka. 50% Zajímavé komentáře: oli.G, JohnnyD, Cervenak, Triple H, Othello ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

No konečne! Už som mal plné zuby toho, ako si dnešní teen-blackmetal-horror-pozéri spokojne krochkajú na vylúhovaných čajoch typu Saw, Cabin Fever, Hostel či Slimák a tvrdia, že práve toto je to správne mäso (ale zase je to pochopiteľné, veď oni kakali do plienok pri Vreskotoch, zatiaľ čo nám mazákom prvé stretnutia s hororom zaobstarávali Romero, Fulci, Lenzi, Raimi a hlavne maestro Argento). Noc s nabrúsenou britvou som dlho odkladal v obave, že dostanem podobný moderný výluh. Ale ajhľa, aké príjemné prekvapenie! Alejandre, ktorý ma presvedčil už "okatými horami", predvádza takmer dokonalý francúzsky bitúnok, ktorému prostučká zápletka (veľmi sympatická nakrátko ostrihaná lesbička čelí extrémne odpornému vidieckemu slasherovi, ktorý vykynožil rodinu jej kamarátky... a niečo sa v tom zvrtne) len prospieva, pretože umožňuje režisérovi roztočiť smršť brilantne zrežírovaných scén a chutne nechutných nápadov. Záverečný zvrat sa samozrejme bije s logikou, ale keďže som ho na základe jednej hlášky z úvodu očakával, výborný dojem z filmu mi nepokazil. Excelentná audio stopa - zvolená hudba i zvukové efekty len podčiarkujú skvelý hororový zážitok. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Úvodní běh lesem a s ním i celá první polovina je skvostná. Režisér Aja buduje vcelku sympatické a divácky velmi ztotožnitelné charaktery, atmosféricky pak film pomalu graduje, aby mohlo konečně dojít na „to“. Úvodní psychopatovo řádění jen zvýší už tak velmi dobrý dojem, jenomže po skončení likvidace „povinných“ obětí se film přehoupne do druhé poloviny, v níž všechny další mrtvoly začnou být nemístně samoúčelné a dějové peripetie se omezí na vzájemné nahánění psychopata s hrdinkou. Atmosféra se automaticky začne vytrácet a ani „automobilová honička“ po lesní cestě nezvedne všeobecnou nudu, která ve filmu zavládne. Když pak všechno dojde až k šokující pointě, velmi místným se pak stane výkřik jedné z obětí: „Tohle nedává smysl“. Jako sbírka detailního gorefestu úchvatné, jako horor o psychopatovi s motivem absolutně mimo. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Další z řady vyvražďovacích hororů. Koho to furt baví sledovat téměř jedno a to samý v akorát jiném podání. A pak se divíme proč na světě existuje tolik násilí? Strach ve filmu je cítit, ale pocit z toho, že koukáte na něco stále se opakující scény ihned ze začátku spíše znudí a nebo pobaví tím jak si s tím asi dali tvůrci záležet. Prostě další šílený horor kterých, poslední dobou vznikají mraky i když s parádní atmosférou to se musí nechat. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet €2,2miliónaTržby USA $3,681,066Tržby Celosvetovo $6,291,958║ Nechutné až odpudivé, v efekte hrôzy maximálne presvedčivé až strach sa dá skutočne precítiť, škoda toho záveru mohol to byť jeden z naj horrorov vôbec. Francúz Alexandre Aja je veľký talent vo svojom horror žánry! /80%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Alexandre Aja zrovna nepatří mezi režiséry, kteří točí chytré a logické snímky. Naopak, jsou plné brutálního násilí a krve. Nelze upřít snahu potěšit všechny milovníky hororů, v kterých se kvalita počítá podle litrů prolité krve, ale pro ostatní nenabídne naprosto nic. V závěru se film zbytečně snaží být chytřejší než divák a vychází mu to jen minimálně. Rozhodně nejde o lepší snímek než Hory mají oči, ale je o hodně lineárnější a prostoduší. Opravdu moc se mi líbí anglický název tohoto snímku, Switchbalde Romance. To je prostě krása, člověk by si hned pomyslel o čem to asi bude. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Grégory Levasseur, Alexandre Aja .. Hovadina nejhrubšího zrna. Rozjezd v autě se ještě dal, ale jak se děj přesunul do domu, začala prachobyčejná a samoúčelná salva ohraně krvavých scének, kdy někdo zcela nesmyslně a bez důvodu vraždí. Sice si tvůrci na „osvěžení“ závěru vycucali z prstu pointu, která měla vše přesadit na jinou kolej, bohužel je tento pokus tak neobratně a nesmyslně podaný až běda. Nechápu, co je na (nepovedených) hororech stále tak fascinujícího, některé sice může zachránit od totálního průseru zručná režie a vizuální podání, ale obsahově nemají (na minimum výjimek) co nabídnout už hodně dlouhou dobu. tFuj! ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Podobne ako Hooperov TCM a Cravenov The Hills Have Eyes aj Haute tension z prostredia "vidieckeho buranstva" vyprodukoval úchylného zabijaka, ktorý vzhľadom na to, že v jeho svete na mape "krajiny nikoho" sme cudzincami my, nepotrebuje svoju identitu maskovať - týmto vymedzením filmového priestoru je zároveň daný aj základný rozdiel oproti typickým slasherom z mestského prostredia. Rovnako "porcovacie" aktivity zabijaka nie sú iniciované nudou a túžbou mestských vrahov otestovať svoju inteligenciu a sofistikovanú efektívnosť, ale vychádzajú z jeho vnútra, nemajú racionálny dôvod a práve o to sú hrozivejšie. Z hľadiska žánru je veľmi osviežujúcim a vítaným potom fakt, ako Haute tension niektorými prvkami vchádza na pôdu moderných teen slasherov (obeť postupne preberajúca aktivitu). Ešte dôležitejšie je to, ako takmer neustále nabúrava zabehané klišé podobne ladených hororov (čakáte, že sa niečo stane, pritom sa to nestane a opačne) a rovnako treba pochváliť neskutočne atmosféricku, zároveň minimalistickú až ambientne podprahovú hudbu. K tomu si pridajte vydarené gore, miestami dosahujúce intenzitu starých japonských shock systémov. Žiaľ toto variovanie žánrových pravidiel dopadlo veľmi negatívne v rámci samotnej štruktúry príbehu, kedy autori efektnú a silnú jednoduchosť úplne zabili záverečným twist efektom. Osobne som ho tušil už od "podozrivého" úvodu a bol som sklamaný, že som sa nemýlil, ale ešte horšia je skutočnosť, že tento bod zvratu na veľa miestach úplne knokautuje logiku. Vo výsledku 3,5* pričom Haute tension považujem za vydarenú európsku odpoveď na japonské duchariny a americké nudné vyvražďovačky z posledného obdobia. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Alexandre Aja, režisérský mistr nad mistry. To jak dokáže navodit atmosféru, jak dokonale pracuje s hudbou. Celou stopáž jsem téměř nedýchal a bál jsem se jak malej. Dějově je to téměř až do konce vlastně neuvěřitelně originální a nervydrásající, jelikož Cécile De France se tam celou dobu ukrývá a vrah o ní nemá ani ponětí. Pořád jsem si říkal, jak bych se zachoval já (asi bych zdrhnul). Brutalita je značná, fakt se krví nešetří. ALE!!!! To co přijde v posledních patnácti minutách mě neuvěřitelně NASRALO!!!!! Co to kurva mělo bejt? Apeluji na všechny scénáristy VYSERTE se už na ty šokující pointy!!!!!! Úplně jsem řval bolestí, když se po celou dobu naprosto dokonalý film zhroutil během jedné scény, jak domeček z karet. Přesto, když film vypnete asi 15 minut před koncem budete nadšeni. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Vidím dva plusy. Hudbu. A chytrou kuchařku pro začínající filmaře, kterak nezobrazovat obličej hlavního butchera. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

celej film se mi zdál spíš podprůměrnej.. oslizlej chlápek v montérkách a s kšiltovkou vyvraždí celej barák.. ale pak se ten děj tak zajímavě rozběhl a doběhl do konce jako nadprůměrný filmek... je tu ale zase klišé... bože proč jsou lidi tak důveřivý..v noci v pustině.. daleko od sousedů.. přijede dodávka a vy v klidu otevřete?? :-D no jo.. ale když Vám na konci filmu dojde ta pointa... na klišé úplně zapomenete ;) ()

Subjektiv odpad!

všechny recenze uživatele

Je-li jedinou aspirací hororového žánru být hrozný ve smyslu znechucení vyvolávající (nikoliv strach nahánějící), pak ten žánr zřejmě neladí s mým vkusem. Tento způsob filmové hrůzy nezdá se mi být dobrým. Postupné vyvražďování nevinných lidí šíleným maniakem, jenž se kromě svého vyvražďování a sexuální frustrace neprojevuje ničím jiným než svou analytickou myslí nepovažuji za vhodný námět pro film, pokud by tento aspoň velmi, ale opravdu velmi neotřele neexperimentoval se stylem. Noc s nabroušenou břitvou však experimentuje jen s mou trpělivostí. Již v úvodu velmi čitelně naznačí svou závěrečnou "šokantní" pointu, pak různými indiciemi diváka utvrzuje v tom, že na ni opravdu dojde a nakonec na ni opravdu dojde. Jistě, nebýt indicií, mohli bychom si říkat, že nás někdo podvedl, ovšem takhle se na nás spáchal zločin právě opačný... Vlastně jsou ty hrátky s indiciemi jedinou trochu zábavnou složkou filmu a dost možná i obsahují nejeden odkaz, leč nevím. Zdá se mi však pravděpodobné, že páni autoři někde viděli filmík, kde jakýsi vraždícíc maniak odhalí přítomnost oběti teplým topením a mokrým umyvadlem. Jupí, hned ukážeme, že i když na tohle oběť myslí, ani to nestačí! SPOILER - Tak si plivněme do rukou, každou nelogičnost omluvme tím, že jde o subjektivní pohled pomateného šílence, který rekonstruuje vnímání reality tak, aby to hovělo jeho lesbické sexuální frustraci. Každý ví, že takový šílenec vidí, jak pejsek, maminka, tatínek i bráška brání pravému sexuálnímu vyžití. KONEC SPOILERU. Možná bych se mohl rozmýšlet, zda-li je film homofobní nebo naopak hlásá sexuální otevřenost a upřímnost namísto šizení klína. Ale raději na to kašlu. Pokud je můj nej dojem: "Ty jo, vona si udělala kyj z ostnatýho drátu a kůlu," nepůjde asi o přelomové dílo. Krev příště chytřeji nebo zábavněji. Z hororů začíná na mě jít strach... ale některé mám přeci jen rád. Eidt: SPOILER - Nechám si vysvětlit, proč je pointa tak strašně nečekaná, když hlavní hrdinka je přítomna všem vraždám, je při nich nehybná a jindy přitom tak činorodá, když pohled její milované jasně ukazuje, že to jí se bojí, když jí alter ego "čte myšlenky" atd. atd. Dávat pozor! ()

Související novinky

Kinopremiéry v květnu

Kinopremiéry v květnu

01.05.2006

Konečně je tu květen, filmovými fanoušky velice očekávaný měsíc. Do kin dorazí filmy, které bychom si rozhodně neměli nechat ujít. V první řadě se jedná o trojici velice silných blockubsterů. První z… (více)

Krev, duchové, strach… Aja

Krev, duchové, strach… Aja

26.11.2005

Mladý francouzský režisér Alexandre Aja se rozhodl vybudovat svoji kariéru na slasher hororu. Zatímco v našich kinech běží Noc s nabroušenou břitvou, v níž neznámý příchozí terorizuje jednu rodinu,… (více)

Remake Cravenovej klasiky

Remake Cravenovej klasiky

18.06.2005

27. júna sa začne produkcia pred niekoľkými mesiacmi ohláseného remaku kultového hororu Wesa Cravena, a tým nemám na mysli Nočnú moru v Elm Street, ale u nás o niečo menej známy THE HILLS HAVE EYES o… (více)

Reklama

Reklama