Reklama

Reklama

Noc s nabroušenou břitvou

  • Francie Haute tension (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Horor Noc s nabroušenou břitvou je děsivý příběh dvou dívek, které bojují o přežití s šíleným psychopatem. Spolužačky Marie a Alexia jsou nejlepší kamarádky. Aby se mohly v klidu připravovat na univerzitní zkoušky, rozhod-nou se strávit víkend na odlehlé usedlosti Alexiiných rodičů. Uprostřed noci zastaví u domu dodávka a na dveře zaklepe neznámý muž. Otec Alexie otevře a s prvním zasvištěním břitvy se pro obě dívky idylický víkend změní v nekonečnou noc plnou teroru. Alexia je neznámým šílencem spoutána a unesena. Podaří se Marii zachránit kamarádce život? Nebo se také dostane do rukou brutálního vraha?

Horor Noc s nabroušenou břitvou je natočený ve stylu diváckých hitů jako byl Texaský masakr motorovou pilou nebo 3:15 zemřeš. Producentem filmu je slavný francouzský režisér a scenárista Luc Besson (Brutální Nikita/Nikita, Leon, Pátý element/The Fifth Element, Johanka z Arku/The Messenger: The Story of Joan of Arc, Utržený ze řetězu/Unleashed). V jeho produkci vznikly úspěšné filmy jako jsou série Taxi, Kurýr/The Transporter. Nocí s nabroušenou břitvou se vrací k hrůze a napětí, kterou disponovaly klasické horory 70. let. Režisér Alexandre Aja rafinovaně stupňuje tísnivou a děsivou atmosféru až k šokujícímu vrcholu. V hlavních rolích excelují Cécile de France (Cesta kolem světa za 80 dní/Around the World in 80 Days), Maïwenn (Pátý element/The Fifth Element, Leon) a Philippe Nahon (Purpurové řeky/Les Riviéres pourpres, Bratrstvo vlků Hon na bestii/Le Pacte des loups). Noc s nabroušenou břitvou získala ocenění ve čtyřech kategoriích na Katalánském MFF ve Španělsku a získala si velkou pozornost na Festivalu fantasy filmů v Amsterodamu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (512)

akisha 

všechny recenze uživatele

Krásná syrová krvárna, jedna z Ajových prvotin, kterou podráží až dementní a absolutně z prstu vycucaný konec. Poprvé je zde možno vidět brutalitu v tzv "ajovském" podání, kdy každý pohled na stříkající krev nebo uraženou hlavu značně pocuchává vnitřnosti a není tím pádem prováděný jen zívnutím, jako to bývá v novodobých slasherech. Výborné scény, například ten neozvučený bosý běh na benzínce. Pro mě druhý nejlepší Aja po Horách. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Alexandre Aja zrovna nepatří mezi režiséry, kteří točí chytré a logické snímky. Naopak, jsou plné brutálního násilí a krve. Nelze upřít snahu potěšit všechny milovníky hororů, v kterých se kvalita počítá podle litrů prolité krve, ale pro ostatní nenabídne naprosto nic. V závěru se film zbytečně snaží být chytřejší než divák a vychází mu to jen minimálně. Rozhodně nejde o lepší snímek než Hory mají oči, ale je o hodně lineárnější a prostoduší. Opravdu moc se mi líbí anglický název tohoto snímku, Switchbalde Romance. To je prostě krása, člověk by si hned pomyslel o čem to asi bude. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Slasher jako vyšitý, s hustou atmosférou, řádně krvavými mordy a pro Aju typickým ztvárněním utrpení hlavní postavy, která si projde skutečně psychickým i fyzickým peklem. Jenže k čemu všechna ta zručnost a obratnost ze strany režiséra, když příběhově je snímek naprosto plochý a neoriginální a disponuje tak debilní pointou, že tím sice zalepí pár škrábanců a modřin, ale současně si vpálí kulku do hlavy a veškerá uvěřitelnost se rozplyne jako konvalinková vůně v posilovně. A brutalita je někdy tak samoúčelná a přehnaná, až je to k smíchu. Mít to na starost jiný režisér než Aja, asi by z toho byl absolutní propadák, takhle je to ale vzhledem k hrozivému scénáři skoro až nadprůměrná záležitost. 60% ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla hodně nabroušená jízda. Aneb Texaský masakr po francouzsku. Cécile De France se své role "statečné dívčiny" zhostila skvěle, a je radost ji sledovat (zvláště při osobním odpočinku s walkmenem:) Scény jsou dostatečně krvavé a brutální s občasnou příměsí, která zavání splatterem (nešťastný muž s hlavou v zábradlí, či závěrečná "cákající" scéna v autě). Jediné, co bych vytkla, je konec. Ten je nečekaný, překvapující, avšak pro mě nebyl šokující, neboť vzhledem k celému předešlému ději postrádá logiku a stává se tak nesmyslným. Ale i tak, mi tato menší drobnost nemohla pokazit celkový zážitek a dojem. I když, kdyby byl konci nechán "volný průběh", a příběh by byl zakončen tak, jak se očekává, že by v tomto žánru měl být zakončen, snímku by to možná je prospělo. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Dvě studentky (příjemný herecký výkon zejména od Cécile de France) se rozhodnou pro klidný studijní víkend na opuštěné farmě rodičů jedné z nich. Už po příjezdu ale školní povinnosti naruší vyšinutý psychopat, který vyvraždí celou rodinu včetně věrného psa a jednu z dívek (zatímco druhá se „mazaně“ schová) odtáhne do dodávky a nechá si jí pěkně na pozdější soukromou krvavou párty. Jednoduchý děj ozvláštňuje řemeslnost režiséra Alexandra Ajy, poutavá kamera a zejména fakt, že horor vznikl ve Francii a cenzura leccos pustila do filmového světa, tudíž si vyznavači explicitních jatek přijdou na své. Krvavé orgie neznají mezí, slibnou první polovinu snímku ovšem naruší zákeřná pointa, která tak kdeco shodí a snímek ani tak neděsí jako se spíše snaží rozdrásat fyzickou nevolnost odvážlivců z řad diváků. Svoji zručnost a styl dokázal Aja následujícím celovečerním filmem Hory mají oči, kde kromě potoků krve znamenitě budoval i depresivní atmosféru. V tomhle případě tuhle velkou krvavou kaluž překročil zhruba ze slušné poloviny!! ()

Galerie (19)

Zajímavosti (13)

  • Ve filmu si můžete všimnout dodávky, kterou vrah jezdí. Jedná se o dnes již legendární Citroen HY. (DruidKarel)
  • Rozpočet tohoto slasheru byl 2,2 milionu eur a za prví tři dny (12. – 12. 6. 2005) promítání si v USA vystrašil 1,8 mil. dolarů, přičemž celkový obrat byl dvojnásobný. (imro)
  • Přestože je film zasazen do prostředí Jižní Francie, tak se kvůli rozpočtu nátačel v Rumunsku. (Chatterer)

Související novinky

Kinopremiéry v květnu

Kinopremiéry v květnu

01.05.2006

Konečně je tu květen, filmovými fanoušky velice očekávaný měsíc. Do kin dorazí filmy, které bychom si rozhodně neměli nechat ujít. V první řadě se jedná o trojici velice silných blockubsterů. První z… (více)

Krev, duchové, strach… Aja

Krev, duchové, strach… Aja

26.11.2005

Mladý francouzský režisér Alexandre Aja se rozhodl vybudovat svoji kariéru na slasher hororu. Zatímco v našich kinech běží Noc s nabroušenou břitvou, v níž neznámý příchozí terorizuje jednu rodinu,… (více)

Remake Cravenovej klasiky

Remake Cravenovej klasiky

18.06.2005

27. júna sa začne produkcia pred niekoľkými mesiacmi ohláseného remaku kultového hororu Wesa Cravena, a tým nemám na mysli Nočnú moru v Elm Street, ale u nás o niečo menej známy THE HILLS HAVE EYES o… (více)

Reklama

Reklama