Reklama

Reklama

Útok krabích monster

(festivalový název)
  • USA Attack of the Crab Monsters

Obsahy(1)

Na bezejmenný ostrov přilétá vědecká expedice – již druhá, neboť po té první se před několika týdny slehla zem. Ostrov se nalézá v oblasti, poblíž které probíhaly testy atomové bomby a vědci mají za úkol zjistit, jaké následky to zanechalo na místní fauně. Hned po příletu tragicky zahyne jeden člen výpravy a další záhadná úmrtí na sebe nenechají dlouho čekat. Název filmu jasně vypovídá o tom, kdo za vším stojí. Otázkou zůstává, zda se druhé expedici podaří s nezvyklým nepřítelem vypořádat, nebo zda dopadne jako expedice první. (p6qwre)

(více)

Recenze (36)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Ujeté zábavné béčko, přesně podle mého gusta. Corman a jeho styl je prostě nezaměnitelný a když už diváky ve svých scifi-hororových monster filmech nedokáže postrašit, tak je alespoň rozesměje. Stačí jen obléct dva herce do krabího kostýmu, navštívit aquapark a půl je hotovo. K tomu ještě vymyslet nenáročný scénář o radiací zvětšeném monstru, které umí komunikovat s lidmi, je inteligentní a má rádo lidské masíčko, kašlat na nelogičnost, všechno to pořádně promíchat a naservírovat. No já jsem každopádně teď dostal chuť na krabí koktejl. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Na začátku května 1948 padl rozsudek v protimonopolním soudním sporu se studiem Paramount, na jehož základě se musela všechna hollywoodská studia vzdát sítí kin, která dosud vlastnila a určovala jim program. Ztráta stabilního odbytiště vedla ke konci éry klasického Hollywoodu a způsobila, že velikáni výrazně omezili výrobu a zaměřili se na nákladnější produkce, které se lépe prosazovaly v novém konkurenčním prostředí. Na druhé straně pád distribučních monopolů vedl k rozmachu nezávislých společností. Ty s sebou přinesly boom braku, když distributorům a kinům nabízely laciné snímky z pokleslých žánrů. Jelikož nemohly disponovat produkčním zázemím srovnatelným s předchozí tradicí studiových filmů kategorie B, musely diváky lákat na přímočařejší atrakce. Vedle zpracovávání aktuálních společenských témat do vyhrocené a šokantní podoby představovaly komerční jistotu především fantaskní žánry. Do kategorie brakových sci-fi a monster filmů značně přispěl také Roger Corman, který v polovině padesátých let vstoupil do filmové branže. Navzdory zvučným názvům a barvitým plakátům s kolportérskými titulky ovšem snímky jako The Beast with a Million Eyes (Stvůra s miliónem očí, 1955), Attack of the Giant Leeches (Útok obřích pijavic, 1959) či The Wasp Woman (Vosí žena, 1959) přinášely pramálo ze slibovaných atrakcí. Útok krabích monster představuje jeden z mála dobových filmů, které naopak v žádném ohledu nezklamou a náležitě naladěným a vnímavým divákům nabízejí nonstop zábavu, ať už tvůrci zamýšlenou či nikoli. Corman zpětně vyzdvihuje, že báchorku o skupině vědců a vojáků, kteří na tichomořském ostrově čelí zmutovaným krabům, záměrně pojal s nadsázkou, protože ho už generické žánrovky unavovaly. Vyprávění tak přichází s takřka nekonečným výčtem absurdních schopností titulních poděsů, které z nich činí jedny z nejhouževnatějších, nejničivějších a nejhůře zastavitelných zrůd v dějinách fantastiky. [psáno pro LFŠ 2016] ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Plakátové.info: Z HLUBIN MOŘE….PŘÍLIVOVÁ VLNA TERRORU!!!___V 50.letech to Corman sekal jako Baťa cvičky a tenhle kus patří k jeho lepším. Z celého nízkého rozpočtu, který neumožnil žádné vizuální hody a kdy se herci celý film mrcasí mezi jednou pláží, barákem a jeskyní, nejvíc peněz sežrala asi obří loutka kraba, kde si Corman nedělal velkou hlavu z toho, že jsou krásně vidět ovládací lanka (a jedním z najatého komparzu, který v pozadí rozpohybovával loutku byl i tehdy zcela neznámý nováček Jack Nicholson) a pak ty docela povedené podmořské záběry, jenž sice působí jednotvárně a vzhledem k ději zbytečně, ale jako vizuální oživení, inu proč ne. Scenář, který neváhá kraby komunikovat pomocí telepatie s izolovanou skupinkou vědců na opuštěném ostrově, je samozřejmě strašná kravina, ale zejména ve 2.půli se záběry na kraby nešetří, pořád se něco děje, takže statická nuda nehrozí a ukousnutá hlava a pádem balvanu utržená ruka je takovým bonusem navíc. Dodnes je tento kousek hojně nasazován v rámci monster-marathonů v zámořských TV stanicích. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Jako jeden z mála nebudu hanit vzhled krabích monster, protože mi v rámci podobných filmů té doby připadal ještě docela ucházející. Kámen úrazu je však ve scénáři. Ne že by člověk čekal nějaké kdovíco, ale ty mluvící kraby se schopností napodobovat hlas a způsobovat zemětřesení snad nemohl brát vážně ani ten nejnadšenější divák v roce 1957 (a dialogy snad ani nemá smysl zmiňovat). Roger Corman v pozdějších letech nabízel sice stejně naivní, ale daleko zábavnější kousky. ()

LION-MR.T 

všechny recenze uživatele

Tady si nemůžu pomoci,ikdyž monstrum vidítě jen vteřinu,je jasné jako u jiných filmů,že to celé je loutka. Tenhle Cormanův film je opravdu dobrý,jeho fanoušci ho musejí mít rádi,nedá se mluvit o žádných gore scénách to je jasné,ale herci jsou vyjímkou u tohle žánru je,že umí opravdu solidně hrát. Nevím proč se jiní uživatelé starým hororům smějí,když tohle na strašení nebo na pobavení stačilo,zvláště jakou technikou tvůrci museli pracovat. Kdyby jste měli točit s tím co oni a nezanli nové filmy,točilii by jste tohle,protže nic jiného by jste ani točit nemohli. Corman rozhodně natočil dobrou hororvou zábavu. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (5)

  • Štúdio Allied Artists Pictures distribuovalo Attack of the Crab Monsters do autokín v dvojprograme s hororom Not of This Earth (1957). Druhý menovaný bol rovnako nakrútený Rogerom Cormanom. (beso74)
  • Ed Nelson hrál krabí monstrum a Beach Dickerson operoval s klepety. (Chatterer)

Reklama

Reklama