Reklama

Reklama

Útok krabích monster

(festivalový název)
  • USA Attack of the Crab Monsters

Obsahy(1)

Na bezejmenný ostrov přilétá vědecká expedice – již druhá, neboť po té první se před několika týdny slehla zem. Ostrov se nalézá v oblasti, poblíž které probíhaly testy atomové bomby a vědci mají za úkol zjistit, jaké následky to zanechalo na místní fauně. Hned po příletu tragicky zahyne jeden člen výpravy a další záhadná úmrtí na sebe nenechají dlouho čekat. Název filmu jasně vypovídá o tom, kdo za vším stojí. Otázkou zůstává, zda se druhé expedici podaří s nezvyklým nepřítelem vypořádat, nebo zda dopadne jako expedice první. (p6qwre)

(více)

Recenze (36)

JFL 

všechny recenze uživatele

Na začátku května 1948 padl rozsudek v protimonopolním soudním sporu se studiem Paramount, na jehož základě se musela všechna hollywoodská studia vzdát sítí kin, která dosud vlastnila a určovala jim program. Ztráta stabilního odbytiště vedla ke konci éry klasického Hollywoodu a způsobila, že velikáni výrazně omezili výrobu a zaměřili se na nákladnější produkce, které se lépe prosazovaly v novém konkurenčním prostředí. Na druhé straně pád distribučních monopolů vedl k rozmachu nezávislých společností. Ty s sebou přinesly boom braku, když distributorům a kinům nabízely laciné snímky z pokleslých žánrů. Jelikož nemohly disponovat produkčním zázemím srovnatelným s předchozí tradicí studiových filmů kategorie B, musely diváky lákat na přímočařejší atrakce. Vedle zpracovávání aktuálních společenských témat do vyhrocené a šokantní podoby představovaly komerční jistotu především fantaskní žánry. Do kategorie brakových sci-fi a monster filmů značně přispěl také Roger Corman, který v polovině padesátých let vstoupil do filmové branže. Navzdory zvučným názvům a barvitým plakátům s kolportérskými titulky ovšem snímky jako The Beast with a Million Eyes (Stvůra s miliónem očí, 1955), Attack of the Giant Leeches (Útok obřích pijavic, 1959) či The Wasp Woman (Vosí žena, 1959) přinášely pramálo ze slibovaných atrakcí. Útok krabích monster představuje jeden z mála dobových filmů, které naopak v žádném ohledu nezklamou a náležitě naladěným a vnímavým divákům nabízejí nonstop zábavu, ať už tvůrci zamýšlenou či nikoli. Corman zpětně vyzdvihuje, že báchorku o skupině vědců a vojáků, kteří na tichomořském ostrově čelí zmutovaným krabům, záměrně pojal s nadsázkou, protože ho už generické žánrovky unavovaly. Vyprávění tak přichází s takřka nekonečným výčtem absurdních schopností titulních poděsů, které z nich činí jedny z nejhouževnatějších, nejničivějších a nejhůře zastavitelných zrůd v dějinách fantastiky. [psáno pro LFŠ 2016] ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Plakátové.info: Z HLUBIN MOŘE….PŘÍLIVOVÁ VLNA TERRORU!!!___V 50.letech to Corman sekal jako Baťa cvičky a tenhle kus patří k jeho lepším. Z celého nízkého rozpočtu, který neumožnil žádné vizuální hody a kdy se herci celý film mrcasí mezi jednou pláží, barákem a jeskyní, nejvíc peněz sežrala asi obří loutka kraba, kde si Corman nedělal velkou hlavu z toho, že jsou krásně vidět ovládací lanka (a jedním z najatého komparzu, který v pozadí rozpohybovával loutku byl i tehdy zcela neznámý nováček Jack Nicholson) a pak ty docela povedené podmořské záběry, jenž sice působí jednotvárně a vzhledem k ději zbytečně, ale jako vizuální oživení, inu proč ne. Scenář, který neváhá kraby komunikovat pomocí telepatie s izolovanou skupinkou vědců na opuštěném ostrově, je samozřejmě strašná kravina, ale zejména ve 2.půli se záběry na kraby nešetří, pořád se něco děje, takže statická nuda nehrozí a ukousnutá hlava a pádem balvanu utržená ruka je takovým bonusem navíc. Dodnes je tento kousek hojně nasazován v rámci monster-marathonů v zámořských TV stanicích. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Corman myšlienkovo naväzuje na alegorické scifíčka, reagujúce na atómovú hrozbu doby a obavy z komunistickej invázie ako zvnútra, tak zvonka. Klasicky v brutálne béčkovom, nízkorozpočtovom kabáte. Čiže musíme počúvať komentáre k tomu, čo na plátne vidíme. Ale komu by to vadilo, že. Nakoniec sa z toho vyklube celkom komplikovaná záležitosť, kraby totiž majú zvláštne schopnosti a prísť na to, ako s nimi zatočiť, nebude jednoduché. Ale to súvisí práve s tým v prvej vete zmieneným posolstvom. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Zábavná Cormanovka, která je sice hloupá ale dá se na ní koukat bez problémů. Nápad dát krabům inteligenci a dát jim i způsob komunikace mi přišel dost bizarní, ale Corman naneštěstí nechal kraby v pozadí a snažil se nabudit atmosféru která mu místama jde, ale i tak se prostě u tohohle filmu musíte smát. Pohyby krabů jsou sympatické a působí dobře, jen ti herci byly tragičtí hlavně ti dva námořnící. Film nenudí nepostrádá akci a neustále se něco děje. Takže 3* pěkné béčko. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

V době, kdy na jedné straně předváděl své triky Ray Harryhausen a na straně druhé Karel Zeman, natáčí R.Corman levné a dnes poněkud úsměvné a naivní béčko o přerostlých krabech. Ekohoror těží z obav, jak se vypořádá příroda se zkouškami atomových zbraní. Film je milosrdně krátký a rychle uteče. Mě zaujaly podmořské záběry, které patří k nejpoutavější části snímku. Nad kraby mhouřím oči a popravdě - kdyby na sobě neměli namalované směšné oči, tak by v rámci dobových možností docela šli... Divák se dokonce dočká těla bez hlavy i utržení ruky. Dnes spíše jako zajímavost a pro skalní fanoušky. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (5)

  • Štúdio Allied Artists Pictures distribuovalo Attack of the Crab Monsters do autokín v dvojprograme s hororom Not of This Earth (1957). Druhý menovaný bol rovnako nakrútený Rogerom Cormanom. (beso74)
  • Ed Nelson hrál krabí monstrum a Beach Dickerson operoval s klepety. (Chatterer)

Reklama

Reklama