Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Detektiv Abel Grey (Edward Burns) přijíždí vypátrat smrt chlapce z prestižní školy, který byl nalezen mrtev v řece. Škola chce předejít skandálu a trvá na tom, že chlapec spáchal sebevraždu. Od chlapcovi přítelkyně Carlin se detektiv dozví, že byl k tomuto činu donucen. Abel má podezření na jeho spolužáka a prosí sympatickou učitelku Betsy (Jennifer Ehle) o pomoc. Je ale varován svým nadřízeným, že tato škola je významným dárcem policejní dobročinné nadace. Abel však ve vyšetřování případu pokračuje. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

Fr 

všechny recenze uživatele

Hnusnej den. Detektiv Abel se svým parťákem jej mají vylepšenej nálezem mrtvoly kluka. Byl to student prestižní školy, bydlel na nejlepší koleji, ale něco tady pěkně ,,smrdí“. Jsme svědky postupného vyšetřování, které nemá nijak závratné tempo, ale ani vyloženě nenudí. Prostě jen ničím nepřekvapí. Stejně jako scénář. Scénárista se chtěl zabývat šikanou, vlastníma výčitkama hlavních hrdinů a vše to chtěl zabalit do tajemného hávu. Ale k tomu, aby to fungovalo, zde chybí více psychologie, napětí, překvapení. A rejža to jen tupě přenesl na filmový materiál. Kamera je standardní, žádné překvapivé záběry nečekejte. Prostě zimní Kanada. Kladem filmu jsou herci. Hlavně kvůli nim jsem přemýšlel, jestli 2 hvězdy nejsou málo. Nejsou. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Trochu mi vadilo to alespoň zdánlivé lavírování mezi žánry, což zněmožňovalo se něčeho chytit, na co se upnout. Než se člověk stihne rozhodout, je konec. A ani ta pointa pak tolik nepřekvapí. Na druhou stranu, mělo to atmosféru podobnou té z Purpurových řek, což oceňuju. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Když jsem to viděl poprvé řekl jsem si to je rozhodně Odpad! Pak jsem tomu dal šanci a nevím proč ale nemohl jsem od toho odtrhnout oči. Nevím proč. Takže se mi to celkem líbilo. ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Tak nevím. Karty byly rozdané celkem zajímavě: tísnivá zimní krajina, prestižní škola, kde se za ctihodnou fasádou odehrává něco nepěkného, záhadné úmrtí studenta, kde není doposledka jasné, jestli šlo o vraždu, sebevraždu nebo nehodu... Ale nějak tomu chyběla šťáva, motivace pro diváka, aby byl aspoň trochu zvědavý, jak to dopadne. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Původně jsem si to pustil jenom jako kulisu k usínání a nečekal jsem od toho nic. O to příjemněji jsem byl překvapený. Film je postavený dobře - malé kanadské městečko, sníh, mráz, pár policajtů..... a bohatá soukromá internátní škola, kde se odehrála sebevražda mladého studenta. Nebo vražda? Jeden z policistů se rozhodne prolomit místní tabu a začne s velkou vervou vyšetřovat. A čím víc se do věci ponořuje, tím víc se ukazují temné spodní proudy pod navrh blyštivou a klidnou hladinou. Postupně nejen rozplétá případ, ale sám se naopak zaplétá s partnerkou ředitele školy. Film má tři velké klady - dobře postavenou zápletku, překvapivě zajímavé herce a stísňující zimní atmosféru. Trochu mi vadila linie s policistovým traumatem z dětství, ale velká vada na kráse to není. Možná jsou 4* dost, ale na nízkorozpočtový film je to opravdu povedené. ()

Andersis odpad!

všechny recenze uživatele

Asi mi ten film zhnusil naprosto obyčejný a odporný český přebal na DVD. Po hodině sem to vypnul ani jsem toho nelitoval. ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

Skutečnost, že některý film jde i v zámoří rovnou na DVD, aniž by předtím proplul kinosály, ještě neznamená, že nemůže být lepší než průměrný. Kanadsko-britský krimi thriller Pod hladinou je toho pádným důkazem. Přestože Pod hladinou vychází z typické žánrové šablony, až tak úplně se nedá říct, že jde o klasiku krimi thrilleru, kde vytušíte, co na vás tvůrci ušili. Na opuštěné maloměsto dýchla smrt, jednoho ze studentů prestižní Hadden School našli policisté ráno zamrzlého pod ledem. Oficiální stanovisko školy je sebevražda a policejní autority tuto tezi podporují: škola totiž financuje stavbu lékařského centra. Detektiv Abel Grey (Edward Burns) ale podle mnoha indicií tuší, že věc se má jinak, a vyšetřuje na vlastní pěst. Smrt studenta opřádá síť mystéria, jakoby z toho občas dýchala Akta-X. Toto tajemno je ale navzdory své značné působivosti naprosto reálné. Této reálně-mysteriózní nálady dosahuje formou příběhu, kamerou (ten noční les je prostě mrazivá krása) a hudbou. Punc tajemné reality podtrhuje skvělý výkon jediné herecké hvězdy filmu Edwarda Burnse, který detektiva prožívá bez jakéhokoliv patosu a okázalosti. I on je člověk, i on se může splést, i on může mít své strasti, vzkazuje vám prostřednictvím svého Abela. A věříte mu. ()

type_B 

všechny recenze uživatele

Velmi pomalá detektivka plynoucí poklidným tempem. Není v ní moc vzruchu - vše se odehrává skutečně jakoby pod hladinou (název výborně koresponduje i s formou filmu). Atmosféru dokresluje adekvátní hudba. I když je téma ne úplně originální, vlastní konec je potom naprosto civilní a posouvá dílo nahoru - mimo béčkový level, kam bych ho jinak zařadil. Pod hladinou je neokázalý film stavějící na detektivním žánru, který překračuje. Pravda, mysteriózní složku mohli tvůrci vynechat, ale protože jde stejně jen o vedlejší motiv, není ani tolik rušivá. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Mnoho otázok, ktoré film vyvoláva, zostáva týmto frustrujúcim scenárom nezodpovedaných, ale herci prinášajú rovnakú angažovanosť a dôveryhodnosť, sú schopní vytvoriť film o tajomstve a sebarealizácii v snehu a ľade v okolí školy. 6/10 ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Malým ospalým městečkem otřese hrůzná událost - mladý chlapec z místní prestižní školy je nalezen mrtev v blízké řece. Detektiv Abel Grey (Edward Burns) se vrhne vší silou do vyšetřování, i když mu místní i jeho nadřízení dávají najevo, že některé věci není radno rozpitvávat (zvlášť když škola je sponzorem takřka celého města). Ale Grey si stojí za svým, a odmítá uzavřít případ jako sebevraždu. Doufá, že objasněním tohoto případu si vyjasní výčitky svědomí za dávnou sebevraždu svého bratra... Atmosféra typu Insomnie nebo Vzorce pro vraždu se filmu upřít nedá, ale Edward Burns není Al Pacino, a Nick Willing má do Chrise Nolana taktéž daleko. Na druhou stranu vyšetřování případu má spád a finální rozuzlení mě docela překvapilo (i když jsem nějaký fígl čekal). Ať tak či onak, jde o něco lepší průměr ... ()

Yardie 

všechny recenze uživatele

Nebylo to vůbec špatné. Začal jsem koukat jen tak a nic nečekal. Ale postupem času se do toho zažral a byl zvědavý, jak to dopadne. A závěr mě celkem překvapil. Většinu filmu jsem netušil a nebo jen tak tipoval, jak to mohlo být. A když už jsm si myslel, že je jasno, tak ono to dopadlo jinak a byl jsem celkem překvapený. Film byl natočen velmi stroze, což v kombinaci se scenérií a skvělou hudbou jen dopomohlo temné atmosféře. Na druhou stranu nelze čekat nějaké veledílo, to ne. Ale na jedno podívání je to celkem dobrý počin. Druhé už nelze, protože s poznatkem, jak to skončí film ztratí 50% atmosféry. Howgh! ()

gumolit 

všechny recenze uživatele

Tak na tretí krát pozretie to celkom ušlo hlavne ten soundtrack mi ostal v hlave , ale inak mohli z toho viacej scenáristi vyťažiť !! ()

Sammy.Boy 

všechny recenze uživatele

Natočeno sice spíš pro televizní diváky, ale i tak člověk občas může narazit na poctivou detektivku! Já tyhle kanadské příběhy prostě můžu. . . ()

harvy 

všechny recenze uživatele

tak neviem nebolo to už niekde ? zimná tajomná krajina, tajuplná univerzita, ktorá podporuje malé a nudné mestečko, záhadna mrtvola a celková ta atmosféra ? zdá sa mi to, alebo je to ozaj akási nepodarená purpurová rieka po kanadsku ? :) ()

dagyšpandr 

všechny recenze uživatele

Pomalá a klidná detektivka, která nikam nespěchá a chvílemi se tváří jako mysteriozní thriller. Naštěstí příjde racionální závěr a vše uvede na pravou míru. ()

sue2008 

všechny recenze uživatele

Skvělý rozjezd, tmavá atmosféra, příslib velkého strhujícího konce, kdy člověk očekává minimálně odhalení obrovské konspirace sahající zpátky století...a pak nic...prostě to naprosto vyšumí do ztracena...škoda, opravdu velká škoda ()

Reklama

Reklama