Reklama

Reklama

Vědro krve

  • Česko Plné vědro krve (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hodně černá komedie o skupině „far-out“ beatniků, kteří si našli svůj svět v místním coffeshopu. V okamžiku, kdy se chce domácí zhrzený pingl stát beatnickou „star“, se věci rychle dávají do pohybu. Jeho touha přechází v posedlost, která vyžaduje stále větší oběti a stále více krve. Od kočky paní domácí až po…?
Jsou příznivci Rogera Cormana, kteří v jeho tvorbě tento film řadí na příčku nejvyšší, jiní mu zas vyčítají použití klasicky hororového tématu Voskového muzea. Jisté ale je, že díky psychotronickému humoru Rogera Cormana je tato rychlokvaška geniální a vaše spolupráce na výběru hudebního doprovodu dá tomuto B-kultovému favoritovi nový nezapomenutelný rozměr.
V pátek večer nebude v Aeru pouze jeden film, ale tolik filmů, kolik vás dorazí. Při uvedení do kin byla podmínkou volného vstupu nádoba s krví, dnes vám bude stačit placka B-kult! (Festival otrlého diváka)

(více)

Recenze (19)

JFL 

všechny recenze uživatele

Dle snobského dělení kinematografie existují filmy umělecké, realizované z niterných pohnutek autorů či ambicí dovést diváky ke kontemplaci, a komerční, které vznikají na základě ziskuchtivého kalkulu. Vedle mnoha jiných problematických ohledů toto přežité chápání filmařiny vůbec nepočítá s tím, že snímky mohou vznikat třeba z hecu či pro pobavení zúčastněných. Takový přístup zpravidla bývá asociován s amatérskými či nadšeneckými počiny, a tedy s dobou rozšíření kamer pro domácí užití. Nicméně v celé historii brakové kinematografie najdeme plno výmluvných dokladů pro fakt, že i profi filmy vznikají z nejroztodivnějších pohnutek. O Kýblu krve se traduje, že šéfové American Internatinal Pictures oslovili Cormana, jestli by pro ně nenatočil další film. Jenže na něj měli k dispozici jen 50 tisíc dolarů, což byla polovina rozpočtu nejlevnějších produkcí. Corman zakázku pojal jako výzvu a zkoušku, jestli dokáže natočit film za polovinu své standardní natáčecí doby, za pět dní. Nejen, že tuto metu pokořil, ale navíc vytvořil skvostnou černou komedii, která si utahuje z rozervaneckých umělců. Vypráví o nesmělém pinglovi z beatnické kavárny, který sní o slávě, a posléze se za morbidních okolností přes noc stane hvězdou umělecké komunity. Navzdory výchozím podmínkám uvolněné natáčení svedlo dohromady ansámbl Cormanových věrných a zažitých spolupracovníků v čele s legendárním představitelem maličkých rolí, Dickem Millerem, který zde v jediné hlavní roli své dlouholeté kariéry vystřihl fenomenálně karikaturní herecký výkon. Bohužel v pozdějších letech tento náramně zábavný film upadl v zapomnění, když byl neprávem zastíněn o rok mladším a za tři dny natočeným Malým obchodem hrůz (The Little Shop of Horrors). Ten za svůj statut vděčí jediné vtipné scéně, kde účinkuje mladý Jack Nicholson a která postačila k zakrytí faktu, že se jedná o nepokrytou vykrádačku Kýblu krve. [psáno pro LFŠ 2016] ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Ale jen díky simultánnímu dabingu Samanthy Bifidus v rámci ozvěn otrlce ze srpna 2018 v Tiskárně na vzduch. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Roger Corman a jeho hororová komedie o pinglovi kterej dělá v coffeshopu kde se schází umělci. A i on zatouží po slávě. A té se mu shodou nešťastných náhod brzy dostane když zabije kočku své domácí a promění jí v sochu. Od té chvíle je ochoten pro slávu udělat cokoliv třeba i přivádět další lidský oběti. Název sice vybízí ke krvavým hrátkám, ty však ale nečekejte. I přestože jde o celkem banální nápad i zápletku nemůžu si pomoct ale mě to sedlo a bavilo mě to. Navíc jde o5 o snímek s kratší stopáží takže než se nadějete je tu konec. Plusem(alespoň pro mě) byla i účast herečky Barboury Morris kterou Roger Corman docela často a rád obsazoval do svých filmů a podle mě šlo i o jednu z nejhezčích hereček svý doby. V tomhle případě klidně 4hvězdy dám. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Pro fandy Rogera Cormana a roztomilých hororových komedií z ranku Malého obchodu hrůz povinnost. Dick Miller je v jedné ze svých mála hlavních rolí (nejsem si jistý, zda-li ne dokonce jediné) skvělý a ta celková béčková atmosféra dotvářená jazzovou hudbou působí moc příjemně. Zábavné komediální béčko a u nás dost podhodnocený snímek, který stojí za to! ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Jestli je něco horšího než setkání s umělcem, je to setkání se zneuznaným umělcem. Na Cormana nečekaně učesané a držící pohromadě, ale pořád dostatečně šílené. Při pohledu na Waltera Paisleyho si nelze nevzpomenout na Seymoura Krelboyna z Little Shop of Horrors, oba borci mají hodně společného, a když v závěru záhrobní hlas volá na Paisleyho "Waaalteeer", nelze si nevzpomenout na o rok pozdější Cormanovu geniální hříčku a volání "Feeeed Meee". K tomu skvělá atmosféra, výborná jazzová hudba, cormanovské běsnění v šílencově ateliéru (scéna s nahou modelkou vede), kde Walter vytváří svoje hoodně podezřelé sochy, a dostatečně působivý závěr. Po těch šílenostech, co v padesátých letech natočil, konečně dokázal, že to není jen další Ed Wood či Bert I. Gordon, ale něco doopravdy umí. Čtyřmi hvězdami možná trošku nadsazuji, ale mám pro Cormanovo blbnutí velkou slabost. A tenhle sevřený, zbytečně krátký filmeček si to zaslouží. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Cormanovská klasika so zaujímavým námetom a slušným spracovaním. Je to béčko ako vyšité, herecké výkony tomu zodpovedajú, má to však slušnú atmosféru a čierno-biela kamera snímku svedčí. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Máte-li rádi černé komedie s jednoduchým dějem a přijatelnou porcí bizarnosti, jste tu na správné adrese. Corman se tu však teprve zacvičoval a to nejlepší si nechal pro o rok pozdější Malý obchod hrůz. Moc se mu toho ale nedá vyčítat ani zde. Po všech těch šílenostech, které do té doby natočil, to bylo zajímavé osvěžení. Jeho nejlepší filmy však vznikly až po tomto filmu. Překvapivé však bylo, že ani moc netlačil na pilu (no v jedné scéně ano) a spíše si zde vystačil s náznaky. Vraždy v jeho bytě však sebou přinesly i vůni zajímavé atmosféry. Vědro krve je bezesporu zajímavé béčko, které by si jistě zasloužilo trochu větší pozornosti. Je škoda, že jej moc lidí nezná. Přitom tento film netrvá ani moc dlouho, černobílý hábit mu svědčí, stejně jako ta menší porce násilí a černého humoru. Navíc tu Dick Miller podal velmi slušný herecký výkon. V mých očích jednoznačně průměrná záležitost, která není zas až tak špatná. 50% ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

[Festival otrlého diváka 2008] Film jsem viděl bez zvuku a s náhodně vybranou hudbou ze soundtracku, pouštěnou z jukeboxu. Úžasný zážitek. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Roger Corman, rozhodne natočil dovtedy jeho technicky najvydarenejší opus. Jeho zmysel pre humor, mi ale nesadol. To sa ukázalo až o rok neskôr v jednom z jeho najslávnejších režijných hitov. Takže to beriem skôr, ako skúmanie terénu. Má to však nápady a hlavne ostatnými komentujúcimi, skvelú atmosféru. Vtipné, mi to však neprišlo. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Je pozoruhodné, že na dekadentní atmosféře uměleckých klubů a kaváren se od roku 1959 změnilo velmi málo. Jen se jejich hostům dnes neříká beatníci, ale chcete-li, třeba hipsteři. Ale i dnes si tito mladí rozervanci objednávají různé netradiční druhy kávy, tlachají o umění, ba dokonce i ten básnický slovní (prů)jam doprovázený free-jazzovým ságem už jsem v pražské kavárně viděl... A jelikož to tento film velmi zábavně a přesně popisuje, nemám pocit, že bych se smál "proti němu", nýbrž "s ním". Tedy že nejde o klasické béčko, jak jsme u Cormana zvyklí, ale na slušně zvládnutou (byť za pouhých pět dní natočenou) morbidní komedii se senzačním Dickem Millerem v hlavní roli - bohužel jediné v jeho kariéře! Jen mi nejde do hlavy, jak se sakra dostala ta kočka doprostřed zdi..? ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Bit dzenerejsn som nikdy extra nemusel, viem vsak, o koho ide. Nudny film, tvoria ho vacsinou klen vatovo plane plky, herecke vykony su slabe, nevtiahlo ma to, len taka spolocenska konzervacka o nicom : 40 % ()

Fox85 

všechny recenze uživatele

Lehce ujetá hororová komedie o mírně zaostalém chlápkovi, který touží stát se umělcem. (Viděno na LFŠ2016 se simultánním dabingem - bomba) ()

totalySICK 

všechny recenze uživatele

vykrádám komentář od Ruut: "Ale jen díky simultánnímu dabingu Samanthy Bifidus v rámci ozvěn otrlce ze srpna 2018 v Tiskárně na vzduch." :D protože je to tak, bylo to boží! ()

Kenneth 

všechny recenze uživatele

Diletantsky natočená první část, jak kdyby to byl nějaký nepovedený studentský film. Pak se to buď trochu zlepšilo nebo jsem si na to zvykl. Část kde Waltra chválí za svoje první dílo je strašná. Přitom nápad je to celkem dobrý a udělat z toho tak strašně nezajímavý film, je vlastně taky umění. ()

Související novinky

Zemřel herec Dick Miller

Zemřel herec Dick Miller

31.01.2019

Ve věku 90 let zemřel v kalifornském Toluca Lake herec Dick Miller. Smutnou zprávu předal médiím rodinný mluvčí. Rodák z Bronxu má od svého debutu v roce 1955 ve snímku Apache Woman na svém kontě… (více)

Reklama

Reklama