Reklama

Reklama

Boj o Řím: Část druhá

  • Česko Boj o Řím II. (více)

Obsahy(1)

Děj se odehrává kolem 5. století našeho letopočtu v jižní Evropě. Po porážce byzantského vůdce Belisara obléhá hradby Říma armáda Gótů pod velením Krále Witicha. Královna Mataswintha nemůže manželovi odpustit nenaplněnou lásku tím, že jí odmítl a zradí ho Cethegovi. Statečný král v boji s Římem je zabit. Cethegus chce uskutečnit svůj sen obnovit Římskou říši i za cenu krutých praktik římských vládců... (tahit)

(více)

Recenze (13)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Viz. "Boj o Řím 1". Druhá část (kde se na úvod připomene děj z první) je výpravnější (fantastický kompars) a jednoznačně akčnější (bojové scény jako obléhání hradeb Říma, nebo finální bitva byly fantastické), opravdu styl jakým to režisér Nicolaescu (kompars a bojové scény) točil připomínal scénově jeho dřívější Dáky. Jako hlavní režisér filmu je ale uveden za mořem uznávaný evropský režisér Siodmak. Jak zde bylo napsáno všichni hlavní hrdinové postupně odpadávají, tvůrci filmu byli co se týče jednotlivých postav opravdu nemilosrdní a někdy se mi ty jejich osudy zdáli až příliš urychlené. Druhá část podle českého dvd měla jen 79 minut, klidně mohla mít ještě o 20 víc a určité věci tu mohly být lépe vypilovány. Ale scénář filmu a celý příběh (láska, politické intriky, zrada, nenávist a smrt) byl opravdu dobře zfilmovaný. Jak já jsem fandil lásce mladého páru Totila a Julia a kdybych jen tušil jak tragicky a hlavně rychle to vše skončí, ani bych se bejval nedíval:-). Rozpočet 8 miliónů západoevropských marek na evropský film, byl na tu dobu skutečně impozantní. to Orlau32: No před Římany tam byli Etruskové (750-800 př.n.l.), takže zřejmě z nich, ale jak jsem někde četl, nikdo pořádně neví, jak se tam ocitli a jak vlastně skončil tento tajemný národ. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Šla jsem do toho s tím, že se nebudu zabývat skutečnými dějinami a udělala jsem dobře. Takhle to byl na svojí dobu výpravný film, kde se casting vybíral podle tvářiček, žádných vysloveně ošklivek tam nebylo a to je pak těžký věřit, že to bylo takhle i v reálu. Nicméně jsem si ho užívala, co se intrik, lásek, zrady, bitev a neposlední řadě smrti, která k dějinám patří, docela užila. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Jak jsem už psal u prvního dílu, kdo má rád romantické dobrodružství bojů a intriky dávných věků, které nejsou moc složité, nechť se nechá unášet obsahem romantického děje a poté si určitě přijde na své. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Po hereckej a technickej stránke rovnaký štandard ako jednotka. Len v tejto časti si divák užije viac súbojov a dobývania, ktoré nastupujú trochu na úkor intrigánstva. No romantická zložka sa pretavila do pekného záveru. Nadpriemer. 75/100 ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Konečne došlo aj na epičnosť a bojové scény, ale nuda a rozvláčnosť sú stále primárnym problémom tohto dvojdielneho ´´skvostu´´. A na to všetko prišiel v dobe, keď sandálové spektákle nemohli už diváci ani cítiť. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Zdárné pokračování 1.dílu tohoto filmu a řekla bych, že je tam více režisérovy fantazie, ale pěkné. Konec dobrý, všechno dobré. Naskytne se vám otázka : "Kdo byli Římané a odkud přišli ?" (Vděčná otázka studentů na profesora dějepisu).Dosud nikdo nedokázal kvalifikovaně odpovědět a hodina dějáku pěkně utekla. Tak čus, přátelé ! ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Vcelku souhlasím s tahitem i Karlosem80, kdo má rád epické historické filmy okořeněné láskou a bitvami, nemůže být zklamán, nad drobnými nedostatky přivřete oči a ponořte se do pátého století v Itálii a jen si to užijte. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Pokračování historicky upraveného filmu. Intriky, mocenské hrátky a manipulace nabírají na obrátkách. Válčení se rozbíhá až do rozhodující bitvy. Zrada střídá zradu. A spravedlivý národ Ostrogótů, zřejmě za lítosti všech, musí opustit území Apeninského poloostrova. Jak dokáže být zkreslující pohled na historii germánské rasy očima Němců! Na určitou obranu lze úspěšně tvrdit, že nekřesťanské a nekatolické národy bývali tolerantnější než pokrytečtí katolíci, kteří rádi ve jménu boha vše ničili a rabovali. Ovšem největší touhou Ostrogótů byla snaha o romanizaci vlastního národa. Postavy příběhu umírají v bitvách, rukou vlastní i mstitelů. Bojuje se o moc, o ambice, o lásku. Největším a nejambicióznějším mužem zůstal římský prefekt Cethegus (zajímavý Laurence Harvey), mistr zákulisních hrátek, našeptávač a manipulátor s vlastní cestou. Neméně zdatnou intrikánkou zůstala byzantská císařovna Theodora (šarmantní Sylva Koscina), hravá manipulátorka s těžkým protivníkem. Byzantský císař Justinian (solidní Orson Welles) zůstal tou nejpragmatičtější osobou s realistickým pohledem na věc. Vítězná sestra Mathawsintha (zajímavá Harriet Andersson), z ostrogótského královského rodu, je sžírána především vlastní žárlivostí a odmítanou láskou. Mladý a nadšený Totila (Robert Hoffmann), druhý ostrogótský král, je hnán vpřed především opětovanou láskou Julie (půvabná Ingrid Boulting), dcery Cetheguse, která prohlédla. Zdatným zákulisním hráčem byl také byzantský vojevůdce Narses (zajímavý Michael Dunn) a dává přednost jistotě. Je zde také starý a moudrý ostrogótský šlechtic Hildebrand (Friedrich von Ledebur), první ostrogótský král a spravedlivý hrdina Witichis (Florin Piersic), třetí ostrogótský král a neúnavný válečník Teja (Emanoil Petrut), obětavý ostrogótský šlechtic Aligern (Mircea Anghelescu), všehoschopná a věrná služka Mathawsinthy Aspa (Adela Marculescu), Cethegusův spojenec a korsický šlechtic Furius (Ion Dichiseanu), či Witichisova oddaná a věrná manželka Rauthgundis (Ewa Strömberg). Když přivřeme oči nad pohledem filmařů na historii, tak nám zůstává napínavé a svižné drama, kde neschází akce, boje, hrdinství, hrdost, ctižádost, láska a romantika. Což je dostačující základ pro příjemnou zábavu. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

V druhé části tohoto filmu převažují nad příběhem velké bitevní scény s početným komparsem, které svou kvalitou a rozsahem odpovídají technickým možnostem doby vzniku tohoto snímku. Všichni hlavní hrdinové postupně umírají, takže film končí, protože herci došli. Zůstal jenom vítězný trpaslík. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Film pokračuje v okamžiku kde skončila jednička, bohužel má i stejně nezajímavý děj a styl natočení. Taková naivní pohádka. ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Druhá část sandálového eposu je kratší - místy až příliš sestřihaná, - ale kompaktnější a zábavnější, navíc je děj zavržen téměř až do Shakespearovského konce. Realistické, ale přitom tragické i hrdinské, ať žije geniální trpaslík! Znovu jen varuji před českým dabingem z roku 2011, tvůrci ani netuší, jak správně sklonit latinská jména. ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Konečný součet nedobrovolně ubyvších zúčastněných může mile překvapit, ale pravidlo o dobrém konci, které cituje ORLAU32, mi zde nepřipadá na místě. Díl první, díl druhý : prašť jako uhoď. ()

Reklama

Reklama