Reklama

Reklama

Čaroděj ze země Oz

  • Japonsko Oz no mahō tsukai (více)
Japonsko / USA, 1982, 79 min

Předloha:

L. Frank Baum (kniha)

Scénář:

Akira Mijazaki

Hrají:

Sumi Šimamoto
(další profese)

Obsahy(1)

Kultovní animovaná pohádka vypráví příběh malé Dorotky, která žije v Kansasu (USA) s tetou Emou a strýčkem Henrym. Jedné noci, když je Dorotka se svým pejskem Totem sama doma, se zvedne obrovský vítr a odnese Dorotku i s celým domem do země Oz. Tam poté prožívá cestu plnou dobrodružství ke králi země Oz a po cestě získává nové přátele, díky kterým nakonec bojuje i proti zlé čarodějnici ze země Oz. Dostane se Dorotka zpět ke strýčkovi a tetičce do Kansasu? (exitak)

(více)

Recenze (22)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Tehle příběh mě v dobách mého dětství naprosto okouzlil. Neměla jsem příležitost ho za posledních 20 let vidět znovu (a v rámci zachování hezkých vzpomínek bych se ani nepodívala:-)). Animace se mi tehdy líbila - a když nakouknu na současná "veledíla" pro děti (třeba "Spongebob"), tak si asi nebylo na co stěžovat. 80% ()

Stanley 

všechny recenze uživatele

Animovaná pohádka na námět knihy L. F. Bauma, která je (údajně) jedno z jeho vůbec nejvěrnějších filmových zpracování. Na našich TV obrazovkách se vyskytovala několikrát v průběhu 80. let a naposledy asi začátkem let 90. Pohádka, která mě tehdy jako malého klučinu díky svému nádhernému příběhu, neobvyklým postavám a hřejivým poselstvím naprosto fascinovala, a věřím, že i dnes by mě jistě měla čím oslovit, i když je určena skutečně spíše jen pro děcka. ()

Reklama

hrona 

všechny recenze uživatele

Tak tato pohádka byla opravdu dost kultovní, škoda, že zmizela z TV, Dorotka vydávající se ,,tam za tu duhu,, čarodějnice z různých světových stran, Čaroděj brající na sebe různé podoby díky mechanickým trikům. Rozhodně nejlepší zpracování tohoto tématu, i když nic moc zajímavé animačně, rozhodně až hororovým nádechem vylepšeno ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Nesouhlasím s tak vysokým hodnocením. Vybavuje se mi pár scének, ale to je vše. Tento film je hodně "zapomenutý" a kdesi v archivu se na něj snáší prach. Myslím si, že ho však vidělo mnohem více uživatelů, než je zde hodnocení. Prostě jim málo utkvěl v paměti. Ani se nedivím. Více než tři hvězdy prostě dát nemůžu. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Pohádka mého dětství a pravděpodobně i první kinozážitek. Sestra měla Posledního Jednorožce, já tohle, a do krve jsme se hádali, co je lepší. PS po 25 letech: Některá setkání s minulostí trochu zabolí a vy zoufale pátráte, co že se vám to na tom tenkrát tak líbilo. Naivní, nedotažené, animace nic moc (Dorotka a její makeup jsou vážně otřesné). Na druhou stranu pasáže jako výprava k čarodějnici západu určitě mají co do sebe a koneckonců, jde o fantazijní příběh především pro děti. Jen už jsem pochopil, že za mými nejsilnějšími dětskými filmovými zážitky stálo nejspíš pár chytlavých mollových akordů. Dneska by to vyhrál spíš ten "Jednorožec". ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama