Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nikola Tesla netúžil nikdy po sláve, chcel aby jeho vynálezy slúžili jednoduchým ľuďom a uľahčovali im životy. Vtedajšia spoločnosť nevedela oceniť nadčasovosť jeho vynálezov. Jeho tvorivosť bola obmedzovaná tvrdohlavosťou Thomasa Edisona a chamtivosťou magnátov elektrického priemyslu. Film je výnimočný svojím nekonvenčným pohľadom do života jedného z najväčších géniov, odsúdeného na tvorbu v anonymite. Máme možnosť nahliadnuť do duše mladého Teslu, ktorý bol veľmi energický a naplnený entuziazmom. Svet nebol pripravený pre génia ako bol Tesla a ešte stále nie je... (Richard_Ba)

(více)

Recenze (22)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nadšený blázen Tesla mohl ušetřit světu mnoho znečištění, nabídnout opravdu zelenou energii, jenže to by nehrálo do karet penězuchtivým pánům. Welles je v roli Morgana výborný. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Tento jugoslavsky zivotopisny film (natoceny v anglictine, s ucasti nekolika anglicky mluvicich hercu) se mi dostal do rukou na italskem DVD. Pokud pominu silenstvi distributora, ktery po celou dobu DVD projekce v pravem dolnim rohu obrazu nechal svitit sve logo a fakt, ze krome anglictiny zni ve filmu i italstina, srbochorvatstina a nemcina, ktere byly prelozeny pouze italskymi titulky, byl jsem s dvd jako takovym celkem spokojeny. Dokonce ma i jakesi bonusy, kde je krome jugo muzea N. Tesly ukazana i seance jakehosi americkeho kultu, dle ktereho byl Tesla pozemskym avatarem archandela Michaela (!). Film samotny me nezklamal, docela jsem se ale bavil ctenim uvodnich titulku. Na scenari se totiz mimo jinych podilel otec rezisera Vinko Bresana, Ivo, a z US strany John Hughes. Orson Welles v sedici roli J.P. Morgana. ()

WANDRWALL

všechny recenze uživatele

Není pochyb o tom, že člověk jako N. Tesla na Zemi žil jen jediný, a takový jedinci nejsou nahraditelný. Nikomu se od doby Tesly nepovedlo rožnout v noci N.Y., vyvolat zemětřesení... Jeho deník je fascinující, od fantastů se liší tím, že řada jeho kousků je dokumentárně zfilmována. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Je to fascinující film, který mi za reprízu po čase určitě stál a v němž si na chvíli s velkým Teslou také zakonspirujeme o tom, že lze zachytávat signály Marťanů z vesmíru, ba že nám mimozemšťané možná už léta posílají vzkazy, které jen dříve nikdo nezachycoval. :o) Stejně poutavý naštěstí zůstává i seriózní vhled do těžkého prosazování převratných vynálezů své doby v souvislosti s osvětlením, které jsou divákovy přiblíženy v rozsáhlejších dialozích, s předváděním experimentů či nákresy; zároveň podání fyzikálních témat mi připadalo vstřícně srozumitelné i pro běžného laika. Zajímavé jsou i některé využité filmové postupy ozvláštňující tradiční vyprávění, např. v podobě Teslových vzpomínek na dětství během přírodních (zá)blesků. I samotný dokumentární vstup před úvodními titulky se k zvolenému stylu filmu hodil, akorát jsem u něj (a spíše v tom negativním či alespoň nechtěně komickém smyslu) nevycházel z údivu, jak je zde Tesla zbošťován coby „pozemská inkarnace Archanděla Michaela“, představen coby vzor pro New Age hnutí a do toho se objevují záběry z nějakého patetického New Age divadla a padají divná moudra o původním životě většiny lidí na jiných planetách. Ale možná tím nás tvůrci zostra připravili na střet s ústřední myšlenkou životopisného filmu o slavném vynálezci, co v den svých rozmluv s ještě slavnějším Edisonem kopal z nouze coby dělník kanál... a sice poznání, že na plné pochopení vědeckých géniů Teslova kalibru a významu jejich objevů a inovací společnost není často v době jejich života plně připravena. A možná, že na to není připravena doposud. [85%] ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Hranice mezi bláznovstvím a genialitou může být křehká. Teď jde o to, že co my ostatní vnímáme jako bláznovství, může být právě onou genialitou, které nerozumíme, ještě jsme k těm poznáním nedospěli nebo ani nikdy nedospějeme. Při druhém zhlédnutí jsem si toho filmu více užila a podařilo se mi ho lépe vnímat v detailech. Považuji za velmi pravděpodobné, že mírně šílený, ale čistý člověk Nikola Tesla recept na čistou energii pro všechny skutečně měl. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tento jugoslávský životopisný snímek se povedl a líbil se mi, Petar Božović dokonale naplnil mou představu o Teslovi, kterého považuji za nesmírně talentovaného a pracovitého badatele, fyzika, snílka a v neposlední řadě je třeba zmínit i pár fóbií, možná diagnóz.. K tomu jedním dechem dodávám, že Orson Welles je v roli Morgana výtečný, no a moje jediná připomínka se týká úvodu, ten začátek mi prostě nesedl a připadal mi divný, pak už se to ovšem rozjelo parádně.. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Bezpochyby nejděsivějším "zjištěním" tohoto jugoslávského filmu je, že se skutečně revolučních vynálezů (radikálně zlepšujících podmínky lidského života) zřejmě nikdy nedočkáme, jelikož tyto se mocným hráčům ukazují jako nerentabilní. ___ Vynálezce a fyzik Nikola Tesla patří, pro svou tajuplnou osobnost a enigmatické elektrotechnické bádání, dodnes k osobnostem mimořádně přitažlivým, a to i pro filmaře (vzpomeňme při této příležitosti kupř. Nolanův Dokonalý trik jako pravděpodobně nejslavnější příklad), nelze se tedy divit, že se roku 1980 Jugoslávci (jednou ze zemí bývalé Jugoslávie bylo i Srbsko, země, na jejímž dnešním území se Nikola Tesla roku 1856 narodil) - kteří Teslu museli vnímat jako národní poklad -, rozhodli na jeho počest o něm natočit životopisný film. A troufám si tvrdit, že se svého úkolu zhostili se ctí, dokonce se jim povedlo angažovat takovou hvězdu jako byl Orson Welles. Možná bych vynechal úvodní zhruba osmiminutovou dokumentární část (která k filmu samotnému nic podstatného nepřidává, resp. je to svým způsobem pouze překlad fikční části), ale zbytek zaujal a rozšířil obzory (i proto, že jsem před filmem o Teslovi tušil jen málo) - ať už Teslovy osobnostní zvláštnůstky (hypersenzitivnost, vědecký zápal atd.), tak rekonstrukce "Války proudů" (souboj mezi Teslovým střídovým a Edisonovým stejnosměrným proudem, viz zde). Díky za tip Willymu Kufaltovi! 75 % ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Moc nevím, co si o tom myslet. Mě už zarazil osmiminutový dokumentární prolog se setkáním Vesmírných lidí (a normálně bych se takhle snažil o fór, jenže tady to fakt je - celý ten sektářský dýchánek do puntíku sedí jejich tezím - a taky celému světu vysvětlil, že Kačenka vlastně je inkarnací i Tesly :D), ale o něm jsem věděl dopředu, takže skutečný problém nastal hned poté, co skončil. A to v tom, že film má úplně stejný formát a styl jako onen prolog. Vylezlo z toho sice pár zajímavých scén (které ale někdy zabil zmatený střih), ale nezvykl jsem si na to, resp. zvykl, ale nevěřil jsem, že to není televizní film. Teď jsem po tom pátral a podle všeho opravdu ne. A problém není v 4:3 formátu jako spíš v levněji působící mizanscéně - vždyť v Československu vzniklo mnoho filmů ve stejném formátu a bylo na nich jasně poznat, které byly v kinech. Možná to ale k jugoslavské kinematografii patřilo, nevím, moc jsem z ní neviděl. Spolu s tím přichází další problém, jelikož kvůli tomu všemu mi to celou dobu přišlo jako průměrný životopis s minimem výrazných scén, který by ale přesto měl co nabídnout (flashback z Teslova dětství či myšlenka o nedocenění velkých osobností v jejich době), jen to jakoby nedokáže prodat. Takže mé dojmy uvízly na mrtvém bodě, kdy jsem z Tajemství Nikola Tesly měl silně průměrné dojmy, přičemž se ale nedokážu smířit s tím, že to tak dopadnout nemuselo a že tam pořád vnímám jisté klady, které mi brání to jako průměr označit, ale tak jako tak se obávám, že časem si na to vzpomenu jen jako na jeden z filmů, které jsem viděl, ale nic podrobného si z nich nevybavím. Ačkoli tu z nějakého důvodu hraje Orson Welles a v USA se mluví anglicky (což mě potěšilo hodně). Promiň, Willy, ale tohle mě nějak minulo. 3* ()

snob 

všechny recenze uživatele

Investor je tu od toho, aby potlačoval lidskost a množil peníze. Zcela jednoduchá poučka na které pohořel i genialitou postižený Tesla. Více Teslů, méně investorů, bych prosil od prostoru. Volná energie není snem, ale potlačenou skutečností. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Hodne povedeny zivotopisny film o Teslovi. Vice nez solidni vyprava a herecke obsazeni v cele s Wellesem. Moc pekny film. ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý, civilní, nic se nepřehání. Nehledá ani tajemství jak říká název, jen ukazuje co jak bylo v té době i třeba mezi ním a Edisonem (To je ten kdo všechny ,,své,, vynálezy kupoval -okrem snad jednoho-). Z filmu taky jde cítit že nikdy nestačí mít jen talent, pokud člověk nenajde podporu okolí, je prakticky jako kdyby ani nebyl. Nebýt ale Tesly, Edison prosadí ten svůj plán /kvůli výdělku/ a dnes by jsme nebyli tak moderním světem. 4/5 ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Nikolo nejsi pták, jsi muž…“ Byl Nikola Tesla seriózní vědec a velký vizionář nebo spíše fantasta? Ačkoliv je tento film rámován na můj vkus zcela zbytečným pseudodokumentárním úvodem, v němž se o Teslovi třeba mluví jako o „pozemské inkarnaci Archanděla Michaela“, a kde se dozvídáme, že dotyčný byl vzorem pro New Age hnutí (viz bizarní záběry z nějaké New Age přednášky či snad  divadla) působí ten film jinak jako vcelku seriózní životopisný snímek. Bude si muset o Teslovi něco bližšího přečíst, film mě dost navnadil. Dost by mě třeba zajímalo, jak to bylo s konspiračními tvrzeními Tesly o údajném zachytávaní signálů Marťanů z vesmíru. Nebo s jeho  teorií o jednom čistém zdroji  elektřiny. Možná by dnešní svět takovéto ambiciózní/bláznivé vize ocenil. Jen se obávám, že "věda a nadpřirozeno nejdou moc dohromady…." ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Solidně natočený film o jednom z největších vynálezců všech dob.... Kdo ví, jak by snímek vypadal, kdyby byl natočen po rozpadu Jugoslávie. Vzhledem k tomu, že byl Tesla Srb narozený v chorvatské Lice, asi by záleželo na tom, kdo by se látky ujal... Skvělý je v titulní roli Petar Božović. ()

Richard_Ba 

všechny recenze uživatele

Film bol podľa môjho názoru veľmi kvalitne spracovaný. Zachováva si od začiatku až po koniec mysticku atmosféru a neskutočnú farebnosť, čo ozrkadluje charakter Nicolu. Herec sa absolútne stotožnil so svojou postavou a poskytol mi veľmi zaujímavý pohľad na jeho charakter. Čítal som veľa o jeho vynálezoch a neocenenej snahe zmeniť svet, ale až tento film mi otvoril brány Teslovej geniality... ()

Danikaa 

všechny recenze uživatele

Geniálny, skromný, citlivý a možno tak trochu blázon Nikola Tesla. Nevedela som čo mám čakať od filmu o vedcovi, o ktorom som snáď všetko vedela a videla som kopu dokumentov o jeho práci a vynálezoch. Film je však film a tento ma milo prekvapil. Divná bola len tá vsuvka o jeho uctievaní v Amerike, ako pozemskej inkarnácii Archanjela Michaela. To je možné snáď len v tejto krajine neobmedzených možností. Všetko ostatné bolo na mieste. Petar Božovič ako Tesla - perfektný, potešila aj účasť Orsona Wellesa. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Na film Tajemství Nikola Tesly jsem se velmi těšil. Nikola Tesla byl pozoruhodná osobnost a především geniální vynálezce, který předběhl svou dobu a jak už to tak bývá, byl nepochopen a neměl to rozhodně lehké. Film samotný mě ale spíše zklamal. Možná to bylo mým velkým očekáváním. Každopádně snímek byl svou formální stránkou spíš mdlý. Pomalé záběry, časté prostřihy do minulosti beze slov a melancholická atmosféra, nic z toho mě nedokázalo vtáhnout a často jsem se při sledování nudil. Dokumentární úvod působil podivně a v následujícím příběhu sice byly jeho geniální objevy a především skvělé a ušlechtilé myšlenky (energie zdarma pro všechny), nicméně ty nějak nedokázaly pořádně vyznít. Je to škoda, protože ten kontrast s obchodním uvažováním jeho sponzorů (jak na tom ale vydělám, když to bude zdarma pro všechny?), si o to přímo říkal. Osobnost jednoho z nejzáhadnějších a nejproduktivnějších vynálezců světa by si zasloužila lepší a především poutavější film. Tentokrát nakonec ani nepřidám hvězdu navíc pro samotného Nikolu Teslu, jak to u podobných filmů občas dělám a budu se muset ohlédnout po nějakých knihách o něm. ()

IdaHutt 

všechny recenze uživatele

Z hlediska filmařského řemesla sice jen mírně nadprůměrný film, nicméně závažností své výpovědi velmi cenný. Pojatý jako neokázalá pocta velkému vynálezci a velkému člověku. Výborný výkon podal herec v hlavní roli. Prostě inteligentní snímek nutící v závěru k zamyšlení, co by bylo, kdyby... ()

lift666 

všechny recenze uživatele

Velice dobrý autentický film (přesně jak jsem vyčetl z novinových článků). Akorát hudba byla trošku nemístná, ale předpokládám, že v 80. letech byla in. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

Dokumentárny predtitulkový úvod obsahuje okrem serióznych záberov aj scény zo stretnutia podivnej sekty, vyznávajúcej Teslu ako anjelské vtelenie. Samotný film potom obsahuje pár mysticko-vizionárskych scén z Teslovho života, ktoré mohli byť spúšťačom takéhoto presvedčenia u jednoduchších jedincov, ale väčšina filmu je našťastie v duchu "balkánsky génius s cieľom nezištne pozdvihnúť ľudstvo ako celok versus americkí kapitalisti prepočítavajúci všetko na doláre". Ako obzvlášť podlý je zobrazený Edison (neváhajúci obetovať nevinného živočícha), o niečo ľudskejšie sa javí Morgan v parádnom podaní Orsona Wellesa. Na druhú stranu ani samotný Nikola nie je prezentovaný veľmi "user friendly", holt to sú tí géniovia. Veľké vynaliezanie je doplňované Teslovými skoro až aspergerovskými maniermi a flešbekmi do detstva. Neviem, nakoľko sa film zhoduje s historickou realitou, ale pozeralo sa na to dobre. Dojem trochu kazil nie úplne najlepší anglický dabing niektorých scén. Za štyri bonmoty Marka Twaina. (vďaka Willymu Kufaltovi za zaradenie do premietania) ()

Reklama

Reklama