Reklama

Reklama

Mladý záletník Mario (Vittorio Gassman) zdědí třináct starých židlí ve špatném stavu, které prodá, aby získal aspoň nějaké peníze. Že jedna z židlí byla úkrytem pro dokumenty, které by mu vynesly daleko víc, se dozví až později, a tak začíná jeho cesta za znovuzískáním všech židlí. Cestou potkává různorodé postavičky, z nichž zdaleka ne všichni s ním mají tak pěkné úmysly jako obchodnice se starožitnostmi Pat (Sharon Tate). (Morien)

(více)

Recenze (5)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Vysloveně slaboučká verze v té době již dost archaického příběhu sovětských autorů Ilfa a Petrova z roku 1928. Partička evropských filmařů si do svého filmu přizvala vycházející americkou hvězdičku Sharon Tate, která si s ničím hlavu příliš nelámala. Vyhrávala soutěže krásy, pózovala pro Playboy. Přijela na natáčení těhotná, nejprve natočila sexy scény a bylo vymalováno. Je to taková volovinka, kde dlouhovlasá blondýna pobíhá z místa na místo a s dějem se nikdo moc neobtěžuje. Sharonin partner Vittorio Gassman v podstatě nestojí za komentář. Pro fanoušky Orsona Wellese je tu alespoň taková malá divadelní srandička, pro ctitele de Sicy je to jen další položka jeho zbytných filmů. Fakt, že po návratu z natáčení byla Sharon Tate v osmém měsíci těhotenství brutálně zavražděna, nemůže změnit hodnocení celého počinu. Shodou okolností podobně slabý evropský film natočil o pár let později i její tehdejší manžel Roman Polanski pod názvem Co? (1972). ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dalsi krasny dokaz, ze najlepsie filmy su casto zabudnute starinky. Tu nejde o nic komplikovane, len Vittorio PlynovyMuz /Il Sorpasso 1962/ predal 13 starych stoliciek - a vjednej ma hodne dolezite veci. Ake ? To uz nech si divak pozrie film, hned sa dozvie. Najlepsie filmy su tie, kde zapletka je co najjednoduchsia, v jednoduchosti je sila : 95 % ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Novelu Dvanáct křesel už pokusil kdekdo zrežírovat, mezi nimi s Burianem, s Mel Brooks a dalšími, ale jsou to takové všelijaké. Tento neznámý ale ví co je humor, je svižný, v hlavní roli Vittorio Gassman jako pila. Ač Sharon Tate je taky vedena jako hlavní, na obrazovce je asi jen polovinu z celkového času. Cítí humor, tempo, byla dobrou volbou. Skoro v hlavní roli je i v Čechách méně známý Tim Brooke-Taylor (Jackie). On častěji spolupracoval s Monty Python a ne jen to, psal pro nich již v té době kdy ještě Pythony nebyli ani kompletní. Docela má prostor i Ottavia Piccolo, anebo De Sica. Myslel jsem že Orson Welles bude jen jako cameo, nakonec málem zbourali divadlo. .........Je to bláznivý film, jeden gag za druhým a skoro bez hluchých míst. Vnímá jen legraci a zbytek není na maděru rozepsaný (zbytečně), a má nápad ještě i v posledních minutách. 4,5/5 ()

RPupkin 

všechny recenze uživatele

Kdo by řekl, že ekranizace předlohy sovětské (ukrajinské) dvojice Ilf a Petrov v podání maďarského režiséra Gessnera dopadne takto dobře? Již úvodní sekvence, provázená yé-yé hudbou, nás nenechá na pochybách, že máme co do činění s kvalitní podívanou. Una su 13 (čili „jedna ze 13“) je příjemná ztřeštěná komedie s nenapodobitelnou šedesátkovou atmosférou a pěknými exteriéry (vedle New Yorku a Londýna se točilo mj. v Římě a Toskánsku). Ukrutně vtipnému Gassmanovi zdatně sekunduje půvabná Sharon Tate; nikoliv pouze v cameo rolích se objeví i režisérští matadoři Orson Welles a Vittorio De Sica. A dokonce i toho morálního poselství na závěr se dočkáme! Celkově vzato: za mě palec nahoru, 80 %, mohu vidět znovu. [viděno v dubnu 2021 | komentář #9] ()

Reklama

Reklama