Reklama

Reklama

Hrdinové z východu

  • Hongkong Zhong hua zhang fu (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Číňan Liu (Gordon Liu) si vezme za ženu Japonské dievča, s ktorou ich ešte v detstve zasnúbili rodičia kôli upevneniu medzinárodných vzťahov a obchodu. Mladomanželia sa majú radi, čoskoro sa však dostanú do konfliktu koli veľkým rozdielnostiam ich kultúr. Vznikne spor, v ktorom sa jeden druhému snažia dokázať, že práve to ich bojové umenie je to lepšie. Konflikt vyústi odchodom Liuovej manželky a do Číny prichádzajú najlepši Japonský majstri, aby sa stretli s Liuom v boji o prestíž. (kitano)

(více)

Recenze (39)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

I když mne první polovina filmu docela nudila až otravovala (šarvátky mezi čínským manželem a japonskou manželkou v komediálním ražení mne prostě nebraly ...), druhá polovina po příjezdů japonských mistrů nabrala úplně jiný směr a film vylétl někam do naprostých martial-arts výšin. Ten střet dvou kultur prostě můžu, je to klasika, ale je to super. Navíc tady je vše tak detailně podáno a popsáno, že se člověk i něco přiučí. Děj filmu je špatný, ale o to zde nejde. Gordon Liu je jako vždy ve formě. Jeho souboje s japonskými mistry různých bojových stylů jsou super, i když jsem tedy hlavně sledoval ty Japonce, se kterými prostě sympatizuji tak nějak víc. Finální souboj Gordon Liu vs Yasuki Kurata byl pak naprostou třešničkou na dortu. Kurata v naprosto špičkové formě, jak se zbraněmi tak bez nich, prostě frajer, tohohle "martial arts řezníka" jsem vždycky mohl. Parádní záležitost a jednoznačně kult. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně rozhodně jedna z nejlepších klasických kung-fu mlátiček. Příběh podle té nejošuntělejší šablony (mistr učí žáka, aby žák pomstil mistra) nahradila tentokrát šablona méně okoukaná, možná sympatičtější. Premisa, v němž si Číňan vezme Japonku, aby si vzájemně dokázali, čí že bojové umění je efektivnější, nabídne totiž méně humoru (ale jen kapánek) a více akce. A té je ve druhé polovině opravdu přehršel. Hrdina musí přemoct sedm bojovníků - navíc co muž, to jiný styl – takže dojde i na karatistu, judistu nebo fighty s nunčaky, saiemi, šurikeny nebo katanou. Závěr vrcholí samozřejmě v nejdelším souboji s ninjou na poli se slaměnými panáky, kde velkou roli sehraje důvtip. Jinak choreografie nápaditá a to teatrální herectví už divák taky překousne. V rámci dílny Shaw Brothers však famózní kousek. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Pre mnoho laikov je kung fu a karate, ci Japonsko a Cina jeden velky gulas. Pravda vsak je, ze rozdiely medzi spominanymi su obrovske. Tento film skvelou moznostou pozriet si niekolko zasadnych rodielov medzi kulturami a bojovymi umeniami (co su v zasade velmi prepojene veci) Japonska a Ciny. Baletne kung fu versus tvrde karate a mnoho technik a zbrani zastupujucich Japosko a Cinu sa tu stretavaju v nelutostnych subojoch. Vzhladom na fakt, ze sa jedna o Hong Kongsky film, je jasne ze Cina je ta spravodliva, ale aj tak je film skutocne nadhernou a neocenitelnou ukazkou konfliktu tychto dvoch obrovsky rozlisnych kultur. Choreografia je paradna a fakt, ze vo filme sa vystrieda mnozstvo odlisnych technik a zbrani, kvalitu mnohonasobne zvacsuje (vyzdvihujem hlavne nadherny suboj cinsky mec vs katana). Pedstavitelia su bezchybny, vedie samozrejme slavny Gordon Liu, ktory si prednedavnom strihol cameo v oboch Kill Billoch. V jeho filmografii tento film hrdo stoji hned vedla 36. komnaty shaolinu. (10/10) ()

ladynka 

všechny recenze uživatele

Výborná akční komedie (zprvu), která skvěle prezentuje rozdíly nejen kulturní ale i mezi bojovými technikami Japonska a Číny. Navíc při sporech Číňana (Gordon Liu) s jeho japonskou manželkou, kdy se chlubí čím dál nebezpečnějšími zbraněmi a navzájem na sobě zkouší např. tomfy, meč a katanu, dostává sousloví "manželská hádka" naprosto jiný rozměr. Přesto nejde rozhodně o jedinou atraktivní součást filmu a dočkáme se také seriózních bojů (s různými zbraněmi, kontaktní boje a nakonec hra Chytřejší vyhrává: Gordon Liu versus Yasuaki Kurata, mňam :-) ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Klasická velenárodná žánrová pochodeň z Číny, kde v lacných divadelných kulisách za podpory tragikomických teatrálnych výkonov stvárňujú Číňania i Japoncov (alebo akýchkoľvek iných Aziatov) a, samozrejme, nakoniec vždy v pomere síl (značne nepomerne) víťazia. Číňania predsa nebudú pozerať film, v ktorom to Japoncom poriadne nenatrú, nie? Tým viac, keď proti vychýreným majstrom postavia len mierne nadpriemerného učňa, ktorý v mihu zvláda všetky mysliteľné bojové umenia s gráciou a dôstojnosťou, ako to dokážu len Číňania. Ale pekne poporiadku. Ľudová (dalo by sa povedať, až buranská) komédia ťaží z pozície manželstva v národnom ponímaní a historicko-kultúrnych referencií, resp. rozdielov medzi Japonskom a Čínou. Prvá polovica je venovaná mladomanželským šarvátkam medzi Gordonom Liu (presne tým, ktorého si pamätáte aj ako starého majstra z Kill Billa) a Yukou Mizuko, ktoré podvratne narúšajú nedotknuteľné tradície v manželskom živote Číňanov. V tej druhej dochádza ku klasickému finálnemu stretu majstrov prekvapivo širokej škály bojových škôl (od šermu po ninjitsu), ktoré strieda vysokorýchlostný tréning hlavného protagonistu v klasickom pojatí modelu "from zero to hero". Dej je vyplnený tu viac, tu menej komickým situačným humorom, ktorý svoj pôvod taktiež nachádza na divadelných doskách. A práve toto očarujúco nostalgické spojenie kung-fu béčka, vratko humornej choreografie, bojov-nebojov, klasickej fabule a istej nepopierateľnej charizmy Gordona Liu spolu s výsmechom skutočnému bojovému umeniu a lekciám dejepisu na mňa tak skvele funguje. Zvuková kulisa je perfektná a dokonca pri mierne prehnanej (rozhodne však nie na úkor záživnosti) dĺžke zostal priestor i na nejaké to vyhranie sa s kamerou - napríklad scéna, v ktorej sa Liu rozpráva so ženou tak, že vidíme len jeho odraz v zrkadle. Nič svetoborné, ale perfektná bláznivá klasika, s občasnými nereálnymi súbojmi striedajúcimi pár skutočných bojových vychytávok (samozrejme s hračkárskymi zbraňami, ktoré tie skutočné nepripomínajú ani z diaľky). A aj nejaká tá inšpirácia pre Tarantina by sa tu našla. 90% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Škoda naivního příběhu a chvílemi trapného humoru, který film degraduje na jakousi olympiádu čínských a japonských bojových umění. V této rovině je ale výtečný. ()

Epistemolog 

všechny recenze uživatele

Kendo Mistr Takeshi Yamamoto s katanou předvádí výtečný výkon, dále je tady expert na Judo Hitoshi Ômae, japonský Sai expert Yasutaka Nakazaki, či japonský expert na oštěp Nobuo Yana. Potěšila mne vyjímečně politická srozumitelnost snímku a Gordon Liu v boji s oštěpem i trojdílnou tyčí. Dokonce předvede drunken box proti japonskému karate. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Čínský mladík Ah To (Gordon Liu) musí v soubojích porazit sedm mistrů z Japonska, aby urovnal spor a výzvu ohledně bojových stylů se svou japonskou manželkou Yumiko Kōda (mandarínsky Kung Zi). Při soubojích jsou použity různé bojové styly a zbraně. Malou roli mistra stylu opilé pěsti nebo též opilého boxu hrál režisér snímku Chia-Liang Liu. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Shaw Brothers produkce v krystalické podobě, tentokrát kupodivu s trochu ( ale fakt jen trochu) umírněným hihi , výbornými souboji a střetem japonského a čínského bojového umění, k tomu Gordon Liu ve výborné formě - skvělá nenáročná zábava. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších kung-fu filmů co znám. Ne, že by tu byla jinde neviděná choreografie. Kvalita tohoto filmu leží jinde. Zápletka je jednoduchá – Číňan si vezme Japonku, načež dojde k zásadním rozporům mezi japonským a čínským bojovým uměním, které tito dva ovládají. Manžel urazí japonský styl, takže z Japonska přijedou ti největší mistři aby mladíkovi dokázali, že jsou lepší. Je tu mnoho humoru – ovšem ne chanovsky ztřeštěného, ale humoru vycházejícího především z rozdílnosti japonské a čínské kultury – za vše zmíním scénu, kdy manžel jí u normálního stolu a jeho japonská manželka asi o metr níž u nízkého stolku. Ne vždy působí kulisy ve filmech Shaw Brother příjemně. Tady jako by se všechny ty namalované stromy staly nádherným prvkem ve skvěle propracované vizuálnosti. Děj se odehrává někdy ve 20.-30.letech 20 století, takže se tu mísí saka s tradičními čínskými a japonskými obleky. Celé to vypadá krásně. K tomu si přičtěte Gorgona Liu v paruce (asi) a máte film, který se prostě musí vidět. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica filmu, v ktorej sa háda a pomeriava čínske kung-fu s japonským hlavný hrdina Gordon Liu so svojou mladou ženou z Japonska, ma bavila menej, kvôli dosť namyslenej postave manželky opovrhujúcej všetkým čínskym. Aj keď ťažko povedať, či je viac namyslená ona alebo režisér Lau Kar Leung (ktorý si tu stihne cameo opitého majstra), ktorý pre zmenu celý film pretláča názor, že všetky čínske štýly porazia tie japonské. A finálne, čo sme si to sme si, buďme kamoši, to už nezachráni. Celkom by ma zaujímalo, či majú v japonsku radi tento film. Ale aspoň je dej originálny a nikto sa nemstí za nikoho smrť. Len sa zachraňuje česť. Našťastie druhá polovica, ktorá má štruktúru arénovky a hlavný hrdina poráža jedného majstra za druhým, ponúka naozaj fenomenálne bitky. Tie si vychutná každý fanúšik žánru. Špičkovo natočené, prehľadné, dynamické a hlavne s pestrou choreografiou. Dokonca aj ninjovské finále ma výnimočne bavilo napriek rôznym typický gadgetom, ktoré mi bežne pripadajú k smiechu.  Všetci borci tu predvádzajú famózne kúsky a aj po rokoch je tento film pecka. 8/10. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Prostoduchý príbeh v hk mlátičkách je takmer samozrejmosť, aj keď tu to bolo na mňa až príliš. Najskôr nemastné-neslané manželské problémy, potom vyslanie najlepších japonských majstrov v rôznych druhoch boja proti jednému priemernému Číňanovi, ktorý si občas zacvičí kung-fu s náradím aj bez... Týmto sa určite nedokazuje, či sú lepšie japonské alebo čínske bojové umenia. Aspoň konečne prídu na radu nejaké súboje, no nič výnimočné sa v nich nedeje, čo by som nevidel v desiatkach podobných filmov. Až záverečný súboj prináša veľký kus originality a je naozaj zaujímavý a tak tento trápno-nudný filmik dvíha aspoň na priemernú úroveň. Inak je tunajšie hodnotenie výsledkom neschopnosti reálne zhodnotiť kvalitu filmu žánrových fanúšikov, ktorým stačí pár kopancov a zasvišťaní mečom, aby filmu tresli plné hodnotenie. V časoch, keď som mal 12-13 rokov to stačilo aj mne. ()

Tsukikage odpad!

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně nejhorší činský film, co jsem viděl. Jak převést japonské bojové umění do čínské rvačky. Většina japonských bojových umění je zaměřená rychlý konec ať už je to iaido, jodo, nindžutsu a další. Ale jak to prodloužit, aby to bylo akční a zdlouhavý. No nebudeme se tím přece trápit, prosť jim dáme japonské zbraně a ať si bojují jako číňani. Snad by to přece mělo ukázat rozdílnosti dvou kultur a jejich postupů boje, ale to se tady nestane. Čínské kung fu je přeci nejlepší, to jsme věděli už na začátku. Trik zadrženého dechu překoná všechny styly nindžucu. Dost často si pletou nindži a samuraje, ale co bych taky čekal. Japonské bojové umění za 0, čínské bojové umění za 8. Fair enough. Myslel jsem si, že to bude sranda, ale, i když zapomenu na iai, bylo to mučení. Nemůžu moc hodnotit styl boje všech zůčastěných, ale ten šermíř byl k ničemu, zoufalý, bez absolutních základů, kterými by byl boj nudnější a kratší. Ještě jsem se dodatečně dozvěděl, že se ten chlapík s katanou skutečně pokoušel o iaido, takže teď je to definitivně nejhorší čínský film vůbec. Je to urážka, ten chlapi k se tam krčil jako kdyby mu bylo osmdesát a měl nemoc zad. Iaido v překladu umění tasení meče, i tohoto základního principu nevyužil. Porazil ho směšně využívajíce chyb, které by ani začátečník neudělal. Např si nedržel střed. Mávání mečem, krčení se, zavirání oči, velká gesta, promachováni, špatný postoj, groteskní způsoby a mnohem mnohem víc. Jak už jsem řekl je to urážka a nic víc. A neříkám to jenom proto, že cvičím iaido. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Vysloveně odpočinková záležitost, která v první třetině funguje i jako komedie. To když se z japonské manželky vyklube vzdorná a čínským kung-fu opovrhující bojovnice. Manželské přestřelky, které vyvrcholí menší bitvou jsou úsměvné a i když je hned jasné, že nebude čínský film velebit japonský styl boje, působí to vše vcelku korektně. To ale vezme za své v okamžiku, kdy se Liu nadprůměrný bojovník, ale rozhodně ne mistr, utká v sedmi dnech se sedmi mistry různých japonských stylů. Nicméně je to jen drobnost v rámci scénáře, protože Gordon Liu rozhodně nezaostával za svými hereckými kolegy a předváděl opravdu vynikající rubůvky. Čímž se dostávám ktomu, co tento film rozhodně zdobí. Tak pestrou přehlídku různých stylů, soubojů s mnoha různými zbraněmi a to vše bez drátů, zrychlených pohybů...to se jen tak nevidí. A že si těch bojůvek divák užije. Téměř dvě třetiny filmu sledujeme konfrontaci čínského kung-fu a japonského stylu boje od karate po ninjitsu. A popravdě mě výklad toho, proč je kung-fu lepší, vcelku uspokojil. Současně se potvrdilo, že i po staletích mají číňani respekt vůči ninjům...respekt spojený s opovržením s jejich pro ně nečestnými technikami. Nebýt podivně ustřiženého konce, kde by se mnohem více hodilo zakončení v rámci sporu obou manželů, asi bych hodnotil i o chlup lépe. Ale i tak... rámci žánru a doby vzniku, je to povedený film, který by snesl remake v době, kdy byl na vrcholu Jet-li, Donie Yen a další. ()

midget 

všechny recenze uživatele

Zkrocení zlé ženy a zároveň i zlého Japonska. Od začátku jsem fandil Japoncům, i když bylo jasné, že proti tomu arogantnímu čínskému kung fu náfukovi nemají šanci a vyjdou z toho jako trapáci, kteří přehlédli nějakou úplně elementární techniku čínských stylů. Číňané si tu zkrátka léčí komplex "sick men of Asia" a nenávist vůči Japoncům ze sino-japonských válek. Samotné souboje jsou ovšem skvělé. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Škoda, že prvá polovica filmu je nezáživná, trápne komediálna a s postavami a chovaním, ktoré nestoja za vyššiu pozornosť. Potom príde časť o naťahovaní sa manželov, ktorá kultúra a bojové umenie je lepšie. Až v závere sa o slovo prihlásia súboje a rôzne výzvy. Konfrontácia čínskeho umenia s tradičným japonským je veľkým ťahákom, Japoncov hrajú ozajstní Japonci a nielen Číňania prezlečení do japonských kimôn. Divákovi je predostrené množstvo rôznych bojových techník a zbraní, z ktorých sa mne najviac páčil ten, v ktorom boli proti sebe skrížené nundžaky a čínska trojdielna palica. Film nemá plnohodnotnejší príbeh, čo je jedným z kameňov úrazu, snaží sa to vynahradiť kvalitnými súbojmi, v ktorých sú či už Liu alebo Kurata machri. ()

Reklama

Reklama