Reklama

Reklama

Super Size Me

Trailer

Obsahy(1)

Proč jsme tak tlustí? Stačí dvě slova: rychlé občerstvení. Co by se stalo, kdybyste nepozřeli nic jiného než stravu z rychlých občerstvení po dobu celého měsíce? Filmař Morgan Spurlock se vydá na takovou cestu a je to ta nejriskantnější pouť jeho života. Pravidla? Třicet dní nesmí jíst nic jiného než co je na nabídce McDonalds, stravovat se v tomto řetězci třikrát denně, musí si objednat vše co je v nabídce alespoň jednou a musí si dát XXL menu, pokud je k tomu vyzván. Zatímco Spurlock přežvykuje pod zlatými oblouky, sjíždí celou zemi a rozmlouvá s počtem odborníků na rychlé občerstvení, s obyčejnými lidmi a navštěvuje školy, firmy a politiky. Spurlockova trýznivá hamburgerová dieta ho dovede k fyzické a citové proměně, která vás donutí zamyslet se nad objednávkou dalšího Big Macu. Super Size Me je film nabízející nový pohled na jeden z našich největších národních zdravotních problémů, na obezitu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (451)

sona123 

všechny recenze uživatele

Doporučuji sledovat např. na rotopedu či po návratu z fitka a tak, jinak byste (pokud teda rádi jíte a nemáte úplně ideální váhu) mohli mít trochu výčitky...Je tu pár skutečně nechutných záběrů (rozhodně blití z okýnka auta a operace žaludku u diabetika) a jinak řada zajímavých informací. Nevím, přišlo mi to možná až trochu přitažené za vlasy, navíc nevím, u nás snad frčí víc kfc než mcdonald, přesto - rozhodně film vnímám jako trefu do černého. A je to i vtipné, což u dokumentů nebývá až tak obvyklé. ()

hammerhead 

všechny recenze uživatele

Podle očekávání film obsahoval medium porci demagogie a polopravd, to je fakt. Na druhou stranu na některé zrůdnosti typu lobbismu poukázal docela přesvědčivě a hlavně, po jeho odvysílání se asi skutečně někdo odpovědný začal zamýšlet. Výsledek - meal s obstojnou nutriční hodnotou. Update: Poté, kdy jsem viděl prezentovaného internistu hrát v jiném filmu a navíc už mě unavují manipulativní a vyděračské lobby nejrůznější zdravé stravy a náramků, bez kterých se, pokud nechcete umřít, neobejdete, dávám hodnocení dolů. ()

Ollie235 

všechny recenze uživatele

Místy nechutné, ale velmi zajímavé a poutavé. Morgan Spurlock je celkem frajer, že se do něčeho takového pustil a nominaci na Oscara si tím asi i zasloužil. Akorát si myslím, že to v určitém slova smyslu přehnal. Ono je fajn poukázat na to, jak je jídlo z fast foodů škodlivé, ale kdyby člověk žral celej měsíc jakoukoliv stejnou stravu (třeba i jenom mrkve) asi by mu nebylo zrovna do zpěvu. Takto jsem to bral před Super Size Me, takto to budu brát i po něm, a od občasné návštěvy McDonald's mě to nejspíš neodradí. ()

Martin_W 

všechny recenze uživatele

Hlavní "hrdina" není zrovna jeden z největších sympaťáků, ale přežít se to s ním dalo.. Od filmu jsem čekal něco zajímavějšího než jen rozhovory s lékaři a odborníky.. Informací jsem se sice dozvěděl hodně, ale film mě z velké časti nudil. Zničit si tělo kvůli penězům a slávě? Welcome to the USA, biatch. 72% ()

ataman329 

všechny recenze uživatele

mekáče sú svinstvo, ja tam chodím iba na wecko a to v noci na ceste z párty na električku, keď nebýva strážené a teda nemusím zaň platiť. spurlock mierne radikálnym spôsobom na svojom tele demonštroval, čo znamená žrať celý jeden mesiac plátky umelého mäsa medzi dvoma žemľami. komediálne a mierne béčkové poňatie celku mi neprekáža, chlapík zdelil, čo zdeliť chcel a podľa záverečných titulkov sa na základe filmu udiali aj nejaké zmeny. česť mu za to, i za tú oskarovú nomináciu. v súčastnosti je obsah filmu bez problémov aplikovateľný i na európskeho "heavy usera", ktorých (nás) je tu dostatok. aj keď sa dostatočne nesústredil len na devastovanie svojho tela, spurlock popri všetkých tých odbočkách nespomenul koľko zbytočného odpadu konzumácia fast foodu spôsobuje. mám na mysli fakt, že všetok ten hnus je poctivo zabalený v niekoľkých vrstvách papiera, ktoré majú životnosť niekoľko sekúnd (alebo minút - podľa toho aké veľké prasa ste), kým s nákupom neprejdete tých pár metrov od pultíku k stolíku, čo tiež zaujímavý rozmer problému. ()

petrskoc 

všechny recenze uživatele

Nulový budget, technika žádná, scénář se snad taky ladil za běhu. Ke všemu ještě odporný grafický vizuál v podobě jakýchsi blikátek a vyřízlých fotek - přeplácané - neuškodilo by si přečíst nějakou knížku o grafickém designu. Ale to vše by bylo v pořádku, dalo by se to odpustit. Vadí mi jednostrannost dokumentu. Říct, že fast food je hlavní příčinou "epidemie obezity", je na hony vzdáleno tomu, o čem tento problém doopravdy je. Dokument samozřejmě může, a ze své podstaty je subjektivní, ale musí se držet nohama na zemi a respektovat určitá pravidla v rámci objektivity toho, co zde na zemi popisuje. A ano, měl by být - jak se říká - subjektivně objektivní. Tedy neignorovat fakta a svět kolem sebe, ale podávat je svou subjektivní formou. Podpírat svoje argumenty svědectvím a výpovědmi veganské přítelkyně hlavního dokumentaristy (veganství je mimochodem stejně hloupá, zaslepená a zhoubná cesta, jako se každý den stravovat v MCs - stačí se podívat kolem sebe, pokud máte ve svém okolí nějakého vegetariána) nebo několika doktorů, kteří po dvou týdnech na hamburgerech div neposílají Morgana na JIP, mi přijde přinejmenším naivní a "specialisté" působí spíš tak, jako kdyby byli zaplacení říkat něco, co jim Spurlock dopředu nakukal. Ono by úplně stačilo, kdyby se všichni, kteří nemají čas se stravovat kvalitněji, hýbali a sportovali. Proč bych proboha měl někomu zakazovat nebo ho nějak postihovat za to, že nasycuje lidi? A vydělává na tom? Co kdo čeká od hamburgeru za pár dolarů, u nás tedy za pár desítek Kč? Je naprosto logické, že kvalita takového jídla nemůže být kdo ví jaká. Ale neotráví vás to a rakovinu z toho asi taky nedostanete, že. Když jedete v noci po dálnici a hlady pomalu nevidíte na cestu, asi těžko si skočíte do restaurace na argentinský steak. A upřímně řečeno, tohle není problém pouze fast foodů. Ono stejně špatně a nezdravě se dá přejídat i z běžných, "zdravých a kvalitních" jídel. Všeho moc škodí. A vše je to pouze o kaloriích, o ničem jiném - musím vydat tolik energie, kolik jsem přijmul. Nesmyslnost velikosti Super Size je na první pohled vcelku jasná a logická, na druhou stranu, proč to zakazovat nebo rušit? Já osobně, pokud bych měl velký hlad, si Super Size klidně objednám. Je to vše o volbě. Dokumentu ubírá ještě fakt, že za tu dobu od roku 2004, co dokument vyšel, se přístup fast food řetězců razantně změnil. Takže dílo stárne mnohem rychleji. Celosvětový trend "go fresh" a BIO je zřetelný, a i když jdu do MCs asi tak jednou do roka, i zde si můžete všimnout, že se jejich přístup k jídlu za poslední roky hodně změnil. Oceňuji tento Spurlockův experiment, a je určitě skvělé, že se pravděpodobně alespoň z části díky tomu hnuly ledy. Bohužel nic opravdu není černobílé, a snaha dokumentu naprosto jednostranně očernit fast food řetězce dle mého není úplně fér. A to píši jako člověk, který si velice potrpí na kvalitní stravě a fast food je to poslední místo, kam zajdu. ()

GreatestFan 

všechny recenze uživatele

Tento dokument donáší jedno poselství: Nepřecpávejte se jako prasata v mekáči, nechcete snad umřít. Jako já bych si klidně do McD občas zašel, ale z tohohle se dozvídáme jaká je USA vyžraná země, která si neváží zdravého života. Poprvé jsme se na to dívali ve škole při VZ, sice jsme to stihli až třetího týdne, ale já to fakt žral i s navijákem, narozdíl od spolužáků které to nebralo, protože to bylo s titulkama, takže jim nedochází co jim uniká. ()

serioga 

všechny recenze uživatele

Ďalší dôkaz prečo sa nestravovať v McDonalde.Pôsobivé.Neviem či by som sa ja podujal takto si ubližovat.Skoro si odpálil pečeň a to ani nepil.My na tom nie sme až tak zle ako Američania,ktorý tam jedia každý deň.Každý rozumný človek vie že jedlo od nich nie je zdavé.Ja osobne som v Mekáči jedol len raz. ()

alenka 

všechny recenze uživatele

dobre pokoukani, a rekneme, ze i motivujici. nicmene jak nekdo dokaze sezrat menu, a pak se pozvracet, to mi jasny neni... ()

hacho 

všechny recenze uživatele

Někdy mívám dojem, že lidé jsou neskutečně zaslepení, ovlivnitelní a nezodpovědní k sobě a v případě rodičů i k dětem. A povzbudivé je, že na tom u nás ještě nejsme jako v Americe. ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

4 hvězdy josu možna přehnané, ale osobně vždy oceňuji tento druh tématu velice vysoko. Filmů, diskuzí, informací a článků o tom jak špatný je svět ve kterém žijeme není určitě stále dost. Jsem rád za každý film, kritizující momentální poměry. I přesto,že si hodně lidí řekne, že už je to omšelé a že většinu zmíněných informací už ví, tak opakování a urgování je vždy ku prospěchu. Navíc bych vyzvedl možnost nakouknout do amerického stylu života ( školy, dotazníky na ulici, rozhovory se zástupci firem...). Na škodo je ne zcela přesvědčivé a ne nejlepším způsobem zpracované téma korunující podivným hlavním "hrdinou" (a jeho manželkou:) ! 7/10 ()

Daweflip 

všechny recenze uživatele

Tak to máme potvrzené. Fastfoody se hodí maximálně k tomu, aby se opilý člověk nemusel ve 4 ráno na pražském Andělu cpát nechutnou studenou bagetou. Čtvrtá hvězdička je za Spurlockovu vytrvalost. ()

Oxymoron 

všechny recenze uživatele

Moc povedený dokument, kdyby se takových točilo víc, vůbec by to nebylo na škodu. Ale přece jen z něj jde vycítit, že je to celé tak trochu přitažené za vlasy, právě kvůli dobrému diváckému ohlasu. ()

Emzet odpad!

všechny recenze uživatele

Proč jsou Američani tak tuční a hnusní, když jsou ten nejlepší národ na světě a pravidelně věří v Boha? No samozřejmě že to nemá co do činění s tím, že sedí na prdeli jak tupá zdechlá hovada a přežírají se, zatímco sledují teleshopping, televangelismus a reality show - může za to zlo zvané FAST FOOD! O fastfoodech se dá přece natočit mnohem zajímavější dokument. Úvodní záběr na zpívající děti je vážně až hororový, to je pravda. Ale narovinu - hlavního "hrdinu" přece nikdo nenuntil se přežírat. To že mu nabídnou větší porci neznamená, že musí žrát až z toho bude blít! Už jenom za tuhle naprosto tupou premisu strhávám jednu celou hvězdu. Co víc - 100 minut? To jako vážně? Přežírám se jako prase -> málem z toho chcípnu -> budu za to vinit zlovolný Mekdonald (do kterého mě nikdo nenutil chodit každý den, tak jako mě nikdo nenutí každý den hnít doma na sedačce nebo přirůst k ovladači) lze shrnout i ve dvaceti minutách. A rozhodně se diváci budou bavit víc. Nevím proč se tyto kontroverzní "dokumenty" snaží být za každou cenu co nejdelší - to si myslí, že když nebudou dost dlouhé, lidi je nebudou brát vážně? (Fahrenheit 9/11 je dalším takovým případem) Posledních dvacet minut jsem přestál jen tak, že jsem se celou dobu těšil, až si po filmu zajdu na burger. Výjimečný burger, asi po měsíci. Morgane Spurlocku, polib mi mé překvapivě netučné pozadí. ()

Phillo 

všechny recenze uživatele

Nulová umelecká, takmer nulová výpovedná hodnota. Keď budem mesiac jesť HOCIČO mäsité a nebudem sa hýbať, logicky priberiem. "Nechutnosť" fast food produktov je prezentovaná sucho, jediný odpudzujúci moment predstavuje zvracanie, ktoré s nemá nič spoločné s kvalitou, ale kvantitou (ktorá je čisto na kupujúcom). Rovnako by si mali tvorcovia ujasniť to, že existuje pojem pasívne fajčenie, kdežto pojem pasívne neexistuje a nemali by preto tieto 2 veci porovnávať. Viac než o fast foode je preto tento film o Američanoch ako takých, akí sú nepoučiteľní a pohodlný. Na dokument, ktorý by mal odrádzať od McDonaldu nepríjemne málo... ()

waits

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět, ale ruku na srdce, takhle se dá natočit dokument o jakémkoliv jídle. Komický je posměch našinců směrem k americkému Mc Donaldu. U Maca jako všude jinde platí Všeho s mírou, zdravý samozřejme rozhodne není! Ovšem, co si takhle dopřávat třikrát denně třicet dní v týdnu jen to, co nabízí kiosek na Václaváku? Klobásu s hořčicí, párek v rohlíku, smaený sýr, zmrzlinu. A co třeba pizzu za stejných podmínek? Anebo uzenářství na malém městě? Prejt, ovar, sekaná, tlačenka,utopenec. Nechte se změřit u doktora a pak přijdte. A ta každodenní návštěva u kioksu by mohla být švanda ještě větší, už jen z hygienických důvodů. ()

MedullaO. 

všechny recenze uživatele

Skvělý nápad, ale něco tomu chybělo..Morgan Spurlock je velice nesympatický na to aby se na něj člověk musel koukat 100minut. Co mě hodně podivilo, tak bylo to, jak všichni jeho lékaři dělali překvapené, po tom co se mu začli horšit krevní testy a vlastně i jejich odhady, co by se mohlo přihodit během takovéhle diety jinak zdravému člověku, byly na úrovni amatéra mastičkáře...holt jiný kraj, jiné vzdělání. Velice zajímavý byl pohled na to, jak se děti stravují v amerických školách ! Tak jako tak, ikdyby Morgan během natáčení měl dva infarkty a tři mrtvice, obávám se, že to zásadní vliv na změnu stravovacích návyků většiny lidí mít nebude. Asi by to chtělo najmout nějaké lobisty pro zdraví životní styl, ale to není takový kšeft, že ? BTW: A rozhovor s někým z mekáče teda nebyl ? ()

Související novinky

Spurlock a hollywoodská superagentka

Spurlock a hollywoodská superagentka

06.07.2016

Pokud vám jméno Morgan Spurlock nic neříká, zřejmě moc nekoukáte na dokumenty. Režisér Super Size Me, Nejlepšího filmu, jaký byl kdy prodán nebo Mansome o sobě dal naposledy vědět 3D výletem s… (více)

Politika nebo vědecký pokrok?

Politika nebo vědecký pokrok?

18.12.2005

Právě tímto tématem se bude ve svém novém dokumentu zabývat režisér Morgan Spurlock, který už zaujal svým anti-mcdonaldovským dokumentem Super Size Me. Nyní podle vlastní knižní předlohy nazvané THE… (více)

Reklama

Reklama