Reklama

Reklama

Super Size Me

Trailer

Obsahy(1)

Proč jsme tak tlustí? Stačí dvě slova: rychlé občerstvení. Co by se stalo, kdybyste nepozřeli nic jiného než stravu z rychlých občerstvení po dobu celého měsíce? Filmař Morgan Spurlock se vydá na takovou cestu a je to ta nejriskantnější pouť jeho života. Pravidla? Třicet dní nesmí jíst nic jiného než co je na nabídce McDonalds, stravovat se v tomto řetězci třikrát denně, musí si objednat vše co je v nabídce alespoň jednou a musí si dát XXL menu, pokud je k tomu vyzván. Zatímco Spurlock přežvykuje pod zlatými oblouky, sjíždí celou zemi a rozmlouvá s počtem odborníků na rychlé občerstvení, s obyčejnými lidmi a navštěvuje školy, firmy a politiky. Spurlockova trýznivá hamburgerová dieta ho dovede k fyzické a citové proměně, která vás donutí zamyslet se nad objednávkou dalšího Big Macu. Super Size Me je film nabízející nový pohled na jeden z našich největších národních zdravotních problémů, na obezitu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (452)

monty.cl 

všechny recenze uživatele

Hodně drsný experiment na vlastní kůži. Máte rádi dobroty od meka, nebo fastfoody? v tom případě nelze než doporučit, ale ani zdravěji se stravující by si neměli nechat ujít...80% ()

Burrows 

všechny recenze uživatele

Asi takhle: Včera jsem byl ve fast-foodu (McDonald to sice nebyl) a po zhlédnutí Super size me do podobného stravovacího zařízení dlouhou dobu nepůjdu. Oslovilo mě to, zaujalo a do jisté míry poučilo. Respekt před Morganem, který si pro účely dokumentu zhuntoval tělo tím, že po jeden měsíc požíval pouze "pochutiny" z McDonalda. Je zajímavé vidět, jaký vliv má "jídlo z Mekáče" na kvalitu života, výkonnost organismu, chuť podnikat věci, na celkový zápal. Každý, kdo se pravidelně stravuje ve fast-foodech, by měl mít možnost zjistit, co se skrývá za všemi krásněvypadajícími menu. ()

Borecz 

všechny recenze uživatele

Zábavný dokument, který povedenou formou podává svědectví o škodlivosti fast-foodu. Ovšem nejvíce mi se z celého snímku beztak líbila (nevím jestli to tak dá říct, člověk neví jestli se smát a nebo brečet) scéna, kdy američtí občané neznají slib oddanosti, ale reklamu na Big Mac vysmahnou okamžitě. To podle mě nejlépe vystihlo celou Ameriku :) ()

Born2BeAlone 

všechny recenze uživatele

Moc nevěřím, že v České republice existuje někdo, kdo by se stravoval pravidelně ve fast foodech a podvědomě přitom netušil, že to asi není uplně ta nejlepší volba. O stravovacích navycích američanů jsem slyšel a četl hodně, nicméně žádného osobně neznám a zemi jsem nenavštívil, takže těžko můžu soudit. I tak ale Super Size Me považuji za zajímavý dokument, ikdyž mě od občasné návštěvy McDonaldu neodradil. ()

FrankieCZ 

všechny recenze uživatele

Je to daleko zábavnější, než cokoli co kdy natočil, nebo natočí, Michael Moore, protože je to vtipné a snaha ovlivnit diváka z toho tak okatě netrčí. Sice asi v tomto hodnocení hraje roli to, že se Spurlockem se názorově shodnu, zatímco Moore je pro mně hysterický levičák, ale přesto si myslím, že takhle nějak by měl vypadat "aktivistický dokument." I proto, že zatímco Moore předkládá svá tvrzení bez důkazů (většinou), Spurlock pojal celou akci jako vědecký experiment se vším všudy. Tedy i s objektivní kontrolou svého zdravotního stavu... ()

yaqwsx 

všechny recenze uživatele

Já vím, proč u meka nejím - vždycky si radši dám nějakou tu pečenou kočku, či smaženého psa u fast foodu naproti. Tam totiž alespoň vím co jím. Nápad na dokument, který až hraničí s genialitou - přitom je to tak prosté. Již od počátku jsem byl neskutečně nadšený. Toto nadšení mi vydrželo až dokonce - nehledě na občasné zbytečné hrocení, ale co na tom. Takových dokumentů více! ()

han.ci 

všechny recenze uživatele

Tenhle dokument je typicky americký, u nás snad tak masová konzumace fast foodů ještě není rozšířená, takže se našinec nestačí divit. Mě nejvíc šokovala strava ve školních jídelnách, která je tvořena zejména jídly typu fast food. Když člověk nemá zdravou alternativu stravy, tak lehce sklouzne ke konzumaci pohodlného, avšak nezdravého. Dokument poukazuje na to, že je to vlastně začarovaý kruh, pro firmy je prodej nezdravého jídla byznys, jehož důsledkem je obezita, ve které si zase libují výrobci léků na hubnutí a plastičtí chirurgové. Já jen doufám, že se Spurlock po dokumentu zase dal dohromady, protože tak extrémní experiment snad normální člověk vydrží maximálně týden. ()

Zuzatornik 

všechny recenze uživatele

Vážně neotřelý a zajímavý dokument, který by měli povinně pouštět na všech základních školách. Jelikož je má drahá maminka v nutrícii velmi velmi vzdělaná, tak mi to příliš nového nepřineslo a je fakt, že jsem se ke konci už nudila. V podstatě přece všichni víme, že ten cheeseburger vůbec, ale vůbec není zdravej...a ani za ty přesolený hranolky nám tělo nepoděkuje, jen občas sem tam některej člověk potřebuje, aby mu to i "ta" televize řekla. Něco mi brání dát 4*, ale tohle by se prostě mělo vidět. ()

RigorMortis 

všechny recenze uživatele

Klobúk dolu. Tlačiť do seba dobrovoľne mesiac v kuse junk food a ešte k tomu občas v XXL porcii len za účelom "výskumu" a tvorby dokumentu, to chce riadne gule. Stravníkom v Mekáči a podobných reťazcoch to nastaví zrkadlo, divákovi dá možnosť zamyslieť sa. ()

kloaf 

všechny recenze uživatele

Tento dokument je podle mě i důležitý a možná by se měl stát lepším příkladem a mělo by se ho všímat mnohem více. Lidé si neuvědomují dopadu jídla z fast foodu a běžně tam vodí celé své rodiny včetně dětí. Jenže tento dokument přímo dokazuje, že není radno si zahrávat. Je to zkrátka nebezpečné. Jsou ale lidé schopní odolat? Je to na nás... ()

DaweForeman 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že to sleduju po 15 letech od vydání, tak už mi to přijde trochu staromódně zpracovaný, než kdybych to sledoval v dané době, protože to teď působí tak trochu nudně a spousta věcí se změnilo od té doby. Každopádně upozornění na daný problém, podstoupit onu měsíční Meka dietu a ještě udělat kolem toho nějaký průzkum, bych řekl, je celkem odvážné od daného protagonisty. Každopádně to svojí zprávu jasně a jednoznačně sděluje - je to prostě o zdraví, přesně jako s cigarety nebo s alkoholem. Nejvíce mě ale překvapil daný stav amerického školství - co tam všechno podávali - a přístup jednotlivých kontraktorů v podobě určitého nátlaku. Jinak se to tu tak nějak zaměřuje na vše podstatné - na reklamu, právní stránku trochu, vědeckou a lékařskou stránku, problematiku každodenního života atd. ()

Efreeti 

všechny recenze uživatele

Srovnání Super Size Me s dokumenty Michaela Moorea je nanejvýš vhodné. Styl jakým jsou film obou tvůrců udělané je hodně podobné. Rozdíl je, že Morgan Spurlock se rozhodl na oltář dokumentární tvorby položit své zdraví. Na druhou stranu nedokázal ukázat problém z více perspektiv, z různých stran. Celých sto minut omílá v podstatě jedno a to stejné. Moore je schopen se se zaměřit na naprosté drobnosti a zároveň poskytnout divákovi i globální pohled. Přesto je to snímek, který prokazuje naléhavost a donutí k zamyšlení. Co se McDonalds týče...mě nevadí, co se tam prodává...škodlivější je ta brutální forma marketingu, která se uplatňuje v USA, a které nejsou ušetřeny ani děti ()

Chladek 

všechny recenze uživatele

M. Spurlock konečně stvořil to, co mnozí z nás očekávli a mnozí z nás se toho možná báli. A to tím, že ukázal pravou tvář fastfoodových restaurací. Není to "flákot hovězího, čedar, nákladačky - jen u Meka" ale věc postupně ničící naše tělo. Když máte mnoho štěstí, odnese to jenom tělo. Dokument je absolutně skvěly, někdy možná trochu nechutný (myslím zvracení atd.), ale absolutně působivý. ()

Tichoza 

všechny recenze uživatele

Slušně natočený dokument na více než zajímavé téma. Skupinka doktorů si myslím, že trochu přehání s výsledkama testu, nebo to je dobře nastříhaný. Ale jo, supr. 8/10 ()

Související novinky

Spurlock a hollywoodská superagentka

Spurlock a hollywoodská superagentka

06.07.2016

Pokud vám jméno Morgan Spurlock nic neříká, zřejmě moc nekoukáte na dokumenty. Režisér Super Size Me, Nejlepšího filmu, jaký byl kdy prodán nebo Mansome o sobě dal naposledy vědět 3D výletem s… (více)

Politika nebo vědecký pokrok?

Politika nebo vědecký pokrok?

18.12.2005

Právě tímto tématem se bude ve svém novém dokumentu zabývat režisér Morgan Spurlock, který už zaujal svým anti-mcdonaldovským dokumentem Super Size Me. Nyní podle vlastní knižní předlohy nazvané THE… (více)

Reklama

Reklama